Przekąski na imprezę

przez Eliza Wydrych Strzelecka
55 komentarzy

W sobotę odbyła się moja impreza urodzinowa. Razem z Paulą, która wpadła do mnie na weekend, przygotowałyśmy kilka zimnych przystawek. Dziś napiszę Wam o tych najsmaczniejszych i wielokrotnie sprawdzonych przepisach.

Na pierwszy ogień – deska, czyli coś, czego na imprezowym stole nie może zabraknąć. Zwykle kładę na niej różne rodzaje serów (camembert, grana padano czy ser pleśniowy), kabanosy i grissini owinięte szynką parmeńską. Do tego świetnie pasują winogrona, figi, rodzynki i orzechy. Można też położyć oliwki, pomidorki koktajlowe lub suszone. Lepiej przygotować sobie dwa razy więcej produktów, by na bieżąco uzupełniać braki.
deska
Pieczony camembert
To jedno z szybszych i prostszych do zrobienia przystawek. Wkładamy ser do piekarnika, pieczemy go przez 10 minut w 190°C. i… to właściwie tyle. Możemy zrobić kilka takich serów i połączyć je z różnymi składnikami. Jeśli chcecie camembert na słodko, wystarczy żurawina, figi albo miód, a jeśli wolicie wersję wytrawną – posypcie ser rozmarynem, oregano albo bazylią.

Warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem

sałatka z jajkiem i tuńczykiem warstwowaTo smak mojego dzieciństwa! Pamiętam, że mama zawsze robiła tę sałatkę na Wielkanoc. Uwielbiałam ją. Jest idealnie skomponowana, bo łączy słony smak tuńczyka ze słodką kukurydzą i neutralnym jajkiem. Do tego ostra cebula i kremowy majonez. Sałatka jest warstwowa, a kolejność wcale nie jest przypadkowa!

Składniki:

  • 5 jajek
  • pół cebuli
  • 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym albo w oleju)
  • majonez (ilość według uznania)
  • puszka kukurydzy
  • 200g sera żółtego

sałatka z jajkiem i tuńczykiem warstwowa

Rocky obczajacz

Rocky obczajacz

Przygotowanie:
Gotujemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na grubych oczkach, a żółtka na drobnych. Cebulę kroimy w kostkę, a tuńczyka i kukurydzę odsączamy.

W takiej kolejności układamy składniki w salaterce:

  • białko
  • cebula
  • tuńczyk
  • kukurydza
  • majonez
  • ser
  • tuńczyk
  • kukurydza
  • majonez
  • żółtko

Mała rada: jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność tej sałatki, majonez wymieszajcie z jogurtem naturalnym, a zamiast tuńczyka w oleju wybierzcie ten w sosie własnym.

Sałatka z selerem, ananasem i szynką

sałatka z selerem i ananasem
Kolejna hitowa sałatka, która smakuje wszystkim. Często gości na naszym stole i zawsze znika w błyskawicznym tempie.

Składniki:

  • słoik selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 400 g szynki (najlepiej wędzonej)
  • 200 g żółtego sera
  • majonez
  • 4 jajka

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a szynkę i ser kroimy w kostkę. Odsączamy z zalewy seler, ananas i kukurydzę. Seler kroimy na mniejsze kawałki, a ananas w grubszą kostkę. Wszystko ze sobą łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem i solą.

Dajcie znać jakie są Wasze pewniaki! Wolicie sami przygotować przystawki czy raczej decydujecie się na gotowce? 🙂

55 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

55 komentarzy

Pretty mix 26 października, 2015 - 5:34 am

Mam niedługo urodziny i jestem na etapie szukania inspiracji, a raczej menu 🙂 Na pewno będę robić Twoją sałatkę z tuńczykiem. Nigdy o niej nie słyszałam, a wszystkie składniki uwielbiam 🙂

Odpowiedz
AGATINKA_90 26 października, 2015 - 6:53 am

Eliza!! Wstaję rano, a tu taki wpis. Jejuuu ślina cieknie,ale na zajęcia trzeba iść 😀

Odpowiedz
Monika 26 października, 2015 - 7:27 am

Sałatki-pycha! U mnie ostatnio hitem jest sałatka z surimi.

