Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

przez Eliza Wydrych

To moje ulubione danie ever. Jest banalne w przygotowaniu, szybko się je robi i smakuje obłęęędnie. Kurczaka w marynacie podaje zwykle z kaszą jaglaną i sałatką z octem balsamicznym i olejem rzepakowym. Jeśli lubicie mięso na słodko, pokochacie to danie. 

Składniki (2 porcje)
– 3 łyżki płynnego miodu (jeśli miód w słoiku jest skrystalizowany podgrzejcie go na patelni)
–  3 czubate łyżki musztardy
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– sól
– pieprz
– łyżka oliwy z oliwek
– szczypta sezamu

kurczak w marynacie

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w podłużne kawałki, przyprawiamy i wkładamy do głębokiego talerza. Przygotowanie marynaty polega na wymieszaniu miodu z musztardą i łyżeczką sezamu, aż do uzyskania jednolitego żółtawego koloru. Marynatę wlewamy do talerza, w którym jest kurczak, mieszamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na łyżeczce oliwy przez ok 10 minut. Jeśli dbacie o linie, zamiast oleju możecie użyć patelni grillowej i na niej przygotować kurczaka.

Jeśli macie jakieś pomysły na szybki i smaczny obiad koniecznie się nimi podzielcie 🙂

ZOBACZ TAKŻE

79 komentarzy

Julita 17 lutego, 2013 - 8:02 pm

Świetny przepis, muszę wypróbować. Lubię dania, które nie zmuszają mnie do stania przy kuchni dłużej niż godzinę.

Monika 17 lutego, 2013 - 8:08 pm

Fashionelko, Twoje pomysły kulinarne są inspirujące, ale nie sądzisz, że ładniej by to wszystko wyglądało na jakimś eleganckim, białym talerzu?

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 8:16 pm

Mam tylko kolorowe talerze :p

ania 18 lutego, 2013 - 8:23 pm

podobno niebieskie talerze nie sprzyjaja apetytowi, niechetnie z nich jemy :), choc ja nie zauwazylam takiej zaleznosci u siebie 😉

studio-mody 17 lutego, 2013 - 8:08 pm

surówkę zrobiłaś sama?:)

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 8:29 pm

Pewnie, na grubych oczkach zetrzeć marchewkę, jabłko i dodać kapustę kiszoną. Jeśli ktoś lubi może surówkę posłodzić, ale wg mnie to zbędne jeśli zetrze się dużo słodkich jabłek 🙂

... 17 lutego, 2013 - 8:32 pm

a co to za filozofia zrobic surowke..

Anika 17 lutego, 2013 - 8:11 pm

Z nieba mi spadłaś bo właśnie sie zastanawiałam co jutro zrobić

belka 17 lutego, 2013 - 8:32 pm

mam to samo hehe

zoe 17 lutego, 2013 - 8:12 pm

uwielbiam kurczaka na slodko, np z jablkiem albo gruszką czyli pewnie mi zasmakuje 🙂

Patrycja M 17 lutego, 2013 - 8:13 pm

Super, też lubię takie dania 😉 A powiedz mi, jak robisz kus kusa? zalewasz bulionem czy wodą? Mi zaaaawsze wychodzi albo za słony albo za suchy!! ;p

Mii 18 lutego, 2013 - 12:49 pm

Bulion daje lepszy smak,należy robić jak przepis wskazuje i mnie też raczej wychodzi suchy,ale jak dodam gotowanych warzyw(pomidor,papryka,bakłażan,cukinia,cebula)to wychodzi wyśmienite danie:)

Katarzyna 17 lutego, 2013 - 8:13 pm

Eliza jakiego konkretnie miodu użyłaś?

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 8:15 pm

lipowego 🙂

Natka 17 lutego, 2013 - 8:14 pm

Wszystkie składniki są (prócz kaszy), więc jutro zrobię to mojemu ukochanemu. Mogę zamiast kaszy dac ziemniaki albo ryż? Nie popsuje to smaku?

olusia 89 17 lutego, 2013 - 8:15 pm

uwielbiam twoje przepisy!! ostatnio zrobilam kuleczki mielone w sosie pomidorowym i byly pyszne 🙂 🙂

anja 17 lutego, 2013 - 8:16 pm

brzmi pysznie, muszę spróbować 🙂

Weronika 17 lutego, 2013 - 8:33 pm

Fashionelko Twoje przepisy są świetne bo szybkie i latwe w przygotowaniu, tak trzymaj! ! !

Kasia 17 lutego, 2013 - 8:19 pm

Zastanawiam się czym można by było zastąpić tą surówkę z kapusty kiszonej, bo nie za bardzo lubię, a tak to byłby to idealny pomysł na jutrzejszy obiad:)Macie jakieś pomysły?

Mii 18 lutego, 2013 - 12:50 pm

Tarkowana marchew z jabłkiem:)

Julia 17 lutego, 2013 - 8:23 pm

Ja ostatnio cały czas jem makaron ze szpinakiem, fetą, jogurtem naturalnym, cebulą i czosnkiem. Mniam! Proste, szybkie i smaczne 🙂

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 8:24 pm

Uwielbiam! <3

Anika 17 lutego, 2013 - 8:33 pm

Julia ja zamiast jogurtu daje troszke smietany, dosłownie ciupke, a smak od razu lepszy 😀

Julia 17 lutego, 2013 - 9:49 pm

Próbowałam wersji ze śmietaną i chyba jednak wolę z jogurtem 🙂 Lubię także dodać oregano, tworzy bardzo wyrazisty smak 😉

Rudzielec 17 lutego, 2013 - 8:24 pm

A ile tej musztardy ?;-)

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 8:25 pm

Zależy czy chcesz by marynata byla bardziej miodowa lub musztardowa. Ja używam 3 czubatych łyżek musztardy

EwaK 17 lutego, 2013 - 8:24 pm

piersi pojedyncze czy podwójne? 🙂

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 8:26 pm

pojedyncze

MadziaCP 17 lutego, 2013 - 8:25 pm

Szybkie i smaczne danie jednogarnkowe 🙂 prawie jak leczo 🙂
– 1/2 litra bulionu warzywnego
– 1 mała pierś z kurczaka
– 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
– puszka pomidorów
– puszka ciecierzycy
– 2 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, peperoncino.
Przygotowanie:
Fileta pokroić w cieniutkie paseczki zamarynować w soli, pieprzu i słodkiej papryce. Na łyżce oliwy zeszklić czosnek pokrojony w kosteczkę i cebulę pokrojoną w piórka, dodać do wrzącego bulionu. Kurczaka usmażyć oddzielnie. Do bulionu z cebulką i czosnkiem dodać paprykę, pomidory, ciecierzycę i mięso. Przyprawić solą, papryką słodką i pieprzem – ja zamiast pieprzu i papryki daję peperonciono. Gotować wszystko dosłwnie 15 minut. Smacznego 🙂

Pytalska 17 lutego, 2013 - 8:34 pm

Madzia brzmi smacznie no i gotowac tylko 15 minut? Kurczak nie bedzie surowy?

Eliza 18 lutego, 2013 - 3:45 pm

Jest napisane wcześniej, żeby go usmażyć oddzielnie. Więc raczej nie będzie surowy 😉

BettyQ 17 lutego, 2013 - 8:35 pm

Robie to jutro na obiad! Zaklepane! 🙂

Molly 17 lutego, 2013 - 8:36 pm

Najlepszy po tej stronie wszechświata jest też kurczak w sosie słodko kwaśnym- marchewa, kukurydza, sos pomidorowy i przyprawy. Przepychaczne!

cytrus 17 lutego, 2013 - 8:39 pm

tylko ten kuskus miało dietetyczny 🙁 lepiej ryż albo inna kasza.. Ja dzisiaj jem bogracz 😉 a w planie tygodniowym mam szaszłyki z kurczaka i rybę po grecku..

ewka 18 lutego, 2013 - 8:56 pm

No właśnie,bogracz to wg mnie taka zupa,która sama się gotuje,szybko się ją robi i jest sycąca:)
Często robię szybkie obiady na bazie własnego pesto/kiedyś zrobiłam ze szczypiorku-daje radę:)/ plus podsmażone kawałeczki kurczaka,wcześniej posolone i obtoczone w mące,kurczak wówczas jest soczysty.Mięsko mieszam w pesto dodaję łyżkę mascarpone,troszkę wody z gotowania makaronu,mieszam z ugotowanym makaronem.Polecam,proste,szybkie i smaczne danie:)

