Trzy przepisy na słodkości bez wyrzutów sumienia

przez Eliza Wydrych Strzelecka
28 komentarzy

Dziś mam dla Was coś ekstra. Podzielę się z Wami trzema przepisami na słodkości z mojego jesienno-zimowego Fash Food Booka. I choć wiosna za rogiem, to przepisy z tego ebooka można robić cały rok.

Te przepisy to moje pewniaki. Zaspokajają ochotę na słodkie (nawet tę największą), są sycące i zdrowe. Każdy z tych przepisów wykonacie z łatwością, z dostępnych składników.

Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe

[thb_gap height=”80″]
Owoce pod kruszonką

Do tego przepisu użyłam śliwek, ale tak naprawdę możecie upiec jabłka, gruszki, maliny lub inne sezonowe owoce. Niebo!

Składniki
– 5 śliwek węgierek
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki migdałowej (albo bardzo rozdrobnionych migdałów)
– 1 łyżka mąki kasztanowej (ewentualnie ryżowej, kukurydzianej)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie
Żaroodporne foremki smarujemy olejem kokosowym, śliwki kroimy w ćwiartki i wkładamy do foremek. Wszystkie pozostałe składniki łączymy, rozcieramy w palcach na kruszonkę i przykrywamy nią owoce.

Pieczemy ok. 25–30 minut w 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”130″]
[thb_gap height=”20″]
[thb_gap height=”60″]
[thb_gap height=”40″]
[thb_gap height=”12″]
Puszyste ciastka czekoladowe z awokado

Czekoladowe ciastka na bazie awokado to hit! Są puszyste, miękkie i znikają w mgnieniu oka!

Składniki na 6 ciastek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– awokado
– 1 łyżeczka syropu z agawy (albo miodu)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki kakao
– 3 kostki gorzkiej czekolady garstka ulubionych orzechów rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
Siemię lniane zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie blendujemy awokado, syrop z agawy, kisiel z siemienia lnianego, masło orzechowe i kakao. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz orzechy i mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka. Masa jest bardzo lepka, przyda się gorąca woda do maczania łyżki. Ciastka pieczemy przez 13 minut w temperaturze 185°C.

[thb_gap height=”50″]
[thb_gap height=”15″]
Pieczone jabłka z bakaliami

Składniki na 4 porcje
– 4 jabłka
– 3 łyżki łyżki pokruszonych orzechów włoskich
– 2 łyżki rodzynek
– 1⁄2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie
Jabłka myjemy, odcinamy ogonki i wydrążamy środki. Gniazda nasienne usuwamy, a kawałki jabłek ze środka kroimy w kostkę i odkładamy. Na patelni podgrzewamy kawałki jabłek, orzechy, rodzynki, cynamon, kardamon z dwoma łyżeczkami miodu i mlekiem roślinnym. Kiedy farsz zmięknie, a woda odparuje, nadziewamy nim wydrążone środki jabłek.

Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20 minut. Do jabłek idealnie pasują lody na bazie mleka kokosowego i cynamonu! Przepis znajdziecie w Fash Food Booku

[thb_gap height=”70″]
[thb_gap height=”63″]
[thb_gap height=”70″]
Fash Food Booki

Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i słodkości znajdziecie w moich Fash Food Bookach. W sumie jest w nich aż 160 przepisów! Nie ma tam wymyślnych składników i skomplikowanych receptur.

Rzućcie okiem na hashtag #fashfoodbook by zobaczyć ponad 1000 zdjęć dań zrobionych przez posiadaczki ebooków.

Wciąż nie mogę uwierzyć w to, że sprzedało się już ponad 16 000 egzemplarzy!

[thb_gap height=”70″]
28 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

28 komentarzy

LiliAn 19 marca, 2019 - 8:20 pm

Eliza, Ty nam lepiej mów kiedy kolejny ebook kulinarny!!!!!!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:44 pm

Już nawet zaczęłam nad nim prace. Może maj-czerwiec 🙂

Odpowiedz
AnitaS 19 marca, 2019 - 8:22 pm

Jabłka pod kruszonką to mój smak dzieciństwa, znam tylko tę wersję FAT, nie FIT. Mam wszystkie skladniki (choć mąkę wezmę z glutenem), może podejmę wyzwanie

Odpowiedz
NiemodnaMama 19 marca, 2019 - 8:22 pm

Jak dobrze, że mam oba ffb’ki i znam te przepisy niemal na pamięć. Moje dzieciaki je uwielbiają.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:43 pm

Ale się cieszę!!!

Odpowiedz
anonim 19 marca, 2019 - 8:23 pm

Eliza skąd te talerze. Chodzi o ostatnie 2 zdjęcia

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:43 pm

Oba talerze z sfmeble.pl

Odpowiedz
Ulianka 19 marca, 2019 - 8:24 pm

Kto z instastories niech da znać 😛 😛 😛

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:43 pm

haha :)))

Odpowiedz
Ola 19 marca, 2019 - 8:30 pm

Czy te lody kokosowe są na bazie mleka kokosowego z puszki?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:42 pm

Dokladnie tak. Mleko powinno mieć minimum 80% miąższu kokosowego

Odpowiedz
Zuzanka 19 marca, 2019 - 8:35 pm

Te ciastka mnie zaciekawiły. Jutro robię 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:42 pm

Bardzo polecam. Będziesz zachwycona! Są puszyste jak chmurki <3

Odpowiedz
rama na zdjęcia 19 marca, 2019 - 8:49 pm

cudowności! 😀

Odpowiedz
Szyciownik 20 marca, 2019 - 7:01 am

Cześć,
Ale to przepysznie wygląda! Tylko skąd wziąć syrop z Agaty? 😕
Pozdrawiam,
Kasia

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 marca, 2019 - 11:08 am

W każdym większym sklepie, możesz wziąć miód albo jakieś inne słodzidło 🙂

Odpowiedz
Patrycja 20 marca, 2019 - 11:59 am

Te słodkości wyglądają bardzo kusząco, tym bardziej, że są to zdrowe słodkości!

Odpowiedz
Roksana 20 marca, 2019 - 6:37 pm

Do mnie przemawiają tylko te owoce pod kruszonką i na pewno je zrobię!

Odpowiedz
Marta 21 marca, 2019 - 10:01 pm

czy w tych ciasteczkach musi byc maslo orzechowe? mozna czyms innym zastąpić ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 marca, 2019 - 6:12 am

Może być tahini 🙂

W sumie bez tego tez wyjdą

Odpowiedz
magda 22 marca, 2019 - 2:36 pm

Pyszności

Odpowiedz
Agu Agula 24 marca, 2019 - 7:40 pm

Przepysznie wyglądają te smakowitości, muszę koniecznie zrobić ciastka czekoladowe z awokado. Zapewne smakują fenomenalnie 🙂

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 25 marca, 2019 - 12:40 pm

Fajne propozycje 🙂 To pokazuje, że nawet w diecie odchudzającej mogą znaleźć się raz na jakiś czas takie “grzeszki”. Warto szukać takich alternatyw dla sklepowych słodyczy pełnych oleju palmowego, syropów, cukru dodanego, tłuszczów trans…

Odpowiedz
Maria 26 marca, 2019 - 9:52 am

Muszę spróbować tych pyszności, bo narobiła mi Pani ochoty na coś słodkiego 🙂

Odpowiedz
Renia 26 marca, 2019 - 10:46 am

No super przepisy

Odpowiedz
Ewa Wątroba 2 kwietnia, 2019 - 8:40 pm

A czy do ciasteczek kisiel z siemienia ma być z ziarnami czy odcedzony? Wyglądają smakowicie!

Odpowiedz
Kornelka 10 kwietnia, 2019 - 3:51 pm

Owoce pod kruszonką z waniliowymi lodami to będzie mega hit w moim domu, już to widzę oczami wyobraźni. Dzięki za przepis i pomysł 🙂

Odpowiedz
Prezent Simple 29 czerwca, 2019 - 10:55 pm

A tam, trochę ruchu i można sobie pozwolić na więcej 😀

Odpowiedz

Dodaj komentarz