Pierniki i ciastka z witrażami

przez Eliza Wydrych Strzelecka
52 komentarze

Wczoraj do późnych godzin piekłyśmy i dekorowałyśmy ciastka. Podobno gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść. Phi! Nas było siedem i jedzenia było co nie miara. I choć początkowo dziewczyny nie bardzo garnęły się do pieczenia i wykrawania ciastek, tak dekorowanie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Zrobiłyśmy kilkadziesiąt ciastek i pierników, które później dekorowałyśmy. Miałyśmy do dyspozycji kolorowe polewy, posypki, literki itd. pierniki z witrażamiPiekłyśmy pierniki z TEGO przepisu, ale to ciastka z witrażami skradły show. Jak zrobić witrażyki? Wystarczą rozkruszone landrynki, które wkłada się w wykrojone wcześniej kółka/gwiazdki/etc. Czyli tak. Najpierw wkładamy  ciastka do piekarnika na jakieś 12minut, a po tym czasie dodajemy landrynki. Kolejne 4 minuty w piekarniku i witrażyki gotowe. Blachę należy wynieść na balkon by landrynkowa masa ostygła. Landrynki można też powkładać w otworki w piernikach.ciastka witrażykiTak to mniej więcej wygląda 🙂ciastka witrażykiA tak wyglądają udekorowane piernikiprzepis na piernikiA jak Wasze wypieki? Jesteście przed czy już po?

52 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

52 komentarze

Patrycja MM 11 grudnia, 2014 - 8:32 pm

Bałwan <3 tyle lukruuu! hell yeah

Odpowiedz
Kinga 11 grudnia, 2014 - 8:39 pm

Jutro będzie pieczenie, mam świetny przepis, a to z land rynkami, koniecznie wypróbuję ☺

Odpowiedz
il'ka 11 grudnia, 2014 - 8:40 pm

ja dekorowałam już pierniczki z dziciakami w przedszkolu- jestem nauczycielką, ale w domu zarządziłam również wypiekanie i wspólnie ze znajomymi zamierzamy to zrobić w przyszły weekend, tak, żeby pierniczki dotrwały do świąt 😉 zamierzam skorzystać z takiego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki czy któraś z Was z niego korzystała?
Chciałam zrobić pierniki wg przepisu mojej babci, ale zgapiłam się, bo okazało się że ciasto musi stac tydzień w zimnym miejscu, a po wypieczeniu pierniczki muszą stać około 3 tygodniu, żeby zmiękły. W przyszłym roku pomyślę o tym już wcześniej, bo w pamięci te pierniczki figurują jako najlepsze jakie w życiu jadłam.

Odpowiedz
Ela 12 grudnia, 2014 - 7:25 am

Ja korzystałam i są to najlepsze pierniczki jakie jadłam. Są od razu mięciutkie i pyszne, a ta strona z wypiekami jest boska, korzystam tylko z niej. Polecam

Odpowiedz
mimi 12 grudnia, 2014 - 5:10 pm

jeśli włożysz pierniczki do puszki z kawałkami jabłka to zmiękną po 2-3 dniach – sprawdzony patent.
ja z tej strony zrobiłam “pierniczki I” są twarde po upieczeniu ale do Świąt będą ok

Odpowiedz
Mii 12 grudnia, 2014 - 9:48 pm

Z tego Bloga Moje Wypieki wyjdą genialne pierniki.Ta kobieta to mistrzyni wypieków.

Odpowiedz
Ada 11 grudnia, 2014 - 8:40 pm

piękne te witraże, zobaczyłam zdjęcie na fejsie i nie miałam pojęcia jak je zrobiłaś. A tu taki banał.. landrynki 🙂

Odpowiedz
Anonim 11 grudnia, 2014 - 8:42 pm

ciastek!

Odpowiedz
Zuzka 11 grudnia, 2014 - 8:42 pm

Piekłam w tamtym tygodniu z kolezankami, ale było śmiechu

Odpowiedz
Asia 11 grudnia, 2014 - 8:45 pm

A czy one nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu czy początkowo są twarde? I jak długo sa dobre? 😉 Chciałabym je wysłać w prezencie i zastanawiam się czy będą odpowiednie i czy przetrwają podróż Pocztą Polską 😛

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 11 grudnia, 2014 - 8:53 pm

jeśli zrobisz ciastka odpowiednio grube i jeśli landrynkowa warstwa będzie równie gruba to spokojnie da radę je przetransportować. Te, które są na zdjęciach są zbyt cienkie i landrynki po prostu się kruszą

Odpowiedz
jelizawieta 12 grudnia, 2014 - 6:38 pm

I koniecznie jak będziesz pakować, układaj jedną warstwą lub przekładaj czymś, ja poukładałam takie witrażowe jedne na drugich i lekko się sklejały 🙂 Moje nie kruszyły się to zależy też od jakości landrynek – muszą być bardzo twarde Pozdrowienia

Odpowiedz
K. 11 grudnia, 2014 - 9:00 pm

Eliza a w gramach ile tej przyprawy kokorzennej?

Odpowiedz
Magda 11 grudnia, 2014 - 9:20 pm

Pierniki z witrażami są super, o ile nie wpadnie się na pomysł powieszenia ich na choince… w pobliżu lampek. Z tydzień domywałam podłogę 😀

Odpowiedz
Alabasterfox 11 grudnia, 2014 - 9:43 pm

Słodkie 🙂 Ja swoje podejście planuję za kilka dni, ale w tym roku skorzystam z Twojego przepisu, bo moje ubiegłoroczne były płaskie w przeciwieństwie do Twoich, zwłaszcza tych z postu zawierającego przepis, za który swoją drogą ściskam, bo zdecydowanie – just in time 🙂

Odpowiedz
Sylwia 11 grudnia, 2014 - 9:55 pm

Ja jestem jeszcze przed. Jak dobrze pójdzie to upiecze je mój ukochany narzeczony!:D
Tak się zastanawiam, dużo sprzątania jest po takich wypiekach??!

Odpowiedz
Martyna 11 grudnia, 2014 - 9:57 pm

Ja zawsze wkładam landrynki na cały czas pieczenia, jeszcze mi się nie przypaliły 😉
Pierniczki wychodzą też świetne z czekoladą wlaną w dziurki (to już po upieczeniu).
Pozdrawiam! 😉

Odpowiedz
Aga 11 grudnia, 2014 - 10:01 pm

Pan Bałwanek wymiata <3 Pięknioszek! 🙂

Odpowiedz
Olfaktoria 11 grudnia, 2014 - 10:27 pm

Jak ja dawno nie robiłam pierników! Ostatni raz miał miejsce za czasów mojej fascynacji książkami Musierowicz 😉

Odpowiedz
Agata 11 grudnia, 2014 - 10:48 pm

W zeszłym tygodniu też robiłam ciastka z witrażem, ale z kruchego 🙂

Odpowiedz
parasolka 11 grudnia, 2014 - 11:12 pm

Ja piekłam i ozdabiałam kruche ciasteczka tydzień temu – część z nich to prezenty dla moich przedszkolaków, każdy dostanie kolorowego aniołka:) Z nimi (tzn. z przedszkolakami) też już robiłam pierniki – ponad 100 sztuk, które będziemy ozdabiać z rodzicami na spotkaniu jasełkowym. A w sobotę piekę pierniki z przyjaciółką – to już nasza świąteczna tradycja od czasów studenckich, gdy zamiast wałka do ciasta używałyśmy rolki po ręczniku kuchennym:)

Odpowiedz
Mała Polka Blog 12 grudnia, 2014 - 12:24 am

Bałwan najlepszy! ♡

Odpowiedz
Ola 12 grudnia, 2014 - 12:45 am

nie no kobieto to jest jakaś tragedia. jak mogłaś takie obrzydlistwo puścić do netu…serio? nie potrafisz nawet głupich pierników zrobić ładnie i estetycznie?

Odpowiedz
kag 12 grudnia, 2014 - 11:55 am

Super piękne to one nie są, ale co z tego? Miały fajną zabawę z koleżankami? Poczuły trochę świątecznej atmosfery? Nie każdy jest mistrzem we wszystkim, fajnie, że Fashionelka nie udaje i nie prezentuje nam tu jako własnych pierniczków kupionych na Allegro (bo ładniej ozdobione). Tak trzymać! 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 grudnia, 2014 - 12:08 pm

no wiesz… przecież są pięęękne 😀

Odpowiedz
Aga 12 grudnia, 2014 - 12:22 pm

Haha, no może pierniczki nie wzbudziły we mnie takich emocji jak w Oli, ale rzeczywiście – są urocze, ale brzydaśne 😉

Odpowiedz
kag 12 grudnia, 2014 - 4:02 pm

Elizo, przecież nie powiedziałam, że nie są piękne 🙂 Powiedziałam, że nie są super piękne 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 grudnia, 2014 - 7:23 pm

ahhaha <3

Odpowiedz
pionierka 13 grudnia, 2014 - 11:51 am

A ja właśnie za to Elizę uwielbiam. Wreszcie normalna kobieta, która nie udaje, że budzi się w makijażu, nigdy jej nie odpryskuje lakier, a jak robi ciastka, to efekty są jakby mistrz cukiernictwa się wziął do roboty. Prawda jest taka, że absolutnie wszystkie pierniczki, które widziałam robione na żywo, przez znajomych wyglądają właśnie tak – są trochę krzywe, reniferom czasem odpadają rogi, a bałwanom oczy, a lukier układa się nierówną warstwą. Wreszcie ktoś ma odwagę pokazać, że życie to nie pinterest. Ps) Proponuję akcję wsparcia – wrzucamy fotki naszych pierniczków #realpierniczek

Odpowiedz
Edyta Lech 12 grudnia, 2014 - 9:25 am

Ale trafiłaś z tym wpisem! Biorę się dziś za pieczenie. Dzięki wielkie za wskazówki.

Odpowiedz
justekmakemesmile 12 grudnia, 2014 - 10:09 am

No ja niestety nie zabieram się za pierniki a tym roku, mam problem z ograniczaniem słodkości i w zawsze jak cokolwiek upiekę to póżniej sama wszystko zjadam. Taka egoistka ze mnie…..A Wasze propozycje piękne, aż mnie na słodkie naszło:)

Odpowiedz
Paulina 12 grudnia, 2014 - 10:27 am

Jaki świetny pomysł z tymi landrynkami! Podłączam się do pytania – czy Twoje pierniki od razu nadają się do jedzenia, czy muszą leżakować? 😉

Odpowiedz
zycienienabogato 12 grudnia, 2014 - 12:13 pm

Świąteczne wypieki:) Zdecydowanie jeszcze przed:) Wasze wyglądają profi.

Odpowiedz
Alicja 12 grudnia, 2014 - 3:44 pm

Eliza, są urocze 🙂

Odpowiedz
Paula 12 grudnia, 2014 - 4:34 pm

Są piękne ! Takie urocze 🙂 Od razu by się chciało takiego zjeść 😀

Odpowiedz
Kreatornia Zmian - Daria 12 grudnia, 2014 - 4:55 pm

Uwielbiam ozdabianie pierniczków! 🙂 Piecze je moja mama, a ja z siostrą dekorujemy – używamy lukru, polewy czekoladowej, orzechów, bakalii, wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Staramy się, żeby były jak najbardziej naturalne 🙂

Odpowiedz
ja123 12 grudnia, 2014 - 6:31 pm

ojej!!! “pod wpływem” je robiłyście, czy co? :)))
Mówię poważnie, mój 4 letni syn bardziej estetyczne pierniki wykonał 🙂 ale najważniejsze że była udana zabawa. Chociaż do zdjęć mogłaś użyć idealnych pierniczków z cukierni 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 grudnia, 2014 - 7:22 pm

haha, zgadłaś 🙂

Odpowiedz
pionierka 13 grudnia, 2014 - 11:54 am

O rany, na jakieś wybrakowane dzieci trafiłam. Sprawdzę, czy nie są jeszcze na gwarancji, bo jak nic trzeba reklamację składać… Nam pierniczki wyszły właśnie takie, a jedna partia całkowicie się zwęgliła. Do tego jeszcze wszystko było usmarowane lukrem i niektóre renifery nam się posklejały rogami.

Odpowiedz
Dorota 12 grudnia, 2014 - 7:24 pm

A masło w jakiej temperaturze dodajesz?

Odpowiedz
atram 12 grudnia, 2014 - 10:35 pm

Boże, dziewczyny… jak coś jest sztuczne i robione specjalnie żeby zdjęcie było super to się przyczepicie, jak Eliza wstawia zdjęcia pierniczków, które robiła z koleżankami dla zabawy, które nie są idealne, (wg mnie są strasznie urocze! ) to też Wam nie pasuje. Spinacie się o wszystko…

Odpowiedz
Mii 12 grudnia, 2014 - 9:45 pm

Przed wypiekami:)Planujemy pierniki,migdałowo-maślane i zwykłe maślane ciastka,w sumie ze 140 sztuk.

Odpowiedz
mademoiselle zu 15 grudnia, 2014 - 8:53 am

ja się na środę umówiłam z koleżankami właśnie na pieczenie ciasteczek. nie chciałam żadnej pominąc i okazuje sie,ze sporo moze nas byc a ja mam dosc male mieszkanie :p ale wierze,ze zabawy bedzie duzo i przede wszystkim wlasnie dekorowanie im zostawiam 🙂

Odpowiedz
elaree 15 grudnia, 2014 - 3:04 pm

Witraże genialne, też takie zrobię w tym roku 🙂 Dzięki za pomysł 🙂

Odpowiedz
K. 15 grudnia, 2014 - 4:07 pm

zastanawiam się czy te pierniki z landrynkami są dobre do jedzenia czy bardziej służą jako ozdoba na choinkę?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 grudnia, 2014 - 4:14 pm

są przepyszne 🙂

Odpowiedz
Dobre Geny 15 grudnia, 2014 - 4:09 pm

Pierniczki z witrażami są przepiękne! super pomysł i jeszcze lepsze wdrożenie. #jadłabym

Odpowiedz
olive 16 grudnia, 2014 - 11:23 am

nie wiem o co chodzi z hejtem na wygląd pierniczków. Moim zdaniem są śliczne, domowe, prawdziwe i czuć od nich święta na kilometr – a nie sztuczne ze sklepu…

Odpowiedz
InsanePink 17 grudnia, 2014 - 3:58 pm

Niestety czasy rodzinnych wypiekow dawno juz za mna, nie potrafie piec i nie mam piekarnika. Od kiedy wyprowadzilam sie z Polski, nic juz nie jest takie samo. Sa tez dobre strony, ale swieta na pewno lepiej spedzalo sie z rodzina. Mama byla mistrzynia rodzinnej i swiatecznej atmosfery.

Zazdroszcze pieczenia piernikow, sliczne sa!

Moze kiedys sama sie naucze.

xx

Odpowiedz
Cleo 21 grudnia, 2014 - 9:20 am

Wczoraj piekłam, z pół dnia mi zeszło dekorowanie kilkudziesięciu małych ciasteczek..:) Ale wyszły SUPER!:)

Odpowiedz
Magda 23 lutego, 2015 - 7:42 pm

Nie ma to jak domowe pierniczki! 🙂

Odpowiedz
Anonim 13 grudnia, 2015 - 10:46 pm

A moje dzisiejsze pierniczki dekorowane wspólnie z mężem

Odpowiedz

Dodaj komentarz