Trzy pomysły na sałatki do lunch boxa

przez Eliza Wydrych

Ostatnio codziennie przygotowuję jakąś sałatkę. Kombinuję, mieszam smaki, przygotowuję coraz to nowe sosy i smakuję. Dzisiaj mam dla Was trzy pyszne przepisy na zdrowe i lekkie sałatki. Takie sałatki możecie zrobić na szybko w domu i zapakować je do lunch boxa. A jeśli tego Wam mało rzućcie okiem na trzy pomysły na pyszne śniadanie!

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki na 3 porcje:
– filet z kurczaka
– garść sałaty lodowej
– garść rukoli
– garść sałaty radichio
– słoiczek oliwek nadziewanych papryką
– garść kukurydzy konserwowej
– 1 pomidor
– 1 czerwona papryka
– marynowane papryczki chili (opcjonalnie)
– sok z jednej cytryny
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka miodu
– sól, pieprz

Przygotowanie
Fileta grilluj na patelni grillowej z obu stron, pozostaw do ostygnięcia, następnie potnij ukośne plastry. Do naczynia przełóż wszystkie rodzaje sałat, dodaj kukurydzę, pokrojony pomidor oraz paprykę, z chili bądź ostrożny i dodaj jej tylko tyle ile uznasz za stosowne. Sok z cytryny połącz z musztardą, oliwą, miodem. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu skrop dresingiem sałatę w naczyniu i delikatnie ją wymieszaj. Gotowe!sałata z grillowanym kurczakiem
Sałatka z arbuzem, kolendrą i fetą
Moim zdaniem to idealna sałatka na upały. Orzeźwiający arbuz, aromatyczna kolendra i słona feta. Połączenie tych składników jest idealnesałatka z arbuzem i feąSkładniki na jedną porcję:
– garść rukoli
– dwa plastry arbuza
– garść świeżej kolendry
– dwa plasterki fety
– łyżeczka oliwy z oliwek
– łyżeczka płatków migdałowych
sałatka z fetą i arbuzemPrzygotowanie
To sałatka, którą można zrobić w 3 minuty. Na talerz kładziemy rukole, następnie kroimy arbuza w grubą kostkę i fetę, w drobną kostkę. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi

Sałatka z fasoli i moreli

Składniki:
– garść sałaty, najlepiej miksu
– fasolka szparagowa (niekoniecznie zielona)
– morele
– ser feta
– zielone oliwki
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
–  sól, pieprzsaatka-z-fasoli-i-moreli-1050x700

Przygotowanie:
Fasolkę blanszujemy 3 minuty a następnie szokujemy ją w lodowatej wodzie, to spowoduje przerwanie procesu gotowania, dzięki temu nasza fasola będzie chrupiąca, nie podwyższy się jej indeks glikiemiczny i zachowa wspaniały zielony kolor. Na półmisku rozłóżmy miks sałat, czyli takie rodzaje jakie lubicie najbardziej. Pokrójcie w ósemki lub plastry morelę, powinna być miękka ale nie rozpadająca się, fetę pokrójcie w kosteczki. Wszystkie te składniki umieszczamy na sałacie znajdującej się na półmisku,  doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, nasza sałata gotowa! Można chrupać  Ta sałatka nie posiada zbędnych dresingów, dzięki temu jedząc ją wyczuwamy smak każdego warzywa, a feta podkreśla jej smak.saatka-z-fasoli-i-moreli-przepis

Dajcie znać jakie są Wasze ulubione sałatki. Ja właśnie wcinam sałatkę z mango, szpinakiem, czerwoną cebulą, pomidorem, fetą i miodowo-musztardowym sosem. Pycha!

ZOBACZ TAKŻE

50 komentarzy

Asia 3 sierpnia, 2015 - 8:51 pm

ale pięknie wyglądają! lecę robić arubuzową 😀

Olga Pietraszewska 3 sierpnia, 2015 - 8:57 pm

Moja ulubiona sałatka to: rukola + jarmuż (albo szpinak), czerwona papryka, pomarańcza, prażone pestki słonecznika i wędzone tofu. A ostatnio miałam przyjemność jeść sałatkę z karmelizowanym burakiem, serem feta, mixem sałat, pestkami dyni i pomarańczą, która podbiła moje serce (i podniebienie).

Eliza Wydrych Strzelecka 3 sierpnia, 2015 - 9:00 pm

Wow ta z wędzonym tofu musi byc pyszna. Akurat mam te wszystkie składniki. Jutro zrobię! 🙂

Olga Pietraszewska 3 sierpnia, 2015 - 9:02 pm

To jeszcze tylko dodam, że dressing najlepiej smakuje z kolendrą i sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy 🙂 Smacznego 🙂

Klaudia 3 sierpnia, 2015 - 8:59 pm

Nie wiem dlaczego, ale do mnie kompletnie nie przemawiają takie mieszane smaki, słodko-słone.

agnieszka 3 sierpnia, 2015 - 9:02 pm

Takie połączenia, jak w sałatce z arbuzem i fetą, świetnie się uzupełniają – warto spróbować:)

agnieszka 3 sierpnia, 2015 - 9:00 pm

Jak tu smakowicie; na pewno wykorzystam Twoje pomysły.
Sama w takie upały raczej bez żalu rezygnuję z mięsa, przechodzę na dietę warzywno owocową, głównie płynną.

Agnieszkas 3 sierpnia, 2015 - 9:11 pm

Fash z tego zestawienia wygrywa sałatka z arbuzem i kolendrą. Musze ją zrobić! Tylko gdzie trafić dobrego arbuza, ostatnio trafiam na same kiepskie ;/

Eliza Wydrych Strzelecka 3 sierpnia, 2015 - 9:16 pm

Ja kupuję w Lidlu i jeszcze się nie zawiodłam 🙂

Patka 3 sierpnia, 2015 - 9:11 pm

Nie wiem co tak na Ciebie wpłynęło, ale ostatnio Twój blog rozkwita! Jest genialny. Codziennie tutaj zaglądam i codziennie mnie czymś zaskakujesz. Piękne zdjęcia, dobre merytorycznie teksty, piękna Ty! No jestem zachwycona

roro 3 sierpnia, 2015 - 9:12 pm

To możliwe, że widziałam Cię dziś w Galerii Olimp? 😛

Eliza Wydrych Strzelecka 3 sierpnia, 2015 - 9:15 pm

możliwe 🙂

Anonim 3 sierpnia, 2015 - 9:13 pm

Eliza codziennie śledzę Twojego snapa i muszę przyznać, że inaczej sobie Ciebie wyobrażałam. Myślałam, że jesteś wyniosła, zadzierasz nosa. A Ty jesteś totalną odwrotnością. Swietnie się Ciebie ogląda no i Buldogi <3 Kocham je

Ktosia 3 sierpnia, 2015 - 9:13 pm

Podobnie jak Ty uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym. Moja ulubiona sałatka to mix sałat, winogrono, orzech włoski, oliwa i szynka parmeńska. Spróbuj koniecznie 🙂

TatianaS 3 sierpnia, 2015 - 9:14 pm

świetny wpis i świetne zdjęcia

Kasik 3 sierpnia, 2015 - 9:14 pm

Fash, kiedy jakiś Vlog? Na snapie mówiłaś, że jest już gotowy 😛 😛 😛

Eliza Wydrych Strzelecka 3 sierpnia, 2015 - 9:15 pm

Vlog będzie jutro!!! 🙂

Marta 3 sierpnia, 2015 - 9:14 pm

aż zgłodniałam! Ale dobrze, że to sałatki przynajmniej mogę iść do lodówki i sobie jakąś upichcić bez wyrzutów sumienia :p

Dominika 3 sierpnia, 2015 - 9:16 pm

Same moje ulubione składniki w tych sałatkach! Oliwki, feta, chilli i arbuz. Pierwszy przepis jak dla mnie idealny, oczywiście z opcjonalnym składnikiem 🙂 Co do dwóch pozostałych, świetnie się prezentują, ale nigdy nie byłam przekonana do takich połączeń, czyli owoców ze słonymi rzeczami 😉 Chyba się skuszę na tą drugą, bo arbuza uwielbiam!

Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili 🙂

Kolorowa dusza 3 sierpnia, 2015 - 10:37 pm

Wszystkie wyglądają MEGA apetycznie!

honcia 4 sierpnia, 2015 - 12:15 am

Pychaa! Jutro robię tę pierwszą 🙂

Joasia 4 sierpnia, 2015 - 6:07 am

Wszystko wygląda tak apetycznie, że coś wypróbuję 😀

SmakUla 4 sierpnia, 2015 - 9:00 am

Ja z arbuzem robię sałatkę a’la caprese z dodatkiem awokado, limonki i ewentualnie pierś z kurczaka. A ostatnio zajadam się sałatką z dodatkiem grapefruita: miks sałat+ grapefruit pokrojony w kostkę+ pierś z kurczaka smażona bez oleju+ czerwona cebula+ pisatcje lub ulubione pestki i mistrzowski dressing: sok z garpefruita, oliwa+ natka pietruszki+ mięta (ewentualnie można dodać odrobinę miodu) Pyszka!
Z Twoich propozycji najbardziej kusi mnie sałatka z zieloną fasolką, jakoś rzadko dodaje fasolę do sałatki, chyba czas to zmienić 😉 Dzięki za inspirację 🙂

SmakUla 4 sierpnia, 2015 - 11:49 am

Ale zanim sałatka z fasolą zagości na stole pierwszy chyba będzie makaron nadziewany 😛 Przez Twojego wczorajszego obiadowego snapa chodzi za mną makaron!

Beata Redzimska 4 sierpnia, 2015 - 10:41 am

Przepyszne te salatki, taka porcja witalnosci i zdrowej energii na talerzu. Dziekuje za te pomysly. Pozdrawiam serdecznie beata

Ela 4 sierpnia, 2015 - 11:14 am

Muszę wypróbować Twoje, bo sama ostatnio codziennie jem sałatki i kończą mi się pomysły. Moja ulubiona to: mix sałat z rukolą na czele, pomidor, oliwki, ugotowany kurczak np. udko, awokado, pestki słonecznika i sos czyli: musztarda, oliwa, ocet balsamiczny i miód plus ewentualnie zioła. PYCHA

ninaSky 4 sierpnia, 2015 - 12:56 pm

Pyszności mniam!

jagna 4 sierpnia, 2015 - 1:05 pm

Elizka, sałatki są ekstra, w sam raz na nadchodzące upały. Arbuz z fetą to mój hit od wielu lat!
A co z kampanią wyjazdową, którą planowałaś na lipiec? Odbędzie się czy może macie w planach niedługo jakąś inną wyprawę? Mega lubię Twoje posty podróżnicze i nie mogę się doczekać!

Eliza Wydrych Strzelecka 4 sierpnia, 2015 - 1:44 pm

Jagna nic nie mogę zdradzić póki co 🙁

Jagna 4 sierpnia, 2015 - 1:55 pm

„Póki co” oznacza, że kiedyś jednak coś tam nam zdradzisz:)
Trzymam kciuki i czekam !

Eliza Wydrych Strzelecka 4 sierpnia, 2015 - 2:30 pm

coś na pewno, ale jeszcze nie wiem kiedy będę mogła :p

Aga 4 sierpnia, 2015 - 1:38 pm

Trzecia najlepsza. Szkoda ze sezon na fasolke szparagowa juz minol..

Paula 4 sierpnia, 2015 - 2:07 pm

Fashionelko wpadlam przypadkiem na Twój profil na FB i po zerknięciu na kilka Twoich zdjęć chyba zaczne wierzyc w diete zmieniajaca rysy twarzy to raz:P,a dwa od jutra przestaje jeść te wszystkie swinstwa na rzecz sałatek i zdrowych dań:D
I mimo, że jakoś niekoniecznie podchodzi mi Twoj blog to Tobie należą się gratulacje za ta przemianę,bo wygldasz rewelacyjnie – twarz,figura i chyba lekka zmiana stylu Ci służą.

justekmakemesmile 4 sierpnia, 2015 - 2:59 pm

Jak dla mnie, ta z kurczakiem wygrywa;)

polka0120 4 sierpnia, 2015 - 3:42 pm

super propozycje na obiad podczas upałów! będę musiała w najbliższym czasie wypróbować 🙂

Mii 4 sierpnia, 2015 - 4:49 pm

Zdjęcia są naprawdę rewelacyjne,wyglądają jak zrobione przez profesjonalnego fotografa.Feria kolorów i smaków.:)

ik 4 sierpnia, 2015 - 5:33 pm

czekam na wpis na temat białka!

Anna 4 sierpnia, 2015 - 6:41 pm

Dla mnie wygrywa fasola z morelą – arbuzową i z kurczakiem zrobię mężowi, bo on lubi arbuza i je mięso. Natomiast to połączenie fasolki i moreli…mmmm, pycha!
Moja ulubiona sałatka, która przyjmuje się zawsze i wszędzie nie jest moja, tylko Marty z bloga Jadłonomia.com. Jarmuż z orzechami/migdałami, jabłkiem/gruszką oraz obłędnym sosem z syropu klonowego i musztardy. Rewelacja po prostu, kupuję nią wszystkich gości 😉 W wersji bardziej sycącej świetnie się sprawdza z tostami pełnoziarnistymi na śniadanie. Tu masz link, spróbuj koniecznie http://www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowy-czwartek-saatka-z-jarmuzu.html

Sport to Pestka 4 sierpnia, 2015 - 9:48 pm

Ojejjj!! Ta ostatnia sałatka mnie zaintrygowała 😉

Martyna Sz. 4 sierpnia, 2015 - 11:05 pm

Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza tą z arbuzem – musi być naprawdę świetna. 🙂

Kasia w San Francisco 5 sierpnia, 2015 - 4:46 am

Barzo fajny i zdrowy pomysl. Dostalam nowa prace i tez bede praktykowac.

iguanaa 5 sierpnia, 2015 - 10:16 am

Hej. W pierwszej spłacie zamieniła bym lodowa sałatę na jakąkolwiek inną bo lodowa ma niemal 0 wartości odżywczych ilpłomienia bym kukurydzę po co ładować w siebie GMO a tak to super.

Asia 5 sierpnia, 2015 - 12:17 pm

Eliza! Czytam Twojego bloga od dawna, jednak dopiero teraz decyduje się na komentarz. Zazwyczaj unikałam Twoich postów kulinarnych czy o zdrowym trybie życie, jednak coraz bardziej mnie ciekawią! Mam jednak pytanie odnoście tripa na snapie po Twojej garderobie. Możemy się spodziewać takiego? Bo bardzo mnie tym zaciekawiłaś! Całusy :*

Eliza Wydrych Strzelecka 5 sierpnia, 2015 - 12:34 pm

Tak tak! Materiał jest już nakręcony teraz tylko montaż. Myślę, że za tydzień taki filmik się pojawi 🙂

Dzięki za ciepłe słowo i za ten pierwszy komentarz!!!

ania 5 sierpnia, 2015 - 3:33 pm

Zrobilam z fasolą i odpadlam.pyyyycha.mam nadzieję ze maz szybko wroci..może sie nie zalapac;)))(dziecko nr 2w brzuchu wiec apetyt mi dopisuje; ))

Eliza Wydrych Strzelecka 5 sierpnia, 2015 - 4:08 pm

Ania, super! 🙂

Mam nadzieje, że maluchowi smakowało 😛

Blogabella 5 sierpnia, 2015 - 3:37 pm

O, arbuz plus feta? Ciekawe połączenia. Jestem zainteresowana jak razem ze sobą smakują. Czas wypróbować 🙂

introwertyczka 5 sierpnia, 2015 - 4:06 pm

A ja mam pytanie z innej bajki 🙂 Czy napisałabyś mi w jakim programie wstawiasz napisy do zdjęć tak jak w tym poście napis 'trzy pomysły na sałatki’? Będę bardzo wdzięczna 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 5 sierpnia, 2015 - 4:08 pm

picmonkey.com 🙂

mARTYNA 3 października, 2015 - 12:28 pm

Ja właśnie wczoraj jadłam sałatkę z grillowanym kurczakiem tylko ,że bez oliwek , jest przepyszna. No właśnie jak przekonać się do oliwek ? 🙂

Comments are closed.