Dziś orientalny przepis na chińskie pierożki won ton z wieprzowiną. Ciasto won ton można zrobić samemu bądź kupić gotowe. Ja wybrałam tę szybszą opcję. Pierożki najlepiej podawać z ostrym sosem.
Składniki:
- opakowanie ciasta na pierożki wonton
- 300g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
- jedna drobno posiekana dymka
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżka octu ryżowego ( tego do gotowania, nie do sushi! )
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- roztrzepane białko
Przygotowanie
Wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy sól oraz pieprz i starannie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki farszu, przykrywamy i przechowujemy około 30 minut w lodówce. Jedną łyżeczkę farszu kładziemy na środku każdego kawałka ciasta, zwilżamy krawędzie wodą i zlepiamy tak by powstała torebeczka. Gotujemy wodę w dużym garnku, układamy pierożki w bambusowym koszu i gotujemy partiami na garnku z wodą. Możemy podać je do bulionu lub jako przekąskę.
Smacznego!
11 komentarzy
Uwielbiam wszystkie przepisy jakie pokazujesz na blogu. Zawsze są super smaczne. Muszę wypróbować
Gdzie dostane takie drewniane naczynie?
bambusowy kosz kupisz np na aledobre.pl za jakieś 50zł
Wygląda apetycznie 🙂
Robię won ton średnio raz w tygodniu. Uwielbiam chińską kuchnię, a te pierożki to mój popisowy numer
To wygląda pysznie. Nigdy nie jadłam pierożków won ton, ale kocham polskie pierogi, więc myśle, że te też by mi posmakowały
chińska kuchnia jest moją ulubioną i to pod każdym względem. Pierożki znam, lubię i często robię. Twoje wyglądają bardzo apetycznie
Zawsze chciałam je zrobić, ale zawsze mi się wydawało, że to jest bardzo skomplikowane. Tymczasem… wygląda na to że dałabym radę 🙂
Z racji tego, że jestem wegetarianką robię won ton z krewetkami. Palce lizać
Ale numer robiłam je w tamtym tygodniu. Miałam bardzo podobny przepis, ale troszkę go zmodyfikowałam
ja robię mieszane. Z wieprzowiną, kurczakiem, warzywne i z krewetkami. Dla każdego bo u mnie w rodzinie każdy ma inne ulubione smaki :p
Comments are closed.