Dziś mam dla Was genialną imprezową przekąskę. Moja propozycja jest jednak mniej kaloryczna, mniej tłusta i o niebo zdrowsza. Nachosy są z mąki jaglanej, a sos serowy z…ziemniaków!
Wiem jak to brzmi, ale serio, dajcie temu szanse. Sos serowy mimo, że nie ma w nim grama sera ma genialny, serowy smak. To wszystko za sprawą sekretnego składnika, o którym napiszę Wam później.
Nachosy
Składniki:
– szklanka mąki jaglanej
– +/- 300ml wody
– 2 łyżki oleju (neutralnego w smaku)
– szczypta soli
– ulubione przyprawy (kurkuma, słodka papryka, papryka wędzona itd)
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z wodą. Ważne jest by podczas tego kroku pozbyć się wszystkich grudek. Jeśli wody okaże się zbyt mało, dolejcie więcej. W następnym kroku dodajemy sól i olej, mieszamy i przelewamy wszystko na patelnie. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Masę przelewamy na blachę (pokrytą papierem do pieczenia) i równomiernie ją rozprowadzamy. Grubość 1cm będzie ok. Pieczemy w temperaturze 160 stopni co momentu aż masa będzie odpowiednio chrupka i twarda (+/- 45min). Po wystygnięciu kroimy w trójkąty.
Sos serowy
Tajemniczym składnikiem są płatki drożdżowe. To one nadają serowy smak. Płatki drożdżowe to moje ostatnie odkrycie. Dodaje je do wszystkich dań „na słono”.
Składniki:
– 3 średnie ziemniaki (ugotowane)
– 1 mały batat (ugotowane)
– pół szklanki płatków drożdżowych
– ząbek czosnku
– 60ml oleju (neutralnego w smaku)
– sól, pieprz, słodka papryka, cebula w proszku, granulowany czosnek
– 3-4 łyżki wody
Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody. Ser można zamrozić i kroić go w plastry (ok. 15min w zamrażarce).
Jestem ogromną fanką tego sosu. Dodaje go do pieczonych ziemniaków, zapiekanek, czy do pizzy. Kuchnia roślinna z miesiąca na miesiąc zdumiewa mnie coraz bardziej. Serio, to jest jakiś kosmos 🙂
21 komentarzy
sos na pewno wypróbuję, genialnie prosty:)
W przyprawach do nachosów chyba chodziło o kurkumę? 🙂
Takk 🙂
Fash, dodaj następnym razem wędzoną paprykę. Wtedy to dopiero daje czadu:)
Polecam nachosy z mąki kukurydzianej
Muszę spróbować!
ojej! Zdecydowanie moje smaki ♥ Jutro koniecznie zrobię!
Czekałam na wpis z nachosami i z tym sosem. Od byłam momentu, w którym zachwalałaś go na InstaStory byłam ciekawa z czego ona jest. Teraz już wiem i w weekend będą nachosy. Do filmu idealne 🙂
Dzięki Eliza!
A nie mówiłam? 🙂 🙂 🙂
Wiem ze pewnie pytanie które sie powtarza ale te zdjęcia są takie piękne ! Mogła byś napisać jakim aparatem zostały zeobione i jakiego używasz do codziennego prowadzenia bloga ?:))
O ja Cię kręcę! Wygląda to co najmniej przepysznie! W weekend koniecznie to zrobię, tym bardziej, że odwiedza mnie przyjaciółka:)
Ja jestem z kolei wielką fanką sernika bez sera:D W nim również nie ma grama sera, a jest przepyszny w smaku i bardzo lekki! Sekretnym składnikiem są tutaj jogurty bałkańskie (do kupienia na pewno w netto i nie wiem czy gdzieś jeszcze).
Wystarczy wpisać w googlach „sernik bez sera” i wszystko Wam wyskoczy:D A jeśli chcecie przepis, który nigdy nie zawodzi, to dajcie znać, wyślę Wam (mam zapisany w sekretnym zeszyciku z przepisami) 😀
Pozdrawiam serdecznie i dzięki Elizka za ten przepis!
Super przekąska na małą imprezkę domową. Dzięki za pomysł. Jutro na pewno wypróbuję i już widzę miny moich gości gdy się dowiedzą co jedli 🙂
No ten przepis to zdecydowanie wypróbuję 😀 lubię nachosy, ale że mąż się 'ogarnia’ i nie może jeść takich kupnych to unikałam. Te zrobię już jutro, będą do filmu :)) Jestem ciekawa czy korzystasz przy gotowaniu z jakichś książek? Możesz jakieś polecić? Ja mięsa nie jem już właściwie pół życia (przestałam mając 15lat) i mam kilka dań, które często robię, może zainteresują Cię któreś z moich przepisowych pewniaków na blogu 🙂
Zrobiłaś mi smaka 🙂
PurpurowyKsiezyc
Czy te nachosy można przechować kilka dni czy lepiej jeść świeżo po zrobieniu?
Ja mam takie inne pytanie, jakie polecacie internetowe strony ze zdrową żywnością? Mąki, płatki drożdżowe. Nigdy nie zamawiałam z żadnej strony i trochę się boje. Macie jakieś sprawdzone sklepy?
Po co w takim razie nazywać ten sos serowym, skoro on nie jest serowy? Nie lubie takiego oszukiwania 😉
Bo smakuje jak serowy
Podpowiesz może gdzie można znaleźć płatki drożdżowe? Może w jakimś sklepie internetowym? Robiłam już Twój bezsernik i brownie fasolowe – uwielbiam 🙂
Właśnie zrobiłam sos serowy wg. Twojego przepisu – coś fenomenalnego, bo faktycznie smakuje serem!! Nie wolno mi jesc nabialu ze względu na problemy z tarczycą, a ten sos/ser świetnie zastapi mi moj ukochany ser żółty. Oby więcej takich świetnych przepisów na blogu!!:)
Mega się cieszę!!!! <3
Comments are closed.