Jadłospis na redukcję wagi #4

przez Eliza Wydrych Strzelecka
59 komentarzy

To już czwarty jadłospis na redukcję wagi. Staram się by proponowane przeze mnie jadłospisy były różnorodne, wartościowe i przede wszystkim smaczne. Chcę Wam pokazać, że bycie na zdrowej diecie nie oznacza nudnego i niesmacznego jedzenia. Najważniejsze żeby zrozumieć, że nie chodzi o to by jeść mniej. Chodzi o to by jeść zdrowo, by posiłki były prawidłowo zbilansowane i posiadały wiele wartości odżywczych. Szperajcie, wyszukujcie fajnych przepisów. Inspirujmy się nawzajem! 🙂

Śniadanie: Placek owsiany z dżemem daktylowo-pomarańczowym i twarogiem półtłustym pomieszanym z maślanką i połówką banana
Placek owsiany jest przepyszny i pluje sobie w brodę, że wcześniej nie robiłam go na śniadanie. Smakuje fantastycznie na słodko np. z owocami czy twarożkiem jak i na słono, z sałatą, duszonymi pieczarkami i marchewką. Przepis pod aktywnym linkiem.
DIETETYCZNE INFO: Do płatków owsianych (górskich) dorzucam otręby orkiszowe, pszenne, zarodki pszenne, siemie lniane, sezam i mak i to wszystko miksuje w blenderze. Taka mieszanka to bomba witamin i wartości odżywczych. Zobaczcie jak to wygląda w przekroju
placek owsiany z twarozkiemprzekrój
II Sniadanie: Kanapki z pastą rybną, twarogiem i ketchupem
Kupujemy makrelę w pomidorach, dodajemy do niej połowę twarogu (120g) i łyżkę ketchupu. Pyszna pasta rybna gotowa. 
DIETETYCZNE INFO: Ryby bogate są w  kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, jod, selen czy witaminy z grupy D. Poza tym są bogate w białko dzięki czemu zapewniają poczucie sytości na 2-3h. 
pasta rybna
Obiad: Krewetki z brązowym ryżem i sałatką ze szpinaku, roszponki i octu balsamicznego
Przepis na to danie znajdziecie pod aktywnym linkiem. To aktualnie moje ulubione danie. Tak przyrządzone krewetki mogłabym jeść codziennie!
DIETETYCZNE INFO: Krewetki są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają jedynie około 86 kcal na 100g i niewielką ilość tłuszczu. Są też dobrym źródłem białka, którego zawartość w 100g mięsa sięga 19%
krewetki z kasza jaglana
Przekąska: Placuszki z cukinii 
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy sok, dodajemy 2 jajka i ok 3 łyżki mąki razowej (typ 2000), do tego przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka. (Z jednej sporej cukinii wychodzi 10 placuszków) Całość mieszamy, formujemy placki za pomocą łyżki i podsmażamy na łyżeczce oleju rzepakowego na rumiano. To jest wersja najuboższa. Do startej cukinii możecie dodać podduszone pieczarki, cebulę czy boczek! Placki podaje z fetą bądź pleśniowym serem
DIETETYCZNE INFO: Starajcie się zupełnie odstawić białą mąkę. Razowa nie różni się smakiem, a jest o wiele zdrowsza.
placuszki z cukinii

Kolacja: Makrela wędzona z kromką chleba
Mnie starcza połówka, do tego zawsze dorzucam jakieś warzywo: gotowaną brukselkę bądz bądź brokuła.
DIETETYCZNE INFO: Makrele kupujcie w osiedlowych sklepikach. Jest ogromna różnica w smaku pomiędzy tymi  z wielkich marketów, a małych sklepików

 Smacznego 🙂

59 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

59 komentarzy

Asia 8 kwietnia, 2013 - 7:21 pm

Pysznie wygląda ten placek, wygląda troche jak banoffee :p

Odpowiedz
emilkova 8 kwietnia, 2013 - 7:23 pm

jadłospis ciekawy, muszę chyba zagospodarować rano trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania 😉

Odpowiedz
Molly 8 kwietnia, 2013 - 7:31 pm

osz cholera, ale bym zjadła krewetki!

Odpowiedz
Sylwia 8 kwietnia, 2013 - 7:47 pm

Nie ładują mi się zdjęcia – masz problemy ze stroną czy to raczej u mnie coś nie tak?

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 7:48 pm

Raczej coś u Ciebie 🙁

Odpowiedz
Agnieszka 8 kwietnia, 2013 - 7:48 pm

Nie wiem czemu, ale nie mogę się przekonać do krewetek. Nie smakują mi.

Odpowiedz
studio-mody 8 kwietnia, 2013 - 7:48 pm

krewetki wyglądają przepysznie :):) te placki z cukinii też robiłam 🙂

Odpowiedz
asia 8 kwietnia, 2013 - 7:49 pm

proponuje inny przepis na pastę z makreli:
1. wedzona makrelę rozdrobnic
2. dużą cebulę pokroić
3.pokroic kilka ogórkow kiszonych
4. 5jajek ugotowac na twardo i utrzec na tarce lub drobno pokroic
Przyprawić solą i pieprzem i majonezem na pól z jogurtem naturalnym. pycha 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 7:52 pm

Dzięki! 🙂

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia, 2013 - 7:59 pm

to przepis na pastę mojej teściowej! Uwielbiam ją!

Odpowiedz
Pudlo Manka 8 kwietnia, 2013 - 10:44 pm

Moja teściowa też taką robi, powinnyśmy ją nazwać “Pasta teściowej “:D. Tylko dodaje odrobinę cukru jeszcze :P. Palce lizać :D.

Odpowiedz
asia 8 kwietnia, 2013 - 11:44 pm

a ja wymyslilam ją w piątkowy ranek z glodu 🙂 ale w zwiazku z tym, co mowicie, to niechybny znak, ze będę miala dzieci i zostanę czyjąś teściową 🙂

Odpowiedz
ola 10 kwietnia, 2013 - 7:13 pm

Asia,surowa cebula? Czy podsmażona?

Odpowiedz
asia 10 kwietnia, 2013 - 8:50 pm

ja daję surową i nigdy nie probowalam z podsmazana.

Odpowiedz
Mii 11 kwietnia, 2013 - 8:54 pm

Ja robię z wędzonym łososiem+200g twarogu+2 jajka na twardo+2 łyżki majonezu+zielona pietruszka,wszystko miksuję na gładką masę i smaruję nią pumpernikla:)

Odpowiedz
magda 8 kwietnia, 2013 - 7:52 pm

Pasta rybna — smak mojego dzieciństwa! Nie miałam pojęcia, że jest tak wartościowa 😀

Odpowiedz
Sylwia 8 kwietnia, 2013 - 7:53 pm

Za szybko podniosłam alarm, już jest ok 🙂 Wczoraj właśnie robiłam placek owsiany i smakuje rewelacyjnie! A jeśli lubisz pasty do kanapek to koniecznie spróbuj pastę z tuńczyka: puszkę tuńczyka w sosie własnym wymieszać z połową opakowania serka śmietankowego (Philadelphia, Turek) i pokrojonym całym pęczkiem szczypiorku. Pycha!

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 7:54 pm

Robie tak tylko z serkiem almette 😛

Odpowiedz
Wiktoria 8 kwietnia, 2013 - 7:57 pm

Eliza a co powiesz o mące pszennej? jest równie dobra jak razowa? Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 8:05 pm

każda mąka bedzie dobra byle by była razowa 🙂
Ja używam mąki pszennej razowek

Odpowiedz
MikalaFashion 8 kwietnia, 2013 - 7:58 pm

wygląda smakowicie i jestem ciekawa jak smakuje 😉

Odpowiedz
taka jedna madzia 8 kwietnia, 2013 - 8:09 pm

Same pyszności!!!:)

Odpowiedz
La Essentia 8 kwietnia, 2013 - 8:24 pm

Pysznie! Z pewnością wypróbuję placuszki z cukinii… nigdy nie robiłam a z pewnością będą dobre, i w kolejce jest jeszcze Twój pasztet z warzyw 🙂

Odpowiedz
Jadzia 8 kwietnia, 2013 - 8:25 pm

Eliza, Almette zawiera sporo tłuszczu. Wiadomo, raz na jakiś czas można. W marketach są dużo tańsze serki z mniejszą ilością tłuszczu, no i nie są spulchniane azotem. Ja sama robię zawijaski z łososia (łosoś posmarowany Almette chrzanowym, zawinięty w rulonik i związany szczypiorkiem). Jak mam fazę na superzdrowość, to właśnie zamieniam Almette na coś zdrowszego i dorzucam przyprawy sama. 😀

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 8:26 pm

ale almette tak baaardzo mi smakuje 🙁

Odpowiedz
Karolina 8 kwietnia, 2013 - 9:08 pm

A co ma do tego azot? Jest podstawowym składnikiem powietrza, praktycznie biernym chemicznie w warunkach ciśnienia i temperatury w których żyjemy. Kolejna bzdurna teoria na temat domniemanych koszmarnych chemikaliów, które nas zabiją, jak zjemy serek? 😀

Odpowiedz
[email protected] 8 kwietnia, 2013 - 8:27 pm

dlaczego makrela z małego sklepu jest smaczniejsza? ponieważ takie makrele wędzi się w lokalnej wędzarni (z nad morza sprowadza się mrożone makrele a nie wędzone!) i wtedy są swieże. wielkie markety nie wiadomo gdzie wędzą pakują w folię i taka makrela jest nieświeża i niesmaczna

Odpowiedz
Jadzia 8 kwietnia, 2013 - 8:28 pm

Wiem, wiemmmm, mnie też, ale widok mojego tyłka mnie czasami zniechęca do jego jedzenia. 😉 Ale tylko czasami. 😀

Odpowiedz
Madlen Brown 8 kwietnia, 2013 - 8:32 pm

Świetne i inspirujące przepisy!

Odpowiedz
Ulxx 8 kwietnia, 2013 - 8:45 pm

Placuszki cukiniowe sa pyszne z dodatkiem cebulki, czosnku i marchewki 🙂 Cukinia w towarzystwie tych dwoch “smierdzieli” smakuje naprawde najlepiej. Pyszne to wszystko :)))

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 8:54 pm

do tego zużyłam akurat czosnku granulowanego, ale spróbuję też ze świeżym

Odpowiedz
4premiere 8 kwietnia, 2013 - 8:51 pm

Ależ smaczności pokazałaś, placuszki cukiniowe musze zrobić, a ryby uwielbiam nietylko makrelę, polecam łososia:)

Odpowiedz
powiew inspiracji 8 kwietnia, 2013 - 9:18 pm

potrawy prezentują bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Judi 8 kwietnia, 2013 - 10:01 pm

Elizka a jakiego blendera używasz ?

Odpowiedz
Fashionelka 8 kwietnia, 2013 - 10:03 pm

NAwet nie wiem co to za firma, 3 lata temu kupilam jakiś na szybko w realu, nie kosztował więcej niż 30zł 🙂 Śmiga do dziś

Odpowiedz
Kameralna 9 kwietnia, 2013 - 7:42 am

Placki z cukinii pyszne, robię je czasem. Pastę z makreli robię z jajkami i szczypiorkiem, może nie jest bardzo dietetyczna, ale wychodzi pyszna. Nigdy nie trzymałam wagi, raczej wiecznie musiałam się tuczyć, by przytyć choć 1 kg 🙂

Odpowiedz
www.fashionable.com.pl 9 kwietnia, 2013 - 9:32 am

Oczywiście, że można zdrowo i jednocześnie smacznie jeść. Ja uwielbiam pieczoną cukinię! Z tego menu może wypróbuję placek owsiany.

Odpowiedz
Angelika 9 kwietnia, 2013 - 4:02 pm

Krewetki <3

Odpowiedz
subtelna 9 kwietnia, 2013 - 6:37 pm

Kocham placuszki z cukinii <3 Ale z jabłkami i cukrem pudrem lepsze, choć może nie dietetyczne 🙂

Odpowiedz
Alex uk 9 kwietnia, 2013 - 7:26 pm

Mam pytanie troszke z innej beczki…poszukuje dobrego tuszu do rzes oraz kredki. Obecnie uzywam Estee Lauder (uzywalam tez Diora) i nie jestem zadowolona po 15 min wygladam jak panda, wszystko jest na dolnej powiece. Potrzebuje cos w miare trwalego ale eyeliner odpada. Mozesz cos polecic…

Odpowiedz
Fashionelka 9 kwietnia, 2013 - 11:47 pm

Ja używam lancome hypnose star i go uwielbiam 🙂
Eyelinera też używam z lancome i bardzo sobie chwalę

Odpowiedz
Pudlo Manka 9 kwietnia, 2013 - 7:53 pm

Elizka, słyszałaś o nowym wymogu Europejskim? Podobno właściciel witryny internetowej (także bloger) ma obowiązek umieścić na swojej stronie taki dymek informujący o wykorzystaniu plików cookies, a za brak tego cudeńka są nawet kary ;/. Czegoż to jeszcze nie wymyślą :P.

Odpowiedz
Fashionelka 9 kwietnia, 2013 - 7:58 pm

Tak, tak. U mnie jest, ale nie dymek tylko pasek 🙂

Odpowiedz
Pudlo Manka 9 kwietnia, 2013 - 8:01 pm

A może pokazałabyś Nam jak umieścić taki pasek ? 😛 Bo dymek jest cholernie irytujący :). A Twojego paska nie widać 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 9 kwietnia, 2013 - 8:24 pm

Mam specjalną wtyczkę na wordpressa, jesli chodzi o blogspot to kompletnie nie ogarniam tej platformy i nawet nie wiem czy widget z paskiem jest dostępny 🙁

PS Jak to nie widać paska? W sensie wcale? :p

Odpowiedz
Pudlo Manka 9 kwietnia, 2013 - 8:39 pm

No u mnie się nie wyświetla żadna informacja ;/. Stąd myślałam, że masz jakiś cudowny pasek, który teoretycznie jest, a go nie ma :P.

Odpowiedz
Fashionelka 9 kwietnia, 2013 - 8:40 pm

Musiałaś już kiedyś go zaakceptować i już się nie wyświetla. Innej opcji nei ma, bo widze ze jest aktywna ;p

Odpowiedz
Pudlo Manka 9 kwietnia, 2013 - 8:44 pm

Może być, zobaczyłam teraz na explorer, ze jest :). Kurcze, szkoda że na blogspocie nie można takiego subtelnego paska ustawić ;/. Dzięki za info, szukam dalej idealnego 😛 :*.

Odpowiedz
baltazar gąbka 9 kwietnia, 2013 - 8:56 pm

w sumie 4 jajka w tym dniu, nie za dużo?

Odpowiedz
Fashionelka 9 kwietnia, 2013 - 10:56 pm

Faktycznie sporo tych jajek

Odpowiedz
karo 9 kwietnia, 2013 - 9:38 pm

Jest pasek! wszystko widać :))

Odpowiedz
Fashionelka 9 kwietnia, 2013 - 10:55 pm

uuff 🙂

Odpowiedz
Alex uk 9 kwietnia, 2013 - 11:16 pm

Szkoda ze moje pytanko pominieto a tak mi zalezalo:(

Odpowiedz
chloe 11 kwietnia, 2013 - 9:45 pm

Mogłabyś podać nazwę tej wtyczki do wordpresssa?:)

Odpowiedz
Fashionelka 11 kwietnia, 2013 - 10:25 pm

Proszę, UK Cookie Consent

Odpowiedz
Żurnalistka 13 kwietnia, 2013 - 1:40 pm

Super jadłospis. Szukałam czegoś takiego. A w związku z tym, że w zimę przybyło kilka kg i muszę się ich pozbyć, te propozycje na pewno się przydadzą. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Gosia 13 czerwca, 2013 - 12:18 am

Nie jedzcie nigdy ryby z brukselką czy brokułem, gdyż blokują one wchłanianie jodu oraz innych wartościowych składników zawartych w rybach!

Odpowiedz
Moni 20 czerwca, 2014 - 10:12 pm

Super te jadłospisy plis rób ich wiecej….

Odpowiedz
d 30 czerwca, 2014 - 9:54 pm

swietny blog! i ciekawe przepisy jak nic od jutra dzialam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz