Lemoniada cytrynowa z rozmarynem

przez Eliza Wydrych

Rozsmakowałam się w lemoniadach. Pomarańczowo miętowa, truskawkowa, ogórkowo miętowa czy cytrynowo-pomarańćzowa z rozmarynem to moje ulubione smaki. Do niedawna, lemoniady piłam na mieście, ale odkąd znalazłam kilka fajnych przepisów, lemoniady bez trudu przygotowuję w domu. Są pyszne, orzeźwiające i mają mnóstwo cennych wartości odżywczych.

Dziś podam przepis na pyszną lemoniadę cytrynowo-pomarańczową z rozmarynem.

Potrzebne składniki
– sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
– sok wyciśnięty z 2 cytryn
– łyżeczka miodu
– kostki lodu
– świeże gałązki rozmarynu
– 0,5 litra wrzącej wody

Przygotowanie
Rozmaryn zalewamy wrzątkiem. Kiedy woda wystygnie, wyciągamy gałązki rozmarynu i dodajemy sok z pomarańczy, cytryny i łyżeczkę miodu. To jest czas na testing, jeśli smak jest zbyt intensywny (np. lemoniada jest zbyt kwaśna, albo mało słodka) dodajemy wodę mineralną lub jeszcze odrobinę miodu. Przelewamy do szklanek, wrzucamy kostki lodu i świeżą gałązkę rozmarynu do dekoracji. lemoniada cytrynowa z rozmarynemNie mogę sie doczekać kiedy zacznie się sezon na truskawki. Marzy mi się truskawkowa lemoniada z rozmarynem i brązowym cukrem. Czekam też na słodkie. I choć arbuzowej lemoniady nigdy nie piłam podejrzewam, że jest przepyszna!

ZOBACZ TAKŻE

15 komentarzy

asik 17 kwietnia, 2014 - 8:21 pm

Szok!!!! Ładnie wygląda, i pewnie super smakuje

multicoolturalna.blogspot.com 17 kwietnia, 2014 - 8:58 pm

Kocham lemoniadę, mam swoje ulubione miejsce, gdzie serwują tradycyjną – cytrynową ze świeżą miętą. 😉 Uwielbiam na końcu wyjadać ze spodu listki mięty! 😀

Izuch 17 kwietnia, 2014 - 8:59 pm

Cholera 🙂 rozmaryn jest moim absolutnie ulubionym ziołem i dodaje go gdzie się da…a nie wpadłam aby dodać do lemoniady ! Zawsze tylko mięta lub bazylia. Dzięki Eliza za przepis, lecę do kuchni 🙂

Anonim 17 kwietnia, 2014 - 9:58 pm

Na ile szklanek ten przepis Elizka? 🙂

Fashionelka 17 kwietnia, 2014 - 9:59 pm

na 3 🙂

wenus-lifestyle 17 kwietnia, 2014 - 11:03 pm

Śliczne zdjęcia, na pewno taka lemoniada jest bardzo orzeźwiająca 😉
Ja też nie mogę się doczekać truskawek, malin, wiśni… 😉

Zielpy 18 kwietnia, 2014 - 9:26 am

A ogórkowa? Robiłaś ogórkową? Rozsmakowałam się w niej kiedyś w… Pizza Hut 😀

http://crazy-about-heels.blogspot.com 18 kwietnia, 2014 - 1:01 pm

w tamtym roku arbuzową lemoniadę można było zamówić w Pizza Hut <3 pychota!

ewa 18 kwietnia, 2014 - 1:27 pm

polecam lemoniadę z arbuzem i ogórkiem <3

kasia 18 kwietnia, 2014 - 7:15 pm

ale mi smaka narobiłaś 😀 też lubię lemoniady, ale nigdy jakoś nie pomyślałam, żeby zrobić w domu 🙂

pikuś 18 kwietnia, 2014 - 7:38 pm

Moi drodzy,,,, tutaj… czy ktoś z was próbował już przepisu tej Lemoniady?

Anonim 18 kwietnia, 2014 - 8:45 pm

jak będziesz w Warszawie, to wypróbuj w Aioli na Świętokrzyskiej ich lemoniady, np. grejfrutową z rozmarynem albo bazyliową. Można się uzależnić!

Fashionelka 18 kwietnia, 2014 - 10:21 pm

Właśnie tam pierwszy raz piłam lemoniadę z rozmarynem 🙂

valhalli 21 kwietnia, 2014 - 10:45 pm

mm pychotki, podałabyś przepis na ten z ogórkiem, czy robi się go tak samo zamieniąc składniki na ogórek i miętę ?

Agi851 22 kwietnia, 2014 - 3:10 pm

Eliza mogłabyś napisać przepis na lemoniadę pomarańczowo miętową, truskawkową i ogórkowo miętową???????

Comments are closed.