Odpowiedz
Zuza 26 października, 2015 - 8:18 am

A jadłaś może sałatkę z selerem, tylko zamiast ananasa i szynki dajesz tortellini, ogórka i kukurydzę? Pychota 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 26 października, 2015 - 9:05 am

Faktycznie musi być pycha. Nie jadłam nigdy takie kombinacji!

Odpowiedz
Anonim 26 października, 2015 - 9:33 am

Ja robię lżejszą, bo bez majonezu i szynki, do tortellini dodaję świeże: ogórek, rzodkiewka papryka, koper, duuuużo kopru (albo rucola), oliwa, ocet balsamiczy, przyprawy. Niebo 🙂

Odpowiedz
Anonim 26 października, 2015 - 3:16 pm

Moja mama robi z selerem, szynką, pomidorami, tortellini i czosnkiem – koniecznie spróbuj, bo pycha 🙂

Odpowiedz
kbc 26 października, 2015 - 8:34 am

Nie znosze tej salatki z selerem ze sloika 😛 odrzuca mnie jego smak

Odpowiedz
krysta 26 października, 2015 - 9:04 am

Fajne szybkie przekąski na zimno, sama robię podobne.

Odpowiedz
Paula 26 października, 2015 - 9:09 am

Uwielbiam sałatki warstwowe ! Muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
Kanilka 26 października, 2015 - 9:26 am

U mnie obie Twoje sałatki goszczą na stole, tylko w trochę zmodyfikowanych wersjach, ale są po prostu obłędne 🙂 Ja robię jeszcze inną z gotowanej piersi z kurczaka, selera naciowego, czerwonych winogron i majonezu. Mmm…

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 26 października, 2015 - 9:29 am

Kanilka, jak napisałas o kurczaku od razu przypomniała mi się sałatka: kurczak, ryż, ananas, orzechy, majonez, namoczone rodzynki. Pyyycha!

Odpowiedz
Anonim 26 października, 2015 - 7:09 pm

Bardzo smaczne i nietypowe połączenie to kurczak wędzony tzw. piwne kąski z granatem. Mięso z kurczaka obdzieramy z kości, kroimy i dodajemy owoce granatu. Ja dodaję ryż, bo nie lubię zbyt intensywnego smaku wędzonki i do tego mój ulubiony koperek. Jest dużo wariacji na temat sałatki z wędzonym kurczakiem i granatem. Trzeba wygooglać.
Do warstwowej sałatki z jajkiem i tuńczykiem dorzuciłabym koniecznie czerwoną fasolę i ogórka kiszonego. Ja robię taką właśnie w domu, ale nie warstwową, bo ciężko mi taką by było wyciągać i jajka lecą po całości pod krajalnicę do jajek.
Uwielbiam też paszteciki na imprezach, ale je można już kupić w dobrej cukiernio-piekarni.

Odpowiedz
Taita 26 października, 2015 - 9:29 am

Eliza, czy możesz powiedzieć, o co chodzi z serem w sałatce warstwowej? Zaciekawiła mnie i pewnie kiedyś wypróbuję, bo w uwielbiam tego rodzaju sałatki.
W składnikach nie podałaś żadnego sera, a potem pojawia się on przy wymienianiu kolejności układania produktów. Zwykły żółty i tarty ser?

Pozdrowienia z wietrznej dziś Irlandii.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 26 października, 2015 - 9:30 am

ojej faktycznie, zapomniałam o nim. Tak chodzi o zwykły żółty ser starty na tarce 🙂

Odpowiedz
Marlena 26 października, 2015 - 9:37 am

Deska serów to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie, którą organizuję. Zawsze się sprawdza! 🙂 Dużym powodzeniem cieszą się też muffiny pizzowe – w sam raz na trzy gryzy. Właśnie szukam dobrego przepisu na jakieś ze szpinakiem i fetą.
Co do sałatek – ta warstwowa wygląda smacznie i ciekawie, koniecznie muszę wypróbować!

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonim 26 października, 2015 - 9:41 am

U mnie zawsze sprawdzają sie: pieczone bagietki z masłem czosnkowym, pieczone ćwiartki ziemniaczkow, sos: 2 ogórki starter na grubych oczkach + 2 ząbki czosnku wycisniete przez praske + jogurt naturalny z łyżka majonezu , sól i pieprz 🙂 super do mięs i do grilla. Hitem były też tortille posmarowane twarozkiem, di tego warzywa w kostkę – papryka, ogórek, rzodkiewki, sałata lodowa, zwiniete i pokrojone w mini tortillki 🙂

Odpowiedz
OhDeerBlog.com 26 października, 2015 - 10:06 am

Ja mam super sposób na pyszny sos do sałatek zawierających jajka! Żółtka – zamiast kroić je i wrzucać bezpośrednio do sałatki, należy rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem jako sos! Mówię Ci – niebo w gębie! Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Chrupek 26 października, 2015 - 10:27 am

Moim hitem są zdecydowanie kiełbaski np. frankfurterki zapiekane z ogórkiem konserwowym w cieście francuskim:) polecam:) banalnie proste a pyszne.

Odpowiedz
Marta 26 października, 2015 - 10:36 am

Świetne przepisy! Sałatka warstwowa wygląd extra. Ja uwielbiam podawać również różnego rodzaju koreczki i pieczone warzywa coś “ala frytki” z sosem z jogurtu greckiego.

Odpowiedz
MC 26 października, 2015 - 10:37 am

Niedługo zbliżają się też moje urodziny. Bardzo lubię zapraszać gości i zawsze staram się zapewnić jak najlepszą zabawę. Od kilu dni już rozkminiam co podać, gdyż gości pewnie będzie dużo, a budżet imprezy raczej studencki 😉 taką deskę serów to chyba odpuszczę bo zniknęłaby w 5 minut. W zeszłym roku miałam koreczki, krakersy z pastą i owoce z sosem jogurtowym. I chyba na tym poprzestanę. A i tort! Tort jest najważniejszy. Tort i dekoracje, balony z nadrukami są super!

Odpowiedz
Kinia 26 października, 2015 - 10:41 am

Sałatka z tuńczykiem to również moja sałatka dzieciństwa, jednak w mojej gosci jeszcze ogórek kiszony. Pierwszy raz widze ta sałatke w zwykłej misce, ponieważ w moim domu sałatka ta układana jest na półmisku i tworzy jakby kopiec kreta 😉 co do sałatek z tortellini polecam (tortellini z mięsem, ogórek zielony, pomidory, szynke, majonez i czosnek) jest idealna 🙂 z sałatek imprezowych polecam jeszcze por, ser żółty, ogórek kiszony, majonez i kukurydze 😉 Twoje menu wydaje sie byc smaczne, nigdy nie jadłam takich rzeczy więc na następną imprezę menu w stylu Fash 😉

Odpowiedz
cytrynka 26 października, 2015 - 11:12 am

Ta deska to super pomysł, ale sałatki średnio.. Jedna w tym stylu byłaby ok, ale obie sałatki z serem, jajkiem i kukurydzą to moim zdaniem za dużo. Poza tym jajko + alkohol – średnie połączenie. Sałatkę z tuńczykiem można zrobić też na ostro – z ogórkami konserwowymi, papryką i makaronem albo ryżem/ kuskusem.

Odpowiedz
iza z matiza 26 października, 2015 - 12:31 pm

ty wez pokaz zdjecia z imprezy

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 26 października, 2015 - 3:14 pm

Hahaha ;D

Odpowiedz
AA 26 października, 2015 - 12:55 pm

Camembert i kabanosy są najlepsze 😉

Odpowiedz
Anonim 26 października, 2015 - 2:21 pm

Ananas,kukurydza,ser zolty starty,czosnek wycisniety, majonez…niebo w gebie znika w 5 minut

Odpowiedz
Karo 26 października, 2015 - 2:32 pm

Deska jest jedna z najlepszych i najszybszych przekąsek 🙂 Świetną przekąską są również suszone pomidory faszerowane serkiem typu almette, położone na tacy wysypanej rukolą 😉 pyszności!

Odpowiedz
magda gdynia 26 października, 2015 - 2:41 pm

musze koniecznie wyprobowac te sałatki , slinka cieknie 🙂 jajko na tarce super patent nigdy nie słyszałam 🙂

Odpowiedz
Lou 26 października, 2015 - 3:08 pm

Mini roladki z tortilli!!! Polecam. Smaruje ulubionym sosem,np. jogurtowym, placek tortilli, układam ulubione składniki. Zwijam jak naleśnik i kroje na 4 części. Każdą przebijam wykałaczką, żeby się wygodniej jadło i nie rozpadło. Można robić różne wersje smakowe, w zależności co kto lubi. No i jeszcze mini zapiekanki z ciasta francuskiego. Kroje gotowe, surowe ciasto na kwadraty 5×5. Kładę na nie np. Cebulę, tymianek i ser albo salami, paprykę i ser. Zapiekam kilkanaście minut w piekarniku. Trochę bardziej kaloryczne, ale męska cześć towarzystwa takie preferuje 😉

Odpowiedz
Patka83 26 października, 2015 - 3:13 pm

Daktyle zawijane w boczku na ciepło z sosem miodowo- musztardowym 🙂

Odpowiedz
Andanowa 26 października, 2015 - 4:54 pm

Robię bardzo podobną sałatkę z selerem i muszę przyznać, że to taka “awaryjna” przystawka, gdy np. mam niespodziewanych gości. Bardzo szybko się ją robi! Na moich imprezach zawsze królują minipizze i różyczki z ciasta francuskiego. Pięknie wyglądają i szybko znikają, bo w smaku również rewelacja! Niestety dość kaloryczne, ale przecież można sobie czasem pozwolić. 🙂

Odpowiedz
Andanowa 26 października, 2015 - 4:56 pm

No i zapomniałabym! Jeszcze roladki szpinakowe z łososiem. To mój hit. Do tego stopnia, że gości u nas nawet na Wigilii, choć jest mało tradycyjnym daniem. 🙂

Odpowiedz
simply lifetime 26 października, 2015 - 5:00 pm

na spotkania ze znajomymi moim numerem jeden są krakersy z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem z dodatkiem koperku. odkąd pojawiły się na stole pierwszy raz, teraz są punktem obowiązkowym i zawsze najszybciej znikają 😉

Odpowiedz
Anonim 26 października, 2015 - 7:27 pm

Jeśli chodzi o sałatki to polecam ostatnio moją ulubioną: seler naciowy, gotowany filet z kurczaka, czerwone winogrono, prażony słonecznik, odrobina majonezu, sól i pieprz do smaku. Pychota 😉

Odpowiedz
Olivka196 26 października, 2015 - 7:49 pm

Uwielbiam figi i warstwowe sałatki! Odgapię przy kolejnej okazji, bo fajnie to wygląda. 🙂

Odpowiedz
Ania 26 października, 2015 - 7:59 pm

U mnie sprawdza się sałatka z sałaty (często mieszanka salat) pomidor ki koktajlowe; czarne oliwki, ogórek, kukurydza, papryka; pierś z kurczaka w ulubionych przyprawach, smażony w całości i pokrojony w plasterki. Cebula czerwona opcjonalnie. Polane sosem: jogurt naturalny i majonez z czosnkiem, oregano, pieprz. pół na pół lub 2 łyżki jogurtu i 1 majonezu.

Odpowiedz
Lola 26 października, 2015 - 8:39 pm

Ja do sałatki z tuńczykiem dodaje makaron rurki ( pełnoziarnisty ), zamiast cebuli to por ( polecam! ) i ogórek konserwowy 😉 – ostatnio robiła furorę 😉

Odpowiedz
martynevska 27 października, 2015 - 3:08 am

Idealny timing, akurat mam za 2 tyg. urodziny i zastanawiam się co dać gościom 😀 Deska jest świetną opcją! 🙂 U mnie dotychczas na każdej imprezie wygrywały oliwki, w każdej możliwej postaci ;D

Odpowiedz
moo 27 października, 2015 - 10:28 am

Eliza, broniłaś się już?

Odpowiedz
Karola Franieczek 27 października, 2015 - 12:40 pm

Deska obowiązkowo 🙂 Robię tę sałatkę z ananasem i selerem bardzo często, ale zamiast szynki daję wędzoną pierś z kurczaka. Fajnie sprawdzają się również kiełbaski (np. frankfurterki, czy kabanosy) zawinięte w ciasto francuskie i zapieczone. Kiełbaski można pokroić, żeby nie były za długie.15 min zapiekania, a przekąską znika błyskawicznie. 🙂

Odpowiedz
sauer 27 października, 2015 - 4:06 pm

o nie! w związku ze zdrowym trybem życia liczyłam na zdrowe przekąski imprezowe, żeby móc skorzystać :((

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 27 października, 2015 - 4:07 pm

Niestety, nie chciałam katować gości odchudzonymi daniami. Urodziny rządzą się innymi prawami 🙂

Odpowiedz
sauer 27 października, 2015 - 4:15 pm

Eliza, rozumiem 🙂 moi goście uwielbiają sałatkę gyros, ale od tamtego roku staramy podawać się mniej kaloryczne jedzonko, bo w porównaniu z alkoholem to potem tylko nasze żołądki cierpią “dzięki takiej dyspensie” 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 27 października, 2015 - 5:19 pm

oj tak, cierpią 🙁

Odpowiedz
puffa 28 października, 2015 - 12:13 pm

Właśnie takiego wpisu szukałam – od kilku dni buszuję w internecie w poszukiwaniu prostych i smacznych przekąsek na imprezę. Debiutuję w roli gospodyni, więc presja jest spora 😉

Odpowiedz
Lilka 30 października, 2015 - 3:25 pm

U mnie numerem jeden jest sałatka warstwowa w skład której wchodzi :mix sałat zielonych typu lodowa, roszponka, rukola, ser brie ,winogrono ciemne ,szynka parmeńska ,orzechy włoskie polana sosem vinegret – po prostu ” niebo w gębie “polecam 🙂

Odpowiedz
Ann 4 listopada, 2015 - 11:02 am

Sałatka z tuńczykiem uwielbiam ! 🙂 ostanio maz mi przywiozl go strasznie duzo bo w norwegii o wiele tanszy niz u nas, i ta z jajkiem jest jedna z ulubionych w naszej rodzinie 🙂

Odpowiedz
Myniowska 5 listopada, 2015 - 10:52 pm

Grissini owinięte szynką parmeńską zawitają na moim stole przy najbliższej okazji.

Odpowiedz
paulina 6 listopada, 2015 - 7:52 am

Mam pytanie co do tej sałatki z tuńczykiem. Co robisz z żółtym serem? Kroisz w kostkę? 🙂 Proszę o odpowiedź.

Odpowiedz
Anna 8 listopada, 2015 - 12:46 pm

Za sałatkę z tuńczykiem dałabym się pokroić 🙂 Uwielbiam.

Odpowiedz
Gos 8 listopada, 2015 - 12:54 pm

A moimi pewniakami są Szynka parzenia z ogórkiem i twarozkiem fromage – takie zawijasy, pieczarki nadziewane serkiem plus szczypiorek lub mięsem mielonym 🙂 i naleśniki po meksykański 🙂

Odpowiedz
Anonim 9 listopada, 2015 - 9:31 am

Do sałatki z selerem dodaje por, który wczesniej parzę wrzątkiem. Idealnie pasuje.

Odpowiedz
marta 9 listopada, 2015 - 4:26 pm

ja do sałatki z selerem dodaje jeszcze pora, jest dla mnie bardziej ostra i smaczniejsza 🙂

Odpowiedz
Anonim 9 listopada, 2015 - 7:57 pm

Hahha:)) wypisz wymaluj mamy takie same pewniaki:)) no może poza pieczonym serem. A sałatki to także pewniaki mojej mamy, od lat na stole co święta.

Odpowiedz

Dodaj komentarz