Faszerowany batat z sosem “serowo”-cebulowym – wege HIT

przez Eliza Wydrych Strzelecka
51 komentarzy

Mam taki plan by raz na jakiś czas przemycać tu przepis z mojego kulinarnego ebooka. W środku jest prawie 80 różnych pyszności, wiem, że nie każdy ma możliwość /chęć kupienia FashFoodBooka, więc tym niezdecydowanym albo niechętnym będę raz na kilka tygodni wrzucać jakiś hitowy przepis. Myślę, że z 8 przepisów na pewno się pojawi

Opublikowałam już wpis z trzema przepysznymi śniadaniami, zdradziłam mój sekretny przepis na ciasto – banoffee (wegańskie i bezglutenowe), a teraz przyszła pora na przepis obiadowy. Do tego zdradzę recepturę mojego ulubionego wegańskiego sosu “serowo”-cebulowego. Zakochacie się, gwarantuje!

To jedno z najpopularniejszych dań z ebooka. Pod hashtagiem #Fashfoodbook znajdziecie mnóstwo zdjęć

Poniżej wybrałam moje ulubione 🙂

To mój hit i pewniak. Jeśli wpadają do nas mięsarianie to wiem, że faszerowany batat rozłoży ich na łopatki. Przekona nawet tych, którzy z uporem maniaka twierdzą, że „danie bez mięsa to nie danie” 🙂

#fashfoodbook

To hashtag pod którym znajdują się zdjęcia dań z ebooka. To zdjęcia autorstwa osób, które ebooka zakupiły i które polecają swoje ulubione dania. Wyobrażacie sobie, że na ten moment znajduje się tam juz 410 zdjęć? Codziennie przybywają nowe! Są absolutnie piękne i apetyczne. Nie spodziewałam się takiego odzewu i ciesze się za każdym razem kiedy na ten hashtag wchodzę.

Dziś to niejako katalog dań z ebooka, jeśli wciąż się wahacie możecie rzucić okiem, czy to Wasza bajka 🙂

Faszerowane bataty

Składniki na 2 porcje
– 2 podłużne bataty
– 1 cebula
– 1 garść roszponki
– 6 różdżek brokułów
–  opakowanie suszonej cebuli (przyprawa prymat)
– łyżeczka słodkiej papryki
– pół łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
– garść płatków drożdżowych (opcjonalnie) zamiast tego możecie dać odrobine pasty curry
– sól (według uznania)

Przygotowanie:

Bataty myjemy i gotujemy w łupinach pod przykryciem przez ok. 25-45 minut. Mają być ugotowane, ale nie rozgotowane. Studzimy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek (nie cały). Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju.

Do podsmażonej cebuli dodajemy wydrążony miąższ batata (najlepiej pokrojony w kostkę), brokuły (też pokrojone), suszoną cebulę i przyprawy. Podsmażamy farsz i nadziewamy nim oraz roszponką batatowe łupiny.

Całość polewamy sosem serowo-cebulowym.

Sos “serowo”-cebulowy

Składniki:
– 2 garści orzechów z nerkowca
– cebula podsmażona na oleju
–  50 ml mleka roślinnego albo wody
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka oleju
– garść łyżka płatków drożdżowych
–  sól, pieprz

Przygotowanie
Orzechy moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy wodę, dodajemy sok z cytryny i razem z pozostałymi składnikami blendujemy na gładką masę. Aby smak sosu był mocno serowy, wystarczy dosypać więcej płatków drożdżowych. Konsystencję można regulować, dodając więcej mleka roślinnego/wody

Po więcej genialnych przepisów (tak! są absolutnie genialne!) zapraszam do mojego FashFoodBooka! Znajdziecie tam ok 80 przepisów z czego 95% to przepisy wegańskie i bezglutenowe. Proste, szybkie w przygotowaniu i z dostępnych skladników.

Wyobrażacie sobie, że w 6 tygodni sprzedało się ponad 3000 egzemplarzy?! Juhuuuu!

