Pomysły na bezmięsne, zdrowe przekąski

przez Eliza Wydrych

Faktem jest, że najwięcej dietetycznych grzeszków popełniamy pomiędzy posiłkami. Łatwiej nam sięgnąć po gotowe bagietki z masłem czosnkowym, słone przekąski czy słodkie pyszności zamiast po coś zdrowego i wartościowego. Oj bo z tym jest tak, że niby mamy dobre chęci, ale jak pomyślimy ile czasu nam zajmie przygotowanie zdrowej, nieprzetworzonej przekąski to tracimy na nią ochotę. Nasz wewnętrzny leń mówi „oj już nie bądź taka ambitna, weź zjedz cokolwiek”.

Dziś mam dla Was trzy szybkie przepisy na pyszne przekąski. Cudowne zdjęcia autorstwa Małgorzaty, dodatkowo podkręcą Wasz apetyt. Obyście mieli te produkty w lodówce bo jak nie, to rzucicie się na coś niezdrowego. Nie róbcie tego! Bo będziecie grube.

Pasta do pieczywa z groszku i fety

Składniki

  • 450 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g sera feta
  • olej roślinny
  • szczypiorek
  • pieprz

pasta groszkowa z fetą przepisPrzygotowanie:
W garnku ugotować groszek przez 4 minuty, przygotować miskę z lodowatą wodą do której przełżyć ugotowany, odcedzony groszek,  groszek przełożyć do misy blendera i  zmiksować na gładką masę dodając  fetę, szczypiorek, olej,  i sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników, doprawić pieprzem, przełożyć do zamykanego pojemniczka w którym będzie można pastę przechowywać w lodówce przez kolejne 4 dni, jeśli uda się Wam jej nie pochłonąć  taką pastę można zjeść z gorącym tostem, z żytnim chlebem lub zwyczajnie można ją wyjadać łyżeczką!

Sałatka z zielonej fasoli i moreli
sałatka z fasoli i moreli

Składniki:

  • garść sałaty, najlepiej miksu
  • zielona fasolka szparagowa
  • morele
  • ser feta
  • zielone oliwki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

sałatka z fasoli i moreli przepisPrzygotowanie:
Fasolkę blanszujemy 3 minuty a następnie szokujemy ją w lodowatej wodzie, to spowoduje przerwanie procesu gotowania, dzięki temu nasza fasola będzie chrupiąca, nie podwyższy się jej indeks glikiemiczny i zachowa wspaniały zielony kolor. Na półmisku rozłóżmy miks sałat, czyli takie rodzaje jakie lubicie najbardziej. Pokrójcie w ósemki lub plastry morelę, powinna być miękka ale nie rozpadająca się, fetę pokrójcie w kosteczki. Wszystkie te składniki umieszczamy na sałacie znajdującej się na półmisku,  doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, nasza sałata gotowa! Można chrupać  Ta sałatka nie posiada zbędnych dresingów, dzięki temu jedząc ją wyczuwamy smak każdego warzywa a feta podkreśla jej smak.

Grillowana kukurydza z masłem czosnkowo szczypiorkowym
grillowana kukurydza przekąska

Składniki:

  • 120g masła
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • Gruba sól morska
  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 czerwona papryka

grillowana kukurydzaPrzygotowanie:

Kukurydzę oczyścić i pokroić na 4 części każdą kolbę. Zagotować wodę w garnku bez soli, ponieważ w kolejnym etapie użyjemy morskiej soli i wrzucić do niej pokrojone kolby kukurydzy na około 5 minut od momentu zagotowania się wody. W tym czasie masło rozcieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i solą. Odstawiamy na bok. Kroimy paprykę w kawałki, odlewamy kolby kukurydzy, studzimy i nakłuwamy na wykałaczki przemiennie z papryką. Na koniec smarujemy  masłem czosnkowo szczypiorkowym przy pomocy pędzla i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy grilla i układamy na kratce grillując do czasu aż ziarna zmiękną. Nie należy grillować bezpośrednio na brykiecie ponieważ folia może przykleić się i nasza kukurydza się przypiecze.

Smacznego! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

30 komentarzy

Magda 8 listopada, 2014 - 1:31 pm

Piękne zdjęcia 😀

Iga 8 listopada, 2014 - 2:30 pm

JA uwielbiam zieloną pastę z bobu i sera koziego. Polecam tym, którzy nie lubią fety 🙂

Katarzyna 8 listopada, 2014 - 2:31 pm

To wszystko bardzo apetycznie wygląda. Ja niestety dziś samo śmieciowe jedzenie

Anonim 8 listopada, 2014 - 2:31 pm

ciekawe połączenie fasoli z morelą

Anna 8 listopada, 2014 - 2:32 pm

Eliza myślimy o adopcji drugiego buldoga. Napisz wpis kiedy jest na to odpowiedni moment, czy są jakieś symptomy, które ostrzegają przed adopcją drugiego psa? Jakieś zachowania pierwszego psa? Nasz jest raczej rozpieszczony i dominujący. Troszkę się tego obawiamy.

