Przepis na gofry jaglano-owsiane

przez Eliza Wydrych Strzelecka
22 komentarze

Te gofry to mój hit ostatnich tygodni. Przepis pierwszy raz zobaczyłam na blogu vegabanda, ale nieco go zmodyfikowałam. Na wspomnianym blogu znajdziecie wegańskie przepisy, ale z racji tego, że nie jestem weganką, dodałam jajka, mleko krowie i odżywkę białkową. Gofry są przepyszne, sycące, zdrowe i pachną jak te “prawdziwe”. To zapewne za sprawą kaszy jaglanej. Następnego dnia gofry są już wilgotniejsze i takie smakują mi zdecydowanie najbardziej.

To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę czy obiad. Możemy je zjeść na słono albo na słodko. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk.

PS Takie gofry są idealne do lunchboxa

gofry jaglano-owsiane

Składniki
– 100g kaszy jaglanej (suchej)
– 600ml płatków owsianych (trzy 200ml szklanki)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 20g odżywki białkowej (opcjonalnie)
– 1 łyżka siemienia lnianego
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu/brązowego cukru

Przygotowanie
Ugotowaną do miękkości kaszę mieszamy z suchymi płatkami owsianymi i resztą składników. Masę nakładamy do gofrownicy i pieczemy. Gofry mają być rumiane.

gofry

Gofry możecie podać z dżemem, z serkiem wiejskim i owocami, albo z miodem i twarożkiem. Jeśli preferujecie gofry na słono możecie iść w kierunku english breakfast i podać je z jajkiem sadzonym, bekonem czy pieczarkami. Ci, którzy dbają o sylwetkę mogą podać je z jajkiem i szparagami. Pycha!

Kolejny pomysł na placek owsiany na śniadanie. Szybki i smaczny przepis czeka na Ciebie.

22 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

22 komentarze

Anonim 11 maja, 2016 - 7:47 pm

Eliza gdzie kuoie ta odzywke bialkową? proszę powiedz

Odpowiedz
Anonim 12 maja, 2016 - 12:29 pm

W sklepie z odżywkami dla sportowców lub w CH na wyspach.

Odpowiedz
Anonim 11 maja, 2016 - 8:23 pm

Płatki owsiane muszą być suche czy już ugotowane?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 11 maja, 2016 - 8:23 pm

suche 🙂

Odpowiedz
Blog w Spódnicy 11 maja, 2016 - 8:24 pm

Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Alicja 11 maja, 2016 - 8:40 pm

Robię je jutro! 🙂

Odpowiedz
Andanowa 11 maja, 2016 - 8:41 pm

Aż mi ślinka pociekła! Szkoda, że nie mam gofrownicy… Może uda mi się je wysmażyć w opiekaczu 🙂

Odpowiedz
Ola 11 maja, 2016 - 9:22 pm

Zrobię jutro na pewno!:-)

Odpowiedz
Kasia w Kalifornii 12 maja, 2016 - 2:03 am

Super przepis! W USA prym wioda gofry na slodko z kurczakiem eh

Odpowiedz
zocha-fashion 12 maja, 2016 - 8:50 am

Aż ślinka leci.
Muszę ten przepis wypróbować.

Pozdrawiam Zocha

Odpowiedz
Anonim 12 maja, 2016 - 9:01 am

można zapytać skąd jest podstawka w liście?

Odpowiedz
Zuzia 12 maja, 2016 - 10:51 am

Eliza, skąd są podkładki pod talerze? 🙂 Na gofry być może się skuszę, tym bardziej, że napisałaś, że pachną jak prawdziwe! 😀

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 maja, 2016 - 2:43 pm

PEpco 🙂

Odpowiedz
Ania Liść jarmużu 12 maja, 2016 - 12:50 pm

Ostatnio właśnie kombinuję w kuchni żeby urozmaicić śniadania, więc chętnie wypróbuję 😉

Odpowiedz
ladyagat 12 maja, 2016 - 12:52 pm

Aż ślinka cieknie, koniecznie muszę zrobić chyba te ze szparagami i jakiem!!!

Odpowiedz
Ev 12 maja, 2016 - 1:44 pm

Pyszności <3

Odpowiedz
Marlena 12 maja, 2016 - 2:46 pm

Ale smacznie się prezentują! Muszę je koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedz
DOmi 12 maja, 2016 - 6:16 pm

Czy masę mogę zblendować? Niestety mam w domu takiego jednego, opornego na wszelkie zdrowe zamienniki niezdrowych potraw i zapewne nie będzie chciał jeść, gdy zobaczy płatki albo ziarna 😀

Odpowiedz
madame Blania 13 maja, 2016 - 9:34 pm

Oj wygląda to smakowicie! A z kaszy jaglanej można robić cuda, ja uwielbiam budyń z kaszy, ale gofry też na pewno w weekend wypróbuję.

Odpowiedz
Sylwia 20 maja, 2016 - 3:19 pm

Kaszę gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu czy w tych 200 ml mleka?

Odpowiedz
Emila 22 października, 2016 - 11:45 am

Ponawiam pytanie, kasza na mleku czy mleko do kaszy ugotowanej na wodzie? 🙂

Odpowiedz
Tośka 11 lutego, 2017 - 12:10 pm

Robiłam gofry z Twojego przepisu i wyszły pyszne. Moja koleżanka tez próbowała je zrobić, ale coś się jej nie chciały odkleić od spodu i nie wyglądały estetycznie. Wydaje mi się, że to kwestia urządzenia ja mam gofrownicę dezala, a ona jakąś taką zwykłą z marketu. Ale jak ma ochoty na gofry to przychodzi do mnie i razem je przygotowujemy. Dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz