Trzy pomysły na pyszne śniadania

przez Eliza Wydrych

Przychodzi taki moment, kiedy ukochany koktajl śniadaniowy przejada się, budyń jaglany nie smakuje tak cudownie jak kiedyś i generalnie mamy ochotę na zmianę w menu. Przychodzę z pomocą i z trzema przepisami na pyszne, wartościowe i zdrowe śniadania. Quiche, naleśniki i pyszna owsianka – jedna propozycja lepsza od drugiej!

Śniadaniowy quiche z jajem

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 wypieczone kruche tartaletki
  • duża garść świeżego szpinaku
  • pół pomidora bawolego
  • mała posiekana szalotka
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • kilka listków bazylii

śniadaniowy quiche ze szpinakiem i jajem2Przygotowanie:

Umieść jedno jajko w naczyniu, dodaj do niego jogurt, mleko oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem, dobrze rozbełtaj trzepaczką i przelej do wypieczonych tartaletek. Szpinak podziel na dwie części, każdą przełóż do tartaletki na masę mleczno-jajeczną, pokrój pomidora na kostkę, wyłóż dookoła szpinaku. Następnie wbij po jednym całym jajku, oprósz pieprzem kolorowym i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180°C – na około 25 minut lub do czasu, aż Twoje tartaletki zastygną.

Owsianka kokosowa z owocami letnimiowsianka kokosowa z owocami2

Składniki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 200 g mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki zmielonych wiórków kokosowych
  • łyżeczka uprażonych płatków migdałowych
  • łyżeczja ksylitolu
  • owoce letnie

Przygotowanie:

Mleko kokosowe przelej do garnuszka, dodaj płatki owsiane oraz zmielone wiórki kokosowe, zagotuj i dodaj ksylitol. Gotuj przez minutę, a następnie przełóż owsiankę do miseczki, udekoruj ją truskawkami, poziomkami oraz wiśnią i posyp rumianymi płatkami migdałowymi.

Kokosowe naleśniki z porzeczkąnaleśniki kokosowe  porzeczką1

Składniki (na 5 naleśników):

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu

naleśniki kokosowe  porzeczką ramkanaleśniki kokosowe  porzeczką

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze rozmieszaj, smaż naleśniki na bardzo rozgrzanej patelni.

Dodatki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szklanka czarnej porzeczki
  • 2 łyżki miodu

Czarną porzeczkę przełóż do garnuszka wraz z miodem i gotuj, aż się rozpadnie. Naleśnik przygotuj z dodatkiem jogurtu, zwiń i polej czarną porzeczką, udekoruj listkami mięty i podaj.

Dajcie znać, która propozycja wydaje się najbardziej apetyczna!

ZOBACZ TAKŻE

41 komentarzy

asik 15 lipca, 2015 - 7:13 pm

cola i pączek

Marcelka Fashion;) 15 lipca, 2015 - 7:16 pm

Przepis nr 1 bardzo mi się spodobał i z pewnością go wypróbuję 😉

Dominika 15 lipca, 2015 - 7:37 pm

jesteś pewna, że w przepisie na naleśniki powinno być jedynie 25ml mleka?

Smakula 15 lipca, 2015 - 7:54 pm

Owsianka gości u nas codziennie w tygodniu pracy i chyba nigdy sie nie znudzi 🙂 a na weekend wybralabym naleśniki, porzeczke zmieniam na jagody i jest pysznie 🙂 świetne zdjęcia!

agnieszka 15 lipca, 2015 - 8:01 pm

Pysznie:)
Owsiankę miałam dzisiaj więc jutro zrobię naleśniki. Dzięki za pomysł:)
Pierwsza propozycja też pysznie wygląda – do tej pory robiłam podobnie ale w znacznie uproszczonej wersji: https://twojezwyciestwo.wordpress.com/2015/04/07/bulka-niespodzianka/

Rosaline 15 lipca, 2015 - 8:23 pm

Naleśniki z porzeczką wyglądają super. Nie jadłam jeszcze porzeczek w tym roku, pewnie dlatego najbardziej mnie zainteresowały. 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 15 lipca, 2015 - 8:37 pm

ja wciąż nie mogę trafić na agrest! A mam ogromną ochotę

Marta 16 lipca, 2015 - 12:05 am

To przyjedź Elizka do Kielc, najesz się do syta. Tylko szybciutko bo się kończy.

Dorota 17 lipca, 2015 - 2:45 pm

Agrest jest w Lidlu 🙂

Fitchella 17 lipca, 2015 - 2:58 pm

Ja ostatnio widziałam agrest w Biedronce 😉

kosmetykiwgmarchewy.blogspot.com 15 lipca, 2015 - 9:18 pm

Naleśniki <3

Justyna F (Elfie) 15 lipca, 2015 - 9:37 pm

Nie ma to jak zdrowe i apetyczne śniadanie 🙂 PS. świetne zdjęcia!

Mess by us 15 lipca, 2015 - 10:20 pm

Wszystkie trzy opcje wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Piotrek 15 lipca, 2015 - 10:45 pm

Ten przepis z mąką kokosową to zawsze Ci wychodzi? Sprawdzałem już kilka i nigdy mi się nie udało ;/

fiolka 15 lipca, 2015 - 11:52 pm

Eliza litości!!! U mnie na zegarze 23, leże w łóżku wykąpana, wybalsamowana wzięłam kompa na kolana, wchodzę tu i co!? Obśliniłam się 😀 Dobranoc…

kashienka 16 lipca, 2015 - 7:40 am

Wszystko wyglada taaaaak apetycznie<3 pięknie zdjecia i piekne podanie dan!

Paula 16 lipca, 2015 - 8:34 am

Niesamowite zdjęcia, bardzo podoba mi się ich estetyka 😉 Naleśniki „chodzą” za mną już od kilku dni, chyba czas najwyższy je sobie zafundować 😉

zocha-fashion 16 lipca, 2015 - 9:10 am

U mnie najczęściej są kanapki z ciemnego pieczywa z awokado, pieczonym kurczakiem, pomidorem, kiełkami i rzodkiewką.
Obiady są bardziej wymyślne 🙂

Pozdrawiam Zocha 🙂

Gabriela 16 lipca, 2015 - 9:25 am

O matko, jakie pyszności!

Karola 16 lipca, 2015 - 9:48 am

Przepisy świetne 🙂 Mam pytanie,może trochę dziwne 🙂 myjesz włosy po każdym treningu? Mówiłaś, że często ćwiczysz 2 razy dziennie. Używasz suchych szamponów? Nie zawsze jest czas na umycie włosów po ćwiczeniach, a suchy szampon lub upięcie ich w koka to chyba jedyne wyjście 🙁 Masz może jakiś inny sposób na przedłużenie ich świeżości (jeśli w ogóle inny istnieje) ? Jeszcze jedno pytanie 🙂 Mogłabyś podać kilka przepisów na fajne koktajle śniadaniowe? Brakuje mi inspiracji ostatnio.

Eliza Wydrych Strzelecka 16 lipca, 2015 - 9:51 am

Myję włosy 2 razy w tygodniu i tak, używam suchych szamponów, ale staram się to robić sporadycznie.
Szykuję wpis o koktajlach śniadaniowych, daj mi chwilkę :))

Karola 16 lipca, 2015 - 12:26 pm

To masz jakiś inny sposób na przedłużenie świeżości włosów? Bo ćwicząc codziennie, do tego kiedy treningi są intensywne to ciężko mi wyobrazić sobie żebym nie umyła włosów właśnie po każdym treningu a to z drugiej strony nie jest dla nich za dobre, ale nie czuję się inaczej komfortowo. Może jeśli trening nie jest aż tak intensywny (kiedy nie „leje” się z człowieka) to wtedy można. Suche szampony z kolei nie są dobre dla skóry głowy i cebulek. I bądź tu mądra… 🙂

zycienienabogato 16 lipca, 2015 - 10:50 am

Pysznie wglądają! Trzeba koniecznie przetestować. Szkoda, że rano nigdy nie mam czasu na przygotowanie czegoś takiego:)

Gosia 16 lipca, 2015 - 11:10 am

Dziewczyny gdzie można kupić mleko kokosowe? Nie chodzi mi o rozwodnione, słodkie napoje tylko jak najzdrowsze mleko.

Eliza Wydrych Strzelecka 16 lipca, 2015 - 1:27 pm

Ja kupuje w almie. Marka sie nazywa Real Thai z tego co pamietam

Fotka 16 lipca, 2015 - 11:21 am

robilam naleśniki i wyszły pychaaa

Anonim 16 lipca, 2015 - 11:31 am

Naleśniki na samej mące kokosowej nie wyjdą 🙁 ja dodałam łyżkę skrobii z tapiokii i już była zupełnie inna konsystencja. Dodatkowo 100ml z mleka zastąpiłam wodą gazowaną oraz dodałam łyżkę oliwy z oliwek (dodaje naleśnikom elastyczności). POLECAM!

Anonim 16 lipca, 2015 - 11:42 am

naleśniki wyglądają obłędnie!

Marta 16 lipca, 2015 - 1:31 pm

Umarłabym z zasłodzenia po tej owsiance, ale bez ksylitolu i wiórków na pewno wypróbuję 😉 Robisz piękne zdjęcia, chce się na nie patrzeć i patrzeć *.*

Alabasterfox 16 lipca, 2015 - 2:48 pm

Kokosowe naleśniki z czarną porzeczką brzmią obłędnie pysznie!

laNika 16 lipca, 2015 - 2:51 pm

U mnie codziennie na śniadanie owsianka, więc przydałaby się jakaś odmiana… wszystko wygląda mega apetycznie 🙂

ola 16 lipca, 2015 - 5:35 pm

czy stosując czystek trzeba robić jakaś przerwe od czasu do czasu?

anemone 16 lipca, 2015 - 6:43 pm

oo sama próbowałam stworzyć jakieś dobre proporcje dla naleśników z mąki kokosowej ale na razie znośne w miarę były z mieszanki 1/3 kokosowej, pełnoziarnistej i owsianej(: Twoje wyglądają tak ochoch(: A graficznie i foto jest przepięknie!

Natalia Sławek 16 lipca, 2015 - 6:53 pm

Te naleśniki skradły me serce, wypełniły pustką żołądek i namieszały w głowie. Muszę zrobić! ;]

Kaya 20 lipca, 2015 - 9:33 am

Jestem zachwycona przepisem na kokosowe naleśniki, niestety mi nie wychodzą.. 🙁 Z tych samych składników i proporcji wychodzą kruche, rozwalają się przy przewracaniu. Tobie na zdjęciach wyszły takie cieniutkie, do zawijania, jakiś szczególny patent na to? Może jakaś specjalna (magiczna :D) patelnia? Pozdrawiam 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 20 lipca, 2015 - 10:31 am

Klucz to mąka ziemniaczana, zapomniałam dodać ja w przepisie! Ale ze mnie gapa

Małgosia Z 26 lipca, 2015 - 4:48 pm

Naleśniki z mąki kokosowej wyjdą również bez dodatku ziemniaczanej. Jajka powodują że naleśnik jest elastyczny. Trzeba mieć po prostu mega rozgrzana patelnie i nie czekać zbyt długo na przewrócenie nalesnika na drugą stronę. Zbyt dlugie smazenie powoduje że się kuszą! Smazenie musi trwać dosłownie sekundy!

Wiki Rose 27 lipca, 2015 - 2:55 pm

A ja polecam jaglankę z eko-jajkami, warzywami i siemieniem 🙂 https://instagram.com/p/4TOOgGJSqR

Fika 3 sierpnia, 2015 - 9:12 am

Pyszności <3 <3

Żaneta Gy. 22 października, 2015 - 8:56 pm

Oooo rety jaka robię się głodna przez te zdjęcia!! Ale nie nie, już późno! 😉

nedika 25 października, 2015 - 9:04 pm

Macie jakiś inny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie do łóżka coś z jajek bo mój mąż je uwielbia i fajnie, żeby się tam znalazły. Nie musi one być zdrowe, ważne żeby było dobre.

Comments are closed.