Bezglutenowe nachosy z wegańskim serem

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was genialną imprezową przekąskę. Moja propozycja jest jednak mniej kaloryczna, mniej tłusta i o niebo zdrowsza. Nachosy są z mąki jaglanej, a sos serowy z…ziemniaków!

Wiem jak to brzmi, ale serio, dajcie temu szanse. Sos serowy mimo, że nie ma w nim grama sera ma genialny, serowy smak. To wszystko za sprawą sekretnego składnika, o którym napiszę Wam później.

Nachosy

Składniki:
– szklanka mąki jaglanej
– +/- 300ml wody
– 2 łyżki oleju (neutralnego w smaku)
– szczypta soli
– ulubione przyprawy (kurkuma, słodka papryka, papryka wędzona itd)

Przygotowanie
Mąkę mieszamy z wodą. Ważne jest by podczas tego kroku pozbyć się wszystkich grudek. Jeśli wody okaże się zbyt mało, dolejcie więcej. W następnym kroku dodajemy sól i olej, mieszamy i przelewamy wszystko na patelnie. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Masę przelewamy na blachę (pokrytą papierem do pieczenia) i równomiernie ją rozprowadzamy. Grubość 1cm  będzie ok. Pieczemy w temperaturze 160 stopni co momentu aż masa będzie odpowiednio chrupka i twarda (+/- 45min). Po wystygnięciu kroimy w trójkąty.

sos serowy wege

Sos serowy

Tajemniczym składnikiem są płatki drożdżowe. To one nadają serowy smak. Płatki drożdżowe to moje ostatnie odkrycie. Dodaje je do wszystkich dań „na słono”.

Składniki:
– 3 średnie ziemniaki (ugotowane)
– 1 mały batat (ugotowane)
– pół szklanki płatków drożdżowych
– ząbek czosnku
– 60ml oleju (neutralnego w smaku)
– sól, pieprz, słodka papryka, cebula w proszku, granulowany czosnek
– 3-4 łyżki wody

Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody. Ser można zamrozić i kroić go w plastry (ok. 15min w zamrażarce).

wegański ser

Jestem ogromną fanką tego sosu. Dodaje go do pieczonych ziemniaków, zapiekanek, czy do pizzy. Kuchnia roślinna z miesiąca na miesiąc zdumiewa mnie coraz bardziej. Serio, to jest jakiś kosmos 🙂

 

ZOBACZ TAKŻE

21 komentarzy

Pinkish Beauty 30 sierpnia, 2017 - 4:49 pm

sos na pewno wypróbuję, genialnie prosty:)

Anonim 30 sierpnia, 2017 - 5:58 pm

W przyprawach do nachosów chyba chodziło o kurkumę? 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 30 sierpnia, 2017 - 8:42 pm

Takk 🙂

Aga 30 sierpnia, 2017 - 7:25 pm

Fash, dodaj następnym razem wędzoną paprykę. Wtedy to dopiero daje czadu:)

Asia 30 sierpnia, 2017 - 9:03 pm

Polecam nachosy z mąki kukurydzianej

Eliza Wydrych Strzelecka 30 sierpnia, 2017 - 9:05 pm

Muszę spróbować!

madame Blania 30 sierpnia, 2017 - 9:36 pm

ojej! Zdecydowanie moje smaki ♥ Jutro koniecznie zrobię!

Kinga - mylittlepleasures.pl 30 sierpnia, 2017 - 10:55 pm

Czekałam na wpis z nachosami i z tym sosem. Od byłam momentu, w którym zachwalałaś go na InstaStory byłam ciekawa z czego ona jest. Teraz już wiem i w weekend będą nachosy. Do filmu idealne 🙂
Dzięki Eliza!

Lidka 30 sierpnia, 2017 - 11:11 pm

A nie mówiłam? 🙂 🙂 🙂

Mateusz :) 31 sierpnia, 2017 - 9:27 am

Wiem ze pewnie pytanie które sie powtarza ale te zdjęcia są takie piękne ! Mogła byś napisać jakim aparatem zostały zeobione i jakiego używasz do codziennego prowadzenia bloga ?:))

Monika Żurawska 31 sierpnia, 2017 - 12:29 pm

O ja Cię kręcę! Wygląda to co najmniej przepysznie! W weekend koniecznie to zrobię, tym bardziej, że odwiedza mnie przyjaciółka:)
Ja jestem z kolei wielką fanką sernika bez sera:D W nim również nie ma grama sera, a jest przepyszny w smaku i bardzo lekki! Sekretnym składnikiem są tutaj jogurty bałkańskie (do kupienia na pewno w netto i nie wiem czy gdzieś jeszcze).
Wystarczy wpisać w googlach „sernik bez sera” i wszystko Wam wyskoczy:D A jeśli chcecie przepis, który nigdy nie zawodzi, to dajcie znać, wyślę Wam (mam zapisany w sekretnym zeszyciku z przepisami) 😀

Pozdrawiam serdecznie i dzięki Elizka za ten przepis!

Ela - themomentsbyela.pl 31 sierpnia, 2017 - 12:51 pm

Super przekąska na małą imprezkę domową. Dzięki za pomysł. Jutro na pewno wypróbuję i już widzę miny moich gości gdy się dowiedzą co jedli 🙂

Speckled Fawn 31 sierpnia, 2017 - 5:41 pm

No ten przepis to zdecydowanie wypróbuję 😀 lubię nachosy, ale że mąż się 'ogarnia’ i nie może jeść takich kupnych to unikałam. Te zrobię już jutro, będą do filmu :)) Jestem ciekawa czy korzystasz przy gotowaniu z jakichś książek? Możesz jakieś polecić? Ja mięsa nie jem już właściwie pół życia (przestałam mając 15lat) i mam kilka dań, które często robię, może zainteresują Cię któreś z moich przepisowych pewniaków na blogu 🙂

Purpurowy Księżyc 1 września, 2017 - 7:45 am

Zrobiłaś mi smaka 🙂

PurpurowyKsiezyc

Justyna 1 września, 2017 - 12:23 pm

Czy te nachosy można przechować kilka dni czy lepiej jeść świeżo po zrobieniu?

Monika 2 września, 2017 - 12:13 pm

Ja mam takie inne pytanie, jakie polecacie internetowe strony ze zdrową żywnością? Mąki, płatki drożdżowe. Nigdy nie zamawiałam z żadnej strony i trochę się boje. Macie jakieś sprawdzone sklepy?

Anka 3 września, 2017 - 10:15 am

Po co w takim razie nazywać ten sos serowym, skoro on nie jest serowy? Nie lubie takiego oszukiwania 😉

Eliza Wydrych Strzelecka 3 września, 2017 - 10:16 am

Bo smakuje jak serowy

Paulina 6 września, 2017 - 3:21 pm

Podpowiesz może gdzie można znaleźć płatki drożdżowe? Może w jakimś sklepie internetowym? Robiłam już Twój bezsernik i brownie fasolowe – uwielbiam 🙂

Anonim 14 września, 2017 - 3:55 pm

Właśnie zrobiłam sos serowy wg. Twojego przepisu – coś fenomenalnego, bo faktycznie smakuje serem!! Nie wolno mi jesc nabialu ze względu na problemy z tarczycą, a ten sos/ser świetnie zastapi mi moj ukochany ser żółty. Oby więcej takich świetnych przepisów na blogu!!:)

Eliza Wydrych Strzelecka 14 września, 2017 - 3:56 pm

Mega się cieszę!!!! <3

Comments are closed.