51 komentarzy
4

ZOBACZ TAKŻE

51 komentarzy

Zuzanna 19 sierpnia, 2018 - 7:17 pm

Przekonałaś mnie tym przepisem do kupna ebooka <3

Odpowiedz
Agata 19 sierpnia, 2018 - 7:45 pm

Czy mozemy czyms zamienic orzechy nerkowca aby smak byl podobny?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 sierpnia, 2018 - 8:04 pm

migdały 🙂

Odpowiedz
Ewela 19 sierpnia, 2018 - 8:11 pm

Akurat mam wszystko w lodówce! Zrobię jutro i dam znać 

Odpowiedz
Ewa Macherowska 19 sierpnia, 2018 - 8:22 pm

Wygląda bosko! 🙂

Odpowiedz
Ola 19 sierpnia, 2018 - 8:30 pm

Polecam z całego serca ❤ To danie to naprawdę sztos!!! I jestem mega zaskoczona że moje zdjęcie znalazło się wśród Twoich ulubionych ❤❤❤

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 12:06 am

No jak zaskoczona! Jest piękne!!!

Odpowiedz
Ania 19 sierpnia, 2018 - 8:35 pm

A gdzie kupić płatki drożdżowe? Pierwszy raz o czymś takim słyszę.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 12:06 am

Ja kupuje online. Wpisz w google nazwę i wybierz jakikolwiek sklep i jakakolwiek markę

Odpowiedz
Milena 19 sierpnia, 2018 - 8:52 pm

Zrobiłam dziś bataty, zainspirowana Twoim przepisem lekko “udoskonaliłam” go. Farsz był z papryką żółtą i czerwoną, cebulą, pieczarkami, pomidorami i fetą. Do tego oczywiście środek batatów. Soli już nie dodawałam ze, względu na fetę, trochę pieprzu, papryki słodkiej czerwonej i natki pietruszki. Sos z jogurtu naturalnego, odrobiną czosnku i kolendry. Niebo! Mój mąż stwierdził, że mięso przy tym się umywa. Jednego faszerowanego zjadł i… padł z przejedzenia. ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 12:06 am

To właśnie tak działa! Jeden batat powali nawet konkretnego zawodnika❤️

Odpowiedz
Monika 19 sierpnia, 2018 - 9:20 pm

Uwielbiam slodkie ziemniaki wiec z przyjemnoscia siegne po ten przepis, wyglada oblednie <3

Odpowiedz
Aga 19 sierpnia, 2018 - 9:21 pm

Wygląda obłędnie!!! Muszę spróbować ???

Odpowiedz
joanna 19 sierpnia, 2018 - 9:24 pm

Eliza po odsaczeniu wody z orzechów miksujemy tylko orzechy czy dodajemy również tą wodę? Przepis wygląda extra, jutro go zrobię ! A e-booka kupuje już we wrześniu ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 12:05 am

Wodę odlewamy 🙂

Odpowiedz
kalinowskig 19 sierpnia, 2018 - 9:28 pm

Świetny przepis:)

Odpowiedz
Moni 19 sierpnia, 2018 - 9:59 pm

Czy ten faszerowany batat nie jest “za slodki”? Robie ciasto czekoladowe z batatow, ale w innych daniach nie moge sie przekonac, bo sa wedlug mnie za slodkie… :/

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 12:05 am

Właśnie nie! To jest totalnie wytrawne danie

Odpowiedz
Gosia 19 sierpnia, 2018 - 10:00 pm

Czy brokuły pokrojone w kostkę maja być wcześniej ugotowane czy surowe ?:) dziękuje za odpowiedz!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 12:05 am

Ugotowane 🙂

Odpowiedz
agusia_no 20 sierpnia, 2018 - 11:53 am

hah będzie i mój! Ja właśnie czekam na przesyłkę z Polski, bo w Holandii jak slyszą czego szukam to patrzą jakbym się z choinki urwała. Jak tylko dotrą płatki drożdżowe i inne cuda zabieram się za przepisy. A jak piszesz o mleku roślinnym to masz jakieś konkretne najlepsze? Czy może być kokosowe? Tak czy siak póki co dziś na obiad premierę będzie miał burger z buraka. A wegański bekon wymiata. Wszyscy którzy jedza niedowierzają, że to z kokosa 😀 Twój ebook jest najlepszy!

Odpowiedz
SantanaB 20 sierpnia, 2018 - 12:45 pm

Bataty to już można bez niczego jeść, a co dopiero w takim połączeniu! :O Ale co jak co, nie ukrywam, że ten sos “serowy” to chyba zagości u nas na dłużej 😉

Odpowiedz
NoMoreScam 20 sierpnia, 2018 - 3:06 pm

Pamiętam jak mi kiedyś chłopak u którego byłam na kolacji przyrządził “EKO-Bataty”, jak zapytałam dlaczego “EKO” to odpowiedział, że w sumie trochę bieda bo musiał zrobić remont samochodu i do ziemniaków dodał marchewkę, masło i trochę cukru 😀

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 6:13 pm

Hahah boskie 🙂

Odpowiedz
Lucca 20 sierpnia, 2018 - 1:18 pm

Ciekawy przepis, aż się dzisiaj skuszę i sama zrobię na obiad 😉

Odpowiedz
FGL 20 sierpnia, 2018 - 3:39 pm

Ja tam weganką nie jestem i po prostu zrobię prawdziwy sos serowy… bo uwielbiam bataty, ach mniam mniam.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 6:13 pm

Zrób ten. Założę się ze stwoerdzisz, ze jest lepszy od sercowego 🙂

Odpowiedz
Ewa 20 sierpnia, 2018 - 5:44 pm

Czy moge przygotowac dzien wczesniej a potem podgrzac w piekarniku? Czy bataty za bardzo sie spieka? Oczywiscie sos dodam po podgrzaniu:)

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 sierpnia, 2018 - 6:04 pm

Jasne ze tak

Odpowiedz
Angie 20 sierpnia, 2018 - 6:16 pm

A czy mleko sojowe można czymś zastąpić?

Odpowiedz
Agnieszka 20 sierpnia, 2018 - 7:54 pm

Nie dziwię się ilości sprzedanych e-booków, bo sposób promowania Twojego produktu jest wspaniały i nienachalny. 🙂 Chętnie wypróbuję ten przepis, bo z IG wywnioskowałam, że te bataty się piecze, a ja nie mam piekarnika. 😀

Odpowiedz
marta 20 sierpnia, 2018 - 11:36 pm

Czy byłaby możliwość zapłaty paypalem? Nie mam konta w polskim banku (mieszkam w UK) i nie moge zaplacic PayU

Odpowiedz
Aleksandra 21 sierpnia, 2018 - 11:41 am

Zrobię jutro 🙂 Ale upiekę bataty – wolę w takiej formie niż gotowane

Odpowiedz
Renata 21 sierpnia, 2018 - 4:03 pm

Łaaaaaaa !!! Eliza jesteś niemożliwa! Właśnie kupiłam Twojego ebooka i aż mi ślinka cieknie od samego patrzenia! Na pierwszy rzut będzie sałatka z serem halloumi, a jutro ten HIT owsianka czekoladowa z kremem solony karmel, już nie mogę się doczekać 🙂 Pozdrawiam R.

Odpowiedz
Marta 21 sierpnia, 2018 - 4:47 pm

Zrobiłam, pyszne. Mój 11 letni syn nie zjadł, lecz próba podania mu warzyw ( a przemycam w różny sposob) często kończy się fiaskiem. Nie wiem co źle zrobiłam, sos wyszedł złej konsystencji. Będę nadal próbować. Jutro robię ciasto?

Odpowiedz
Daria 22 sierpnia, 2018 - 10:42 am

Przekonał mnie ten sosik serowo cebulowy bardzo mi posmakował spróbowałam i jest mega pyszny. Co do batatów smaczne ale jednak wymieniłabym parę składników jeśli chodzi o warzywa. Danie bardzo ciekawe, na pewno trafi do mojej listy posiłków wege.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 sierpnia, 2018 - 12:51 pm

Bosko! 🙂

Odpowiedz
Anonim 27 sierpnia, 2018 - 1:51 pm

Gdyby,u

Gdzie można kupić płatki drożdżowe?

Odpowiedz
Patrycja 30 sierpnia, 2018 - 12:28 pm

Chciałabym kupić tego e-booka, ale ja nie znoszę batatów :/ I nic ani nikt mnie do tego nie przekona. A boję się, że w e-booku jest mnóstwo przepisów z batatami i nie wykorzystam go w całości. Czy mogę używać zwykłych ziemniaków albo np. cukinii lub innego warzywa w zastępstwie batatów?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 30 sierpnia, 2018 - 7:05 pm

Kochana, na luzie, są chyba 3 przepisy z batatami na 80 🙂

Odpowiedz
Gabriela 10 września, 2018 - 4:06 pm

Na co bys polecila zamienic roszponke? Moze szpinak lub rukole? Tu gdzie mieszkam nie ma roszponki ^^

