Olej kokosowy – najzdrowszy olej świata?

przez Eliza Wydrych

O niesamowitych właściwościach zielonego kokosa pisałam Wam jakiś czas temu przy okazji wpisu o wodzie kokosowej, dziś skupię się na oleju kokosowym tłoczonym na zimno, który w dietetyce jest uznawany za najzdrowszy olej na świecie.

Skład i właściwości oleju kokosowego są zdumiewające. Jest niezwykle bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera:
– kwas laurynowy (wspomagający układ immunologiczny)
– kwas mirystynowy
– kwas palmitynowy
– kwas stearynowy (działa nawilżająco i ochronnie, stosuje się go w kosmetyce)
– kwas oleinowy
– kwas linolowy

Prócz tego zawiera witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk

Co za tym idzie?

– olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny
– to naturalny antybiotyk i ochrona przed infekcjami
– pozwala na lepsze wchłanianie wapnia i magnezu
– usuwa stany zapalne jelit
– działa antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo
– poprawia pracę mózgu (wpływa na koncentrację)
– spowalnia procesy starzenia się skóry
– reguluje przemianę materii

Smażę na oleju kokosowym od ładnych paru miesięcy i nie zamieniłabym go na inny olej. Nie determinuje smaku innych potraw, możemy spokojnie smażyć na nim mięso. Jest też idealny do smażenia naleśników, placków owsianych, omletu czy jajecznicy.

Olej kokosowy ma też swoje zastosowanie w kosmetyce. Możemy smarować nim ciało bądź wcierać go we włosy. Zapewnia odbudowę, nawilżenie i ochronę włókna włosa. Ja olej kokosowy nakładam raz w tygodniu na końcówki (wystarczy 10 min tygodniowo by poprawić ich stan)

Minusy? Cena… Olej kokosowy tłoczony na zimno do najtańszych niestety nie należy

ZOBACZ TAKŻE

82 komentarze

olive 15 sierpnia, 2013 - 7:57 pm

słyszałam, że właśnie idealnie sprawdza się jako balsam do ciała.

Emilusia 15 sierpnia, 2013 - 8:32 pm

A ja 200 ml oleju kokosowego kupiłam za 17,30zł w sklepie zielarskim 🙂 a można było jeszcze taniej w mniej dekoracyjnym słoiczku, więc cenowo nie wychodzi tak źle, a potrafi naprawdę zdziałać cuda! Do włosów i smażenia idealny 🙂 po raz pierwszy, gdy smażyłam na nim placki z cukinii to stwierdziłam, że jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze 🙂 również polecam 🙂

kania 12 listopada, 2013 - 2:17 pm

Ja kupuję olej o pojemności 200 ml za 20 zł ze sklepu internetowego Zielony Nurt. Ten jest nierafinowany wiec pięknie pachnie kokosem i tak też smakuje. Polecam

iga 17 czerwca, 2014 - 11:10 am

Ja też kupuje z firmy zielonynurt i go polecam bo przede wszystkim jest bio :))

stylowo40.blogspot.com 15 sierpnia, 2013 - 8:44 pm

No cena dość wysoka..,ale czego się nie robi….,a warto!!!.Pozdrawiam 😀

popi 15 sierpnia, 2013 - 8:57 pm

Mozna kupic w Piotrze i Pawle za 13 zl

qwert 15 sierpnia, 2013 - 8:59 pm

30zł??? dla Ciebie to jak splunąc 🙂

Gosiak 15 sierpnia, 2013 - 9:11 pm

Eliza, a gdzie można kupić? 🙂 Chodzi mi o sklepy stacjonarne. Czy on ma stałą konsystencję czy taką jak oliwa?

Utono 15 sierpnia, 2013 - 9:13 pm

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić ten olej i taniej, jest naprawdę w różnych cenach – chociaż nie doszłam, od czego to zależy 🙂

Violet-lila 15 sierpnia, 2013 - 11:42 pm

Droższy olej będzie nierafinowany, rafinowany, czyli oczyszczony, a co za tym idzie pozbawiony wielu dobrych składników jest tańszy.

Sylwia 15 sierpnia, 2013 - 9:36 pm

Stosuje olej kokosowy od kilku miesięcy,w necie można znaleźć całkiem przyzwoite oferty cenowe a jego właściwości zarówno kulinarne jak i kosmetyczne są nieocenione,rewelacyjnie pielegnuje skórę i włosy,swietnie smakuje przyrzadzony na nim no kurczak czy indyk!!

Sylwia 15 sierpnia, 2013 - 9:38 pm

Można kupić w Almie,przynajmniej w Częstochowie,ale bardziej opłaca sie w internetowych eko-sklepach.

Izis 15 sierpnia, 2013 - 10:34 pm

Wiesz, że jest kilka różnych olejów kokosowych, ponieważ zależy jak są produkowane? Bezpośrednio z miąższu świeżego kokosa czy też z wiórków wcześniej ususzonego.

Kaja 15 sierpnia, 2013 - 10:39 pm

Drogi lecz warto! Doskonały w kuchni, świetny jako balsam nawilżający, doskonały jako maseczka na włosy.

ShadowOfStyle 15 sierpnia, 2013 - 10:59 pm

Uwielbiam olej kokosowy! <3

Anka 15 sierpnia, 2013 - 11:17 pm

Muszę go koniecznie kupic, ja smaze na oliwie z oliwek

Pobudzeni 15 sierpnia, 2013 - 11:46 pm

Oleju kokosowego nie da się przecenić.
Jest podstawą diety paleo. W mojej kuchni gości prawie od trzech lat.
Nie zgadza się natomiast jedna rzecz. Czysty organiczny olej kokosowy tłoczony
na zimno ma wyraźny posmak i aromat i trudno powiedzieć o nim, że „nie determinuje smaku potraw” – determinuje i jest wyraźnie wyczuwalny. Danie zawsze będzie pachnieć i smakować mniej lub bardziej kokosowo. Natomiast olej rafinowany jest prawie neutralny i pozbawiany jednocześnie swoich niezwykłych właściwości.

Warto przed zakupem sprawdzić informacje na etykiecie. Można na niej przeczytać np.: Organic Extra Virgin Coconut Oil, Raw, 100% pure.
Można spokojnie zamawiać większe opakowania o ile przekłada się to na cenę, bo okres przechowywania w temperaturze pokojowej to około 2 lata.
Odradzam oleje produkowane w Indiach, polecam natomiast te pochodzące z Tajlandii i Filipin.
Warto też wspomnieć, że jest z powodzeniem stosowany w leczeniu choroby Alzheimera.

Lolo 25 listopada, 2015 - 8:24 pm

Nie ma czegoś takiego jak Olej kokosowy „Extra virgin”. Termin zapożyczony z oliwy z oliwek, żeby robił dobre wrażenie. W oleju kokosowym znaczy tyle co nic.

Pawel 16 sierpnia, 2013 - 8:14 am

Wpisz treść komentarzaO ile wiem, to olej kokosowy jest najgorszy dla zdrowia ze wszystkich znanych tluszczy. Jest gorszy od smalcu a ze wzgledu na niska cene jest uzywany do wyrobu przemyslowego ciastek. Sprawdzcie na opakowaniach ciastek, tych najtanszych

Fashionelka 16 sierpnia, 2013 - 8:40 am

chyba mówisz o oleju kokosowym rafinowanym pozbawionym tych dobrych właściwości Paweł.

Ewa 16 sierpnia, 2013 - 11:39 am

Nie pomyliłeś czasem z olejem palmowym?

Monika 16 sierpnia, 2013 - 11:40 am

najgorszym olejem jest olej palmowy i to właśnie on jest wykorzystywany w produkcji ciastek i nie tylko.

Sonia 16 sierpnia, 2013 - 3:09 pm

Chyba pomyliłeś olej kokosowy z olejem palmowym, najpodlejszym olejem używanym właśnie w przemyśle cukierniczym.

asia 16 sierpnia, 2013 - 4:39 pm

to palmowy!

Anonim 15 lutego, 2015 - 9:46 pm

chyba chodziło Ci o palmowy 😉

Lolek 25 listopada, 2015 - 8:30 pm

Z olejem palmowym Pan sie pomylił. Zdarza się.

Anna Ma. 16 sierpnia, 2013 - 8:58 am

Noszę się od dawna z zamiarem nabycia tego cuda, ale zdradź proszę, gdzie się w nie zaopatrujesz?

Fashionelka 16 sierpnia, 2013 - 10:33 am

ja kupuję ekologiczny olej kokosowy na wega24.pl

Agnieszka 16 sierpnia, 2013 - 9:27 am

Ważną właściwością oleju kokosowego jest to, że idealnie nadaje się do masażu jako olej bazowy dla olejków eterycznych. Olejki jako jedyne w kosmetyce przenikają do skóry właściwej i potrafią zdziałać cuda – nawet zredukować cellulit, np. podczas masażu bańką chińską.

Kasia 16 sierpnia, 2013 - 9:38 am

Olej kokosowy to moje największe odkrycie tego roku. Uwielbam nim smarować ciało! Do smażenia jeszcze nie używałam ale spróbuję;-)

krystyna 27 października, 2015 - 7:25 pm

Ja właśnie używam olej kokosowy do smażenia i daje radę jak najbardziej. Polecam Ci Kasia spróbować na pewno się na nim nie zawiedziesz. Raz spróbujesz i będziesz zawsze na nim smażyć.

Angelika 16 sierpnia, 2013 - 10:37 am

Uzywam oleju kokosowego do włosów i widzę efekty 🙂

guuuffy 16 sierpnia, 2013 - 10:39 am

co jak co, ale on działa!!!:D

Gosia 16 sierpnia, 2013 - 10:54 am

Elizo, Paweł ma niestety rację, olej kokosowy to niezbyt dobry wybór, tak jak trafnie Paweł zauwazył dodaje się go do wszelkich ciastek pakowanych, a także do nadziewanych czekolad. Rafinowanie zmieni niestety tylko i wylącznie ilośc witamin i innych dobrodziejstw. Jeśli chodzi o smażenie to wysoka temperatura w znacznym stopniu zabije te witaminy, więc korzyść z nich żadna, a proporcje różnych kwasów wielonienasyconych są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowie i nierafinowanie nic tutaj nie zmieni. Jeśli chodzi o stosunki kwasów omega najlepszy jest olej lniany, jednak nie można na nim smażyć. Do smażenia najlepszy jest poczciwy polski olej rzepakowy, np Kujawski, a następnie dopiero oliwa z oliwek, która owszem, w krajach śródziemnomorskich jest na pierwszym miejscu, jednak Polacy jedzą za mało ryb, żeby się z nimi równać. Co do oleju kokosowego, jego właściwości w kosmetologii są nie podważenia, do smażenie od czasu do czasu też nie zaszkodzi, ale promowanie go jako najzdrowszy to wprowadzanie ludzi w błąd, tym bardziej ze teraz panuje moda na zdrowe odżywanianie, a ludzie są bombardowani często sprzecznymi informacjami, tak jak ta. Także radzę zajrzeć do fachowej literatury, tym bardziej wystrzegać się sformułowań takich jak „który w dietetyce uznawany jako najzdrowszy olej”. Masz bardzo dużo fanów, którzy wierzą w to co mówisz, warto mieć na uwadze ich zdrowie.

