Zdrowy jadłospis z Electrolux

przez Eliza Wydrych Strzelecka
72 komentarze

Głodni? No to świetnie bo dziś będzie tu przepysznie. Ten wpis jest wstępem do kampanii Electrolux, która potrwa na blogu do końca czerwca i będzie obfitować nie tylko w smaczne przepisy upieczone w piekarniku Electrolux CombiSteam Deluxe 3w1 ale też w konkursy z super nagrodami. Piekarnik o którym mowa wykorzystuje m.in funkcję pary wodnej  i gorącego powietrza dzięki czemu potrawy stają się niezwykle smaczne i soczyste. Ta funkcja umożliwia też zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach. Przygotowałam w nim 4 potrawy i muszę przyznać, że różnica  w konsystencji i smaku była ogromna! Obecnie jesteśmy na etapie wybierania wyposażenia do kuchni i jestem na 99% pewna, że wybiorę właśnie ten piekarnik.

gotowanie electrolux
fashionelka

fash

I: Jajko z boczkiem zapiekane w bułce 
Odkrajamy daszek bułki i wydrążamy środek. Na patelni kładziemy pokrojony w plastry boczek i wytapiamy tłuszcz. Ja najbardziej lubię bekon usmażony na chrupko. Resztki tłuszczu z plasterków bekonu pozbądźcie się za pomocą papierowego ręcznika. Do wydrążonych bułek wbijamy jajko i wkładamy plaster boczku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy aż jajko się zetnie (ok 10-15min). Tuż przed wyjęciem posypujemy bułki serem i czekamy aż się roztopi.

jajko-zapiekane-w-bułce

jajko i bekon zapiekane w bułce

II: Ciasteczka razowe ala pieguski

Składniki
– 150g roztopionego masła
– 1 jajko
– 50g cukru trzcinowego
– 4 łyżki miodu
– 200g mąki pszennej razowej
– 200g mąki żytniej razowe
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 120g pokrojonych w kostkę suszonych moreli
– 120g migdałów (mogą być posiekane płatki migdałowe)
– 4 kostki mlecznej/gorzkiej/białej czekolady (drobno pokrojone)

Wykonanie: Wszystkie składniki (prócz migdałów, moreli i czekolady) wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej części dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Dzięki czemu część ciastek będzie z czekoladą, a część bez. No chyba, że jesteście takimi łasuchami jak ja i wszystkie robicie z czekoladą. Kiedy ciasto gotowe, robimy małe kulki z ciasta i dociskamy dłonią by uzyskać kształt ciasteczka. Ciastka rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni.

cistka ala pieguski
ciasteczka owsiane

III: Ziemniaki faszerowane szynką, pieczarkami i cebulą
Składniki
– 5 dużych ziemniaków (10 porcji)
– 1 duza cebula
– 30g szynki
– 6 dużych pieczarek
– 20g żółtego sera
– 1 łyżka razowej bułki tartej
–  1 jajko

Gotujemy ziemniaki w skórce do miękkości. Gdy będą już gotowe przekrawamy je na pół i wydłubujemy część środka.
Farsz: na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy cebulę, szynkę i pieczarki. Kiedy wystygną wbijamy jajko i wsypujemy łyżkę bułki tartej.
Farsz wkładamy do ziemniaków i posypujemy serkiem
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 10 minut.

ziemniaki faszerowane
ziemniaki faszerowane przepis

Dania przygotowywaliśmy w warszawskiej La Playa. Moje kucharzenie nadzorował kucharz marki Electrolux, bardzo dziękuję za jego cenne wskazówki!

gotowanie
Mam nadzieje, że skorzystacie z moich przepisów i że będą Wam smakować! 🙂

72 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

72 komentarze

4premiere 14 maja, 2013 - 8:32 pm

Mniam, same pysznośći, a przepis na ziemniaczki faszerowane super, muszę zrobić:)

Odpowiedz
Ilona 14 maja, 2013 - 8:37 pm

Ile kosztuje takie cudo?:)

Odpowiedz
sprzęt 17 maja, 2013 - 4:58 pm

ok 3 tys zł

Odpowiedz
kcomekarolina 14 maja, 2013 - 8:40 pm

mniami!

Odpowiedz
Marta 14 maja, 2013 - 8:43 pm

ciasteczka super, napewno skorzystam z przepisu! 🙂
ile Ci wyszlo z tych skladnikow, mniej wiecej?

Odpowiedz
Fashionelka 14 maja, 2013 - 8:44 pm

ponad 25 😛

Odpowiedz
Patisse 14 maja, 2013 - 8:45 pm

Omnomnomnomnom….! Jadłabym wszystko 🙂

Odpowiedz
Dosia 14 maja, 2013 - 9:22 pm

bułeczki z bekonem i jajkiem i tarta razowa z łososiem to moi faworyci! no i mam już pomysły na jutrzejsze śniadanie i obiad 😉

Odpowiedz
WeronikaD 15 maja, 2013 - 6:00 pm

Zrobilłabym te ciastka skoro mówisz że są ala pieguski. Uwielbiam pieguski 🙂

Odpowiedz
ShadowOfStyle 14 maja, 2013 - 9:23 pm

Nulka wyglada super smakowicie <3
Pysznosci…

Odpowiedz
ShadowOfStyle 14 maja, 2013 - 9:23 pm

Bulka*

Odpowiedz
Milka 19 maja, 2013 - 12:55 pm

Widać, że od jakigoś czasu przykładasz się bardziej do zdjęć 🙂

Odpowiedz
Bassia 14 maja, 2013 - 9:29 pm

Czyżbyś wykosiła konkurencję w postaci blogerek kulinarnych? ;p Wszystko tak pięknie i smacznie wygląda, mm. 😉

Odpowiedz
iga 15 maja, 2013 - 6:40 pm

haha wlasnie to mialam pisać, eliza pisze o tylu rzeczach ze własciwie moze wykosic każdego blogera piszacego w jednej tematyce, tylu ma czytelnikow 😀 😀 😀

Odpowiedz
ewelinaa 17 maja, 2013 - 4:58 pm

bylas jedyną blogerką która gotowała?

Odpowiedz
Fashionelka 17 maja, 2013 - 5:09 pm

Prócz mnie w kampanii biorą udział jeszcze dwie blogerki kulinarne 🙂

Odpowiedz
Izka 14 maja, 2013 - 9:53 pm

ojejjku jakie wszystko pyszne

Odpowiedz
Aww 15 maja, 2013 - 10:02 am

prawie same węglowodany w składzie tych potraw, gdzie tu redukcja?

Odpowiedz
Muka 15 maja, 2013 - 11:37 pm

Ja dziś przygotowałam ziemniaki wszystkim bardzo smakowało, czekamy na więcej przepisów Elizka

Odpowiedz
http://truskawkowyjogurt.blogspot.com 14 maja, 2013 - 10:47 pm

Ta bułka z jajkiem wygląda przepysznie! Muszę kiedyś spróbować 🙂

Odpowiedz
Ala 14 maja, 2013 - 10:51 pm

Wszystko fajne, na pewno wyprobuje. jedynie martwi mnie ten ser na ziemniakach.. nie za duzo kalorii??

Odpowiedz
Karolina 14 maja, 2013 - 11:52 pm

Bekon na redukcje wagi? 🙂

Odpowiedz
Marta 15 maja, 2013 - 8:43 am

Wszystko wygląda bardzo apetycznie, ale czy na pewno pomaga w redukcji wagi? 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedz
Kacha 19 maja, 2013 - 12:55 pm

Zrobiłam dzisiaj tartę, a na wieczór planuję zrobić ziemniaczki zobaczymy co mi z tego się wykluje 🙂

Odpowiedz
Molly 15 maja, 2013 - 9:00 am

Boczek na redukcji? Jedyne co by mi spadło to pewnie brzuch na kolana przy takich frykasach, zazdroszczę okropnie, że jesz takie pyszności i przy tym chudniesz!

Odpowiedz
anasTaZjA 15 maja, 2013 - 1:59 pm

bez przesadu plasterek boczku nie sprawi ze przytyjesz. A jak wytopisz z niego tluszcz to nie jest juz tak bardzo kaloryczny

Odpowiedz
Wiolka 15 maja, 2013 - 9:48 am

no na redukcje wagi to to na pewno nie jest

Odpowiedz
meg 15 maja, 2013 - 10:11 am

wszystko przepysznie wygląda 🙂 ale jestes pewna czy aby napewno jest to dobre na redukcję wagi?

Odpowiedz
Fashionelka 15 maja, 2013 - 12:43 pm

Odpowiadając na wasze komentarze czy jadłospis aby na pewno jest na redukcję

Aww węglowodany są jak najbardziej na redukcję. Nie wiem o jakiej diecie myślisz może o dukana, gdzie je się samo bialko i to na dluzsza mete wcale nie jest ok. Kazda dieta która bazuje na samym bialku czy samym tłuszczu to ściema i działa tylko na chwile. Po zakonczeniu takiej diety efekt jojo gwarantowant! Najważniejsze to zmienić styl życia i jest zdrowo.

Zapytacie” “Boczek na redukcje?” jesli wytopi sie z niego tłuszcz i zje sie go na sniadanie z jajkiem i bułką razową jest ok. Plaster sera też nas nie zabije więc nie bójcie się tego. Proponuje zdrowy jadłospis który w połączeniu z ruchem fizycznym gwarantuje spadek wagi. Jestem tego najlepszym przykładem bo schudłąm 6-7kg bez poczucia ze jestem na jakiejs diecie. Po prostu jem zdrowo, biale zamieniam na pelnoziarniste, slodycze tylko 2 razy w tyg.

Bardzo bym chciała aby przez moje jadłospisy zmienił się wasz pogląd na odchudzanie. Myśląc “jestem na diecie” widzicie sałatke, brak węglowodanów, a to przecież jest głupi mit. Ja proponuję wam pyszne pasty, tarty, ciastka czy owocowe koktajle z owsianką 🙂

Odpowiedz
Wewa 15 maja, 2013 - 6:39 pm

Elizka ja korzystam z Twoich przepisów, więcej się ruszam i faktycznie widzę zmianę w moim wyglądzie

Odpowiedz
Ola 17 maja, 2013 - 4:59 pm

Eliza świetnie napisane

Odpowiedz
Ola 19 maja, 2013 - 12:56 pm

Jest różnica pomiędzy zdrową dietą, a chorą dieta. Głodzenie się to najgłupsza metoda z możliwych. Eliza proponujesz naprawdę fajnie skomponowane jadłospisy

Odpowiedz
Pudlo Manka 15 maja, 2013 - 10:21 am

Wszystko wygląda smacznie, ale “Tarta razowa z porem i wędzonym łososiem” jak dla mnie wymiata ! 😀 Muszę koniecznie wypróbować :).

Odpowiedz
Dzienek 15 maja, 2013 - 11:31 am

Uwierz mi, była PRZEPYSZNA 🙂

Odpowiedz
Kika 15 maja, 2013 - 6:12 pm

Wygląda bosko

Odpowiedz
Monika 20 maja, 2013 - 7:51 pm

Amen.

Odpowiedz
www.catherinetheowner.pl 15 maja, 2013 - 10:53 am

Smakowite 🙂

P.S. Baaardzo ładnie wyglądasz do gotowania! :))

Odpowiedz
Wika 15 maja, 2013 - 6:38 pm

Eliza dodasz tę stylizację na bloga? Skąd ten boski naszyjnik?

Odpowiedz
Lolaa 19 maja, 2013 - 12:58 pm

Nie wpadłabym na pomysł połączenia łososia z porem ale przyznam że wygląda to nader imponująco

Odpowiedz
Katarzyna 15 maja, 2013 - 11:25 am

Gdzie mogę przeczytać coś więcej na temat tego piekarnika? Też jesteśmy na etapie wyboru agd do mieszkanka. Macie wybrane już inne sprzęty? 🙂

Odpowiedz
maga 15 maja, 2013 - 1:29 pm

wszystko smacznie wygląda na pewno zrobię bułki zapiekane ..

Odpowiedz
zuzanna 16 maja, 2013 - 12:07 am

ja też bo to chyba najprostrze hahah

Odpowiedz
Ala 15 maja, 2013 - 1:30 pm

ale smieszą mnie te komentarze “bekon na redukcje, ziemniaki na redukcje” widac ez ludzie nie maja pojecia o zdrowym żywieniu ahahahhahaha

Odpowiedz
olinka 15 maja, 2013 - 2:59 pm

zrobiłam dzisiaj tarte, byla wyborna 🙂

Odpowiedz
POLA 15 maja, 2013 - 1:52 pm

WOW ALE SUPER PRZEPISY NA PEWNO WYPRÓBUJĘ A O TYM PIEKARNIKU SLYSZE PIERWSZY RAZ. PIECZENIE Z FUNKCJĄ PARY? WOW

Odpowiedz
zuzanna 19 maja, 2013 - 12:58 pm

nigdy nie slyszalyscie o piekarnikach z funkcją pary? na jakim swiecie zyjecie

Odpowiedz
asia 15 maja, 2013 - 5:04 pm

dieta nie oznacza głodówki albo jedzenia tylko sałatek, w taki sposób można sobie tylko zaszkodzić, ja nie jestem zwolenniczką skrajności, czy drastycznych diet, jedzenie odpowiednich ilości z odpowiednią częstotliwością (mniej i częściej) przy założeniu, że jemy zdrowe, wartościowe posiłki jak te opisane +codzienny ruch to najlepszy przyjaciel zgrabnej sylwetki i dobrego samopoczucia 🙂

Odpowiedz
Marina 15 maja, 2013 - 5:06 pm

Widać jak bardzo nasz naród jest niedouczony w kwestii odżywiania. Aż żal czytać że “ziemniaki nie sa na redukcje”.

Odpowiedz
Ewa 15 maja, 2013 - 11:37 pm

Takie mamy niedouczone społeczeństwo…

Odpowiedz
Jolka 15 maja, 2013 - 6:38 pm

Uwaga, uwaga zrobilam dzisiaj tartę i wyszła mniam mnia mmniam

Odpowiedz
bukana 16 maja, 2013 - 12:44 am

ja ciastka i umieram właśnie z rozkoszy, możecie mi zazdrościc

Odpowiedz
Marcin 15 maja, 2013 - 7:49 pm

O matko a ja na diecie.

Mnie wstrząsnęło jak usłyszałem, że banany są tuczące. Koń by się uśmiał.

A ziemniaczki w mundurach, aż palce lizać.

Dostałem ślinotoku.

Odpowiedz
www.fashionable.com.pl 15 maja, 2013 - 8:15 pm

Przepisy bardzo przypadły mi do gustu!

Odpowiedz
ook 16 maja, 2013 - 1:03 am

zgłodniałam :O :O

Odpowiedz
kika 15 maja, 2013 - 9:03 pm

oj same pysznosci, az zaluje ze weszlam tutaj o tak poznej porze bo narobilas mi apetytu

Odpowiedz
asia 15 maja, 2013 - 9:29 pm

w opakowania o mniej więcej jakiej wadze?

Odpowiedz
sel 15 maja, 2013 - 10:26 pm

Zgadzam się, że dieta na zasadzie – woda, sałata, ryba nie jest dobra, ale… buła nadziewana jajkiem, boczkiem i posypana żółtym serem naprawdę z żadnej strony nie jest dietetyczna, zdrowotna itd., to węglowodany i tłuszcze, no porażka 😉

Odpowiedz
Fashionelka 15 maja, 2013 - 10:34 pm

sel, pelnoziarnista bulka, jajko, boczek wytopiony z tłuszczu i odrobina sera. Wg mnie to idealna potrawa na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Magda 15 maja, 2013 - 11:36 pm

sel bez przesady porażką to jest twój komentarz

Odpowiedz
ewka 15 maja, 2013 - 10:32 pm

A ja miałam straszną ochote na słodkie i upieklam zwykłe,chrupiace ciasteczka owsiane.Pysznosci:-)

Odpowiedz
Kasia 15 maja, 2013 - 11:35 pm

ojeju eliza wymiotłaś tym wpisem zdjęcia są boskie

Odpowiedz
olka 16 maja, 2013 - 7:42 am

gotowanie w koralach zegarku i marynarce zawsze spoko

Odpowiedz
Fashionelka 16 maja, 2013 - 9:15 am

Wiadomo 🙂

Odpowiedz
Ktosia 16 maja, 2013 - 9:32 am

To wszystko wygląda obłędnie smacznie, a piekarnikiem mnie zaskoczylas. Pieczenie z funkcją pary? Wow

Odpowiedz
meg 16 maja, 2013 - 12:56 pm

kiedy wpis o obrączkach ?:D

Odpowiedz
Monika 16 maja, 2013 - 1:08 pm

ale gotowanie bez związanych włosów? widać, że profesjonalizmu w kuchni Ci brakuje.

Odpowiedz
Fashionelka 16 maja, 2013 - 7:01 pm

Moja mentorką jest Magda Gessler haha 🙂

Odpowiedz
WeronikaD 16 maja, 2013 - 9:07 pm

Pyszności pyszności 🙂

Odpowiedz
subtelna 16 maja, 2013 - 5:39 pm

Fash, aww przez ciebie jestem teraz jeszcze bardziej głodna! Ciastka z płatków owsianych, miodu, rodzynek też wymiatają i moge je zjeść pod każdą postacią.
Proszee, dodawaj wiecej przepisow o “zdrowych słodyczach”- masz naprawde inspirujące pomysły!

Odpowiedz
Dominika 18 maja, 2013 - 1:27 pm

jejejejjej ale jestem teraz głodna! normalnie wszystko bym zjadła! a przepisy na pewno sobie przepiszę do mojego zeszytu ^^

Odpowiedz
Cover Design 19 maja, 2013 - 12:50 am

Mmm wyglądają na prawdę smakowicie! 🙂

Odpowiedz
Mrcik 20 maja, 2013 - 7:18 am

Zjadłabym wszystko, tylko kto mi to przygotuje? 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz