Świąteczne DIY na prezent

przez Eliza Wydrych Strzelecka
98 komentarzy

Wiele z Was prosiło o jakieś pomysły na prezenty, które (niewielkim kosztem) można zrobić samemu. Faktem jest, że takie własnoręcznie wykonane prezenty cieszą najbardziej. Dajemy komuś nasz czas, poświęcenie, świetny, smaczny i praktyczny pomysł.  Dzisiaj pokażę jak świetnie można wykorzystać niewielkie, hermetycznie zamykane słoiki. Takie słoiki dostaniemy nawet w supermarketach za kilka-kilkanaście złotych, ja swoje z czerwonym wieczkiem kupiłam w home&you (15zł za sztukę). W drugiej części wpisu pokażę Wam jak zrobić pyszne orzechy w miodzie i smakowe oliwy.

Wracając do słoików..
feta w zalewiefeta w zalewie z czosnkiem, pomidorami

Oliwą z oliwek zalałyśmy fetę, pomidory suszone, czosnek, papryczki chili, zioła. Za jakiś czas kiedy smaki się przegryzą będziemy mieć przepyszną przekąskę, a smakowa oliwa idealnie sprawdzi się do sałatek, pizzy czy do smażenia (pamiętajcie, że można ją ogrzać do 150-180stopni, po przekroczeniu tej temp. traci wartości odżywcze i jest niezdrowa)

Kolejny słoiczek wypełniony jest cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika, anyżem i suszoną skórką pomarańczy. Taki aromatyczny cukier będzie idealny do kawy czy herbaty. Będzie można go też używać do ciast i deserów.
Dzięki różnym kolorom i warstwowemu układaniu składników słoiczek może służyć jako ozdoba 🙂cukiercukier z cynamonemaromatyczny cukier własnej robotyaromatyzowany cukier na prezent

Ostatni słoiczek wypełniony jest masłem orzechowym domowej roboty. 350g orzechów ziemnych (prażonych, niesolonych) zblendowałam na gładką masę, następnie dodałam 1/4 kostki masła, szczyptę morskiej soli i łyżeczkę cukru. Wyszło idealnie!masło orzechowe na prezentmasło orzechowe własnej roboty

ozdobione słoiczkiTak wyglądają trzy przystrojone słoiczki. Myślę, że takie trio jest fantastycznym pomysłem na prezent. Każda Pani domu ucieszyłaby się z takiego podarunku. Nie dość, że wszystko smaczne to jeszcze samo w sobie jest ozdobą, a słoiki można później wykorzystać wielokrotnie.

Oliwy smakowe

oliwa-smakowa-z-chili
Polecam zrobienie oliwy czosnkowej i chili. Możecie też wykorzystać suszone pomidory, zioła, cytrynę..  Po 3-4 dniach smaki się przegryzą i oliwa będzie miała super smak i aromat. A po tygodniu czy miesiącu będzie jeszcze lepsza!

oliwa smakowa z czosnkiemPotrzebujemy
– Dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin
– 10 ząbków czosnku
– Zioła prowansalskie
– Suszone papryczki chili (mogą być świeże)
– Naczynia w którym przygotujemy oliwę.
Szklany pojemnik w którym jest czosnek jest idealnym rozwiązaniem. W środku jest malutkie naczynie z dziurkami na dnie do którego wrzucamy czosnek i ziołą. To właśnie przez te dziurki uwalniany jest smak i aromat czosnku. Jest praktyczne i wygląda estetycznie (Empik 29zł)
Przygotowanie
Wrzucamy czosnek/papryczki do naczynia, a następnie zalewamy je oliwą. Odstawiamy na kilka dni.Orzeszki w miodzie i chili
prażone orzechy z miodemKolejna rzecz to orzeszki w miodzie z chili. To zdrowa i pyszna przekąska, a ładnie zapakowana może być świetnym pomysłem na prezent.

Potrzebujemy
– Mieszanki różnych orzechów (nerkowce, laskowe, włoskie)
– 3 łyżek miodu
– 1-2 łyżki ostrej papryki w proszku (w zależności od tego czy lubicie bardzo ostre czy tylko delikatnie)
Przygotowanie
Orzechy wrzucamy na patelnie i prażymy je do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Następnie przygotowujemy sos z miodu, chili i słodkiej papryki. Mieszamy i polewamy nim orzechy na patelni. Podsmażamy ciągle mieszając. Kiedy sos równomiernie oblepi wszystkie orzeszki przekładamy je na talerz/papier śniadaniowy. Czekamy aż ostygną, rozdzielamy je i pakujemy. Ja do zapakowania użyłam folii do pieczenia i dwóch świątecznych spinaczy.miód z chiliPrażone orzechy z miodem i chili

orzeszki z chili i z miodem

Sól ziołowa
Sól ziołowa świetnie nadaje się do przyprawiania potraw. Odkąd ją zrobiłyśmy nie używam już normalnej soli. Ta jest niezwykle aromatyczna i urozmaica każdą potrawę. Idealnie nadaje się np. do marynowania mięs, ryb czy do pieczonych ziemniaków

Składniki (wszystkie sproszkowane)
– czerwona papryka
– czarnuszka
– kminek
– czosnek
– rozmaryn
– pieprz kolorowy
– sól morska
sól ziołowa

Suszone pomarańcze witraże
Takie suszone pomarańcze mogą ozdobić nasz wigilijny stół. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej pachną. Zrobienie ich jest banalne. Wystarczy pokroić pomarańczę w centymetrowe paski, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 80-100stopni na 2-3 godzinki
Takie talarki można wrzucić do grzańca albo do herbaty.
pomarańcze suszonepomarańcza suszona plastrypomarańcze suszone do grzańcagrzaniec przepis

Mam nadzieje, że powyższe pomysły na DIY okażą się przydatne! Dajcie znać jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy.

98 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

98 komentarzy

tanayah 22 grudnia, 2013 - 4:39 pm

Ooo, domowej roboty masło orzechowe! Nie wpadłabym na to, że to takie proste. Muszę zrobić, bo uwielbiam <3!

Odpowiedz
Fashionelka 22 grudnia, 2013 - 4:39 pm

O niebo lepsze niż to kupne i wiesz w 100% co jest w środku 🙂

Odpowiedz
Kasia 22 grudnia, 2013 - 4:46 pm

dokładnie i jest 99% orzechów, a nie 90 jak w tych ze słoiczka

Odpowiedz
lifeblogerka 22 grudnia, 2013 - 7:01 pm

Eliza – jak dokładnie robiłaś? Rozpuszczałaś masło i dodawałaś do reszty czy na zimno wszystko blendowałaś?

Odpowiedz
Fashionelka 22 grudnia, 2013 - 8:22 pm

Najpierw zblendowałam orzechy, a potem dodawałam masło (było zimne i dodawałam go po troszku

Odpowiedz
Roksana 22 grudnia, 2013 - 4:44 pm

Faktycznie bardzo proste i ,,cieszące” prezenciki, a co najważniejsze oryginalne i od serca . Najbardziej urzekł mnie pomysł z aromatycznym cukrem, który tak jak napisałaś, na pewno będzie idealnie pasował do herbaty =).

Odpowiedz
pesy 22 grudnia, 2013 - 4:44 pm

Jadłabym. 😉

Odpowiedz
derka 22 grudnia, 2013 - 4:45 pm

Co oznacza skrót DIY? bo główkuje główkuje i szlak mnie trafia;D

Odpowiedz
Fashionelka 22 grudnia, 2013 - 4:47 pm

Do It Yourself 🙂

Odpowiedz
Ania 22 grudnia, 2013 - 4:45 pm

Eliza co tu dużo gadać, odwalasz kawał dobrej roboty. Nie byłam jakoś pozytywnie do Ciebie nastawiona, czasem nawet hejtowałam na niemodnych ale koniec z tym. Widać, że blogowanie to Twoja pasja, jesteś zaradną młodą osobą, odnoszącą sukcesy. Brawo, a ten wpis jest boski!

