Czas na siódmy zdrowy jadłospis. Tym razem proponuję Wam pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowania dania z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, II śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację zapraszam do poprzednich wpisów z tej serii: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Śniadanie: Kasza jaglana z owocami
Kaszę gotuję 5-7minut. Odcedzam wodę, a do kaszy jaglanej dodaję łyżkę jogurtu naturalnego i rozgniecioną połówkę banana. Następnie dodaje pokrojone sezonowe owoce i drugą połówkę banana. Uwielbiam śniadania na słodko, a to jest niezwykle smaczne. Do śniadania obowiązkowo szklanka zdrowego soku. Najbardziej lubię te o smaku pomarańczowym, jabłkowym i multiwitaminowym. Multiwitaminowy od Tymbarka zawiera największą ilość witamin. Jest wyprodukowany z zagęszczonego soku, bez dodatku cukru czy konserwantów.
DIETETYCZNE INFO: Kasza jaglana jest produktem zasadotwórczym przez co odkwasza organizm. Prócz tego zawiera cenne witaminy z grupy B, żelazo czy lecytynę. Jaglanka ma też właściwości rozgrzewające (zalecana przy przeziębieniach) i co ważne, usuwa nadmiar z śluzu z organizmu. Warto ją wprowadzić do swojej codziennej diety. To jedna z najzdrowszych kasz. Natomiast szklanka owocowego soku równa jest porcji owoców lub warzyw, a jak wiadomo dziennie powinniśmy zjeść pięć takich porcji. Właśnie takie świadome i mądre wybory gwarantują nam satysfakcję, że robimy dla siebie coś dobrego. Lepsze samopoczucie fizyczne i nastrój oraz więcej sił – to efekt TYMBARK!
II śniadanie: Kanapki z masłem orzechowym domowej roboty + owoce
Przepis na masło domowej roboty podawałam tutaj. Kanapki razowego albo orkiszowego chleba smaruje grubo masłem orzechowym. Później wcinam sezonowe owoce. Truskawki, czereśnie czy arbuzy.
DIETETYCZNE INFO: Orzechy jeszcze niedawno uważano za tuczące przekąski. Tymczasem są niezwykle zdrowe i pożądane w codziennej diecie (nawet redukcyjnej). Orzechy świetnym źródłem zdrowych kwasów omega-3, błonnika, wapnia, kwasu foliowego czy antyoksydantów.
Obiad: Kurczak tandoori
Indyjskie danie własnej roboty? Nic prostszego. Wystarczy podwójna pierś z kurczaka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki przyprawy tandoori masala, 2 ząbki czosnku, pół puszki krojonych pomidorów i łyżka oleju rzepakowego. To wszystko należy wymieszać i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40min. Do tego ryż basmati i mamy Indie w domu 🙂
DIETETYCZNE INFO: Indyjska kuchnia słynie z mnogości przypraw. Curry, papryczka chili, kolendra, imbir czy szafran. Te przyprawy oczyszczają wątrobę przez co pozbywamy się toksyn z organizmu.
Przekąska: Bób
Zawsze z niecierpliwością oczekuję sezonu na bób. Gotuję go w lekko osolonej wodzie i wcinam samego, bez żadnych dodatków. Bób traktuję jako przekąskę, a dzięki zawartości błonnika zapewnia poczucie sytości.
DIETETYCZNE INFO: Warzywa strączkowe to kopialnia wartościowych składników. Bób jest bogaty m.in w błonnik, kwas foliowy i potas. Może być świetną alternatywą np. dla kurczaka, W 100 g surowego bobu jest aż 26,12 g białka, kurczak go tylko o 4g więcej!
Kolacja: Krewetki z czosnkiem, pietruszką i pomidorami
Owoce morza mogłabym jeść codziennie, a szczególnie krewetki. Najlepiej smakują mi grillowane albo smażone z czosnkiem, pietruszką, szczypiorkiem, krojonymi pomidorami i solą morską. Czasem dolewam też odrobinę białego wina. Podaje je z chrupiącą bagietką.
DIETETYCZNE INFO: Krewetki są niskokaloryczne, więc można się nimi zajadać do woli. Są również bogate w białko (ok. 18g białka w 100g), jod, wapń, selen i fluor. Te skorupiaki mają bardzo niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.
Smacznego! 🙂
Wpis powstał w ramach kampanii reklamowej Tymbark
43 komentarze
A właśnie zastanawiałam się co zjeść. W lodówce mam truskawki, kasza jaglana też się znajdzie więc zabieram się do roboty! 🙂
dzięki Eliza!
smacznego! 🙂
Jeśli lubisz bardzo słodkie potrawy to proponuje dodać miodu do jaglanki 😉
Elizka z nieba spadłaś chyba mi z tym postem! od jakiegoś czasu wzięłam się za siebie, zdrowiej się odżywiam, odstawiłam śmieciowe żarcie i szukam fajnych, zdrowych i szybkich pomysłów na posiłki. Btw chciałam zrobić krem z cukini ale nie mam blendera i mój studencki budżet nie przewidział tego zakupu hahah, no cóż obejdę się bez zupki.
Pozdrawiam Cię i chłopaków, ost jak oglądałam 3x tak to mało się nie posikałam jak oni chrapią!
Też kiedyś nie miałam blendera, a na zupę-krem z dyni miałam sposób. Przed gotowaniem kroiłam ją w małą (ale bez przesady) kostkę, a po ugotowaniu przecierałam przez durszlak (dużego sita też nie miałam 🙂 Może nie była tak idealnie kremowa jak po blenderze, ale jednak była smaczna, a na pewno jadalna! 🙂
Mmm.. bób, pychotka. Mogłabym jeść go przez cały rok.
myślę, że krewetki zawierają selen a nie seler, Elizko! Świetny jadłospis, z braku pomysłu na obiad może dziś Indie zawitają w moim domu, pozdrawiam:)
haha 🙂 no pewnie, że selen
ale zdjęcia to dziewczyno robisz przepiękne!
Zdjęcia jak w magazynie kulinarnym <3
Kiedyś wkurzałam się na widok wpisów sponsorowanych bo było znacznie gorsze o tych „Twoich”. Teraz czytam sponsorowane z wielką przyjemnością bo jakościowo są po prostu świetne. Jest reklama soku, ale w takiej otoczce, że naprawdę mam ochotę go kupić i wypić na to śniadanie do jaglanki :p:p
Brawo Eliza, robisz świetną robotę
Bardzo się cieszę! 🙂
piękne zdjęcia i apetyczne dania
Krewetki kocham, ale gdzie je kupić? Te głęboko mrożone mnie przerażają
Mogę spytać, dlaczego przerażają Cię mrożone krewetki?
nigdy nie jadłam kaszy jaglanej, ale źle mi się zawsze kojarzyła. Na Twoich zdjęciach wygląda apetycznie i chyba spróbuję. Jeśli mi nie posmakuje na pewno się o tym dowiesz haha
To indyjskie danie wygląda bardzo apetycznie. Jeśli faktycznie jest tak proste w przygotowaniu jak piszesz to może kupię tę przyprawę. Dostane w internecie ją?
Bób kocham 🙂
Kasza jaglana na słodko to moje ulubione śniadanie! 🙂
Świetne przepisy kaszkę jaglaną z owocami dziś zrobię na kolacje mojemu niejadkowi ( 21m-cy)a jutro budyń jaglany zobaczę czy zje z przyjemnością:) . Czytam Twojego bloga dopiero od 3dni,ale bardzo mi się podoba więc tu zostanę:) . Pozdrawiam
ten bób jesz surowy? 😉
czy tylko do zdjęcia go nie ugotowałaś?
Surowy jest ładniejszy. Po zrobieniu zdj ugotowałam go 🙂
Sok Tymbark pasuje mi tutaj do każdego dania 😉
Świetna kampania dzięki której można wynieść coś więcej niż suche info o produkcie.
Dobra robota ! 😉
Elizo – jesz bób ze skórką czy bez?
Bez 🙂
Nie mogę się przekonać do soków z kartonów. Tyle się mówi o tym ile jest w nich cukru etc. Do śniadania wolę sobie sama zrobić sok. Ale to nie jest żaden przytyk, bo przepisy są bardzo spoko, szczególnie krewetki – kocham!
mgr, soki 100% bez cukru są robione z soku zagęszczonego. Nie ma tam sacharozy, tylko cukier jaki faktycznie występuje w owocach. Teraz soki, napoje i nektary się mieszają i ludzie nie wiedzą, co jest zdrowe, a co ma tonę cukru i nawet nie stało obok pomarańczy 🙂
… warzywa strączkowe to KOPIALNIA … 🙂 to nie hejt z mojej strony, taka mała wpadka, prawda?
Bardzo wnikliwie potraktowałaś temat, mimo że tematyka lekka, czuć tu ciężar megaprzydatnych treści 🙂
Dzisiaj otworzyłam sezon na bób. 🙂 Zjeździlam pół Lublina, ale się opłacało 🙂 Chętnie się chyba skuszę na jaglankę, bo już od jakiegoś czasu się do tego zbieram, a Twoje zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Pozdrawiam.
Na ogrodowej w warzywniaku maja świeży bob 😉
Narobiłaś mi ochoty na bób 😉
PS. Kiedy wyniki konkursu z żelazkiem? ;D
Fajny wpis i zdjęcia coraz ładniejsze – widać, że się starasz. 🙂 Tak trzymaj !
Eliza, kiedy wybywasz do Grecji?
W niedziele 🙂
Wszystko wygląda przesmacznie! Muszę wypróbować pierwszy przepis z kasza jaglaną 😉 Mniam mniam …
Mozesz codziennie nam wrzucać takie jadłospisy ,co jesz ,,,było by super
Świetny post, dania wyglądają mega apetycznie, a zdjęcia są prześliczne.zainspirowałaś mnie:)
pyszności, ale do soków nie jestem przekonana, soki mają mnóstwo konserwantów, wolę zdrową owsiankę z owocami z niezdrową białą kawą 😉
Angelika, Tymbark jest bez konserwantów 🙂
No muszę przyznać, że jadłospis całkiem fajny;) I jeszcze te zdjęcia przy, których już mi cieknie ślinka;)
Eliza, do dania- kurczak tandoori, mięso kroisz w paseczki i surowe wrzucasz do żaroodpornego naczynia ze wszystkimi składnikami? Pytam, bo narobiłaś mi smaka na kuchnię indyjską 🙂
tak, surowe mieso mieszam z cala reszta i wrzucam do zaroodpornego naczynia
Mnie masło orzechowe najbardziej smakuje w wersji wytrawnej. Znaczy ze szczypiorkiem, jakimś serkiem, kawałkiem pieczeni i pomidorem. W życiu już jednak tego nie zjem, żołądek nie polubił -_-. Polecam precle krakowskie z tostera i na to masełko orzechowe <3. Znaczy może średnio podchodzi to pod temat 'zdrowy jadłospis', zapewniam jednak, że jest bardzo smaczne :D.
Rzeczywiście trzeba przyznać, że menu wyborne i zdrowe. No i całkiem proste w przygotowaniu. 🙂 Okiem dietetyka ocena bardzo dobra 😉 – Kamila
Comments are closed.