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 10 września, 2018 - 5:17 pm

Kochana tak! Szpinak albo rukola będą ok 🙂

Odpowiedz
Gosia 11 września, 2018 - 8:48 am

Ale batata to jemy ze skórą? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 11 września, 2018 - 10:49 am

Nie 🙂

Odpowiedz
Verka 22 września, 2018 - 11:01 am

To moje ulubione wegańskie danie Eliza z twojej książki. Ostatnio trochę testowa łam i do tego ziemniaka do farszu dodałam szpinaku tego baby świeżego. Ja o bardzo lubię i danie stało się jeszcze bardziej super. Zresztą taki farsz możemy sobie zmieniać i konfigurować jak tylko chcemy wystarczy nam do tego Twoja wspaniała baza i jest mega danie. Ja zwykle farsz robię na kilka dni i go albo trzymam w lodówce albo też zamrażam i bardzo szybko przygotowuje obiad czy tez nawet go daje na kolację.

Odpowiedz
Magda 27 września, 2018 - 7:21 pm

Czym można zastąpić płatki drożdżowe? Można je pominąć?

Odpowiedz
marlensa 12 października, 2018 - 10:52 am

Uwielbiam jeść bataty praktycznie pod każdą z postaci. Cieszę się, że teraz są do kupienia w każdym sklepie. Ucieszyłam się bardzo jak wprowadziła je do swojej oferty Biedronka. Zawsze tam są one świeże, kupowałam też w innych marketach ale ten z Biedronki według mnie jest najlepszy. Praktycznie każdego dnia robię sobie frytki właśnie z tych batatów to jak wiemy słodki ziemniak to smakuja one znacznie lepiej. Mam na to dwa sposoby pierwszy z nich to lekko je gotuje a potem do piekarnika na 20 minut albo od razu do piekarnika ale wtedy zdecydowanie dłużej się one pieką nawet do 40 minut. TYemperatura to oczywiści 200 stopni, jednak jak pokroimy je grubiej to potrzebują więcej czasu. Zależy tez jak ktoś lubi przypieczone bo ja uwielbiam nawet ostro .

Odpowiedz
Joel 22 października, 2018 - 11:04 am

Ja chciałam się pochwalić, że udało mi się zrobić to danie z przepisu jednak trochę je zmieniłam. chodzi mi tutaj o farsz zrobiła z pieczarkami i wyszło naprawdę pysznie. Do tych składników dodałam po prostu 150 gram podsmażonyhc pieczarek na maśle. Smażyłam je na patelni na początku same aż woda trochę z nich odparuje, a na końcu dodałam łyżkę masła. Dla męża natomiast aby miał trochę bardziej kaloryczne, chodź jak zapewne wiecie te bataty są mega. Wydawać by się mogło, że to nie jest danie na obiad ale jak się je zje to człowiek jest pełny. Ok wracając do modyfikacji dla męża to zrobiłam to z fetą, pokrojona drobno na sam koniec do dania.

Odpowiedz
Dera 11 listopada, 2018 - 11:06 am

Jedne z lepszych fit dań jakie jadłam w ostatnim czasie. Uprawiam fitness i właśnie szukałam takich fajnych w miarę prostych ale energetycznych dań i to z twojego fashfood bokaa bardzo mi się spodobało i jest pyszne. Myślałam na początku, że dość długo się je robi jednak bardzo szybko je zrobiłam i mam jeszcze farsz na kolejne dania. Elajza jesteś najlepsza jeżeli chodzi o gotowanie często oglądam Cię na insta. Sama prowadzę, mozna dopiero powiedzieć , że zaczynam instagram ale dzięki Twoim poradą dość sporo się nauczyłam i uważam, że Twoje insta story jako jedno z nielicznych jest bardzo fajne w tej tematyce i nie czuje straconego czasu jak je oglądam.

Odpowiedz
Thomas 6 marca, 2020 - 2:29 pm

Przepis jest obłędny. Koniecznie muszę go spróbować. Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
M 8 września, 2020 - 7:03 pm

Ależ wypasione danie! Jeszcze takich batatów nie robiłam. Nadziewałam zwykłe ziemniaki farszem z ziemniaków, mozzarellą w sosie pomidorowym i były pyszne, ale ta cebulka prażona i zielenina tutaj robią mega robotę 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz