O cennych wartościach odżywczych nasion chia można by pisać godzinami. Dla mnie najważniejsze jest to, że te małe czarne nasionka są pełne przeciwutleniaczy, bogate w wysokiej jakości białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3.
Nasiona dorzucam do owsianki, jaglanki, koktajli czy puddingów. Dziś mam dla Was przepyszny przepis na orientalny pudding chia.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 60 g ziarenek chia
- 6 liści kaffiru (limonki)
- źdźbło trawy cytrynowej
- skórka z jednej limonki
- sok z jednej limonki
- 2–3 łyżki ksylitolu
- czereśnie
Mleko kokosowe podgrzewaj z liściem kaffiru oraz trawą cytrynową. Następnie ostudź i przecedź. Dodaj ksylitol, sok z limonki, skórkę oraz nasionka chia. Dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny i co jakiś czas mieszaj.
Po tym czasie przełóż pudding do słoiczków i schowaj na noc do lodówki. Następnego dnia udekoruj czereśniami i podawaj.
Lubicie chia? Dajcie znać, z czym najczęściej je łączycie 🙂
26 komentarzy
wygląda pysznie i nie jest zbyt skomplikowany. Zrobię jutro 🙂
Czy ten pudding wyszedł Ci taki gęsty, że owoce się w nim nie zapadały? Ostatnio zrobiłam sobie pierwszy raz i mój był dość lejący. A że zrobiłam taki pudding właśnie po raz pierwszy to nie wiem jaka powinna wyjść konsystencja….
Anna, gęstość powinna być taka jaką lubisz 🙂 Ja nie lubię bardzo gęstych puddingów.
hahaha masz rację! Ciągle sugerowałam się zdjęciami tych puddingów, że taki gęściejszy uznałam za jedyny słuszny 😉
Wygląda pysznie! A ostatnio zastanawiałam się co mogę zrobić z mlekiem kokosowym. Teraz już wiem!
wygląda bardzo apetycznie, ale mleczko kokosowe – to nie dla mnie…
chia jeszcze nigdy nie próbowałam – czas to zmienić..
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion 🙂
Nigdy nie jadłam takiego cudeńka! Wygląda fajnie, pewnie super smakuje.. 😉 ps. co dobrego mają w sobie jeszcze te nasiona?
ciekawy przepis, bardzo smakowicie wygląda 🙂
ale skąd ja mam wziąć te wszystkie składniki ? i jaki koszt takiej przyjemności
Ciągle słyszę o tych Chia ale wydają mi się za drogie
Chia możesz zastąpić siemieniem lnianym 🙂
Ja płacę za nie około 8-9 zł, ale za opakowanie 250g, które starcza na naprawdę długo 🙂
Tez lubie z mlekiem kokosowym, do tego troche wiorek i mango. Pychaaa
Gdzie można kupić Chia?
Ja kupuję w Almie na dziale ze zdrową żywnością, ale widziałam też w tesco, realu itd 🙂
Są nawet w Rossmannie 🙂
Nasiona Chia są moim niedawnym odkryciem – nigdy wcześniej ich nie kupowałam, a teraz nie mogę przestać ich jeść, obowiązkowo w formie puddingu 🙂 Skutecznie wyparły na jakiś czas owsiankę, jaglankę i wiele innych śniadaniowych perełek 😉
a czym zalewasz nasionka i w jakich proporcjach? 🙂
Wygląda ciekawie, ale czy apetycznie to nie jestem do końca przekonana;))
O rany, robię to 😀 Już kilka razy robiłam pudding chia, najczęściej po prostu z mlekiem roślinnym i owocami. Ale na to, żeby dodać limonkę jakoś nie wpadłam. Ale będzie czad:)
pyyychotka
Pięknie wygląda. Warto spróbować od czasu do czasu czegoś nowego. Nie słyszałam wcześniej o tych nasionach. Czytam komentarze i oo widzę może je dostać w większych sklepach i nawet w rossmannie. To chyba czas się przejść i wypróbować 🙂
koniecznie! :))
Gdzie kupić takie nasionka i liście limonki?
Chia ma bardzo podobne właściwości, jak nasze siemię lniane. Które jest o wieeele tańsze i nie jest tylko modą, jak chia.
On jest przeeeepyszny 😀 !
Spróbowałam go w Krakowie w WesołaCafe na Rakowickiej.
Studiuje na UEK ( Uniwersytet Ekonomiczny) i mam niedaleko. 🙂
Na śniadanie idealnie. Z porcja owoców wiec zdrowo na sto procent ! 🙂
Lubie eksperymentować w domu i nie wiem gdzie bym mogła dostać ten pudding !
ja dodaje wiorki kokosowe i mielone migdaly (1/4 szkl. jednego i drugiego), 3/4 szkl. chia, 2,5 szkl. dowolnego mleka. Wstawiam na noc do lodowki, do gotowego puddingu dodaje syrop z agawy i dowolne owoce
Comments are closed.