Światowy Dzień Pieczenia, moje wypieki i pudełka do druku

przez Eliza Wydrych Strzelecka
33 komentarze

Trzeci rok z rzędu biorę udział w Światowym Dniu Pieczenia. Sprowadza się to do tego, by upiec ciasto i 15 maja podarować je bliskiej osobie. W tym roku postanowiłam zrobić dwa wypieki i dać je swoim rodzicom i drugim rodzicom, czyli teściom. Sama im te wypieki zawiozę. Do teściów jadę dzisiaj, a do rodziców do Anglii w sobotę! Nie mogę się już doczekać. Z rodzicami widuję się średnio raz w miesiącu. To mało, dlatego korzystam z każdej okazji, by ich odwiedzić.

Od początku wiedziałam, że upiekę coś właśnie rodzicom (mam na myśli całą czwórkę). Mam w nich ogromne wsparcie i wiem, że mogę na nich liczyć ZAWSZE.

Dla teściów przygotowałam cytrynowe muffinki z lemon curdem, a dla rodziców ciastka z nutellą i orzechami. Oba przepisy są ze strony www.przepisy.pl/mojeciastol, ale nieco je zmodyfikowałam.

Partnerem akcji od początku jest kostka do pieczenia Kasia, a dwa lata temu dołączyła marka Philips! Dostałam blender 2 w 1 (mikser i blender w jednym) o mocy 800 W, więc ubijanie, miksowanie i mieszanie poszło błyskawicznie.

partnerzy

Przepis na ciastka z nutellą i orzechami

Składniki na 30 ciastek:

  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g nutelli
  • 100g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • garść orzechów laskowych (posiekanych)

Przygotowanie ciastek:
Kasię utrzyj mikserem razem z nutellą, jajkiem i cukrem na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj całość na niskich obrotach miksera. Posiekaj orzechy i dodaj do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Czas na formowanie ciastek! Najpierw formułuj kulki, a potem otwartą dłonią dociśnij je do blaszki. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni z termoobiegiem albo do 180 stopni bez termoobiegu.

ciastka czekoladowe

ciastka razowe z nutella

ciastka razowe

Przepis na babeczki z lemon curd

Składniki na babeczki (12 sztuk)

  • 12 g kostki do pieczenia Kasia
  • 100g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórkę otarta z jednej cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny

muff

Przygotowanie babeczek:
Kostkę Kasię rozpuszczamy z cukrem, a następnie schładzamy. Przesiewamy przez sitko wszystkie suche składniki i dodajemy resztę składników. Całość miksujemy na niskich obrotach.  Masę wlewamy do papilotek (3/4 wysokości formy) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Składniki na lemon curd:

  • 3 żółtka
  • jedno jajko
  • 100g cukru pudru
  • 80 g kostki do pieczenia Kasia
  • sok z 2 cytryn (można dodać jeszcze sok z połówki cytryny, jeśli wolicie bardzo kwaśne)

Przygotowanie lemon curdu:
Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Po otrzymaniu jednokolorowej masy dodajemy Kasię, sok z cytryny i wszystko gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje przelewamy ją do naczynia i odstawiamy do lodówki.

muffinki

Kiedy babeczki wystygną polewamy je lemon curdem i ozdabiamy owocami.

Prócz przepisów mam dla Was dwie rzeczy do druku! To pudełeczko na muffinki i torebka na ciastka. Ściągnijcie szablony i zanieście do drukarni, by wydrukowali Wam je w rozmiarze A3:

torebki

torebki na ciastka

ciastik

pudełeczko

Na koniec informacja o konkursie! W puli jest ponad 100 nagród, m.in. blender Philips 2 w 1 HR1674/90 z pomocą którego przygotowałam wypieki. Wystarczy wejść na stronę kurierzykasi.pl, wypełnić zgłoszenie, upiec ciasto dla bliskiej osoby i podarować je. Powodzenia!

33 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

33 komentarze

IzaMalik 13 maja, 2016 - 11:23 am

Dziś robię ciastka z nutellą i drukuję torebeczki. Swietny wpis Fash 🙂

Odpowiedz
SUZY 13 maja, 2016 - 11:25 am

Wszystko wygląda tak smakowicie, że już czuję dodatkowe centymetry w pasie 😉 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 maja, 2016 - 11:27 am

Suzy, pamiętaj, że to wypiek dla kogoś my możemy jedynie próbować! 😛

Odpowiedz
Wioletta 13 maja, 2016 - 12:26 pm

Fantastyczny pomysł! Na pewno sprawisz im wiele radości 😛 <3

Odpowiedz
Iza 13 maja, 2016 - 9:55 pm

Fash, czyli znowu lecisz do Londynu?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 maja, 2016 - 11:10 pm

Moi rodzice mieszkają pod Londynem, ale sobotę i niedzielę spędzimy właśnie w Londynie 🙂

Odpowiedz
justbasicgirl 13 maja, 2016 - 1:23 pm

Bardzo często robię Muffinki, lubię też wszelkiego rodzaju ciasteczka, jestem fanką pięknych opakowań, ale takich jeszcze nie widziałam! Super pomysł, na pewno skorzystam:)

Odpowiedz
Katarzyna Dąbrowska - Pyśk 13 maja, 2016 - 3:02 pm

AŻ ślinka leci 😉

Odpowiedz
Hellyes 13 maja, 2016 - 4:49 pm

Pyszności! Zwłaszcza te muffinki z owocami <3

Odpowiedz
Zuzi 13 maja, 2016 - 11:05 pm

Ale mi narobiłaś smaka na muffinki z lemon curd. Ja dla męża zrobię tartę i wykorzystam właśnei lemon curd

Odpowiedz
Monika 13 maja, 2016 - 5:15 pm

Wyglądają przepysznie! Zwłaszcza te muffinki z owocami <3

Odpowiedz
BeataSand 13 maja, 2016 - 5:16 pm

Jaka jest cena takiego blendera? Spróbuję w konkursie, ale jeśli nie wygram kupiłabym taki.

Odpowiedz
Ev 13 maja, 2016 - 5:45 pm

Genialne te pudełeczka! 😉

Odpowiedz
Frania 13 maja, 2016 - 10:14 pm

Eliza, czyli mam iść do drukarni i poprosić by wydrukowali na A3? A jakiej grubości papier?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 maja, 2016 - 11:12 pm

Grubość 180 🙂

Odpowiedz
Paulinka 13 maja, 2016 - 5:45 pm

Zdjęcia bardzo apetyczne, trzeba przyznać, że się wyrabiasz

Odpowiedz
Anonim 13 maja, 2016 - 6:29 pm

mmm…pychota

Odpowiedz
czytelniczka 13 maja, 2016 - 7:29 pm

Świetny ten blender 2 w 1 przydałby mi się taki. Muszę wziąć udział w tym konkursie 🙂 🙂

Odpowiedz
Jolka 13 maja, 2016 - 11:14 pm

Własnie mi też, zepsuł mi się blender z lidla i szukam zamiennika, ale tym razem jakiegoś porządnego i na lata

Odpowiedz
Joanna 13 maja, 2016 - 7:35 pm

Eliza wszystko fajnie pięknie,ale promujesz zdrowy tryb życia po czym proponujesz ciasta z nutella która jest jednym z najgorszych świństw żywieniowych…olej palmowy,cukier….w ilości kosmicznej.moze lepiej byłoby trzymać sie jednego wyznaczonego toru???!cenie sobie Twojego bloga i absolutnie noe krytykuje,chciałam Ci jedynie wskazać ze ta nutella średnio tu pasuje;)lepiej moze byłoby napisać o użyciu 100% masła orzechowego?albo migdałowego?i prawdziwego kakao???

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 maja, 2016 - 7:41 pm

Promuję zdrowy tryb życia, ale to ma być racjonalne i ludzkie. Uwielbiam nutellę, słodkości i fast foody. Pozwalam sobie na nie raz na jakiś czas. Nie chodzi o to by zwariować na punkcie zdrowego trybu życia tylko normalnie żyć. Nie wyobrażam sobie życia bez takich wyskoków 🙂

Odpowiedz
Pamela 13 maja, 2016 - 11:09 pm

Zgadzam się z Elizą. Niektórzy przesadzają. Jak zdrowe jedzenie to tylko zdrowe bez glutenu, bez laktozy. Jak świry szukają zdrowych zamienników i hejtują wszystkich, którzy jedzą nutellę czy snickersa. Ludzie wyluzujcie. Od nutelli raz na jakiś czas nic nam się nie stanie, od pizzy czy burgera też nie…

Odpowiedz
Elkaa 13 maja, 2016 - 9:24 pm

Pudełka już wydrukowane. Jutro rano zabieram się za wypieki

Odpowiedz
ciasteczkowy potwór 13 maja, 2016 - 10:07 pm

#jadłabym zwłaszcza te ciasteczka

Odpowiedz
KaśkaS 13 maja, 2016 - 11:00 pm

Torebeczki mnie zauroczyły. Naprawdę pięknie to wszystko wygląda.

Odpowiedz
Psiara Ania 13 maja, 2016 - 11:09 pm

A ja dla odmiany upiekę ciasteczka dla mojego psa. Oczywiście będą to specjalne ciastka dla psów. Mam sprawdzony przepis 🙂

Odpowiedz
Wero 13 maja, 2016 - 11:17 pm

Przepycha to wszystko musi być. Tylko żeby mi się chciało to wszystko przygotować 😛 haha

Odpowiedz
A 14 maja, 2016 - 4:48 am

A ja uważam ze owszem wszystko dla ludzi ale to nie znaczy ze najgorszej jakości.nutella jest mega świństwem,a na rynku sa dostępne lepsze jakościowo jak i smakowo zamienniki;)

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 14 maja, 2016 - 6:08 am

Myśle ze o tym co komu smakuje najlepiej decyduje każdy z nas. Dla mnie nutella jest bezkonkurencyjna. Smak dzieciństwa ??

Odpowiedz
Nika 16 maja, 2016 - 1:54 pm

@Eliza,
jak będziesz jeszcze kiedyś w Grecji, to koniecznie spróbuj tutejszego odpowiednika nutelli, czyli Merendę. Niebo w gębie, że się tak wyrażę 🙂
A ciasteczka kuszą, chyba wiem, co zrobię na niedzielę do popołudniowego frappe. Mniammm

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 16 maja, 2016 - 7:06 pm

Będę za tydzien! 🙂

Odpowiedz
Anna 15 maja, 2016 - 8:08 pm

Ale cudowne te torebeczki *.* Wprawdzie nie będę w nich rozdawać ciastek, ale pomyślałam, że świetnie by się sprawdziły (oczywiście z innym wzorem, który sobie na nich zrobię) jako prezent w podziękowaniu dla gości weselnych 😀

Odpowiedz
Liliana 18 maja, 2016 - 3:28 pm

Piękne wypieki, Ciastka robię jutro 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz