Przepis na pastę z tuńczykiem, pomidorami i kaparami

przez Eliza Wydrych

Dziś przepis na pyszny i zdrowy obiad. Jestem ogromną fanką makaronów, mogłabym je jeść codziennie. Z racji tego, że mam tendencje do tycia i wystarczy chwila nieuwagi bym przybrała na wadze, musiałam znaleźć takie przepisy, które pozwolą mi się cieszyć makaronem bez wyrzutów sumienia. Połączenie pasty z bogatym w białko tuńczykiem i fasolą z pomidorami, cebulą i czosnkiem jest idealną opcją dla osób dbających o zdrową dietę.

Potrzebne składniki (porcja dla 4 osób)

– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 2 puszki krojonych pomidorów
– mały słoiczek z kaparami
– 1 papryka pokrojona w drobną kostkę
–  1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– puszka czerwonej fasoli
– pieprz
– sól
– szczypta słodkiej i ostrej papryki
– szczypta ziół prowansalskich
– szczypta oregano
– łyżka oleju rzepakowego/masła klarowanego
– świeża rukola
pasta tuńczykowo pomidorowa z kaparamiPrzygotowanie
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, a następnie wlewamy 2 puszki krojonych pomidorów i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy woda odparuje dodajemy odsączonego tuńczyka i całość posypujemy przyprawami. Odsączamy fasolę i rozgniatamy ją widelcem (albo blendujemy na gładką masę). Fasolową masę wlewamy na patelnie, całość dokładnie mieszamy i dodajemy kapary.
zdrowy obiad makaron z pomidorami i tuńczykiemGotowy sos podaje z razowym makaronem (ostatnio uwielbiam ten w kształcie kokardek) i świeżą rukolą. Omnomnom! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

48 komentarzy

A.B. 14 stycznia, 2014 - 7:40 pm

Fash, najnowsze wpisy nie wyświetlają się na głównej. Ja ich szukam przez fejsa, to niewygodne 🙁 Tym bardziej, jak się Twoją stronę kilka razy dziennie sprawdza! 🙂

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 7:42 pm

A.B pracujemy nad tą usterką od kilku dni. Póki co jedyne co moge Wam polecić to kilkukrotne odświeżanie strony. Przepraszam, za wszystkie niedogodności 🙁

Ola 14 stycznia, 2014 - 7:48 pm

Fakt, ale na bloglovin.com pojawiają się od razu 🙂

meg 14 stycznia, 2014 - 8:14 pm

komentarze też się jakoś dziwnie wyświetlają – z opóźnieniem, znikają itd.

A.B. 15 stycznia, 2014 - 7:33 pm

ctrl + F5 załatwiło sprawę 😀
Taki ze mnie informatyk!

Iza 14 stycznia, 2014 - 7:43 pm

wygląda przepyyysznie 🙂

Caroolajna 14 stycznia, 2014 - 7:44 pm

Mniam 😀 aż ślinka cieknie 🙂 muszę wypróbować ten przepis 🙂 również jestem wielką fanką makaronów

Klaudia 14 stycznia, 2014 - 7:47 pm

Bardzo straci na smaku gdy nie dodam fasoli? Uwielbiam makaron ale fasole niekoniecznie;/

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 8:25 pm

Nie straci, ale sos nie będzie tak gęsty jak gdybyś ją dodała. Tak rozdrobniona fasola jest niewyczuwalna wśród tych wszystkich smaków, serio 🙂

Catherine - Business Lifestyle Blog 14 stycznia, 2014 - 9:45 pm

Właśnie bardzo ciekawi mnie ta fasola! Dokładnie ten przepis tylko bez niej robię od bardzo dawna (mój chłopak uwielbia połączenie tuńczyka i sosu pomidorowego :)) i w sumie muszę sprawdzić jak będzie z nowyk składnikiem! Niby taki prostu przepis, a jak wiele wnosi!! 🙂

Anonim 16 stycznia, 2014 - 10:20 am

Zgadzam sie, ja zawsze dodaje biala fasolke zamiast śmietaną zeby zamieścić zupę.

Anonim 14 stycznia, 2014 - 7:48 pm

z jakiej firmy polecasz tuńczyka? 🙂 wygląda przepysznie 🙂

Jola 14 stycznia, 2014 - 7:49 pm

Pycha, uwielbiam tuńczyka!
Czy w końcu doczekam się filmu, jak gotujesz? 😀

Blackcat 14 stycznia, 2014 - 7:51 pm

Brzmi smacznie, tylko odjęłabym fasole, której nie cierpię:/

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 8:24 pm

Fasola jest niewyczuwalna! Chodzi głównie o to aby zagęściła sos, obiecuje, że nawet jej nie poczujesz 🙂

Idas 14 stycznia, 2014 - 7:54 pm

W piątki nie jem mięsa, więc to będzie idealne danie na piątek

Kasja 14 stycznia, 2014 - 7:58 pm

Mmm, uwielbiam <3 mam ten sam problem z tendencją do tycia co ty ;( ogromnie zazroszczę szczupłym dziewczynom, które sobie mogą pozwolić na wszytko.

kate 14 stycznia, 2014 - 8:01 pm

ej, jestem na ostrej diecie a Ty mi takie pyszności tutaj… 😛

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 8:31 pm

Kate, ostra dieta? A kysz! zostaw to cholerstwo i przerzuć się na zdrową dietę 🙂

paululusia 14 stycznia, 2014 - 8:11 pm

To już wiem, co będę robiła jutro na obiad! <3 kaparów nie mam ale myślę, że i bez nich będzie pysznie 😉
Ps. uwielbiam Twojego bloga!

anka 14 stycznia, 2014 - 8:23 pm

kapary uwielbiam!!!!

Magda 14 stycznia, 2014 - 8:25 pm

Jutro wjezdza to danie na moj stol 😀 tylko fasole pozostawie w calosci, nie zgnieciona <3

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 8:26 pm

Magda, z tą fasolą chodzi głównie o to, żeby zagęściła sosik, pewnie nie będzie jakoś mega wodnisty jesli go nie rozdrobnisz, ale zalecałabym to zrobić :p

Kinga 14 stycznia, 2014 - 8:29 pm

Naprawdę wielbię Twoje przepisy! Całe życie nienawidziłan leczo za jego papkowatość i brak wyrazu, pewnego razu postanowiłam zrobić to, które Ty przedstawiłaś i wymiotłam je praktycznie sama! A mój facet pierwszy raz nie narzekał na brak czegoś „tłustszego” 😉 dziś znowu dodajesz przepis, który już wiem, że z pewnością podbije moje serce 🙂

stylowo40.blogspot.com 14 stycznia, 2014 - 8:38 pm

Już mam ochotę na to danie!!!
Wypróbuję bankowo!!!
Pozdrawiam cieplo! 😉

pesy 14 stycznia, 2014 - 8:43 pm

Coraz ładniej wychodzą Ci zdjęcia jedzenia. 🙂

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 9:21 pm

Dzięki 🙂

Agnieszka SportyGirl 14 stycznia, 2014 - 9:08 pm

Wygląda bardzo apetycznie, i do tego jest zrobione z samych pyszności ^^ już wiem co jutro będę jadła po treningu 😉

Ps. Fash a jakiego makaronu używasz? Trzeba bardzo pilnować składu, jeżeli producent nie pisze, że zawiera 100% mąki razowej, to nie warto go brać. Polskie przepisy pozwalają na nazwanie makaronu razowym nawet jeżeli zawiera tylko 1% mąki razowej 🙁 A wtedy jego wartość odżywcza niewiele się różni od wartości zwykłych makaronów.

ola 14 stycznia, 2014 - 9:16 pm

wygląda pysznie, uwielbiam rukolę ;]

Magda 14 stycznia, 2014 - 9:33 pm

A można bez kaparów- bo nie lubię:) olej koniecznie ten co wymieniłas?:)
Ps. Uwielbiam Cię za ta akcje ze schroniskami-sama pomagam finansowo i adoptowalam wirtualnie jamniczke Gąbkę:) pozdrawiam serdecznie

MAGFASHION.PL 14 stycznia, 2014 - 9:34 pm

Tunczuk i makarony to nie moje klimaty…

D. 14 stycznia, 2014 - 9:43 pm

A propos makaronów razowych, znalazłaś może gdzieś 'nitki’? Też jakiś czas już jestem na zdrowej diecie i również zamieniłam wszystko co białe na brązowe, jednak nie potrafię znaleźć 'nitek’. Póki co do rosołu drobie makaron do spagthetti, a to jest jednak niewygodne;)
A danie bardzo apetycznie wygląda, może się skusze;)
Pzdr;*

Fashionelka 14 stycznia, 2014 - 9:51 pm

do rosołu używam razowego makaronu ryżowego 🙂

maroonlady 15 stycznia, 2014 - 12:31 am

polecam zrobic samemu makaron z maki razowej lub szybsze lane kluski (mąka + jajka) 😉

Lily Ines 14 stycznia, 2014 - 10:41 pm

Może być smaczne.. spróbuję:) ale kaparów nie znoszę…

wikilistka.pl 14 stycznia, 2014 - 11:03 pm

Najlepsze są zdrowe odpowiedniki przepysznych dań – taka zmiana trybu życia i nie czujesz, że jesteś na diecie 😉

Julia 15 stycznia, 2014 - 2:45 pm

Ty i tendencje do tycia? W życiu bym nie powiedziała, naprawdę? 🙂 zawsze wyglądałaś na szczupłą i drobną, a bloga obserwuję prawie od samego początku!

Marta 15 stycznia, 2014 - 6:08 pm

Fash, a nie masz przypadkiem problemów z tarczycą? niedoczynności?

dorota 15 stycznia, 2014 - 7:19 pm

Czy kapary można czymś zastąpić? Nie przepadam za nimi…

Fashionelka 15 stycznia, 2014 - 7:21 pm

moze oliwkami?

clymenia 15 stycznia, 2014 - 9:38 pm

Chyba bardzo lubisz tuńczyka, bo to już kolejny przepis na szybkie danie z makaronem i tuńczykiem w roli głównej, jaki pojawił się na Twoim blogu w przeciągu kwartału 🙂

Blogodynka 16 stycznia, 2014 - 3:02 am

Jutro mi się nie uda, ale chyba już wiem, co będę jadła w piątek na obiad. Uwielbiam makarony z sosami wszelkiej maści. Kocham dosłownie. Dlatego bardzo się cieszę, że w mojej teczuszce znajdzie się kolejny przepis 😉

Become Woman 16 stycznia, 2014 - 9:28 am

Ja na pewno wypróbuję!! Akurat mam większość składników!:)
Więcej takich przepisów!! 😉

olive 16 stycznia, 2014 - 11:25 am

fajny przepis, dzięki !
Też uwielbiam makarony, narazie wymyśliłam „odchudzoną” wersję mojego bolognese, ale ten jest lepszy, bo wiadomo, że tuńczyk ma mniej kalorii niż mięso i jest też zdrowszy 🙂 dołączam do mojej listy przepisów !

han 16 stycznia, 2014 - 6:54 pm

Jeden z moich ulubionych obiadów, chyba dlatego, że jest taki szybki. U mnie brak jest papryki i fasoli, a dodaję czarne oliwki jeszcze! Pyszne i zdrowe danie na obiadek i co najważniejsze robi się tyle, co czas gotowania makaronu 🙂

Ewelina Dziubińska 16 stycznia, 2014 - 10:17 pm

Ostatnio przekonałam się do znienawidzonego wcześniej tuńczyka więc niedługo wypróbuje Twój przepis 🙂
A odnośnie fasoli – przymierzam się do wypróbowania przepisów na ciasta na bazie fasoli zamiast mąki. Ciekawa jestem smaku, podobno również nie czuć ani fasoli ani różnicy między 'tradycyjnym’ ciastem. Może ktoś już próbował?

Anonim 17 stycznia, 2014 - 5:57 pm

Właśnie robię na obiad. Pyszne i zdrowe 🙂

anulka 11 stycznia, 2015 - 2:18 pm

właśnie zrobiłam, pycha!

Comments are closed.