Sałatka z kaszą pęczak, granatem i kolendrą

przez Eliza Wydrych

Mam wrażenie, że kasza pęczak jest obecnie najmodniejszą z kasz. Teraz w najlepszych restauracjach zamiast sałatki colesłav, do burgerów, podaje się właśnie sałatkę z pęczakiem. Sałatka, o której dzisiaj piszę jest inspirowana sałatką podawaną w Aioli. Kasza pęczak ma same zalety, jest tania i ma najwięcej wartości odżywczych spośród kasz jęczmiennych.

Potrzebne składniki
– woreczek kaszy pęczak
– 1 granat
– 1 limonka
– 40g sera feta
– rodzynki (namoczone i posypane papryczką chili)
– sól, pieprz
– świeża kolendra

Przygotowanie
Kaszę gotujemy al dente. Jeśli na opakowaniu jest informacja by gotować ją 15 min, my gotujemy 12. W między czasie siekamy kolendrę, kroimy w kostkę fetę i wyciągany ziarenka z granatu. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, wrzucamy je do miski mieszamy i doprawiamy. Na końcu przygotowujemy dressing z łyżeczki oliwy, łyżeczki wody i soku z limonki. sałatka z kaszą pęczak, fetą i granatemSłodko-kwaśny granat, słona feta, słodko-ostre rodzynki, neutralna kasza pęczak i cudowny posmak kolendry. To połączenie nie może się nie udać! To aktualnie moja sałatka nr 1!  Zdrowa, sycąca i niezwykle smaczna.

Smacznego!

PS Tymczasem uciekam na basen. Mój fitness plan, o którym pisałam w tamtym tygodniu sprawdził się idealnie. Zdecydowanie łatwiej zaliczać codzienne aktywności, kiedy wcześniej je sobie spiszemy i psychicznie się do nich przygotujemy! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

30 komentarzy

pola :-) 12 kwietnia, 2014 - 12:39 pm

Elizka,jaki zakładasz strój na basen ,mam na myśli sportowy czy np.ten ze zdjęć z Fuerteventury ???

Fashionelka 12 kwietnia, 2014 - 4:44 pm

Sportowy, jednoczęściowy 🙂

Jedwabna 12 kwietnia, 2014 - 12:59 pm

Ja ostatnio bardzo często robię sałatkę z makaronem ryżowym, ogórkiem, paluszkami surimi i koperkiem 🙂 Mogłabym jeść ją codziennie. Muszę wypróbować ten twoj przepis, bo ile można jeść to samo 😀

Fashionelka 12 kwietnia, 2014 - 4:44 pm

Przepis na sałatkę o której piszesz podawałam też na blogu, pyyyyycha! 🙂

Anonim 12 kwietnia, 2014 - 6:11 pm

Wiemy co dobre 😀 😛

Anna Tabak 12 kwietnia, 2014 - 1:00 pm

Fajna alternatywa dla „zwykłych” warzywnych czy owocowych sałatek, które już dawno mi się przejadły. Nie zaszkodzi wypróbować 🙂

Anonim 12 kwietnia, 2014 - 1:40 pm

Eliza, zrezygnowałaś z nagrywania vlogów? Dawno nic nie było 🙁

Fashionelka 12 kwietnia, 2014 - 4:43 pm

No właśnie sama się za to karcę, mówię sobie „jutro coś nagram” i przekładam na kolejny dzień. W nowym tygodniu na pewno coś się pojawi.

Natalia 12 kwietnia, 2014 - 10:43 pm

Eliza, powrócisz do serii „stylizacja za 250, 350 i 450 zł”?
„3 razy TAK” było też super ! 🙂

Natalia 12 kwietnia, 2014 - 2:22 pm

To musi być baaardzo pyszne. Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś napisała mi ile to ma kalorii?

monika 12 kwietnia, 2014 - 2:38 pm

jeszcze kolendry brak w przepisie;))

Patrycja MM 12 kwietnia, 2014 - 3:23 pm

interesująca! Właśnie dziś dorwałam świeżą kolendrę, brakuje mi jeszcze granata 😛 ps. w składnikach zapomniałaś o kolendrze 😉

KARO 12 kwietnia, 2014 - 4:02 pm

Elizo, chciałabym zapytać czy zleciłaś jakiejś firmie projekt i wykonanie szablonu strony (+ koszt?) czy sama wymyśliłaś i wykonałaś? W jakim programie jest zrobiony Twój „wygląd”? Jest dla mnie najlepszy spośród wielu blogów, które odwiedzam. Przyjemny, nie męczę się, nie wysilam, wszystko czarno na białym i fantastyczny układ. 🙂
Pozdrawiam.

Dominika 12 kwietnia, 2014 - 4:49 pm

Nigdy jakoś nie lubiłam łączyć słodkiego z wytrawnym ale może spróbuję. Kasza pęczak to jedna z moich ulubionych, więc może mi posmakuje 🙂

asia 12 kwietnia, 2014 - 5:24 pm

Nie lubię rodzynek… poza tym przepis kuszący, chyba zamiast rodzynek dodam orzechów 🙂

MAGASHION.PL 12 kwietnia, 2014 - 5:40 pm

Mmmmm granat!

Roksana 12 kwietnia, 2014 - 6:20 pm

mm wygląda pysznie, fajna alternatywa dla oklepanych sałatek 😉 Na pewno wypróbuję!

to ja 12 kwietnia, 2014 - 10:47 pm

Czy mogłabys podac linka do tej salatki z surimi, o której pisalas, nie moge znalezc 🙁

asia 12 kwietnia, 2014 - 11:28 pm

niestety dla mnie smak kolendry jest nie do przebrnięcia.. jej smak kojarzy mi sie z zapachem spalonej foliowej torebki

jola jolanta 13 kwietnia, 2014 - 3:13 pm

a kiedy jakieś informacje o egzaminie na prawko, chyba nie odpuściłaś sobie?

anonim 13 kwietnia, 2014 - 3:14 pm

muszę wypróbować lubię nowośći

Maniamamowania 13 kwietnia, 2014 - 4:01 pm

Wygląda smakowicie, muszę wypróbować. Nie jadłam jeszcze tej kaszy w takim wydaniu 🙂

Anonim 13 kwietnia, 2014 - 4:35 pm

Elizka kupilam koledre i granata robie salatke na jutro do pracy. Jesli okaze sie ze jest niezjadliwa zamawiasz mi pizze 😉

Fashionelka 13 kwietnia, 2014 - 8:37 pm

deal! 🙂

iss 15 kwietnia, 2014 - 3:24 pm

Jeśli mam być szczera to pizza sie należy 🙂
Elizka jak będziesz miała ochotę to wypróbuj sałatkę z KW Tajska sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną cukinią
z papryczką chili, miętą i kolendrą

http://zycienienabogato.blogspot.com/ 13 kwietnia, 2014 - 6:49 pm

Wygląda smakowicie;) I chyba zaczęłaś ćwiczyć kadrowanie;) Na plus!

Pikus 13 kwietnia, 2014 - 11:49 pm

A czy zamiast kolendry można dodać coś innego np pietruszkę ?

Fashionelka 13 kwietnia, 2014 - 11:50 pm

jasne, ale smak będzie zupełnie inny

nka 14 kwietnia, 2014 - 10:07 am

zrobiłam dzisiaj i wyszło pycha, kolendra faktycznie robi całą robotę

Kate 24 kwietnia, 2014 - 8:08 pm

Dla ilu osób wystarcza sałatka z podanych przez Ciebie proporcji?

Comments are closed.