Trzy przepisy na rozgrzewającą kawę

przez Eliza Wydrych

Kofeina jest najbardziej rozpowszechnionym środkiem stymulującym na świecie. Mieszkańcy Ziemi wypijają rocznie 400 miliardów filiżanek kawy, a statystyczny Europejczyk – aż cztery filiżanki kawy dziennie! Statystyki mówią same za siebie: jesteśmy kawoszami i większość z nas nie może się bez niej obejść.

Lubię pić kawę, ale nie codziennie – po prostu nie czuję takiej potrzeby. Picie kawy towarzyszy zwykle wyjściu na miasto, zakupom w centrum handlowym czy spotkaniom ze znajomymi. Zdarza mi się też przygotować kawę w domu. Gdy już się za to zabieram, chcę, żeby kawa była wyjątkowo smaczna 🙂 Polecam także zimie antygrypinę – najlepszy przepis.

Dziś mam dla Was trzy przepisy na rozgrzewającą kawę. Jesień sprzyja dłuuugim leniwym wieczorom pod kocykiem przy dobrej książce. Pyszna i rozgrzewająca kawa będzie idealnym dodatkiem.

Rozgrzewająca kawa kokosowa (2 porcje)
kawa kokosowa

Składniki:
  • 50 ml espresso
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 ml mleka krowiego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • świeżo stary kokos (do dekoracji)
  • bita śmietana (opcjonalnie)

kawa kokosowa przepisPrzygotowanie:
Mleko (kokosowe i krowie), kawę i likier miksujemy w blenderze do uzyskania piany i przelewamy do słoiczków lub szklanek. Dekorujemy świeżo startym kokosem i podajemy z bitą śmietaną.


Kawa piernikowo-waniliowa (2 porcje)

Składniki:
  • 60 ml espresso
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gorące mleko, espresso i przyprawy spieniamy w mikserze. Dosładzamy miodem, ozdabiamy bitą śmietaną i przyprawą piernikową i podajemy.
 książka

Kawa cynamonowo-czekoladowa (2 porcje)
Składniki:
  • 60 ml espresso
  • 500 ml mleka
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 kostek gorzkiej/mlecznej czekolady

czekoladaPrzygotowanie:
Gorące mleko, espresso i przyprawy spieniamy w blenderze/mikserze. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy ją do kawy razem z cynamonem.Hot chocolate in an enamel mug on the wooden board.

Te kawy nie tylko rozgrzewają i pobudzają – są też niezwykle smaczne! Ci, którzy dbają o sylwetkę, powinni zrezygnować z bitej śmietany. No chyba że to w ramach cheat mealu 😉

ZOBACZ TAKŻE

30 komentarzy

Olcia 2 października, 2015 - 6:16 pm

mmmmm kokosowa kawa, zapowiada się pysznie 🙂 A jaka satysfakcja jak się samemu w domu zrobi taką kawę !:)

Marcelka Fashion;) 2 października, 2015 - 6:59 pm

Drugi i trzeci przepis to coś dla mnie. ..
ja uwielbiam kawę i pije kilka dziennie….

Agata 2 października, 2015 - 7:01 pm

świeżo STARY kokos 😉

A tak na powaznie to ta kokosowa i piernikowa brzmi swietnie. Musze sama sprobowac w domu. Chociaz na codzien tez nie pije kawy i dlatego odwlekam zakup maszyny Nespresso – zeby uniknac nalogu haha. Buziaki :*

Ja 3 października, 2015 - 4:29 pm

Nasuwa się pytanie, czy bardziej świeży czy bardziej stary 😉
Zabawna literówka przypadkiem wyszła.

Eliza, lubię przeglądać Twoje propozycje kulinarne. Wszędzie jest słowo 'pyszny’. Nie znasz innych przymiotników? Wiadomo, że przepis pyszny, bo innego byś nie wrzucała 🙂 ale poza tym tak naprawdę określenie niewiele mówi o smaku całego posiłku/dania.

A co do kawy, próbowałaś taką przygotowaną wg kuchni pięciu przemian? Też jest pyszna 😀 Dodatkowo, nie raz i nie dwa słyszałam o niej opinię, że smakuje nawet tym, którzy za kawą nie przepadają. Spróbuj 🙂

Ania 2 października, 2015 - 7:04 pm

Ta ostatnia wygląda super 🙂 wypiłabym z przyjemnością 🙂

my healthy style 2 października, 2015 - 7:07 pm

Uwielbiam goraca kawe… choc dla mnie najlepsza jest ta czarna

malgoooo 2 października, 2015 - 7:10 pm

nie pijam kawy 😀

żaba 2 października, 2015 - 7:20 pm

Kokosowa wygląda przepysznie 🙂 Ja piję dziennie 2 kawy, ale tylko i wyłącznie w domu. Jeśli nie dostanę kawy pół na pół z mlekiem zagęszczonym, nie dam rady wypić 😛 mój narzeczony lubi espresso. To już dla mnie jakieś ekstremum 😛 lubię też latte z ekspresu tassimo, ale też dolewam sobie do niej dodatkowe mleko 😀

żaba 2 października, 2015 - 7:22 pm

Eliza, na pierwszym zdjęciu są takie różowe ciasteczka, te macarones. Powiedz jak to smakuje? Nigdy nie miałam okazji spróbować a w sklepach tego nie widuję. Są takie śliczne i kolorowe, aż się chce je wchłonąć 🙂

Milena 2 października, 2015 - 10:43 pm

Makaroniki sa na bazie białka z jajek. Jeśli lubisz beze i tym podobne rzeczy zasmakują ci 🙂
Kawy prezentują sie przepysznie. Chętnie wypróbuje te cynamonowa 🙂

Magda 3 października, 2015 - 7:42 am

Macarones smakują jak beza z takim jakby dżemikiem/galaretką w środku. Są to oczywiście smakowe bezy – jest cała gama smaków.
W dużych centrach handlowych czasami można spotkać stoisko z macarones.

Wiola Starczewska 2 października, 2015 - 7:24 pm

Czarujesz na jesień, czarujesz:) ale ja jestem fanką krótkiego espresso!

Ewka 2 października, 2015 - 7:32 pm

Super przepisy! Jutro wypróbuję kokosową <3

Paulina 2 października, 2015 - 7:59 pm

Super, pytanie gdzie kupiłaś filiżanki z tym długim spodkiem/?

Domi 2 października, 2015 - 7:59 pm

Jako zdecydowana fanka herbat owocowych do hertbatki dodaję szczyptę cynamonu lub miodu i cytryny:)

Ann 2 października, 2015 - 8:09 pm

Ja bardzo lubię kawę z lodami miętowymi od Grycana. Do blendera wrzucam gałkę lodów,wlewam kawę i odrobinę mleka,blenduje,przelewam do wysokiej szklanki jak na latte ozdobionej po bokach od środka polewą czekoladową,górę ozdabiam bitą śmietaną,startą czekoladą i listkiem mięty 😉 Latem sprawdza się super jako napój 🙂 Jesienią można potraktować ją jako smaczny deser. Ja niestety muszę trzymać dietę :-((

Ania 2 października, 2015 - 9:03 pm

Wow jestem w szoku ! Takie proste przepisy a jestem pewna ze wszystkie pyszne. Jutro robię pierwsza albo druga. A jak smakują macaronies ? Czy to bezy ? Nie lubie bez a sa drogie dlatego pytam.

Eliza Wydrych Strzelecka 2 października, 2015 - 9:04 pm

Jesli nie lubisz bezy to makarony zdecydowanie Ci nie posmakują :p

Agata 2 października, 2015 - 11:30 pm

wszystkie pomysły są genialne! <3

Anonim 3 października, 2015 - 11:40 am

Hej Eliza , mi jak zawsze zostają białka z ciasta to robię bezy i do tego kawa z mleczkiem krowim. Fakt ,że bezy są kaloryczne bo zawieraja też cukier ,ale czasem można sobie pozwolić. No i do kawy też dodaję cukier , bo nie mogłabym pić gorzkiej. Pozdrawiam 🙂

Kasiauminska.pl 3 października, 2015 - 7:04 am

Ja uwielbiam klasyczna czarna z gorącym mlekiem albo cappuccino. Nigdy nie eksperymentowalam z kawami smakowymi bo w kawiarniach smak znaczy syrop a ten nie jest zdrowy. Dzięki Eliza za te pomysły na kawę zrobiona w domu. Na pewno spróbuję ! 🙂

Magda 3 października, 2015 - 7:39 am

Mam pytanie odnośnie zrobienia kawy kokosowej – o jaki blender chodzi ?? Czy taki kielichowy do robienia koktajli zrobi piane ?? I po przelaniu czy ta piana także się przeleje, czy osiądzie w kielichu ???

Gość 3 października, 2015 - 9:49 am

Elizka,
wkradł sie błąd w przepisie na kawę kokosową: „świeżo stary kokos” – miało być chyba starty 🙂 Wpis bardzo interesujący;) temat kaw jest mi bliski, ponieważ na codzień pracuję jako baristka i jestem zwolenniczką napojów kawowych:) Chętnie zaczerpnę pomysły na nowe kawki od Ciebie:) tyle co moge dodać od siebie to warto wspomnieć ze zamiast espresso (jeżeli ktos nie posiada ekspresu ciśnieniowego) można przyrządzić kawę w domu w łatwiejszy sposób : w kawiarce, ekspresie przelewowym bądź rozpuszczalną ( tej ostatniej zdecydowanie nie polecam). Za ok 30-40 zł mozna sie zaopatrzyć w prostą w obsłudzę kawiarkę i cieszyć sie przepysznym smakiem aromatycznej kawy na codzień! Pozdrawiam 🙂

Andanowa 3 października, 2015 - 9:54 am

Dla mnie sam zmak kawy to już rewelacja. A jeśli do tego dochodzi mleczna pianka lub taka z bitej śmietany to jestem w niebie! 🙂 Uwielbiam w lecie wersję z gałką lodów czekoladowych, ale teraz siłą rzeczy coraz mniej będzie na nią ochoty…:)

Andanowa 3 października, 2015 - 9:55 am

Haha, oczywiście SMAK, a nie żaden zmak 🙂

Anonim 3 października, 2015 - 12:16 pm

Rewelacyjne przepisy! Koniecznie muszę wypróbować.
Niedawno znalazłam przepis na kawę, która naprawdę daję kopa. Do kawy (takiej, którą zawsze pijamy) dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego, miód, aby osłodzić i ja dodaję trochę wiórek kokosowych, to wszystko zblendować i jest fantastyczna kokosowa kawa z pianką 🙂

simply lifetime 3 października, 2015 - 1:35 pm

zdecydowanie nie należę do kawoszy, tak naprawdę prawie w ogóle jej nie pijam, ale podobnie jak Ty robię wyjątek podczas zakupów w galerii czy spotkań ze znajomymi. od czasu do czasu mimo wszystko uwielbiam napić się pysznej, aromatycznej kawy z dodatkowym posmakiem. z Twoich propozycji postawiłabym na tę kokosową, wydaje się wyjątkowo pyszna! a tak btw. to kiedyś nie znosiłam makaroników – dzisiaj są dla mnie najlepszą opcją właśnie do kawy! 🙂

izka 3 października, 2015 - 9:08 pm

ale wyszczuplałaś <3 <3

Poza Modą 5 października, 2015 - 1:23 pm

A do pysznej kawy polecam deserową owsiankę (bez grama cukru) – pokocha ją każde dziecko i co oporniejsi dorośli:)
Przepis u mnie:)

Piotr 6 października, 2015 - 11:08 am

Moim zdaniem, najlepsza jest bez żadnych dodatkowych smaków, taką lubię najbardziej.

Comments are closed.