Odpowiedz
Olga 22 grudnia, 2013 - 4:46 pm

Feta w zalewie i ten cukier WOW nie padłabym na to

Odpowiedz
limonka 22 grudnia, 2013 - 4:52 pm

Rewelacyjne :))))) A domowe masło orzechowe łazi za mną od tak dawna, że aż wstyd, że jeszcze go nie zrobiłam 🙂

Odpowiedz
Z. 22 grudnia, 2013 - 4:56 pm

Ciekawe pomysły, Elizko:) Chyba nie wpadłabym na to, żeby dawać tzw. spożywkę jako prezent pod choinkę 😀 Ale Twoje słoiczki wyglądają pięknie;) Masz zamiar je komuś wręczyć czy zostawiasz dla siebie?

Odpowiedz
Fashionelka 22 grudnia, 2013 - 5:20 pm

Mam zamiar je komus podarowac 🙂

Odpowiedz
Gosia 22 grudnia, 2013 - 5:05 pm

Hej, nie myślałaś o zatrudnieniu korektora? Nie zrozum mnie źle – piszesz dobrze. Po prostu, jak każdemu kto nie jest specjalistą, zdarzają Ci się drobne błędy, np. jakiś brak przecinka lub “także” zamiast “tak że” (w znaczeniu “więc” zapisujemy oddzielnie, a razem w znaczeniu “również”) 😉

Odpowiedz
hann 23 grudnia, 2013 - 11:51 pm

bo my tu wszystkie siedzimy i zwracamy uwagę na każdy błąd. No już bez przesady!;)

Odpowiedz
Monika 22 grudnia, 2013 - 5:13 pm

Wow! Naprawdę pięknie i efektownie to wygląda. Do tego nie trzeba fortuny, by uszczęśliwić bliską osobę takim fajnym prezentem!
Ja bym się ucieszyła z czegoś takiego 😉
Świetne pomysły – skorzystam 🙂
Pozdrawiam i gratuluję ciekawego bloga.

Odpowiedz
Qchenne-inspiracje, Małgosia 22 grudnia, 2013 - 5:20 pm

Ja każdemu gościowi wigilijnemu ( a będzie nas 26 osób !) daję domek z piernika zawinięty z folię ozdobną.
Myślę że goście będą zadowoleni i nikt nie będzie się czuł zobowiązany.

Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedz
ola 22 grudnia, 2013 - 5:21 pm

bardzo ciekawe pomysły. wprawdzie cukier uważam za najmniej trafny pomysł,ale domowe masło orzechowe to strzał w dziesiątkę!

Odpowiedz
multicoolturalna.blogspot.com 22 grudnia, 2013 - 5:22 pm

Oryginalny pomysł, wygląda smakowicie. 😉 Mimo wszystko nie wszyscy mają na to czas (mimo że wiele go tu nie potrzeba). Tym zapracowanym polecam na swoim blogu odwiedzenie sklepów w bocznych uliczkach – często tam pojawiają się oryginalne hand-mady. 🙂

Odpowiedz
EWKA 22 grudnia, 2013 - 5:28 pm

Gratuluję pomysłowości. Od niedawna odwiedzam Twojego bloga i jestem zachwycona 🙂 Codziennie tutaj zaglądam. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
klaudia 22 grudnia, 2013 - 5:30 pm

chyba literówka napisałaś “miała” zamiast “miara”

Odpowiedz
Iss 22 grudnia, 2013 - 5:43 pm

Elizka “sprzątania co niemiara” nie co nie miała. A tak na marginesie bardzo złe wyświetla mi sie strona w telefonie. Musze bardzo lecieć w dół zeby odczytać post.

Odpowiedz
MAGFASHION.PL 22 grudnia, 2013 - 5:43 pm

Jesteście na pawde pomysłówe! Nigdy o takim czymś nie myślałam.
Na moim blogu również mam post o świątecznym DIY 😉

Odpowiedz
MmeAga 22 grudnia, 2013 - 5:56 pm

Może to niewiarygodne, ale nigdy nie jadłam masła orzechowego. Mam ochotę zrobić takie domowej roboty. Możesz podpowiedzieć, gdzie dostać niesolone orzechy?

Odpowiedz
Fashionelka 22 grudnia, 2013 - 7:33 pm

W kazdym supermarkecie 🙂

Odpowiedz
Sylwia 22 grudnia, 2013 - 5:57 pm

Masz błąd w przedostatnim zdaniu. Chyba chodziło o “co nie miara” 😉

Odpowiedz
retro-moderna.blogspot 22 grudnia, 2013 - 6:16 pm

Proste, a jakie efektowne, no i smaczne. 🙂 Masło orzechowe domowej roboty – muszę koniecznie sama zrobić, szczególnie, że nie jest to trudne.
pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
lifeblogerka 22 grudnia, 2013 - 6:36 pm

Słoiczki są w ogóle super pomysłem na prezent – nie tylko na Święta :). Apropo innego Twojego wpisu – własnoręcznie zrobione pierniczki też są doskonałe na prezent – wystarczy zapakować w specjalne ozdobne woreczki, przewiązać tasiemką i wyglądają naprawdę pięknie. Spersonalizowane prezenty to wg mnie coś najmilszego, bo nie sztuką jest iść do sklepu i wydać masę kasy na coś powtarzalnego. Cieszę się, że robi się to co raz popularniejsze i nie jest już widziane jako skąpstwo.

Odpowiedz
czmiel 22 grudnia, 2013 - 6:42 pm

Oooo chciałabym ostatni, uwielbiam masło orzechowe, a takie domowej roboty jest najlepsze! <3

Odpowiedz
Isabel 22 grudnia, 2013 - 6:53 pm

na to bym nie wpadła 😉
uszanowanko za wpis 😉

Odpowiedz
iwa 22 grudnia, 2013 - 7:47 pm

Eliza genialna jesteś ! właśnie mi podrzuciłaś super pomysł na dodatkowy prezent pod choinkę z tym masłem orzechowym. Dzięki wielkie za inspirację :)) Ps: do nowego wyglądu bloga jeszcze się przyzwyczajam 😀

Odpowiedz
iwa 25 grudnia, 2013 - 10:49 pm

dałam dla siostry pod choinkę to masło orzechowe i jeszcze do tego nutellę zrobiłam, była zachwycona bo to łasuch jest co wiecznie na diecie więc ma masło orzechowe ale zdrowe i bez cukru. Eliza jesteś wielka :))

Odpowiedz
Monika 22 grudnia, 2013 - 8:13 pm

To spróbuj kiedyś sobie zrobić masło w nerkowców – jest idealne!

Odpowiedz
Ewa 22 grudnia, 2013 - 8:57 pm

Wszystkie 3 pomysły są na medal Elizka 🙂

Odpowiedz
Ona 22 grudnia, 2013 - 9:05 pm

Świetny pomysł:) Eliza masz błąd:) co nie miara, chyba miało być;) pozdrawiam:)

Odpowiedz
Dominika 22 grudnia, 2013 - 9:23 pm

Eliza świetne pomysły! Bardzo lubię Twojego bloga. Cieszę się, że dbasz o czytelników i Twoje wpisy pojawiają się regularnie. Mam tylko jedną prośbę- przyłóż proszę trochę uwagi do interpunkcji. Brak przecinków i kropek nie jest fajny. Pozdrawiam serdecznie, życząc przy tym Wesołych Świąt! 🙂

Odpowiedz
Iwona 22 grudnia, 2013 - 9:49 pm

ja bym chętnie takie masło przyjęła 😀

Odpowiedz
Wronkowa mama 22 grudnia, 2013 - 10:52 pm

Pomysł z masłem orzechowym – genialny! Na pewno skorzystam do celów własnych 🙂

Odpowiedz
wenus-lifestyle 22 grudnia, 2013 - 11:08 pm

Fajny pomysł na prezent. Ja na pewno bym się ucieszyła 🙂
PS. Bardzo profesjonalne zdjęcia, zmieniłaś coś (obiektyw/sposób obrabiania zdjęć)?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 12:26 am

Kupiłam lampę do mieszkania. Dzięki temu mam super światło i zdjęcia pięknie wychodzą 🙂

Odpowiedz
Beata Rzepka 22 grudnia, 2013 - 11:57 pm

Eliza, czy to masło orzechowe trzymasz w lodówce?

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 12:25 am

niet 🙂

Odpowiedz
Anonim 23 grudnia, 2013 - 2:33 am

ja bym się bała nie trzymać masła w lodówce… a poza tym to polecam w ogóle go nie dodawać, orzechy po długim blendowaniu, same robią się maślane i nic więcej nie potrzebują 🙂

Odpowiedz
Ania 23 grudnia, 2013 - 8:03 am

Eliza nie wiem czy tylko u mnie tak jest, czy u innych też ale strona strasznie się rozjeżdza, generalnie nic nie można zobaczyć. Jest jakiś ogólny błąd czy tylko ja tak mam?

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 1:44 pm

Wersja na tablet jest w budowie, dlatego sie rozjezdza 🙂

Odpowiedz
MyPerfeckLife 23 grudnia, 2013 - 10:11 am

Pierwszy i ostatni słoiczek chce taki 🙂 Wspaniały pomysł na oryginalny prezent 🙂 Super 🙂

Odpowiedz
88macola 23 grudnia, 2013 - 10:45 am

smakowite i pomysłowe 🙂

Odpowiedz
Ola 23 grudnia, 2013 - 11:32 am

Fajne. Ja przygotowałam ozodobne słoiczki z mieszanką orzechów: brazylijskie, nerkowce, włoskie, orzechy macadamii, laskowe, dorzuciłam też kilka migdałów. Idealne dla łasuchów, którym nie chcemy posuwać słodyczy 🙁

Odpowiedz
Ola 23 grudnia, 2013 - 11:33 am

Fajne. Ja przygotowałam ozodobne słoiczki z mieszanką orzechów: brazylijskie, nerkowce, włoskie, orzechy macadamii, laskowe, dorzuciłam też kilka migdałów. Idealne dla łasuchów, którym nie chcemy posuwać słodyczy 🙂

Odpowiedz
Anonim 23 grudnia, 2013 - 11:42 am

Pomysł z masłem orzechowym genialny, muszę wypróbować po świętach;)
Ale za nic nie mogę się zorientować o co chodzi z tym cukrem?

Odpowiedz
kakaki 23 grudnia, 2013 - 11:42 am

czy masło orzechowe trzeba jakoś pasteryzować czy robić cos innego, zeby dluzej zachowalo swiezosc?

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia, 2013 - 11:44 am

jak długo można przechowywać to masełko żeby nie straciło smaku, świeżości i wartości odżywczych? 😉

Odpowiedz
martuuu 23 grudnia, 2013 - 12:06 pm

Bardzo pomysłowe !:)

Odpowiedz
Monia 23 grudnia, 2013 - 12:23 pm

Od kilku miesiący codziennie czytam Twojego bloga, a dopiero dzisiaj postanowiłam coś napisać… Dzięki vlogą zobaczyłam jaka jesteś, zupełnie inna niż wcześniej na to wyglądało;) taka naturalna;) pozbieraj brokat rolką do odzieży;)
PS Wesołych Świąt;))))

Odpowiedz
Nadia 23 grudnia, 2013 - 12:51 pm

Eliza, nowy szablon nie wyświetla się na Androidzie 🙁

Odpowiedz
pola :-) 23 grudnia, 2013 - 1:33 pm

Elizka ,czemu piszesz ,,niet” zamiast ,,nie” ? 🙂 😀

Odpowiedz
Anonim 23 grudnia, 2013 - 1:49 pm

Mega świetny pomysł!!!! 🙂

Zdrowych spokojnych świąt dla Ciebie!!!

Odpowiedz
stylowo40.blogspot.com 23 grudnia, 2013 - 1:51 pm

Wspaniały pomysł!!!

Wszystkiego dobrego dla Ciebie w te święta!!
Spokoju ,zdrowia ,wypoczynku !!! 🙂

Odpowiedz
Langva 23 grudnia, 2013 - 1:54 pm

Fash, jakie zioła dodałaś do oliwy?

Odpowiedz
Nicola 23 grudnia, 2013 - 2:31 pm

Eliza jak zdazysz z wpisami do świat ? Ma byc jeszcze przepis na granica, pakowanie prezentów, druga czesc DIY oraz stylizacja świąteczna, a wigilia juz jutro 🙁

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 5:04 pm

nie bedzie pakowania i stylizacji 🙂

Odpowiedz
anetka 23 grudnia, 2013 - 8:10 pm

a liczyłam że pomożesz mi w pakowaniu prezentów 🙁 szkoda

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 8:12 pm

Anetka, w tym roku prezenty po prostu zapakowałam do ozdobnych torebek, po prostu to całe DIY tak mnie pochłonęło że nie było czasu na oryginalne i niestandardowe pakowanie, ale za rok na pewno ten wątek rozwinę 🙂

Odpowiedz
Kapusta 23 grudnia, 2013 - 2:34 pm

Eliza, a jakie przyprawy dorzuciłaś do pierwszego słoiczka?

Odpowiedz
Justi 23 grudnia, 2013 - 4:22 pm

Fash, nie wiem, czy ktos juz to zglaszal ale strona nie dziala poprawnie na ipadzie. 🙁

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 5:05 pm

pracujemy nad tym 🙂

Odpowiedz
Magda 23 grudnia, 2013 - 5:28 pm

Eliza, pomóż! Czy pojawią się jakieś pomysły na kreacje na Wigilię i sylwestra?

Odpowiedz
nurse1 23 grudnia, 2013 - 6:37 pm

Ten trzeci słoiczek wygląda uroczo:) Też bym chciała taki prezent:)

Odpowiedz
Beata 23 grudnia, 2013 - 6:44 pm

Chociaż czasu już niewiele, tak mnie skusiłaś tym masłem orzechowym, że chyba muszę je zrobić. Czas pewnie będę miała dopiero w nocy ale co tam 🙂

Odpowiedz
Ali 23 grudnia, 2013 - 7:26 pm

super pomysł na prezent!

Odpowiedz
dobrymjud 23 grudnia, 2013 - 8:10 pm

Cześć, ja wiem, że strona jeszcze w budowie, ale chciałam tylko zwrócić uwagę na to, co jeszcze się rozjeżdża czy tam nie pasuje – chodzi mi o miniaturki wpisów. Nie wiem jak u innych, ale w mojej przeglądarce są przesunięte względem siebie o jakieś czterdzieści pikseli: http://scr.hu/14id/ylglr Poza tym jest ślicznie, absolutnie uwielbiam nowy wygląd, aż chce się siedzieć z włączonym blogiem i tylko oglądać 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 23 grudnia, 2013 - 8:11 pm

Kurcze a to ma tak być rozjechane, ale masz racje muszę to zmienić bo wygląda niechlujnie 🙂

Odpowiedz
Justa 23 grudnia, 2013 - 8:46 pm

pierwszy sloiczek wydaje mi sie najbardziej apetyczny- fajny pomysl na prezencik >( na pewno zadowoli nawet najwybredniejsza osobe

Odpowiedz
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 23 grudnia, 2013 - 9:15 pm

Wow!! świetny pomysł na prezent 🙂

Odpowiedz
Ewa 24 grudnia, 2013 - 11:35 am

moze jakis post o dekorowaniu stołu?P:)

Odpowiedz
sincerelydaily91 24 grudnia, 2013 - 12:21 pm

Super patenty może na drugi rok coś wymyślę, bo w tym roku już za późno:D

Odpowiedz
Kasia 29 grudnia, 2013 - 4:33 pm

Elizo proszę napisz jakiej firmy masz blender, bo ja mam taki zwyczajny z jakiegoś marketu, który kompletnie nic nie rozdrabnia na masę. Obojętnie czego bym nie blendowała to jest w kawałkach a nie gładka masa 🙁

Odpowiedz
Fashionelka 29 grudnia, 2013 - 4:42 pm

Electrolux 🙂

Odpowiedz
Sonia 29 czerwca, 2014 - 4:09 pm

co ta skorka pomaranczy grnulowana? jak to się rozpuszcza w kawie, herbacie?

Odpowiedz
NinaKas 17 grudnia, 2014 - 4:53 pm

Piękne propozycje 🙂

Odpowiedz
Anonim 17 grudnia, 2014 - 5:22 pm

Wiem że wpis jest z poprzedniego roku ale gdzie można dostać taka taśmę z cyrkonii ??

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 17 grudnia, 2014 - 5:24 pm

Widziałam takie w pepco 🙂

Odpowiedz
Alabasterfox 17 grudnia, 2014 - 5:26 pm

Już abstrahując od prezentów, takie masło orzechowe to sama muszę dla siebie zrobić! 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 17 grudnia, 2014 - 5:27 pm

To, które jest na zdjęciach mam do dziś i wciąż jest pyyszne! 🙂

Odpowiedz
elaree 17 grudnia, 2014 - 6:29 pm

Jadłabym 🙂

Odpowiedz
Justyna 18 grudnia, 2014 - 8:53 am

Gdzie można kupić takie folijki, w które zapakowałaś orzeszki? Albo przynajmniej jak to się “fachowo” nazywa? 🙂 Śliczny blog!

Odpowiedz
Agnieszka 19 grudnia, 2014 - 6:47 pm

Zawsze można użyć folii z rękawa do pieczenia;) Ja czasami pakuję w nią nieduże prezenty;)

Odpowiedz
mimi 18 grudnia, 2014 - 3:42 pm

Eliza
nie wiem, czy jeszcze zajrzysz na komentarze pod tym postem, ale myślę, że ten pomysł by Ci się podobał:
http://www.intimateweddings.com/blog/cookies-in-a-jar-cranberry-hootycreeks-with-free-printable-labels/

Odpowiedz
AgaTa27 20 grudnia, 2014 - 3:30 pm

W tym roku na Gwiazdkę, właśnie robione prezenty będą dominowały w moich prezentowych paczuszkach. Pomysł z fetą w oliwie z dodatkami również zostanie wprowadzony w życie 🙂 Dzięki za inspirację! Dodatkowo robię domowe peelingi: cukrowy i kokosowy oraz zawieszki choinkowe i kartki z świątecznymi życzeniami. Oby najbliżsi się ucieszyli. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego 2015 roku! 🙂

Odpowiedz
Anitka 20 grudnia, 2014 - 10:42 pm

Uwielbiam rzeczy typu DIY 🙂 Nic nie daje tyle frajdy, co rzeczy które sami zrobimy!
Mi spodobała się taka choineczka…prosta ale jaka śliczna

Odpowiedz
ninaSky 2 kwietnia, 2015 - 9:09 pm

Fajnie, ze tak się spotykacie i tworzycie takie cuda 🙂

Odpowiedz
Sport to Pestka 6 grudnia, 2015 - 9:17 pm

Rewelacja! Pomysły naprawdę świetne! I tak jak napisałaś…poświęcony drugiej osobie czas jest…po prostu bezcenny 🙂 🙂 🙂

Odpowiedz
Aga Plachaart 10 grudnia, 2015 - 9:31 am

Świetny i prosty pomysł z tymi słoiczkami 🙂
Masło orzechowe też robię, muszę wypróbować z dodatkiem masła,
zawsze robiłam z oliwą. Tym samym sposobem można też robić tahini…
Ostatnio pisałam post o prezentach DIY ale dla dzieci 🙂

Odpowiedz
ewelina 11 grudnia, 2015 - 10:36 am

ja bym proponowała masło z orzechów laskowych (na ziemne mam alergię) i oleju kokosowego 😉

Odpowiedz
Joanna 11 grudnia, 2015 - 11:04 am

Ja również wolę sama robić prezenty. Swoim czytelnikom zaproponowałam między innymi własnoręczne zrobienie kremu do ciała. :3 A widziałam, że Antywieszakowa robiła ostatnio mydełka. Pomysłów na prezenty DIY jest wiele, ale czasem po prostu trzeba się dłużej zastanowić. 🙂
A przecież wcale nie trzeba wydawać dużych kwot, by prezent był praktyczny i od serca. 🙂

Pozdrawiam Cię serdecznie!

Odpowiedz
Anonim 12 grudnia, 2015 - 2:29 pm

Raz dodałam papryczkę chili i oliwa splesniala. Nie wiem czy przez pestki czy oliwa trefna?

Odpowiedz
Angelika 8 listopada, 2017 - 7:15 pm

Czy mogłabyś podać proporcje składników do aromatycznego cukru? Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz