Trzy przepisy na słodkości bez wyrzutów sumienia

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was coś ekstra. Podzielę się z Wami trzema przepisami na słodkości z mojego jesienno-zimowego Fash Food Booka. I choć wiosna za rogiem, to przepisy z tego ebooka można robić cały rok.

Te przepisy to moje pewniaki. Zaspokajają ochotę na słodkie (nawet tę największą), są sycące i zdrowe. Każdy z tych przepisów wykonacie z łatwością, z dostępnych składników.

Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe

[thb_gap height=”80″]
Owoce pod kruszonką

Do tego przepisu użyłam śliwek, ale tak naprawdę możecie upiec jabłka, gruszki, maliny lub inne sezonowe owoce. Niebo!

Składniki
– 5 śliwek węgierek
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki migdałowej (albo bardzo rozdrobnionych migdałów)
– 1 łyżka mąki kasztanowej (ewentualnie ryżowej, kukurydzianej)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego

Przygotowanie
Żaroodporne foremki smarujemy olejem kokosowym, śliwki kroimy w ćwiartki i wkładamy do foremek. Wszystkie pozostałe składniki łączymy, rozcieramy w palcach na kruszonkę i przykrywamy nią owoce.

Pieczemy ok. 25–30 minut w 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

[thb_gap height=”30″]
[thb_gap height=”130″]
[thb_gap height=”20″]
[thb_gap height=”60″]
[thb_gap height=”40″]
[thb_gap height=”12″]
Puszyste ciastka czekoladowe z awokado

Czekoladowe ciastka na bazie awokado to hit! Są puszyste, miękkie i znikają w mgnieniu oka!

Składniki na 6 ciastek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– awokado
– 1 łyżeczka syropu z agawy (albo miodu)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki kakao
– 3 kostki gorzkiej czekolady garstka ulubionych orzechów rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
Siemię lniane zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie blendujemy awokado, syrop z agawy, kisiel z siemienia lnianego, masło orzechowe i kakao. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz orzechy i mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka. Masa jest bardzo lepka, przyda się gorąca woda do maczania łyżki. Ciastka pieczemy przez 13 minut w temperaturze 185°C.

[thb_gap height=”50″]
[thb_gap height=”15″]
Pieczone jabłka z bakaliami

Składniki na 4 porcje
– 4 jabłka
– 3 łyżki łyżki pokruszonych orzechów włoskich
– 2 łyżki rodzynek
– 1⁄2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie
Jabłka myjemy, odcinamy ogonki i wydrążamy środki. Gniazda nasienne usuwamy, a kawałki jabłek ze środka kroimy w kostkę i odkładamy. Na patelni podgrzewamy kawałki jabłek, orzechy, rodzynki, cynamon, kardamon z dwoma łyżeczkami miodu i mlekiem roślinnym. Kiedy farsz zmięknie, a woda odparuje, nadziewamy nim wydrążone środki jabłek.

Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20 minut. Do jabłek idealnie pasują lody na bazie mleka kokosowego i cynamonu! Przepis znajdziecie w Fash Food Booku

[thb_gap height=”70″]
[thb_gap height=”63″]
[thb_gap height=”70″]
Fash Food Booki

Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i słodkości znajdziecie w moich Fash Food Bookach. W sumie jest w nich aż 160 przepisów! Nie ma tam wymyślnych składników i skomplikowanych receptur.

Rzućcie okiem na hashtag #fashfoodbook by zobaczyć ponad 1000 zdjęć dań zrobionych przez posiadaczki ebooków.

Wciąż nie mogę uwierzyć w to, że sprzedało się już ponad 16 000 egzemplarzy!

[thb_gap height=”70″]

ZOBACZ TAKŻE

30 komentarzy

LiliAn 19 marca, 2019 - 8:20 pm

Eliza, Ty nam lepiej mów kiedy kolejny ebook kulinarny!!!!!!

Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:44 pm

Już nawet zaczęłam nad nim prace. Może maj-czerwiec 🙂

AnitaS 19 marca, 2019 - 8:22 pm

Jabłka pod kruszonką to mój smak dzieciństwa, znam tylko tę wersję FAT, nie FIT. Mam wszystkie skladniki (choć mąkę wezmę z glutenem), może podejmę wyzwanie

NiemodnaMama 19 marca, 2019 - 8:22 pm

Jak dobrze, że mam oba ffb’ki i znam te przepisy niemal na pamięć. Moje dzieciaki je uwielbiają.

Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:43 pm

Ale się cieszę!!!

anonim 19 marca, 2019 - 8:23 pm

Eliza skąd te talerze. Chodzi o ostatnie 2 zdjęcia

Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:43 pm

Oba talerze z sfmeble.pl

Ulianka 19 marca, 2019 - 8:24 pm

Kto z instastories niech da znać 😛 😛 😛

Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:43 pm

haha :)))

Ola 19 marca, 2019 - 8:30 pm

Czy te lody kokosowe są na bazie mleka kokosowego z puszki?

Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:42 pm

Dokladnie tak. Mleko powinno mieć minimum 80% miąższu kokosowego

Zuzanka 19 marca, 2019 - 8:35 pm

Te ciastka mnie zaciekawiły. Jutro robię 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 19 marca, 2019 - 8:42 pm

Bardzo polecam. Będziesz zachwycona! Są puszyste jak chmurki <3

rama na zdjęcia 19 marca, 2019 - 8:49 pm

cudowności! 😀

Szyciownik 20 marca, 2019 - 7:01 am

Cześć,
Ale to przepysznie wygląda! Tylko skąd wziąć syrop z Agaty? 😕
Pozdrawiam,
Kasia

Eliza Wydrych Strzelecka 20 marca, 2019 - 11:08 am

W każdym większym sklepie, możesz wziąć miód albo jakieś inne słodzidło 🙂

Patrycja 20 marca, 2019 - 11:59 am

Te słodkości wyglądają bardzo kusząco, tym bardziej, że są to zdrowe słodkości!

Roksana 20 marca, 2019 - 6:37 pm

Do mnie przemawiają tylko te owoce pod kruszonką i na pewno je zrobię!

Marta 21 marca, 2019 - 10:01 pm

czy w tych ciasteczkach musi byc maslo orzechowe? mozna czyms innym zastąpić ?

Eliza Wydrych Strzelecka 22 marca, 2019 - 6:12 am

Może być tahini 🙂

W sumie bez tego tez wyjdą

magda 22 marca, 2019 - 2:36 pm

Pyszności

Agu Agula 24 marca, 2019 - 7:40 pm

Przepysznie wyglądają te smakowitości, muszę koniecznie zrobić ciastka czekoladowe z awokado. Zapewne smakują fenomenalnie 🙂

Dietetyk Na Walizkach 25 marca, 2019 - 12:40 pm

Fajne propozycje 🙂 To pokazuje, że nawet w diecie odchudzającej mogą znaleźć się raz na jakiś czas takie „grzeszki”. Warto szukać takich alternatyw dla sklepowych słodyczy pełnych oleju palmowego, syropów, cukru dodanego, tłuszczów trans…

Maria 26 marca, 2019 - 9:52 am

Muszę spróbować tych pyszności, bo narobiła mi Pani ochoty na coś słodkiego 🙂

Renia 26 marca, 2019 - 10:46 am

No super przepisy

Ewa Wątroba 2 kwietnia, 2019 - 8:40 pm

A czy do ciasteczek kisiel z siemienia ma być z ziarnami czy odcedzony? Wyglądają smakowicie!

Kornelka 10 kwietnia, 2019 - 3:51 pm

Owoce pod kruszonką z waniliowymi lodami to będzie mega hit w moim domu, już to widzę oczami wyobraźni. Dzięki za przepis i pomysł 🙂

Prezent Simple 29 czerwca, 2019 - 10:55 pm

A tam, trochę ruchu i można sobie pozwolić na więcej 😀

Kamila 20 maja, 2021 - 4:22 pm

Przepyszne słodkości i przede wszystkim nie musimy martwić się o zbędne kalorie! Wypróbowałam już wszystkie trzy przepisy i trudno wybrać coś, co smakowało mi najbardziej. Choć jeśli miałabym coś wskazać to byłyby to owoce pod kruszonką, bo przywoływały u mnie smaki z dzieciństwa. Jeśli chodzi o smak wszystkie są wyśmienite 🙂

Mira 26 lipca, 2022 - 11:54 am

Super przepisy, można jeść do woli 🙂

Comments are closed.