Mii 17 sierpnia, 2013 - 2:53 pm

Masz na myśli olej palmowy z palmowca gwinejskiego,a nie olej kokosowy.To olej palmowy jest dodawany do wszystkiego:produktów cukierniczych i kosmetyków,jak mydła.Kontrowersje budzi sposób pozyskiwania ziemi do sadzenia palmowców,ponieważ odbywa się to kosztem karczowania lasów dzeszczowych np.w Indonezji.

Annu 29 sierpnia, 2013 - 11:10 am

Jakich kwasów wielonienasyconych? Olej kokosowy jako jedyny zawiera głównie kwasy nasycone (o średniej długości łańcucha, w przeciwieństwie do długołańcuchowych zwierzęcych uważanych często za szkodliwe), stąd nie utlenia się do rakotwórczych tłuszczów trans w wysokich temperaturach, więc jest idealny do smażenia.

Ja do smażenia używam oleju rafinowanego – jest tańszy i nie ma żadnego smaku – w wysokich temperaturch i tak witaminy by zdechły ;] – nic się nie przypala, miodzio. Do duszenia w niższej temperaturze – nierafinowanego – o ile pasuje smakiem.

Gosia 16 sierpnia, 2013 - 12:18 pm

Wypróbowałam go już w celach kosmetycznych i był świetny, muszę spróbować coś usmażyć 😉

Kasia 16 sierpnia, 2013 - 1:20 pm

Hej Eliza!

Wiem, ze to nie wątek na temat, o którym napisze, jednak mam nadzieje ze mi odpowiesz. Pol roku temu kupilam w Mokotowie Hamiltona. Zastanawiam sie czy w Twoich Hamiltonach rowniez zauwazylas ze „pozłacane” elementy np gorna część kłodki lub ten złoty zaczep na kłodke sie wycieraja? Zastanawiam sie czy trafilam na jakis slaby model czy one po prostu tak maja? Mialam wczesniej jet sety, które spisywały sie bez zastrzezen. Te torebki obejmuje jakakolwiek gwarancja?

kasia 16 sierpnia, 2013 - 1:30 pm

eliza przepłacasz! szukaj na allegro, są o wiele tańsze. Chyba że bardzo Ci zależy na ekologicznym oleju.

Fashionelka 16 sierpnia, 2013 - 8:15 pm

Tak, zależy mi na ekologicznym

Tina 16 sierpnia, 2013 - 2:07 pm

Eliza! kiedy wpis dotyczący sukni?????? już dawno nie było !! czekam 😀

Kasia 16 sierpnia, 2013 - 2:22 pm

Mi się wydaje, że nie jest taki idealny. W kosmetyce, pielęgnacji- jak najbardziej, daje świetne efekty.
Ale inaczej w odżywianiu: przeciez jest źródłem NASYCONYCH kwasów tłuszczowych, które nie są dobre dla zdrowia i dietetycy wcale nie zalecają ich spożywania. Naprawdę zdrowe są NNKT czyli NIEnasycone tłuscze.

Weronika - FAJNY BLOG o podróżach 16 sierpnia, 2013 - 2:23 pm

Kurka, dziewczyny, mogę z innej bajki? Fashionelka stała się już prawdziwą wyrocznią w kwestii przygotowań ślubnych, więc muszę zapytać: czy uważacie, że 2 dniowy wyjazd do innego kraju dla przyszłej Młodej Pary jest dobrym pomysłem, biorąc pod uwagę fakt, że Pani Młoda będzie w 6 miesiącu ciąży? :)) I czy dobrym jest dać im znać w dniu ślubu, kiedy wyjazd jest 2 dni później (urlop załatwiony)? ;)) Dzięki z góry za poradę 🙂

kamila 16 sierpnia, 2013 - 2:55 pm

Olej kokosowy coraz popularniejszy na blogach i yt 🙂 musze w koncu poznac to cudo 🙂 sprobuje uzywac go w kuchni i w skorki paznkoci ale tez wcierajac kolka godzin przed myciem we wlosy 🙂

Elizka, mam pytanie o Kanary… mowilas, ze najbardziej podoba Ci sie fuerta, jest tam co zwiedzac? bo z tego co czytalam nie ma tam zbyt wielu ciekawych miejsc.. chetnie poznam Twoja zdanie na temat tej wyspy:) bo cchemy poleciec we wrzesniu, na gran canarii juz bylismy, teraz teneryfa fuerta albo lanzarote:) i nie wiemy co wybrac, fuerta ma turkusowe morze i piaszczyste plaze, lanzzarote jest taka ciemna 😀 ksiezycowa a przez to wydaje sie magiczna a teneryfa kojarzy mi sie z wieloma miejscami do zwiedzania, czemu akurat fuerta najbardziej Cie zachwycila?

joanna 16 sierpnia, 2013 - 2:59 pm

Jakim sposobem olej kokosowy ma odbudowywać włos, skoro włosa nie da się w żaden sposób odbudować, bo jest MARTWY? 😀

Magda 16 sierpnia, 2013 - 4:10 pm

A ja mam pytanie z innej beczki. Co stosujesz do prostowania włosów? Wiem, że pisałaś o tym tutaj już kilka razy, ale nie mogę znaleźć, a pamiętam, że mocno chwaliłaś i mówiłaś, że stosujesz od lat 🙂 Pozdrawiam

studentka 16 sierpnia, 2013 - 8:56 pm

Ja od zawsze stosuje jedynie oliwę z oliwek, to właśnie dlatego mieszkańcy krajów śródziemnomorskich tak rzadko chorują na raka, po prostu na potęgę do wszystkiego dodają oliwę z oliwek. Po za tym oliwa z oliwek produkuje „dobry” cholesterol a nie ten „zły”, który odkłada się w żyłach w postaci płytek miażdżycowych. Dobry cholesterol jest bardzo potrzebny i nie odkłada się w żyłach. Nawet zamiast masła stosuję oliwe z oliwek do chleba, tak jak jedzą we włoszech, nauczyły mnie tego podróże po Toskani 🙂 Polecam oliwę bo to jest dopiero samo zdrowie!

Fashionelka 17 sierpnia, 2013 - 12:50 am

Jasne, oliwa „na zimno” jest świetna, ale nie można na niej smażyć

Katarzyna 29 stycznia, 2014 - 10:05 am

A z jakiej racji nie można smażyć na oliwie z oliwek? To ciekawe… W takim razie mieszkańcy krajów śródziemnomorskich popełniają kardynalny błąd smażąc na oliwie z oliwek… Polecam artykuł na temat olejów w ostatnim numerze magazynu Wysokie Obcasy.

M 2 czerwca, 2014 - 4:13 pm

Czy ten sam olej kokosowy można używać do smażenia i w kosmetyce? Np na włosy? Bo się pogubiłam 😀

Emilusia 16 sierpnia, 2013 - 9:24 pm

Dziś byłam w sklepie zielarskim po kolejny słoiczek oleju kokosowego i pani farmaceutka uświadomiła mnie, że nie warto wcierać tego oleju w ciało jak balsam, bo przyśpiesza to porost włosów 🙂 zatem nie tylko tych na głowie 🙂 więc ja chyba jednak pozostanę przy stosowaniu go wyłącznie do smażenia i na włosy, ale te z głowy 😀 hehe

mmm 17 sierpnia, 2013 - 12:21 am

Ja polecam poczytanie o właściwościach oleju lnianego – piję go codziennie od 1,5 tygodnia po 2 łyżki i zobaczymy po czasie jakie efekty przyniesie. Swój kupiłam w stacjonarnym sklepie ekologicznym, przechowywany jest w lodówce.

4premiere 17 sierpnia, 2013 - 10:42 pm

uwielbiam olej kokosowy na ciało i do włosów:)

Agnieszka 18 sierpnia, 2013 - 12:17 am

Ja dziś kupiłam 190g ekologicznego oleju kokosowego z Bio Food za 7.99 zł 🙂

Malvi 18 sierpnia, 2013 - 11:04 pm

Hej, ja sama używam oleju arganowego – tzw. złota Maroka, bardzo sobie chwalę, zawiera dużo witaminy E, można stosowac na włosy , skóre i paznokcie, ale po Twoim wpisie poczułam sie zachecona aby wypróbować olej kokosowy… 🙂

ania 19 sierpnia, 2013 - 6:42 pm

ja kupuję na allegro ekologiczny olej kokosowy za 18 zł, polecam 🙂
jednak on bardzo mocno pachnie, do potraw mięsnych używam rafinowanego, bo jest bezzapachowy, ale w dalszym ciągu zdrowy.

zesonada 19 sierpnia, 2013 - 8:06 pm

Olej kokosowy podobnie jak rzepakowy zachowuje swoje właściwości jedynie na zimno. Smażenie pozbawia walorów odżywczych, a zachowuje jedynie walory smakowe. Pojawiła się informacja, że ktoś smaży na oliwie z oliwek. Oliwa jest tłuszczem bardzo szlachetnym, ale smażenie na niej jest niekorzystne dla naszego zdrowia.
Warto wiedzieć, pomimo promowania różnych produktów przez przemysł tłuszczowy, najzdrowszym pozostaje poczciwy olej rzepakowy, zanim plasuje się lniany. Uwaga na tzw, nowości, często sprzedaje nam się to jako niesłychanie zdrowe podczas, gdy badania nie wykazują tak naprawdę jakieś sporej przewagi nad innymi produktami tak jest na przykład z przereklamowanym orkiszem czy choćby jagodami goji albo jajkami przepiórczymi (sezonada.pl)

Daga 19 sierpnia, 2013 - 9:01 pm

Jeju Eliza kocham Cię, czerpe inspiracje na własne wesele z Twojego bloga jesteś doskonała i wiadomo, że będziesz idealną żoną :* udanego wesela, podziwiam Cię i pozdrawiam :**

jak 20 sierpnia, 2013 - 1:08 pm

to prawda olej kokosowy jest zdrowy, ma mnostwo witamin i idealnie nadaje sie do smazenia! ja niestety nie moge go uzywac 🙁 zreszta wszyscy z grupa krwi AB nie powinni tykac tego oleju. Warto zaznajomic sie z filozofia jedzenia zgodnie ze swoja grupa krwi, ja sporo czytalam i teraz staram sie nie tykac w ogole tego co jest zakazane, choc nie da sie tak calkowsicie, bo np. maka pszenna, ktorej nie powinnam jesc znajduje sie w wielu produktach spozywczych

Tom 21 sierpnia, 2013 - 4:21 pm

Wątek już poruszony, ale warto i koniecznie należy wspomieć jeszcze raz, używanie oleju kokoswego w celach wyżej opisanych i poniżej ma sens jeżeli olej jest np.: Organic Extra Virgin Coconut Oil, Raw, 100% pure.
Dziekuję za „Pobudzeni” za komentarz „Warto przed zakupem sprawdzić informacje na etykiecie. Można na niej przeczytać np.: Organic Extra Virgin Coconut Oil, Raw, 100% pure.”, nie chciałem wychodzić przed szereg.
Używam od wielu lat oleje firmy Olmuhle Solling i gorąco polecam. Przetestował wiele firm i ta wydaje mi się trzyma bardzo wysoki poziom. Oczywiście ocena subiektywna, najważniejsze jednak aby olej spełniał warunki powyżej.
Polecam również wodę kokosową, to jest bomba smakowa i odżywcza. Do tej pory używałem Dr Martins , organiczną, piszę do tej pory , ponieważ niedawno skosztowałem wodę firmy Kulau, w smaku rewelacja. Cenowo troszkę droższa… ale warto

ladyD 24 sierpnia, 2013 - 7:13 pm

A co z tłustą cerą i przetłuszczającymi się włosami? Czy olej kokosowy może pogorszyć sytuację, czy tylko nawilży nie wpływając na wydzielanie sebum?

Paula 24 września, 2013 - 11:04 pm

Moja mama używa tego olejku jako balsat do opalania. Efekty są korzystne 😉

Obiwar 29 października, 2013 - 10:18 am

Jest tu kilka komentarzy o tym, że palmowy olej jest beznadziejny w cukiernictwie, a co ze smażeniem?podobno można też go wykorzystać do smażenia i podsmażania. Myślicie, że do tego się nada, czy też nie?

Isabel 11 stycznia, 2014 - 8:35 pm

Mam 😉 przyszedł z allegro tydzień temu i zaczynam powoli go używać na włosy
( główne przeznaczenie) jako iliwke – najlepiej sprawdz mi się oliwka dla dzieci -skóra jest po niej cudowna.

Olej kokosowy do smażenia – musze spróbować.

nat 12 stycznia, 2014 - 2:48 pm

Zgadzam się ! Ja uzywam oleju kokosowego do wysuszonych ust, pomogl mi idealnie zregenerowac totalnie zniszczone dłonie i paznokcie, a od pół roku płuczę nim usta rano (1 łyżeczka na czczo, płukam usta 5min, potem wypluwam i myję zęby). Zalety płukania nigdzie nie są potwierdzone naukowo ale mi znacznie wybielały zęby i mam wrażenie że wzmocnił mi się układ odpornościowy (dawniej byłam ciągle przeziebiona, a od pół roku zdąrzyłam zapomnieć co to katar). W każdym razie polecam 🙂

18s 29 stycznia, 2014 - 1:21 am

Tak drogie jak ten marokański olej (zapomniałem nazwy). Muszę spróbować i ja.

Wit 2 czerwca, 2014 - 10:11 am

Ten marokański olej to się nazywał arganowy i zdaniem jego zwolenników to właśnie ten olej arganowy, a nie kokosowy jest najzdrowszym olejem świata – ale akurat w tym temacie zdania są mocno podzielone, bo niektórzy wymieniają olej lniany, oliwę z oliwek, a nawet tran i olej z wieloryba albo rekina…

Katarzyna 17 maja, 2014 - 10:56 am

Również polecam olej nierafinowany bo jego zapach i właściwości są nieporownywalne z tymi przetworzonymi. Każda z nas ma swoj olej „number one” 😉 ja testowałam ich wiele i zdecydowanie najlepiej wypada Bio Planet, kupuję go stacjonarnie we Free Delikatesach w Warszawie, albo w ich sklepie internetowym.

M 2 czerwca, 2014 - 4:14 pm

Eliza, a tak pytanie z innej beczki – kiedy 2 post o poduszkach w domu?:) Bo bardzo mnie temat zainteresował i czekam na efekt metamorfozy!:)

kokosanka 14 lipca, 2014 - 5:35 pm

Olej kokosowy jest super sama stosuję w kuchni i kosmetyce jako balsam i odżywka do włosów.

Marcin 30 lipca, 2014 - 9:40 pm

Z oleju kokosowego pozyskuje się także kwas kaprylowy, który jest doskonałym remedium na różne problemy gastryczne, a przede wszystkim kandydozę. Kwas kaprylowy potrafi redukować drożdżaka w 30-90% już po dwutygodniowej terapii. Łącząc się z błoną komórkową powoduje jej rozerwanie i likwidację grzyba. Kwas kaprylowy działa korzystnie w wielu problemach z jelitami (owrzodzenia, biegunki, zespół jelita drażliwego, zakażenia bateryjne itp.). Dodatkowo reguluje łaknienie poprzez ośrodek sytości w mózgu.

Zalet produktów z kokosu jest dużo więcej. Zastanawia mnie jednak spora rozbieżność z dietą genotypową dr D’Adamo. Dla wszystkich grup krwi olej kokosowy jest zakwalifikowany jako „niedozwolony”, ponieważ jest immunorekatywny.

Pozdrawiam
Marcin

Anonim 5 sierpnia, 2014 - 11:06 pm

….po demakijażu „umyć” twarz i szyję olejem -(nasączonym wacikiem), odczekać około 30minut i umyć wodą….rewelacyjny skutek już po 3 tygodniach!!!

majlaa 15 lutego, 2015 - 9:39 pm

Olej kokosowy należy do grupy kwasów nasyconych… Ci, którzy orientują się w temacie wiedzą, że wcale nie są takie zdrowe. Powinniśmy przyjmować kwasy nienasycone, a najlepiej wielonienasycone 🙂

Anonim 15 lutego, 2015 - 9:45 pm

niestety nie do każdego rodzaju włosów się nadaje. Lubi działać’pusząco’ 🙂

Dominika 15 lutego, 2015 - 9:48 pm

Olej kokosowy od dobrych dwóch miesięcy wykorzystuję do olejowania włosów. Dwa razy w tygodniu na wilgotne włosy, na całą ich długość nakładam olej, zawijam w ręcznik i zostawiam na noc. Są miękkie w dotyku, super nawilżone, wygładzone, błyszczące, końcówki się nie rozdwajają. Polecam! 😉

Camilla 15 lutego, 2015 - 10:07 pm

Do takich rzeczy jak naleśniki, placki, jajecznica itp olej kokosowy jest świetny (Choć ja naleśniki smażę na suchej patelni a trochę tłuszczu daję do środka). Poza nim używam jeszcze masło klarowane (już może nie ma tylu dobroci, ale nadaje się do smażenia).
Ale wiecie, nie warto rezygnowac z naszych poczciwych olejów: lnianego i rzepakowego, tłoczonych na zimno. Używane na zimno też są super zdrowe a poza tym, to nasze polskie produkty 🙂 Tych olejów warto też dodac do duszenia np szpinaku, pokrzywy czy innych zielonych warzyw. Olej otwiera pory w liściach i wydobywa z nich to co najlepsze. Tylko ważne by była to niska temperatura i krótki czas obróbki (do 110 stopni).

jo-szu 15 lutego, 2015 - 10:28 pm

Olej kokosowy jest niezastapiony! uzywam go jako mleczko do demakijażu (działa cudnie!), a nastepnie jako krem do twarzy- i to jeden z niewielu produktów, który mnie nie uczula.
A frytki ze słodkich ziemniaków otoczone olejem kokosowym – ojeeeeejku pycha♡

Oct-Opus 23 marca, 2015 - 9:04 am

Wymieszany z odrobiną rozpuszczonej czekolady stworzy świetną maseczkę na twarz, jeżeli ktoś ma problemy z cerą czy trądzikiem.
P.S – maseczka jest jeszcze lepsza, ponieważ można ją później nawet zjeść – nic się nie zmarnuje 🙂

karolina 27 marca, 2015 - 3:33 pm

Olej kokosowy nie odklada sie w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej i miedzy innymi dlatego uwielbiaja Go dietetycy i polecaja swoim klientom

Goodforyou blog 27 lipca, 2015 - 9:07 am

Polecam olej kokosowy jako balsam do ciała, na włosy i jako peeling (z dodatkiem cukru brązowego):D Podobno olej kokosowy jest też dobry na tarczycę!

lida 25 października, 2015 - 8:50 pm

Ja ten olej kokosowy do smażenia wyłącznie używam, kupuje ze względu gdzie jest tani. Ostatnio dobra cena na niego jest w biedronce także gorąco polecam ją odwiedzić.

kamaa 12 lipca, 2017 - 9:54 am

Mój olej kokosowy z ekopiramidy w przewadze wykorzystuję w kuchni. Ale od czasu do czasu używam go jako balsamu do ciała, i muszę przyznać, że spisuje się rewelacyjnie. Skóra jest mięciutka w dotyku i bardzo dobrze nawodniona.

Comments are closed.