Baśka 8 listopada, 2014 - 2:33 pm

faktycznie same pyszności, zrobiłaś mi ochotę na kukurydzę

Mary 8 listopada, 2014 - 2:48 pm

Mniam 🙂 Robię identyczną pastę z groszku (a w sezonie letnim zamieniam szczypiorek na świeżą miętę :)) a Twoje pozostałe propozycje na pewno wypróbuję, ostatnio brakuje mi inspiracji, a że nie jadam mięsa, trafiłaś idealnie! 🙂

lifemaniaczka 8 listopada, 2014 - 2:49 pm

Zdjęcia piękne, jedzenie pyszne i zdrowe, produkty w kuchni, więc mogę zabierać się do robienia. Uwielbiam takie przepisy.
Co do przekąsem polecam również sałatkę z mozzarellą i pomidorkami – pyszności:))

Maleńka bloguje 8 listopada, 2014 - 2:58 pm

Każda z przekąsek wygląda mega smacznie, a jest przy okazji zdrowa! Sałatka z morelą chyba najbardziej zdobyła moje serce ♥

Angelika 8 listopada, 2014 - 3:09 pm

Chyba się skuszę i przygotuję tę pastę z groszku 🙂

Alabasterfox 8 listopada, 2014 - 3:30 pm

Kukurydzę brałabym od razu, podobnie jak pastę, wyglądają tak apetycznie! Może jutro się skuszę na to złote cudo :>
Niestety jako, że nie jadam warzyw, druga opcja u mnie nie wchodzi w grę, ale zdjęcia są po prostu świetne! 🙂

ola 8 listopada, 2014 - 3:36 pm

Jadlabym 🙂

Angela 8 listopada, 2014 - 3:51 pm

A juz myslalam ze kupilas nowy obiektyw lub aparat i mialam pisac z pytaniem:) Super zdjęcia!

Kate Upset 8 listopada, 2014 - 4:09 pm

Bardzo fajne przekąski 🙂 A że jestem totalną fanką kukurydzy to już wiem co z nich przyrządzę 😉

Anonim 8 listopada, 2014 - 4:37 pm

Uwielbiam takie przekąski!

MAGASHION.PL 8 listopada, 2014 - 6:27 pm

Takie sałatki to ja uuuuwielbiam 😉
Świetne zdjecia !

bastalena 8 listopada, 2014 - 6:43 pm

pierwsze zdjęcie powala… przynajmniej mnie powaliło 🙂

dobrymjud 8 listopada, 2014 - 10:29 pm

„Nie róbcie tego! Bo będziecie grube.”
#strachmawielkiebiodra

Olfaktoria 8 listopada, 2014 - 10:53 pm

Od razu wiedziałam, że to nie Twoje zdjęcia. Twoje są w zupełnie innym stylu 🙂

Ola 9 listopada, 2014 - 10:01 am

Genialny pomysł na pastę z groszku! Jutro się za nią zabieram! Jestem też ciekawa jak wyglądałoby połączenie z groszkiem konserwowym 😉

magda gdynia 9 listopada, 2014 - 1:56 pm

Czesc Elizka,piekne zdjecia! a my jestesmy w Lublinie na wakacjach 🙂 pozdrawiamy!

Anonim 9 listopada, 2014 - 1:59 pm

Nienawidzę Cię:C zgłodniałam momentalnie, a nie mam wszystkich składników, żeby przygotować COKOLWIEK z tego, co tu zaprezentowałaś… „Po trochu” z każdego przepisu to i owszem, ale żeby wszystko na raaaaaaaaaaaz, to nie:( Feta leży i patrzy na mnie swoimi wielkimi fecimi oczyskami, mam ochotę pochłonąć całą kostkę:D

Anonim 9 listopada, 2014 - 5:27 pm

Efekt jest taki, że przez te piękne zdjęcia zgłodniałam i będę zmuszona zjeść drugą kolację ;c

Dobre Genyw 9 listopada, 2014 - 5:57 pm

Sałatka z zielonej fasoli i kukurydza to strzał w dziesiątkę. Pięknie wyglądają, chyba sobie jutro coś zrobię z tego.

Yasminella 9 listopada, 2014 - 7:21 pm

MMM ale smakołyki. Spisuje sobie przepisy:)

Martyna 9 listopada, 2014 - 8:29 pm

Pasta jest rewelacyjna ! Oby więcej takich zdrowych przepisów 🙂

Ela 10 listopada, 2014 - 10:47 am

No widzę Fashionelko, że nie tylko ciuchy fajne wybierasz ale i jedzonko pyszne i zdrowe! 🙂 Spróbowałem według tego co piszesz i bardzo dobre! Pozdrawiam 🙂

Marta 10 listopada, 2014 - 1:08 pm

Niesamowite zdjęcia!
Wszystko wygląda przepysznie, będę musiała spróbować

karo 10 listopada, 2014 - 1:29 pm

Jak tylko zobaczylam w sobote przepis to pojechalam do sklepu po skladniki i zaserwowalam gosciom, na gore oprocz szczypiorku dodalam tez smazony slonecznik, pycha! Dzieki za mega szybki przepis! 🙂

Magda 23 lutego, 2015 - 8:33 pm

Sałatka wygląda obłędnie! 🙂

Comments are closed.