Wegańska przekąska – orientalny pudding chia

przez Eliza Wydrych

O cennych wartościach odżywczych nasion chia można by pisać godzinami. Dla mnie najważniejsze jest to, że te małe czarne nasionka są pełne przeciwutleniaczy, bogate w wysokiej jakości białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3.

Nasiona dorzucam do owsianki, jaglanki, koktajli czy puddingów. Dziś mam dla Was przepyszny przepis na orientalny pudding chia.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 60 g ziarenek chia
  • 6 liści kaffiru (limonki)
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • skórka z jednej limonki
  • sok z jednej limonki
  • 2–3 łyżki ksylitolu
  • czereśnie

chia kokosowa przepisPrzygotowanie:

Mleko kokosowe podgrzewaj z liściem kaffiru oraz trawą cytrynową. Następnie ostudź i przecedź. Dodaj ksylitol, sok z limonki, skórkę oraz nasionka chia. Dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny i co jakiś czas mieszaj.

Po tym czasie przełóż pudding do słoiczków i schowaj na noc do lodówki. Następnego dnia udekoruj czereśniami i podawaj.

chia kokosowa2 680
Lubicie chia? Dajcie znać, z czym najczęściej je łączycie 🙂

 

ZOBACZ TAKŻE

26 komentarzy

zoe 29 czerwca, 2015 - 9:29 pm

wygląda pysznie i nie jest zbyt skomplikowany. Zrobię jutro 🙂

Anna K 29 czerwca, 2015 - 9:30 pm

Czy ten pudding wyszedł Ci taki gęsty, że owoce się w nim nie zapadały? Ostatnio zrobiłam sobie pierwszy raz i mój był dość lejący. A że zrobiłam taki pudding właśnie po raz pierwszy to nie wiem jaka powinna wyjść konsystencja….

Eliza Wydrych Strzelecka 29 czerwca, 2015 - 9:59 pm

Anna, gęstość powinna być taka jaką lubisz 🙂 Ja nie lubię bardzo gęstych puddingów.

Anna K 30 czerwca, 2015 - 9:23 pm

hahaha masz rację! Ciągle sugerowałam się zdjęciami tych puddingów, że taki gęściejszy uznałam za jedyny słuszny 😉

Justyna 29 czerwca, 2015 - 9:41 pm

Wygląda pysznie! A ostatnio zastanawiałam się co mogę zrobić z mlekiem kokosowym. Teraz już wiem!

Marcelka Fashion ;) 29 czerwca, 2015 - 9:48 pm

wygląda bardzo apetycznie, ale mleczko kokosowe – to nie dla mnie…
chia jeszcze nigdy nie próbowałam – czas to zmienić..
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion 🙂

Pestka 29 czerwca, 2015 - 9:57 pm

Nigdy nie jadłam takiego cudeńka! Wygląda fajnie, pewnie super smakuje.. 😉 ps. co dobrego mają w sobie jeszcze te nasiona?

klaudia 29 czerwca, 2015 - 10:21 pm

ciekawy przepis, bardzo smakowicie wygląda 🙂
ale skąd ja mam wziąć te wszystkie składniki ? i jaki koszt takiej przyjemności

Ania 29 czerwca, 2015 - 10:33 pm

Ciągle słyszę o tych Chia ale wydają mi się za drogie

Eliza Wydrych Strzelecka 29 czerwca, 2015 - 10:39 pm

Chia możesz zastąpić siemieniem lnianym 🙂

Alabasterfox 30 czerwca, 2015 - 8:02 am

Ja płacę za nie około 8-9 zł, ale za opakowanie 250g, które starcza na naprawdę długo 🙂

D 29 czerwca, 2015 - 10:39 pm

Tez lubie z mlekiem kokosowym, do tego troche wiorek i mango. Pychaaa

Doktorka 29 czerwca, 2015 - 11:02 pm

Gdzie można kupić Chia?

Eliza Wydrych Strzelecka 29 czerwca, 2015 - 11:06 pm

Ja kupuję w Almie na dziale ze zdrową żywnością, ale widziałam też w tesco, realu itd 🙂

Justyna 29 czerwca, 2015 - 11:40 pm

Są nawet w Rossmannie 🙂

Alabasterfox 30 czerwca, 2015 - 8:01 am

Nasiona Chia są moim niedawnym odkryciem – nigdy wcześniej ich nie kupowałam, a teraz nie mogę przestać ich jeść, obowiązkowo w formie puddingu 🙂 Skutecznie wyparły na jakiś czas owsiankę, jaglankę i wiele innych śniadaniowych perełek 😉

Anonim 10 lipca, 2015 - 9:41 pm

a czym zalewasz nasionka i w jakich proporcjach? 🙂

justekmakemesmile 30 czerwca, 2015 - 8:32 am

Wygląda ciekawie, ale czy apetycznie to nie jestem do końca przekonana;))

Dotee 30 czerwca, 2015 - 1:11 pm

O rany, robię to 😀 Już kilka razy robiłam pudding chia, najczęściej po prostu z mlekiem roślinnym i owocami. Ale na to, żeby dodać limonkę jakoś nie wpadłam. Ale będzie czad:)

Norbert 30 czerwca, 2015 - 4:08 pm

pyyychotka

Blogabella 30 czerwca, 2015 - 8:12 pm

Pięknie wygląda. Warto spróbować od czasu do czasu czegoś nowego. Nie słyszałam wcześniej o tych nasionach. Czytam komentarze i oo widzę może je dostać w większych sklepach i nawet w rossmannie. To chyba czas się przejść i wypróbować 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 30 czerwca, 2015 - 8:16 pm

koniecznie! :))

Anonim 1 lipca, 2015 - 5:43 am

Gdzie kupić takie nasionka i liście limonki?

anka 1 lipca, 2015 - 11:54 am

Chia ma bardzo podobne właściwości, jak nasze siemię lniane. Które jest o wieeele tańsze i nie jest tylko modą, jak chia.

strzala 3 lipca, 2015 - 10:13 pm

On jest przeeeepyszny 😀 !
Spróbowałam go w Krakowie w WesołaCafe na Rakowickiej.
Studiuje na UEK ( Uniwersytet Ekonomiczny) i mam niedaleko. 🙂
Na śniadanie idealnie. Z porcja owoców wiec zdrowo na sto procent ! 🙂
Lubie eksperymentować w domu i nie wiem gdzie bym mogła dostać ten pudding !

Magda 8 lipca, 2015 - 9:53 pm

ja dodaje wiorki kokosowe i mielone migdaly (1/4 szkl. jednego i drugiego), 3/4 szkl. chia, 2,5 szkl. dowolnego mleka. Wstawiam na noc do lodowki, do gotowego puddingu dodaje syrop z agawy i dowolne owoce

Comments are closed.