W sobotę odbyła się moja impreza urodzinowa. Razem z Paulą, która wpadła do mnie na weekend, przygotowałyśmy kilka zimnych przystawek. Dziś napiszę Wam o tych najsmaczniejszych i wielokrotnie sprawdzonych przepisach.
Na pierwszy ogień – deska, czyli coś, czego na imprezowym stole nie może zabraknąć. Zwykle kładę na niej różne rodzaje serów (camembert, grana padano czy ser pleśniowy), kabanosy i grissini owinięte szynką parmeńską. Do tego świetnie pasują winogrona, figi, rodzynki i orzechy. Można też położyć oliwki, pomidorki koktajlowe lub suszone. Lepiej przygotować sobie dwa razy więcej produktów, by na bieżąco uzupełniać braki.
Pieczony camembert
To jedno z szybszych i prostszych do zrobienia przystawek. Wkładamy ser do piekarnika, pieczemy go przez 10 minut w 190°C. i… to właściwie tyle. Możemy zrobić kilka takich serów i połączyć je z różnymi składnikami. Jeśli chcecie camembert na słodko, wystarczy żurawina, figi albo miód, a jeśli wolicie wersję wytrawną – posypcie ser rozmarynem, oregano albo bazylią.
Warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem
To smak mojego dzieciństwa! Pamiętam, że mama zawsze robiła tę sałatkę na Wielkanoc. Uwielbiałam ją. Jest idealnie skomponowana, bo łączy słony smak tuńczyka ze słodką kukurydzą i neutralnym jajkiem. Do tego ostra cebula i kremowy majonez. Sałatka jest warstwowa, a kolejność wcale nie jest przypadkowa!
Składniki:
- 5 jajek
- pół cebuli
- 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym albo w oleju)
- majonez (ilość według uznania)
- puszka kukurydzy
- 200g sera żółtego
Przygotowanie:
Gotujemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na grubych oczkach, a żółtka na drobnych. Cebulę kroimy w kostkę, a tuńczyka i kukurydzę odsączamy.
W takiej kolejności układamy składniki w salaterce:
- białko
- cebula
- tuńczyk
- kukurydza
- majonez
- ser
- tuńczyk
- kukurydza
- majonez
- żółtko
Mała rada: jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność tej sałatki, majonez wymieszajcie z jogurtem naturalnym, a zamiast tuńczyka w oleju wybierzcie ten w sosie własnym.
Sałatka z selerem, ananasem i szynką
Kolejna hitowa sałatka, która smakuje wszystkim. Często gości na naszym stole i zawsze znika w błyskawicznym tempie.
Składniki:
- słoik selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 400 g szynki (najlepiej wędzonej)
- 200 g żółtego sera
- majonez
- 4 jajka
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a szynkę i ser kroimy w kostkę. Odsączamy z zalewy seler, ananas i kukurydzę. Seler kroimy na mniejsze kawałki, a ananas w grubszą kostkę. Wszystko ze sobą łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem i solą.
Dajcie znać jakie są Wasze pewniaki! Wolicie sami przygotować przystawki czy raczej decydujecie się na gotowce? 🙂
55 komentarzy
Mam niedługo urodziny i jestem na etapie szukania inspiracji, a raczej menu 🙂 Na pewno będę robić Twoją sałatkę z tuńczykiem. Nigdy o niej nie słyszałam, a wszystkie składniki uwielbiam 🙂
Eliza!! Wstaję rano, a tu taki wpis. Jejuuu ślina cieknie,ale na zajęcia trzeba iść 😀
Sałatki-pycha! U mnie ostatnio hitem jest sałatka z surimi.
A jadłaś może sałatkę z selerem, tylko zamiast ananasa i szynki dajesz tortellini, ogórka i kukurydzę? Pychota 🙂
Faktycznie musi być pycha. Nie jadłam nigdy takie kombinacji!
Ja robię lżejszą, bo bez majonezu i szynki, do tortellini dodaję świeże: ogórek, rzodkiewka papryka, koper, duuuużo kopru (albo rucola), oliwa, ocet balsamiczy, przyprawy. Niebo 🙂
Moja mama robi z selerem, szynką, pomidorami, tortellini i czosnkiem – koniecznie spróbuj, bo pycha 🙂
Nie znosze tej salatki z selerem ze sloika 😛 odrzuca mnie jego smak
Fajne szybkie przekąski na zimno, sama robię podobne.
Uwielbiam sałatki warstwowe ! Muszę wypróbować 🙂
U mnie obie Twoje sałatki goszczą na stole, tylko w trochę zmodyfikowanych wersjach, ale są po prostu obłędne 🙂 Ja robię jeszcze inną z gotowanej piersi z kurczaka, selera naciowego, czerwonych winogron i majonezu. Mmm…
Kanilka, jak napisałas o kurczaku od razu przypomniała mi się sałatka: kurczak, ryż, ananas, orzechy, majonez, namoczone rodzynki. Pyyycha!
Bardzo smaczne i nietypowe połączenie to kurczak wędzony tzw. piwne kąski z granatem. Mięso z kurczaka obdzieramy z kości, kroimy i dodajemy owoce granatu. Ja dodaję ryż, bo nie lubię zbyt intensywnego smaku wędzonki i do tego mój ulubiony koperek. Jest dużo wariacji na temat sałatki z wędzonym kurczakiem i granatem. Trzeba wygooglać.
Do warstwowej sałatki z jajkiem i tuńczykiem dorzuciłabym koniecznie czerwoną fasolę i ogórka kiszonego. Ja robię taką właśnie w domu, ale nie warstwową, bo ciężko mi taką by było wyciągać i jajka lecą po całości pod krajalnicę do jajek.
Uwielbiam też paszteciki na imprezach, ale je można już kupić w dobrej cukiernio-piekarni.
Eliza, czy możesz powiedzieć, o co chodzi z serem w sałatce warstwowej? Zaciekawiła mnie i pewnie kiedyś wypróbuję, bo w uwielbiam tego rodzaju sałatki.
W składnikach nie podałaś żadnego sera, a potem pojawia się on przy wymienianiu kolejności układania produktów. Zwykły żółty i tarty ser?
Pozdrowienia z wietrznej dziś Irlandii.
ojej faktycznie, zapomniałam o nim. Tak chodzi o zwykły żółty ser starty na tarce 🙂
Deska serów to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie, którą organizuję. Zawsze się sprawdza! 🙂 Dużym powodzeniem cieszą się też muffiny pizzowe – w sam raz na trzy gryzy. Właśnie szukam dobrego przepisu na jakieś ze szpinakiem i fetą.
Co do sałatek – ta warstwowa wygląda smacznie i ciekawie, koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam!
U mnie zawsze sprawdzają sie: pieczone bagietki z masłem czosnkowym, pieczone ćwiartki ziemniaczkow, sos: 2 ogórki starter na grubych oczkach + 2 ząbki czosnku wycisniete przez praske + jogurt naturalny z łyżka majonezu , sól i pieprz 🙂 super do mięs i do grilla. Hitem były też tortille posmarowane twarozkiem, di tego warzywa w kostkę – papryka, ogórek, rzodkiewki, sałata lodowa, zwiniete i pokrojone w mini tortillki 🙂
Ja mam super sposób na pyszny sos do sałatek zawierających jajka! Żółtka – zamiast kroić je i wrzucać bezpośrednio do sałatki, należy rozgnieść widelcem i wymieszać z majonezem jako sos! Mówię Ci – niebo w gębie! Pozdrawiam:)
Moim hitem są zdecydowanie kiełbaski np. frankfurterki zapiekane z ogórkiem konserwowym w cieście francuskim:) polecam:) banalnie proste a pyszne.
Świetne przepisy! Sałatka warstwowa wygląd extra. Ja uwielbiam podawać również różnego rodzaju koreczki i pieczone warzywa coś „ala frytki” z sosem z jogurtu greckiego.
Niedługo zbliżają się też moje urodziny. Bardzo lubię zapraszać gości i zawsze staram się zapewnić jak najlepszą zabawę. Od kilu dni już rozkminiam co podać, gdyż gości pewnie będzie dużo, a budżet imprezy raczej studencki 😉 taką deskę serów to chyba odpuszczę bo zniknęłaby w 5 minut. W zeszłym roku miałam koreczki, krakersy z pastą i owoce z sosem jogurtowym. I chyba na tym poprzestanę. A i tort! Tort jest najważniejszy. Tort i dekoracje, balony z nadrukami są super!
Sałatka z tuńczykiem to również moja sałatka dzieciństwa, jednak w mojej gosci jeszcze ogórek kiszony. Pierwszy raz widze ta sałatke w zwykłej misce, ponieważ w moim domu sałatka ta układana jest na półmisku i tworzy jakby kopiec kreta 😉 co do sałatek z tortellini polecam (tortellini z mięsem, ogórek zielony, pomidory, szynke, majonez i czosnek) jest idealna 🙂 z sałatek imprezowych polecam jeszcze por, ser żółty, ogórek kiszony, majonez i kukurydze 😉 Twoje menu wydaje sie byc smaczne, nigdy nie jadłam takich rzeczy więc na następną imprezę menu w stylu Fash 😉
Ta deska to super pomysł, ale sałatki średnio.. Jedna w tym stylu byłaby ok, ale obie sałatki z serem, jajkiem i kukurydzą to moim zdaniem za dużo. Poza tym jajko + alkohol – średnie połączenie. Sałatkę z tuńczykiem można zrobić też na ostro – z ogórkami konserwowymi, papryką i makaronem albo ryżem/ kuskusem.
ty wez pokaz zdjecia z imprezy
Hahaha ;D
Camembert i kabanosy są najlepsze 😉
Ananas,kukurydza,ser zolty starty,czosnek wycisniety, majonez…niebo w gebie znika w 5 minut
Deska jest jedna z najlepszych i najszybszych przekąsek 🙂 Świetną przekąską są również suszone pomidory faszerowane serkiem typu almette, położone na tacy wysypanej rukolą 😉 pyszności!
musze koniecznie wyprobowac te sałatki , slinka cieknie 🙂 jajko na tarce super patent nigdy nie słyszałam 🙂
Mini roladki z tortilli!!! Polecam. Smaruje ulubionym sosem,np. jogurtowym, placek tortilli, układam ulubione składniki. Zwijam jak naleśnik i kroje na 4 części. Każdą przebijam wykałaczką, żeby się wygodniej jadło i nie rozpadło. Można robić różne wersje smakowe, w zależności co kto lubi. No i jeszcze mini zapiekanki z ciasta francuskiego. Kroje gotowe, surowe ciasto na kwadraty 5×5. Kładę na nie np. Cebulę, tymianek i ser albo salami, paprykę i ser. Zapiekam kilkanaście minut w piekarniku. Trochę bardziej kaloryczne, ale męska cześć towarzystwa takie preferuje 😉
Daktyle zawijane w boczku na ciepło z sosem miodowo- musztardowym 🙂
Robię bardzo podobną sałatkę z selerem i muszę przyznać, że to taka „awaryjna” przystawka, gdy np. mam niespodziewanych gości. Bardzo szybko się ją robi! Na moich imprezach zawsze królują minipizze i różyczki z ciasta francuskiego. Pięknie wyglądają i szybko znikają, bo w smaku również rewelacja! Niestety dość kaloryczne, ale przecież można sobie czasem pozwolić. 🙂
No i zapomniałabym! Jeszcze roladki szpinakowe z łososiem. To mój hit. Do tego stopnia, że gości u nas nawet na Wigilii, choć jest mało tradycyjnym daniem. 🙂
na spotkania ze znajomymi moim numerem jeden są krakersy z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem z dodatkiem koperku. odkąd pojawiły się na stole pierwszy raz, teraz są punktem obowiązkowym i zawsze najszybciej znikają 😉
Jeśli chodzi o sałatki to polecam ostatnio moją ulubioną: seler naciowy, gotowany filet z kurczaka, czerwone winogrono, prażony słonecznik, odrobina majonezu, sól i pieprz do smaku. Pychota 😉
Uwielbiam figi i warstwowe sałatki! Odgapię przy kolejnej okazji, bo fajnie to wygląda. 🙂
U mnie sprawdza się sałatka z sałaty (często mieszanka salat) pomidor ki koktajlowe; czarne oliwki, ogórek, kukurydza, papryka; pierś z kurczaka w ulubionych przyprawach, smażony w całości i pokrojony w plasterki. Cebula czerwona opcjonalnie. Polane sosem: jogurt naturalny i majonez z czosnkiem, oregano, pieprz. pół na pół lub 2 łyżki jogurtu i 1 majonezu.
Ja do sałatki z tuńczykiem dodaje makaron rurki ( pełnoziarnisty ), zamiast cebuli to por ( polecam! ) i ogórek konserwowy 😉 – ostatnio robiła furorę 😉
Idealny timing, akurat mam za 2 tyg. urodziny i zastanawiam się co dać gościom 😀 Deska jest świetną opcją! 🙂 U mnie dotychczas na każdej imprezie wygrywały oliwki, w każdej możliwej postaci ;D
Eliza, broniłaś się już?
Deska obowiązkowo 🙂 Robię tę sałatkę z ananasem i selerem bardzo często, ale zamiast szynki daję wędzoną pierś z kurczaka. Fajnie sprawdzają się również kiełbaski (np. frankfurterki, czy kabanosy) zawinięte w ciasto francuskie i zapieczone. Kiełbaski można pokroić, żeby nie były za długie.15 min zapiekania, a przekąską znika błyskawicznie. 🙂
o nie! w związku ze zdrowym trybem życia liczyłam na zdrowe przekąski imprezowe, żeby móc skorzystać :((
Niestety, nie chciałam katować gości odchudzonymi daniami. Urodziny rządzą się innymi prawami 🙂
Eliza, rozumiem 🙂 moi goście uwielbiają sałatkę gyros, ale od tamtego roku staramy podawać się mniej kaloryczne jedzonko, bo w porównaniu z alkoholem to potem tylko nasze żołądki cierpią „dzięki takiej dyspensie” 🙂 pozdrawiam
oj tak, cierpią 🙁
Właśnie takiego wpisu szukałam – od kilku dni buszuję w internecie w poszukiwaniu prostych i smacznych przekąsek na imprezę. Debiutuję w roli gospodyni, więc presja jest spora 😉
U mnie numerem jeden jest sałatka warstwowa w skład której wchodzi :mix sałat zielonych typu lodowa, roszponka, rukola, ser brie ,winogrono ciemne ,szynka parmeńska ,orzechy włoskie polana sosem vinegret – po prostu ” niebo w gębie „polecam 🙂
Sałatka z tuńczykiem uwielbiam ! 🙂 ostanio maz mi przywiozl go strasznie duzo bo w norwegii o wiele tanszy niz u nas, i ta z jajkiem jest jedna z ulubionych w naszej rodzinie 🙂
Grissini owinięte szynką parmeńską zawitają na moim stole przy najbliższej okazji.
Mam pytanie co do tej sałatki z tuńczykiem. Co robisz z żółtym serem? Kroisz w kostkę? 🙂 Proszę o odpowiedź.
Za sałatkę z tuńczykiem dałabym się pokroić 🙂 Uwielbiam.
A moimi pewniakami są Szynka parzenia z ogórkiem i twarozkiem fromage – takie zawijasy, pieczarki nadziewane serkiem plus szczypiorek lub mięsem mielonym 🙂 i naleśniki po meksykański 🙂
Do sałatki z selerem dodaje por, który wczesniej parzę wrzątkiem. Idealnie pasuje.
ja do sałatki z selerem dodaje jeszcze pora, jest dla mnie bardziej ostra i smaczniejsza 🙂
Hahha:)) wypisz wymaluj mamy takie same pewniaki:)) no może poza pieczonym serem. A sałatki to także pewniaki mojej mamy, od lat na stole co święta.
Comments are closed.