Kofeina jest najbardziej rozpowszechnionym środkiem stymulującym na świecie. Mieszkańcy Ziemi wypijają rocznie 400 miliardów filiżanek kawy, a statystyczny Europejczyk – aż cztery filiżanki kawy dziennie! Statystyki mówią same za siebie: jesteśmy kawoszami i większość z nas nie może się bez niej obejść.
Lubię pić kawę, ale nie codziennie – po prostu nie czuję takiej potrzeby. Picie kawy towarzyszy zwykle wyjściu na miasto, zakupom w centrum handlowym czy spotkaniom ze znajomymi. Zdarza mi się też przygotować kawę w domu. Gdy już się za to zabieram, chcę, żeby kawa była wyjątkowo smaczna 🙂 Polecam także zimie antygrypinę – najlepszy przepis.
Dziś mam dla Was trzy przepisy na rozgrzewającą kawę. Jesień sprzyja dłuuugim leniwym wieczorom pod kocykiem przy dobrej książce. Pyszna i rozgrzewająca kawa będzie idealnym dodatkiem.
Rozgrzewająca kawa kokosowa (2 porcje)
- 50 ml espresso
- 250 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka krowiego
- 1 łyżka likieru kokosowego
- świeżo stary kokos (do dekoracji)
- bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko (kokosowe i krowie), kawę i likier miksujemy w blenderze do uzyskania piany i przelewamy do słoiczków lub szklanek. Dekorujemy świeżo startym kokosem i podajemy z bitą śmietaną.
Kawa piernikowo-waniliowa (2 porcje)
- 60 ml espresso
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- bita śmietana (opcjonalnie)
Gorące mleko, espresso i przyprawy spieniamy w mikserze. Dosładzamy miodem, ozdabiamy bitą śmietaną i przyprawą piernikową i podajemy.
Kawa cynamonowo-czekoladowa (2 porcje)
- 60 ml espresso
- 500 ml mleka
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 6 kostek gorzkiej/mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Gorące mleko, espresso i przyprawy spieniamy w blenderze/mikserze. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy ją do kawy razem z cynamonem.
Te kawy nie tylko rozgrzewają i pobudzają – są też niezwykle smaczne! Ci, którzy dbają o sylwetkę, powinni zrezygnować z bitej śmietany. No chyba że to w ramach cheat mealu 😉
30 komentarzy
mmmmm kokosowa kawa, zapowiada się pysznie 🙂 A jaka satysfakcja jak się samemu w domu zrobi taką kawę !:)
Drugi i trzeci przepis to coś dla mnie. ..
ja uwielbiam kawę i pije kilka dziennie….
świeżo STARY kokos 😉
A tak na powaznie to ta kokosowa i piernikowa brzmi swietnie. Musze sama sprobowac w domu. Chociaz na codzien tez nie pije kawy i dlatego odwlekam zakup maszyny Nespresso – zeby uniknac nalogu haha. Buziaki :*
Nasuwa się pytanie, czy bardziej świeży czy bardziej stary 😉
Zabawna literówka przypadkiem wyszła.
Eliza, lubię przeglądać Twoje propozycje kulinarne. Wszędzie jest słowo 'pyszny’. Nie znasz innych przymiotników? Wiadomo, że przepis pyszny, bo innego byś nie wrzucała 🙂 ale poza tym tak naprawdę określenie niewiele mówi o smaku całego posiłku/dania.
A co do kawy, próbowałaś taką przygotowaną wg kuchni pięciu przemian? Też jest pyszna 😀 Dodatkowo, nie raz i nie dwa słyszałam o niej opinię, że smakuje nawet tym, którzy za kawą nie przepadają. Spróbuj 🙂
Ta ostatnia wygląda super 🙂 wypiłabym z przyjemnością 🙂
Uwielbiam goraca kawe… choc dla mnie najlepsza jest ta czarna
nie pijam kawy 😀
Kokosowa wygląda przepysznie 🙂 Ja piję dziennie 2 kawy, ale tylko i wyłącznie w domu. Jeśli nie dostanę kawy pół na pół z mlekiem zagęszczonym, nie dam rady wypić 😛 mój narzeczony lubi espresso. To już dla mnie jakieś ekstremum 😛 lubię też latte z ekspresu tassimo, ale też dolewam sobie do niej dodatkowe mleko 😀
Eliza, na pierwszym zdjęciu są takie różowe ciasteczka, te macarones. Powiedz jak to smakuje? Nigdy nie miałam okazji spróbować a w sklepach tego nie widuję. Są takie śliczne i kolorowe, aż się chce je wchłonąć 🙂
Makaroniki sa na bazie białka z jajek. Jeśli lubisz beze i tym podobne rzeczy zasmakują ci 🙂
Kawy prezentują sie przepysznie. Chętnie wypróbuje te cynamonowa 🙂
Macarones smakują jak beza z takim jakby dżemikiem/galaretką w środku. Są to oczywiście smakowe bezy – jest cała gama smaków.
W dużych centrach handlowych czasami można spotkać stoisko z macarones.
Czarujesz na jesień, czarujesz:) ale ja jestem fanką krótkiego espresso!
Super przepisy! Jutro wypróbuję kokosową <3
Super, pytanie gdzie kupiłaś filiżanki z tym długim spodkiem/?
Jako zdecydowana fanka herbat owocowych do hertbatki dodaję szczyptę cynamonu lub miodu i cytryny:)
Ja bardzo lubię kawę z lodami miętowymi od Grycana. Do blendera wrzucam gałkę lodów,wlewam kawę i odrobinę mleka,blenduje,przelewam do wysokiej szklanki jak na latte ozdobionej po bokach od środka polewą czekoladową,górę ozdabiam bitą śmietaną,startą czekoladą i listkiem mięty 😉 Latem sprawdza się super jako napój 🙂 Jesienią można potraktować ją jako smaczny deser. Ja niestety muszę trzymać dietę :-((
Wow jestem w szoku ! Takie proste przepisy a jestem pewna ze wszystkie pyszne. Jutro robię pierwsza albo druga. A jak smakują macaronies ? Czy to bezy ? Nie lubie bez a sa drogie dlatego pytam.
Jesli nie lubisz bezy to makarony zdecydowanie Ci nie posmakują :p
wszystkie pomysły są genialne! <3
Hej Eliza , mi jak zawsze zostają białka z ciasta to robię bezy i do tego kawa z mleczkiem krowim. Fakt ,że bezy są kaloryczne bo zawieraja też cukier ,ale czasem można sobie pozwolić. No i do kawy też dodaję cukier , bo nie mogłabym pić gorzkiej. Pozdrawiam 🙂
Ja uwielbiam klasyczna czarna z gorącym mlekiem albo cappuccino. Nigdy nie eksperymentowalam z kawami smakowymi bo w kawiarniach smak znaczy syrop a ten nie jest zdrowy. Dzięki Eliza za te pomysły na kawę zrobiona w domu. Na pewno spróbuję ! 🙂
Mam pytanie odnośnie zrobienia kawy kokosowej – o jaki blender chodzi ?? Czy taki kielichowy do robienia koktajli zrobi piane ?? I po przelaniu czy ta piana także się przeleje, czy osiądzie w kielichu ???
Elizka,
wkradł sie błąd w przepisie na kawę kokosową: „świeżo stary kokos” – miało być chyba starty 🙂 Wpis bardzo interesujący;) temat kaw jest mi bliski, ponieważ na codzień pracuję jako baristka i jestem zwolenniczką napojów kawowych:) Chętnie zaczerpnę pomysły na nowe kawki od Ciebie:) tyle co moge dodać od siebie to warto wspomnieć ze zamiast espresso (jeżeli ktos nie posiada ekspresu ciśnieniowego) można przyrządzić kawę w domu w łatwiejszy sposób : w kawiarce, ekspresie przelewowym bądź rozpuszczalną ( tej ostatniej zdecydowanie nie polecam). Za ok 30-40 zł mozna sie zaopatrzyć w prostą w obsłudzę kawiarkę i cieszyć sie przepysznym smakiem aromatycznej kawy na codzień! Pozdrawiam 🙂
Dla mnie sam zmak kawy to już rewelacja. A jeśli do tego dochodzi mleczna pianka lub taka z bitej śmietany to jestem w niebie! 🙂 Uwielbiam w lecie wersję z gałką lodów czekoladowych, ale teraz siłą rzeczy coraz mniej będzie na nią ochoty…:)
Haha, oczywiście SMAK, a nie żaden zmak 🙂
Rewelacyjne przepisy! Koniecznie muszę wypróbować.
Niedawno znalazłam przepis na kawę, która naprawdę daję kopa. Do kawy (takiej, którą zawsze pijamy) dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego, miód, aby osłodzić i ja dodaję trochę wiórek kokosowych, to wszystko zblendować i jest fantastyczna kokosowa kawa z pianką 🙂
zdecydowanie nie należę do kawoszy, tak naprawdę prawie w ogóle jej nie pijam, ale podobnie jak Ty robię wyjątek podczas zakupów w galerii czy spotkań ze znajomymi. od czasu do czasu mimo wszystko uwielbiam napić się pysznej, aromatycznej kawy z dodatkowym posmakiem. z Twoich propozycji postawiłabym na tę kokosową, wydaje się wyjątkowo pyszna! a tak btw. to kiedyś nie znosiłam makaroników – dzisiaj są dla mnie najlepszą opcją właśnie do kawy! 🙂
ale wyszczuplałaś <3 <3
A do pysznej kawy polecam deserową owsiankę (bez grama cukru) – pokocha ją każde dziecko i co oporniejsi dorośli:)
Przepis u mnie:)
Moim zdaniem, najlepsza jest bez żadnych dodatkowych smaków, taką lubię najbardziej.
Comments are closed.