W poprzednich wpisach z cyklu „trzy pomysły na” pokazywałam Wam już śniadania, obiady, przekąski i sałatki. Dziś trzy pomysły na drugie śniadanie.
Drugie śniadanie to zwykle nasz drugi posiłek zjadany w ciągu dnia. Nie powinien to być zbyt obfity. Powinniśmy traktować go raczej jako przekąskę – zgodnie z zasadą „zjadaj trzy obfite posiłki + dwie przekąski w ciągu dnia”.
Poniżej trzy sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i lekkie dania.
Pierogi razowe z kurkowym nadzieniem
- 240 g mąki razowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 60 ml oleju kokosowego
- 100 ml wody
Składniki na farsz:
- 100 g kurek
- garść świeżej kolendry
- awokado
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- 1 jajko
- czarny sezam
Podgrzewamy oliwę, dodajemy kurki i podsmażamy do miękkości. Następnie kroimy awokado w kostkę i siekamy kolendrę, doprawiamy i mieszamy do połączenia składników.
Na oprószonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i nadziewamy łyżeczką farszu. Sklejamy i odkładamy na blasze wyłożonej papierem. Na końcu smarujemy każdego pierożka rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut – do zrumienienia wierzchu.
Chlebek bananowy według Sophie Dahl
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 150 g brązowego cukru
- 1 rozbełtane jajko
- 75 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 170 g mąki razowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę mieszamy z solą i sodą i dodajemy do bananów. Całość dokładnie mieszamy i masę wlewamy do formy keksowej, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180°C. Po upieczeniu ostudzamy chlebek w formie.
Pasta na kanapki z awokado, pomidora i jabłka
Składniki:
- 1 awokado
- 1 jabłko
- 1 pomidor
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i skrapiamy cytryną. Awokado i resztę składników kroimy na drobną kostkę, dodajemy szczypiorek, ocet balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Pasta najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i plastrem wędzonego łososia.
Każde danie jest zupełnie inne, ale wszystkie są pyszne i sycące! Fajne jest to, że można z powodzeniem zapakować je do lunch boxa i zjeść w pracy, na uczelni czy w szkole.
A co Wy najchętniej wcinacie na drugie śniadanie?
37 komentarzy
Razowe pierogi od razu zdobyły całą moją uwagę, zwłaszcza, że są z kurkami – powiedz mi proszę, ile sztuk (oczywiście mniej więcej) wychodzi z podanych składników? 🙂
Świetne pomysły. Sto razy lepsze od oklepanej kanapki 🙂
jutro koniecznie wypróbuję chlebek bananowy! dobrze, że teraz sezon na kurki 🙂 #omnomnom
Witaj! Jakiej mąki użyłaś do chlebka bananowego? Razowej? 🙂
tak! 🙂
Białą mąkę totalnie wyeliminowałam
Na pewno wypróbuję Twoją pastę (pierogi jada się u mnie na obiad a za chlebkiem bananowym jakoś nie przepadam)
Mogę w rewanżu podać swój przepis: przypieczony bakłażan (odarty ze skórki – powinna być prawie zwęglona) + 2 łyżki pasty z sezamu (tahini) + 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko zblendować na gładka masę. Fajny dodatek do tortilli albo zamiast masła. Świetnie smakuje np z pomidorem.
Dzięki za przepis – na pewno wypróbuję:D a bakłażana pieczesz w piekarniku czy jak?
To baba ganoush, uwielbiam! Ale z 2 łyżkami tahini na 1 bakłażana będzie gorzkie i niejadalne. Sugerowałabym 2 łyżeczki. Warto dodać zabek czosnku i odrobinę wędzonej papryki. A baklażana przekrojonego na pół i posmarowanego oliwą wkładamy do piekarnika „na plecki”, miążesz do góry i pieczemy w 200 stopniach aż miąższ zbrązowieje. Później wystarczy go wyskrobać ze skórki łyżką i rozgnieść widelcem na pastę.
wow. sporo roboty w to wlozylas! ile czasu zajelo Ci zrobienie tych wszystkich pieknych zdjec? kurcze, chcialabym tak umiec fotografowac jedzenie 🙂
a chlebek bananowy to nie odstępstwo od „diety”? pytam, bo BARDZO mnie kusi!
spokojnie, to żadne odstępstwo 🙂
chlebek bananowy z pewnością wypróbuję
U mnie zwykle wygrywają kanapki, owoce albo sałatki. W lecie na drugie śniadanie często wybierałam lody, oczywiście te jak najbardziej naturalne 😀 Świetną opcją są też mini tortille z warzywami i kurczakiem 🙂 Koniecznie muszę wypróbować chlebek bananowy, jeszcze go nie robiłam, a wydaje mi się, że musi być cudowny *.*
da rade czymś zastąpić ocet balsamiczny?
Też znam ten przepis na chlebek bananowy, robiłam nie raz jest pyyyyszny! ♥ i z mąki razowej smakuje nawet lepiej 🙂 i oczywiście bardziej fit! Dodaje tez na wierzch posiekane migdały, polecam! Super wpis, będę korzystać! 🙂
A ja wczoraj zrobiłam bardzo szybkie, pyszne i zdrowe placki z soczewicy 🙂 zblendowałam puszkę soczewicy, jajko, łyżkę musztardy, cebulkę, trochę mąki, sól i pieprz i usmażyłam na oliwie. Do tego serek wiejski mniam mniam polecam 😀
Musiało byc pycha! Jutro spróbuje to odtworzyć 🙂
Wygląda pysznie. U mnie ostatnio króluje kimbap, czyli koreańska przekąska, wygląda jak sushi 🙂
Pierogi wyglądają smakowicie, ale ja nie umiem robić ciasta na pierogi – robiłam raz i mogłabym nim zabić 😀
Uwielbiam chlebek bananowy, ale robię go w wersji wegańskiej – bez jajka:)
Ta pasta na kanapki mnie uwiodła, zrobię ją, jak tylko wrócę do domu. Kocham awokado we wszelkiej postaci:)
Moja motywacja również ostatnio poszła na dno ! Schudłam prawie 9 kg, efekt? W przymierzalni przed lustrem czuję się grubsza niż kiedykolwiek wcześniej ! O co tu chodzi? Dodam, że przeczytałam już książkę Slow Fashion Joasi G. i jeśli chodzi o zakupy na jesień to ostatnio przeżywam koszmar ! 🙁
Też mnie czasem dopada taka myśl. Patrzę w lustro i myślę, o kurde gruba jestem jak nigdy dotąd. A to przecież nieprawda bo schudłam prawie o 2 rozmiary. Widzę to po ciuchach. Wszystko siedzi w głowie. To jest naprawdę porąbane.
Sylwia wiesz co ja w takiej sytuacji robię? Lecę po kieckę w rozm 36, przymierzam ją i moja psycha nie jest w stanie tego zafałszować. Wyglądam w niej świetnie i to jest nagroda! 🙂
Dzięki za radę Elizka ! Pozytywna z Ciebie dziewczyna ! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=5wDet5Yn2SA
Elizka, chciałabym zobaczyć u Ciebie coś takiego! Myślę, że nagrałabyś to idealnie! Taki nowy pomysł na filmik na youtube, kto jest za? 🙂
Pozdrawiam!
Czy w tych przepisach używałaś mąki razowej żytniej czy pszennej?
Ja mam w domu żytnią (do pieczenia chleba) czy będzie odpowiednia? Bo niektóre rzeczy z niej nie wychodzą ;/
żytniej 🙂
Właśnie zrobiłam ten chlebek i już się studzi, tylko.. zapomniałam o cukrze 😀 Mam nadzieję, że nie będzie mało słodki i że banany tę słodycz zapewnią ;))
Mogę śmiało powiedzieć, że chlebek jest rewelacyjny bez cukru! 🙂 Nie wiem wprawdzie, jak smakuje z cukrem, ale już się nie dowiem, bo banany zapewniają wystarczająco dużo słodyczy (nie używam cukru na co dzień, więc dla mnie bomba! 🙂 ) Polecam!
świetne przepisy Fash 🙂
Te pierożki wyglądają cudownie:) Chyba się na nie skuszę 🙂 Ja zazwyczaj na drugie śniadanie pije koktajl owocowy, ale ileż można:) Na pewno wypróbuję przepis!
Uwielbiam chlebek bananowy z tego przepisu
Ojej…ja jestem takim kulinarnym beztalenciem a ślinka mi leci na widok tych zdjęć. W sumie odżywiam się byle jak. Nawet Twoje batony proteinowe mi nie wyszły. Zamiast się łamać ciągnęły się i przyklejały do wszystkiego 🙁 A wydawało się to takie proste do wykonania 🙁
Może dałaś za dużo miodu? Z resztą ja wole takie mordoklejki 😛
Tyle że to były wszystkoklejki 🙁 Miód dodawałam stopniowo, żeby masa była taka jak pisałaś że powinna być. Nie wiem, ja to chyba nawet wodę przypalę w czajniku więc może tu leży przyczyna 😉 Nic mi nigdy nie wychodzi jak powinno. Najlepszy narzeczony: kiedy pytam czy smakuje – tak; kiedy pytam czy zje jak to kiedyś jeszcze zrobię – nie 😛
Mój mąż mówi dokładnie to samo 😀
Właśnie wcinam sałatkę z pomidora, papryki, ogórka małosolnego i jajka. A wszystko skropione oliwą 🙂
Wydaje mi się, że odchudzanie trwa długo, mniej więcej tyle co tycie.
Comments are closed.