Przepis na świąteczne pierniki

przez Eliza Wydrych Strzelecka
79 komentarzy

Wczoraj prawie do północy robiłyśmy z koleżanką śledzie, grzane wino i piekłyśmy pierniki. Zapach cudownej przyprawy korzennej unosił się po całym mieszkaniu, a Last Christmas Wham rozbrzmiewał w głośnikach. Wszyscy (łącznie z Rambo) poczuliśmy świąteczny klimat. Zasypię Was w najbliższym tygodniu wpisami świątecznymi. Będą przeróżne przepisy, dekoracje wnętrz, domowe wyroby, które można przeznaczyć na prezent i kilka DIY. 

Zaczynamy od pierników, wyszły IDEALNIE!

Składniki
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko 
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Przygotowanie
– 2 szklanki mąki wsypujemy na stolnice (ja używam silikonowej), wlewamy płynny  miód i wymieszać. Autorka przepisu radzi by mieszać nożem. Siekając dodajemy  kolejno cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko
– Dolewamy powolutku mleko i zagniatamy ciasto ręką aż będzie średnio twarde, gęste,  przypominające ciasto kruche. To, że zostanie wam jeszcze trochę mleka nie znaczy, że mamy je całe użyć! Dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie
– Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I najfajniejsza cześć, wykrawamy za pomocą foremek pierniki.

pierniczki przepisrobienie piernikow – Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

pierniki piekarnik
– Dekorujemy przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. My dekorowałyśmy lukrem, kolorowymi pisakami i kuleczkami

pierniczki choinkapierniki przepisciastek pierniczki

pierniki kolorowe ozdabianie piernikówprzepis zaciągnęłam z bloga kwestiasmaku

Takie pierniki można zawiesić na choinkę, ale chyba najrozsądniej będzie je zjeść! Omnomnomnom 🙂

79 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

79 komentarzy

anetka 19 grudnia, 2013 - 8:14 pm

JAKOŚ NIE MOGĘ OGARNĄĆ NOWEGO WYGLĄDU STRONY
ALE MOŻE SIĘ PRZYZWYCZAJE

Odpowiedz
Fashionelka 19 grudnia, 2013 - 8:19 pm

Spokojnie, kilka wejść i ogarniesz :))

Odpowiedz
Catherine 19 grudnia, 2013 - 9:05 pm

Nowy wygląd jest super! Ja dosłownie wczoraj uciekłam z Bloggera na WordPressa i dobrze zrobiłam! W ogóle widzę, że postawiłysmy na bardzo podobne style wizualne bloga, co jest dla mnie dobrym znakiem, bo w końcu kto jak kto, ale Ty się na blogowaniu znasz świetnie 🙂 Pozdrawiam! K.

Odpowiedz
CauseLoveIt 19 grudnia, 2013 - 9:17 pm

Fajnie jest choć na początku nieswojo 🙂

Odpowiedz
Ula 19 grudnia, 2013 - 8:14 pm

chyba robiłas z podobnego przepisu jak ja:-)
Racja wyszły pyszne, i nie są twarde jak wszystkie ktore robiłam do tej pory.

Odpowiedz
Mii 19 grudnia, 2013 - 8:21 pm

Piękne i grubaśne od sody:).Swoje pierniki i migdałowe ciasteczka upiekłam dziś,kolejne słodkości zrobię przed samymi świętami.

Odpowiedz
katarynka 19 grudnia, 2013 - 8:53 pm

Łooo, dziwna ta nowa szata graficzna, wszystko takie duże 😉 A co do wpisów świątecznych – możemy liczyć na stylizację? 🙂

Odpowiedz
karolina 19 grudnia, 2013 - 8:54 pm

Jak przygotowywałyście śledzie ?

Odpowiedz
Fashionelka 19 grudnia, 2013 - 9:14 pm

Mistrzowsko! Na dniach przepis

Odpowiedz
aneta - bo pięknie jest 19 grudnia, 2013 - 9:44 pm

również czekam na przepis 🙂

Odpowiedz
karolina 19 grudnia, 2013 - 9:46 pm

Czekam z niecierpliwością 😉 a pierniczki robiłam dziś i wyszły mi takie sobie 🙁 jutro będę walczyła raz jeszcze ale z Twoim przepisem !

Odpowiedz
Anonim 19 grudnia, 2013 - 9:58 pm

Czekam na Twój sposób, bo śledzie to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 20 grudnia, 2013 - 6:43 pm

przepis na śledzie też z kwestii smaku?

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 7:13 pm

nie 🙂

Odpowiedz
Izabelka 19 grudnia, 2013 - 8:55 pm

Super szablon, choć zawiera dużo informacji – jest bardzo przejrzysty, ekstra! Już się do niego przyzwyczaiłam. Nie miałam problemu z przestawieniem się ze starego, bo ten jest dużo lepszy:)

ps. Fashionelka, żeby zawiesić pierniczki na choince trzeba było przed pieczeniem zrobić w nich (np. słomką) dziurki:))) oj chyba nie poleżakują u Was te pierniki. A jak smakują Rambo?:)
Izabelka – ta od “zbytniego rozdrabniania” się na blogu:)

Odpowiedz
zzuza 19 grudnia, 2013 - 8:58 pm

wow no troszeczke bardzo sie zmienilo a co do wpisu to dzieki tobie zrobie pierniczki na swieta

Odpowiedz
kasia 19 grudnia, 2013 - 9:01 pm

jest ok ale wszystko porospieprzane po calym blogu az sie wkurzylam troche

Odpowiedz
Dorota 19 grudnia, 2013 - 9:05 pm

Wywaliło mnie kilka razy. W końcu udało mi się wejść i byłam mile zaskoczona. Teraz kwestia kilku dni i oko przyzwyczai się do nowego wyglądu. Gratuluję zmian:)

Odpowiedz
MAGFASHION.PL 19 grudnia, 2013 - 9:08 pm

Wyglądają smakowicie! Aż sięgnęłam po moje upieczone już pierniczki! Co roku, od trzech lat je przygotowuje i zawsze wychodzą idealne. Nieco inny przepis umieściłam na swoim blogu. Zapraszam

Odpowiedz
Anka Zet 19 grudnia, 2013 - 9:09 pm

Eliza,
Słońce Ty moje, pierwszy raz się do Ciebie odzywam a czytam od dawna, muszę mrużyć oczy by przeczytać. Ale cieszę się, żę generalnie litery powiększone. Trochę przypomina blog Kominka, ale to lepiej, przecie to Twój brat (wiem wiem, przyszywany) W ogóle uważam, żeś kobieto zarąbista. Pierniki wyglądają obłędnie.
Aha, czy kolor na blogu, to ten z Twojego wesela?

Trzymaj tak dalej!

Odpowiedz
booksandmovies 19 grudnia, 2013 - 9:24 pm

Właśnie mam w planie jutro pie pierniki, skorzystam koniecznie z przepisu. Zmiana wyglądu bloga dla mnie niestety na minus 🙁 może to kwestia przyzwyczajenia, nie wiem.

Odpowiedz
pola :-) 19 grudnia, 2013 - 9:50 pm

CIASTEK NAJLEPSZY!!!! 😀

Odpowiedz
Agnieszka 19 grudnia, 2013 - 10:10 pm

o czekam na diy, ja ciagle ogladam takie filmiki, moje ulubione to od nissiax83
ja tez na razie nie moge przyzwyczaic sie do nowego bloga, ale damy rade 🙂

Odpowiedz
Ola 19 grudnia, 2013 - 10:24 pm

Wygląd ładny aczkolwiek, jak dla mnie niestety na minus, porozrzucane to wszystko, ciężko to ogarnąć. Poprzedni wygląd wydawał mi się bardziej czytelny i poukładany. Pewnie z czasem się przyzwyczaję:)
Pierniczki wyglądają wspaniale jutro zabieram się za pieczenie:)

Odpowiedz
Beautyandblossom 20 grudnia, 2013 - 9:59 am

Tez tak uwazam. Mi sie tamten bardziej podobal. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia

Odpowiedz
Iska 19 grudnia, 2013 - 10:48 pm

Też uważam, że super szablon!
Jedyne co mi się średnio podoba, to czcionka w komentarzach.

Odpowiedz
Dori 19 grudnia, 2013 - 11:05 pm

Przepis wydaje się prosty, więc mam nadzieję, że uda mi się zrobić takie ciasteczka:) A co do nowego wyglądu bloga…to wchodząc myślałam, że nie ma nowego wpisu, bo u góry w największym okienku wyświetla się filmik o ’10 ciekawostkach’ i to trochę myli. A poza tym zmiany baardzo ciekawe:)

Odpowiedz
Martyna 19 grudnia, 2013 - 11:27 pm

Co do śledzi to najlepsze robi moja mama – w zalewie pomidorowej z rodzynkami. Jak się je zrobi kilka dni przed Wigilią to śledzie przechodzą słodyczą rodzynek i są mega słodziutkie! 🙂 One chyba się nazywają “po sułtańsku” 🙂 Polecam!

Odpowiedz
Just Lovely 19 grudnia, 2013 - 11:36 pm

MMMmmm.. az chciałoby sie spróbować Waszych pierniczków. Chyba sama musze się w końcu zebrac i cos upiec przed Świętami.

Odpowiedz
agdzie 20 grudnia, 2013 - 12:04 am

a gdzie się podziały drobinki lakieru do paznokci ?? ;> bo jak widzimy lakier po ciężkiej pracy trochę odpadł przy końcach paznokcia ]:> smacznego! 😀

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 12:08 am

to hybryda, kilka dni temu mi się kawałeczek oderwał 🙂

Odpowiedz
Marcelina 20 grudnia, 2013 - 12:20 am

Jedna rzecz jest zła w tym nowym wyglądzie.. jak jest Twoja odpowiedz powinna być bardziej widoczna tak jak miało to miejsce wcześniej, teraz czytając komentarze łatwo pominąć Twoje odpowiedzi a szkoda by było 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 12:22 am

Racja, do zmiany 🙂

Odpowiedz
Marcelina 20 grudnia, 2013 - 12:22 am

Jedna rzecz mi się nie podoba, a mianowicie że twoje odpowiedzi na komentarze nie są jakoś bardziej wyróżnione.. 😉 łatwiej się je wtedy znajdowało 🙂 poza tym nowy wygląd bloga jest super 😉
Pozdrawiam

Odpowiedz
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 20 grudnia, 2013 - 12:42 am

mmm!!!! Wygląda pysznie 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonim 20 grudnia, 2013 - 1:28 am

Pierniczki wyborne! Zastanawiałam się skąd znam ten przepis… i już wiem! Ze strony kwestia smaku 😉

Odpowiedz
sandra 20 grudnia, 2013 - 8:09 am

Z tej porcji składników ile około wyszło ciastek. Proszę o odpowiedź bo bardzo chciałabym je upiec

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 10:27 am

miałam niewielkie foremki, wyszło w sumie ponad 40 pierników

Odpowiedz
Pola 20 grudnia, 2013 - 8:20 am

Wszystko jest super, ale jedna rzecz mi nie pasuje, mówię tutaj o tym, ze nowo dodany post powinien byc bardziej widoczny, a nie zerwać sie z całością . Pozdrawiam !

Odpowiedz
Maniamamowania 20 grudnia, 2013 - 8:38 am

Piękne te pierniczki. My też upiekliśmy pierniczki i już ich prawie nie ma 🙂

Odpowiedz
Ania 20 grudnia, 2013 - 8:40 am

Elizko, bardzo podoba mi się nowy szablon <3
Czy Ty przypadkiem nie masz kilku foremek do pierniczków ze sklepu Aldi?;-)
Czekam na wpis o dekoracjach świątecznych.
Bardzo podobały mi się wpisy o imprezie halloweenowej. Liczę na to, że pojawią się jakieś pomysły na dekorację domu na sylwestra.

Odpowiedz
http://crazy-about-heels.blogspot.com 20 grudnia, 2013 - 9:39 am

Wow! Wchodzę na bloga a tu niespodzianka 😉 świetny jest ten nowy wygląd! Wygląda jak jakiś profesjonalny portal 🙂

Odpowiedz
Iza 20 grudnia, 2013 - 9:41 am

Hmm… najbardziej widoczny wpis u mnie to ten o ciekawostkach z Lanzarote, przez to wszystko najnowszy wpis znalazłam z dużym opóźnieniem 🙁
Wg mnie największą ikonę powinien mieć wpis najnowszy 🙂 Ogólnie szablon ładny.

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 10:26 am

Przyzwyczaicie się 🙂

Odpowiedz
aha 20 grudnia, 2013 - 10:19 am

ostatni natknęłam się na ten przepis chyba na kwestii smaku…. Są niezłe 🙂

Odpowiedz
Ewelina 20 grudnia, 2013 - 10:35 am

i kiedy one zmiękną Elizo 😉

Odpowiedz
Jola 20 grudnia, 2013 - 11:13 am

Lepsze są twarde ;p

Odpowiedz
Albert Kośmider 20 grudnia, 2013 - 11:19 am

Jak dla mnie nowy wygląd strony jest bardzo fajny, nieprzytłaczający i co najważniejszy czytelny 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
grazia 20 grudnia, 2013 - 12:14 pm

Genialny ten nowy wygląd strony! Już nie mogę się doczekać wpisów z dekoracjami 🙂

Odpowiedz
Anonim 20 grudnia, 2013 - 12:22 pm

Mam taką samą stolnicę i wałek 🙂

Odpowiedz
Patrycja MM 20 grudnia, 2013 - 12:49 pm

Jest moc ;D tylko zgadzam się z Marcelina, wyróżnij bardziej swoje komentarze, mogą byc na czarno 🙂

Odpowiedz
Felice 20 grudnia, 2013 - 1:58 pm

Mniam ,wygląda pysznie!

Odpowiedz
Gosha 20 grudnia, 2013 - 2:11 pm

Super zmiana! Na początku trochę szok, bo wszystko inaczej. W sumie jednak jest o wiele lepiej. Przyłączam się do komentarzy odnośnie wyszczególnienia Twoich odpowiedzi.

Odpowiedz
http://newlookstyleblog.blogspot.com/ 20 grudnia, 2013 - 2:35 pm

Świetna zmiana strony :))))

Odpowiedz
Asia 20 grudnia, 2013 - 3:03 pm

Ciekawy szablon, kojarzy mi się z jakimś magazynem albo portalem z wiadomościami. Trochę się nazbierało kategorii wpisów…
Swoją drogą, masz błąd w słowie “komentarzy” po ich ilości, pewnie trzeba w szablonie to poprawić.

Odpowiedz
zmyslankianki 20 grudnia, 2013 - 3:46 pm

Eliza, jeśli te pierniki nie zmiękną, to wystarczy do pudełka czy woreczka, w którym je przechowasz do świąt włożyć jabłko. Zadziała w ciągu jednego dnia!

Odpowiedz
houhou 20 grudnia, 2013 - 4:05 pm

Do ciasta na pierniki dodaję zawsze odrobinę kakao – mają wtedy ładniejszy kolor. A lukier, żeby był śnieżnobiały a nie przezroczysty, spróbuj zrobić z białka dobrze utartego z cukrem pudrem. Można z takiego robić koronkowe wzorki, no i szybko zastyga.

Odpowiedz
dorota 20 grudnia, 2013 - 4:43 pm

Czy ta stolnica silikonowa nie przesuwa się podczas wałkowania?

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 5:06 pm

Nie 🙂

Odpowiedz
stylowo40.blogspot.com 20 grudnia, 2013 - 5:04 pm

mmmm PYSZNIE!!!! 🙂

Odpowiedz
Tina 20 grudnia, 2013 - 5:09 pm

Pokażesz nam swoją choinkę? A może jakiś konkurs dla czytelniczek na najciekawiej ubraną choinkę ?? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Furia 20 grudnia, 2013 - 8:18 pm

Nigdy nie robiłam pierniczków bo wydawało mi się że sa strasznie skomplikowane, ale mnie zainspirowałaś 🙂 chyba spróbuję i zawiozę do domu na święta 😀

Odpowiedz
Magda 20 grudnia, 2013 - 9:30 pm

Fajny ten nowy wygląd bloga 😉 coś innego ! 🙂 za pierniki, pierogi, uszka, barszczyk itd zabieram sie juz niedlugo! tymczasem od dzisiaj uuurlooopp 😀 Elizka, to Twoje pierwsze Święta jako Żona 🙂 gdzie je spędzacie? u Ciebie z rodziną, u męża? 🙂 pozdrowienia

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 9:31 pm

Mamy 2 wigilie w tym roku 🙂

Odpowiedz
ilcia 20 grudnia, 2013 - 11:54 pm

Gdzie mozna dostać takie pisaki do zdobienia i kuleczki?

Odpowiedz
Fashionelka 20 grudnia, 2013 - 11:56 pm

ja pisaki i kuleczki kupiłam w realu i w delimie/albo almie zawsze myle.

Odpowiedz
ola 21 grudnia, 2013 - 12:03 am

ile mniej wiecej piernikow wyjdzie z takiej porcji?

Odpowiedz
Fashionelka 21 grudnia, 2013 - 12:04 am

40-50

Odpowiedz
cleo 21 grudnia, 2013 - 9:30 am

Super wyszły:)

Odpowiedz
stylowo40.blogspot.com 21 grudnia, 2013 - 11:48 am

Produkcja pierniczków!!! :),PYSZNIE!!!!
Pozdrawiam świątecznie!!! 🙂

Odpowiedz
sincerelydaily91 21 grudnia, 2013 - 8:08 pm

Ja mam już produkcję za sobą, nie został ani jeden na święta!:D

Odpowiedz
kbc 22 grudnia, 2013 - 2:38 pm

robilam z tego samego przepisu tylko zamiast lyzki masla dalam 2 lyzki oleju, bo nie jem masla i nigdy go nie mam w domu 😛 i tez sie udaly 🙂 ozdobilam bialym i rozowym lukrem (kolor z soku z buraczka, nie lubie tych chemicznych barwnikow)

Odpowiedz
Kes 22 grudnia, 2013 - 4:15 pm

Pysznie wyglądają. Ja także nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków własnego wypieku.

Odpowiedz
Justyna 27 grudnia, 2013 - 12:29 am

Eliza! Robiłam pierniczki z Twojego przepisu, część powiesiłam na choince, część przeznaczyłam do zjedzenia i już prawie nic nie zostało, wyszły pyszne!

Odpowiedz
Majeczka002 30 grudnia, 2013 - 12:10 am

Zrobiłam te pierniczki, wyszły pyszne.

Odpowiedz
Anonim 16 listopada, 2014 - 3:58 pm

kiedy piec ciasteczka np. tydzień przed świętami czy np. 1 lub 2 dni przed świętami

Odpowiedz
Aneta 16 listopada, 2014 - 4:01 pm

kiedy pieczemy ciasteczka. np. tydzień przed świętami czy może 1 lub 2 dni przed świętami .

Odpowiedz
Anonim 9 grudnia, 2014 - 10:57 am

Widzę że są dość pulchne, a nie są twarde? ja zawsze piekę pierniczki sporo wcześniej aby miały czas zmięknąć.

Odpowiedz
Alabasterfox 11 grudnia, 2014 - 9:40 pm

Szukałam przepisu na pulchne pierniczki i poratowałaś we właściwym momencie 🙂 Wyglądają przepysznie!

Odpowiedz

Dodaj komentarz