Czekoladowy Fondant z sosem waniliowym – przepis

przez Eliza Wydrych Strzelecka
34 komentarze

Dobra, jest weekend, a w weekend pozwalamy sobie na więcej. Więc zaszalałam i razem z koleżanką opiekłyśmy przepyszny czekoladowy fondant. Deser niemal idealny. Puszyste czekoladowe ciasto, a w środku ciepła, lejąca się (niczym lawa) czekolada! Do tego waniliowy sos domowej roboty, gałka sorbetu malinowego i foodgazm gwarantowany. Jadłyśmy kiedyś to ciastko w jednej z lubelskich restauracji i postawiłyśmy sobie za punkt honoru zrobienie go. Korzystałyśmy z kilku przepisów, ale i tak trochę je zmodyfikowałyśmy. Jeśli myślicie, że to ciastko jest trudne do zrobienia, to jesteście w błędzie. Cały sęk w tkwi w ustawieniu odpowiedniego czasu i temperatury.

Składniki na sos
– laska wanilii
– 3 żółtka
– 2-3 łyżki cukru pudru (zależy czy chcecie bardzo słodkie czy średnio)
– 200ml śmietanki 30% do deserów
– 100ml mleka

Przygotowanie sosu
– Wlewamy do garnka śmietankę, mleko i wybrane z laski wanilii ziarenka i to co zostało z laski. Całość podgrzewamy i pilnujemy, żeby się NIE zagotowało. Gdy płyny będą już gorące wyjmujemy laskę wanilii
– Miksujemy żółtka z cukrem pudrem
– Do garnka wlewamy jajeczny płyn i gotujemy na niewielkim ogniu. Ważne by tego nie zagotować, bo wtedy zrobi nam się jajecznica. Gotujemy dotąd aż płyny się połączą, będą wystarczająco gorące i lekko zgęstniałe.sos waniliowy

Składniki na ciastko
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 100g masła
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej Lindt 70%)
– 100g cukru pudru
– 100g mąki pszennej
– 100g kakao

Przygotowanie ciastka
– 100g czekolady i 100g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej. My najpierw roztopiłyśmy czekoladę, a potem do roztopionej dodałyśmy masło.
– W wysokiej misce miksujemy jajka, żółtka i cukier puder do białości. Ma nam wyjść kogel mogel
–  Do miski wlewamy roztopioną czekoladę z masłem i znowu miksujemy
– Kiedy masa będzie już brązowa, dodajemy mąkę (warto ją wcześniej potraktować sitkiem) i mieszamy.czekoladowy fondant przepis
– Kokilki smarujemy masłem i osypujemy wnętrze kakao
– Na dnie kładziemy kilka kostek czekolady i wlewamy czekoladową masę (3/4 kokilki)
– Pieczemy 15 minut w temperaturze 150stopni z termoobiegiem! Czas pieczenia zależy przede wszystkim od wielkości kokilek. Jeśli wyjmiecie je z piekarnika zbyt szybko, ciasto będzie za rzadkie, a jeśli zbyt późno czekolada, która ma wypłynąć z wnętrza wsiąknie w ciasto.czekoladowy fondant

Widzicie, przepisy wcale nie są skomplikowane. Ciasto po kilkunastu minutach pieczenia jest gotowe, a my możemy cieszyć się doskonałym deserem z przepysznym sosem waniliowym. My do środka ciastka włożyłyśmy mleczną czekoladę, ale zdecydowanie polecam Wam włożyć gorzką. Ciastko z mleczną czekoladą w środku robi się bardzo, ale to bardzo słodkie. Mnie zasłodziło już po pięciu kęsach. Mimo tego uznaje Czekoladowy Fondant za mój ulubiony deser!czekoladowa lawczekoladowy fondant ciastko

34 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

34 komentarze

Aguu 6 kwietnia, 2014 - 12:22 pm

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
nka 6 kwietnia, 2014 - 12:23 pm

To jest moje ulubione ciastko, zawsze je zamawiam ale zyciu nie pomyslalabym ze moge je zrobić SAMA! Eliza wow

Odpowiedz
Aneta 6 kwietnia, 2014 - 12:27 pm

Ja czekoladę, którą mam włożyć w ciastko wcześniej mrożę. wydaje mi się że tak jest prościej 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 6 kwietnia, 2014 - 12:58 pm

jasne, można ją schodzić, nasza była w temp pokojowej i wyszło ok 🙂

Odpowiedz
jemappelleclaudine.blogspot.com 6 kwietnia, 2014 - 12:30 pm

Rewelacyjnie to wygląda. Zapisuję przepis. Kiedyś spróbuję zaskoczyć znajomych takim deserem. Na pewno zrobi wrażenie 🙂

Odpowiedz
Magda 6 kwietnia, 2014 - 12:32 pm

Wygląda cudownie!
Eliza, powiedz mi, ile porcji Wam wyszło z tych składników? Mam już pomysł czym zaskoczę rodzinę na święta 😀

Odpowiedz
Asia 6 kwietnia, 2014 - 12:32 pm

Fashionelko jesteś moją mistrzynią! 😀 Zastanwaiałąm się czy w ogóle mozna upiec takie ciasto w domu i jak widzę można.
Wielkie dzięki za przepis:)))
Mam tylko pytanie do sosu. Napisałaś, ze dodajemy ziarenka a potem to co zostało z laski wanilii, czyli mówiąc krócej dodajemy całą laske, tak?;)
pozdrawiam!

Odpowiedz
Fashionelka 6 kwietnia, 2014 - 12:57 pm

tak, ale najpierw wydrążamy ziarenka, a potem dodajemy jeszcze to co zostało z laski wanilii 🙂

Odpowiedz
Kinga 6 kwietnia, 2014 - 12:32 pm

Robiłam to kiedyś, ale zdecydowanie za słodkie dla mnie i zjadłam tylko dwie łyżeczki 🙂 za to moja koleżanka zjadła dwie porcje 🙂 a kokilki mam całkiem duże 🙂

Odpowiedz
Fotograf Przemysław Szklarski 6 kwietnia, 2014 - 12:40 pm

Po takim wpisie grzech nie zgrzeszyć. Chyba już wiem co dzisiaj na deser. Dzięki.

Odpowiedz
saba44 6 kwietnia, 2014 - 12:45 pm

penie mega kaloryczne …

Odpowiedz
Fashionelka 6 kwietnia, 2014 - 12:57 pm

oj z pewnością 😀

Odpowiedz
karolina 6 kwietnia, 2014 - 12:45 pm

Na ile fondantów jest przepis?

Odpowiedz
Fashionelka 6 kwietnia, 2014 - 12:57 pm

Nam wyszło 6

Odpowiedz
agnieska 6 kwietnia, 2014 - 1:12 pm

właśnie ostatnio non stop mi się takie marzy!
dziękuję bardzo za przepis <3

Odpowiedz
ma 6 kwietnia, 2014 - 1:21 pm

Eliza więcej deserów! Masz świetne przepisy.

Odpowiedz
http://zycienienabogato.blogspot.com/ 6 kwietnia, 2014 - 2:38 pm

Jak robiłam podobne ciastka to za pierwszym razem za długo trzymałam i nie było płynnego nadzienia:) Trzeba dobrze wyczuć moment. Poza tym to bardzo fajny deser na np. imprezy. (bo dzięki temu nadzieniu jest trochę “efektowny”).

Odpowiedz
Anonim 6 kwietnia, 2014 - 3:20 pm

czyli z podanych składników wychodzą tylko 4 ciastka?

Odpowiedz
Fashionelka 6 kwietnia, 2014 - 4:46 pm

6 ciastek

Odpowiedz
LenaMagdaSpot 6 kwietnia, 2014 - 4:53 pm

Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam tego deseru i właśnie poczułam ogromną chęć nadrobienia tego faktu ;))

Odpowiedz
Aneta 6 kwietnia, 2014 - 5:04 pm

Patrzę na to z bólem serca! Na czas postu odmówiłam sobie słodkości.. Przepis genialny, na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Agata 6 kwietnia, 2014 - 6:16 pm

Jak estetycznie podane! ♥
Kiedy jakieś volgi? 😀

Odpowiedz
Navy Light 6 kwietnia, 2014 - 11:13 pm

Wygląda przepysznie :). Może go przygotuję za tydzień w ramach moich “niedzielnych grzeszków” 😀

Odpowiedz
elaree 7 kwietnia, 2014 - 11:34 am

Ale mi narobiłaś ochoty na coś słodkiego 🙂 na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedz
elaree 7 kwietnia, 2014 - 9:00 pm

Tak mnie zachęciłaś tym wpisem że od razu wziełam się do roboty, deser wyszedł pyszniutki, przepis ląduje w zeszycie sprawdzonych przepisów! Dzięki 🙂

Odpowiedz
Fashionelka 7 kwietnia, 2014 - 9:06 pm

Wow super! Bardzo mi miło 🙂

Odpowiedz
dziadowska 7 kwietnia, 2014 - 11:50 am

A jak zrobię ich więcej i wystygną, to myślisz, że można je jakoś podgrzać, żeby czekolada się znowu roztopiła? Czy to nie ma już sensu?

Odpowiedz
Isabel 7 kwietnia, 2014 - 2:10 pm

Elizo – znowu wpisem trafiłaś w to, czego poszukiwałam 😉
Chciałam zrobić na słodko coś wyjątkowego i o to mam 😉
Dziekuję 😉 ;*

Odpowiedz
Angela 7 kwietnia, 2014 - 2:39 pm

Dzięki za tak wspaniały przepis już wiem co będę robić w najbliższą sobotę =D Pozdrawiam

Odpowiedz
Ala 7 kwietnia, 2014 - 5:56 pm

Kochana cukier możesz z powodzeniem zastąpić ksylitolem i od razu zdrowiej to wygląda a smak się nie zmienia 🙂

Odpowiedz
Anonim 8 kwietnia, 2014 - 9:59 am

Mam dwa pytania: jakiej srednicy byly kotilki oraz ile wychodzi sztuk z podanego przepisu?

Odpowiedz
Aga 9 kwietnia, 2014 - 10:23 am

Wygląda baaardzo apetycznie i ma w sobie nutkę elegancji.. już wiem co przygotuję dla znajomych następnym razem 😉

Odpowiedz
Marta 13 kwietnia, 2014 - 2:18 pm

Skąd są kokilki?

Odpowiedz
cookie 26 października, 2015 - 9:18 am

Twój przepis na fondant au chocolat jest genialny fajnie wytłumaczone krok po kroku jak go wykonać. Muszę się pochwalić, że po raz pierwszy mi się udał.

Odpowiedz

Dodaj komentarz