Dominika 17 lutego, 2013 - 8:41 pm

A ja polecam pyszne penne z łososiem i cukinią

Monika 17 lutego, 2013 - 8:42 pm

Może zbyt zdrowy przepis to nie jest, ale pyszny, łatwy i szybki na pewno 🙂
Pierś z kurczaka kroimy na 4 grubsze płaty, układamy w żaroodpornym naczyniu, w misce w 0,5l. śmietanki 12 % rozrabiamy zupę cebulową i pieczarkową z paczki, zalewamy tym kurczaka i pieczemy w 160 st. przez ok. 1 godzinę 🙂 Dekorujemy natką pietruszki. dobrze smakuje z kasza i makaronem.

Pyszne i szybkie są tez : kurczak duszony na sosie pomidorowym lub makaron ze szpinakiem, fetą i brokułami 🙂

MadziaCP 17 lutego, 2013 - 8:45 pm

Pytalska – kurczak nie bedzie surowy bo trzeba go najpierw podsmażyć na patelni 🙂

Magda 17 lutego, 2013 - 8:46 pm

Jedyne czego nie lubie na twoim blogu to kulinaria, pewnie pyszne, ale kwestia podania nie zachęca 😉 biały weilki talerz, albo ciemny, cos malutkiego zielonego (np gałazka kolendry), plus obsypanie talerza swiezo mielonym pieprze, załatwiłoby sprawe

Fashionelka 17 lutego, 2013 - 9:53 pm

Dzięki za sugestię, bardziej się do tego przyłożę 🙂

magda 17 lutego, 2013 - 10:42 pm

A mnie się podoba właśnie takie „domowe” podejście do gotowania. Potrawa prosta to nie ma co pajacować z ozdabianiem talerza jak w restauracji. Naprawdę tak wszyscy pięknie jecie na codzień? 😉

Magda 17 lutego, 2013 - 11:05 pm

Cieszę sie, że lubisz konstruktywną krytykę, @magda, ja tak zawsze dbam o to co i jak jem 😉 naprawdę i nie jest to krytyka Elizy, bo jak wielokrotnie podkreslam, jest dla mnie niemalze ikoną stylu i obrego smaku, ale kuchnia to mój konik 😉

maga 18 lutego, 2013 - 11:14 am

własnie lepsze sa kolorowe talerze niz białe tez lubie i wole jesc na kolorowym talerzu niz na białym na białym wręcz nie lubie 🙂

Monika 18 lutego, 2013 - 8:56 pm

Właśnie o tym pisałam Fashionelce powyżej 😉

Karolina 17 lutego, 2013 - 9:09 pm

Polecam szybkie danie jakim jest Penne z łososiem i bazylią. Gotujesz makaron al dente. Łososia przyprawiasz solą i pieprzem(najlepiej cytrynowym). Do woka lub głębokiej patelni wlewasz oliwę, na której smażysz łososia rozdrabniając go. Dodajesz 2-3 łyżki śmietany i kieliszek białego wina. Wrzucasz do tego makaron, chwilę jeszcze zostawiasz na małym ogniu i na sam koniec, rozkładając na talerze,dodajesz świeżą bazylię i voilà 🙂

Beata 17 lutego, 2013 - 9:20 pm

Ja dzisiaj robiłam roladki z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami ,pieczone ziemniaczki i karmelizowana marchewka baby z miodem,curry i chili.Było cudne 😉

asia 17 lutego, 2013 - 9:40 pm

eliza, jesz naprawde takie male porcje? ( chyba ze to aparat tak pokazuje) bo ogladajac Twoje propozycje kulinarne mam wyrzuty sumienia, bo chyba jem 2razy tyle 😉

annamaria 17 lutego, 2013 - 11:34 pm

ta porcja jest całkiem normalna, też takie jadam, niestety nie ma to wiele wspólnego z moją wagą, zazdroszczę ludziom którzy mogą jeść wiele i są chudzi jak patyk

Justyna 17 lutego, 2013 - 10:37 pm

Ja polecam roladki z kurczaka ze szpiankiem z czosnkiem, mniamu… podane z makaronem tagliatelle i polane sosem serowym… Jeśli chcesz dokładny przepis daj znać 🙂

annamaria 17 lutego, 2013 - 11:26 pm

Ciekawy przepis, nie słyszałam o takim chętnie przetestuję;)

Agnes 17 lutego, 2013 - 11:55 pm

obiad obiadkiem 🙂 jak tam egzamin na prawko?

Lovingit.pl 18 lutego, 2013 - 12:03 am

Ja ostatnio tylko gustuje w szybkich odkąd mam małą córeczkę;) A może krewetki w sosie arrabbiata?Niby brzmi wyrafinowanie, ale są banalnie proste:)Danie przygotowuje się w 10 minut:)Przepis znajduje się tutaj:)http://www.lovingit.pl/idealny-przepis-na-walentynki-spaghetti-z-krewetkami-w-sosie-arrabbiata-czyli-co-nieco-pikanterii/

Fredka 18 lutego, 2013 - 12:26 am

Ja polecam kurczaka nadziewanego śliwką , zawiniętego w boczek wędzony:)

Martyna 18 lutego, 2013 - 12:59 am

Ja polecam pieczoną rybę- np. pstrąga. Po umyciu i osuszeniu rybki papierowym ręcznikiem wkładam do brzuszka gałązki świeżego rozmarynu (lub pietruszki), i trochę masła. Solę i pieprzę z zewnątrz i w środku (fajnie pasuje do tego dania pieprz cytrynowy), skrapiam sokiem z cytryny i białym winem. Taką rybę zawijam w folię i wkładam do piekarnika na jakieś 25 minut. Po tym czasie jest pyszna, soczysta i krucha. 🙂
Zazwyczaj jem ją z sałatką z różnych sałat, pomidorem, papryką (i jakimiś warzywkami które mam aktualnie w swojej lodówce). Danie jest lekkie, proste i świetnie smakuje 🙂

zocha 21 lutego, 2013 - 10:39 pm

Ważna rada dla zdrowia: nie pieczcie nigdy w folii aluminiowej jest strasznie rakotwórcza a podczas pieczenia w niej przenika wszystko do jedzenia, można sobie sprawdzić jak np. zostawimy kanapkę w folii aluminiowej w lodówce na kilka dni to w foli zrobią się maleńkie dziurki-to znak , że jedzenie wchłonęło szkodliwe dla nas czynniki 🙁 jeśli już pieczemy rybę to najwyżej w rękawie do pieczenia a najlepiej bez 🙁

Hanka 18 lutego, 2013 - 2:47 am

te same składniki, ale zamiast piersi skrzydełka, a zamiast patelni piekarnik – cudo!

Angelika 18 lutego, 2013 - 11:02 am

Uwielbiam ten przepis 🙂

Stylisey 18 lutego, 2013 - 11:20 am

Brzmi fajnie i przepis łatwy. Takie dania są najlepsze.

Pudlo Manka 18 lutego, 2013 - 12:02 pm

Ja polecam Shoarmę :D. Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam, bo dodaję 3 duże łyżki cukru :D.
Pycha! 🙂

Ewa 18 lutego, 2013 - 1:31 pm

Eliza niedawno odkryłam stronę z torebkami torebkisklep.eu/ jeżeli możesz to zerknij na nią i napisz czy one są oryginalne.Coś dla mnie podejrzanie wygląda bo ceny są bardzo niskie.Pozdrawiam

Fashionelka 18 lutego, 2013 - 2:18 pm

To oczywiscie sklep z podrobkami

nadas 18 lutego, 2013 - 7:55 pm

HAhaaha Hermes leze i kwiczę:D

MYAAL 18 lutego, 2013 - 3:45 pm

Ja również skłaniam się raczej ku daniom z kurczaka. Może to ze smaku, może z wygody. Zazwyczaj danie te są proste i szybkie do wykonania, jednak do wszystkiego co miodowo- musztardowe zraziłam się po spróbowaniu gotowego sosu- nie zachwycił, a nawet zraził do tego smaku. Może Twój będzie zachętą do odkrycia na nowo tego połączenia.

kasiul 18 lutego, 2013 - 4:28 pm

Kurczak(pół piersi kroję na kawałki) 2 lyżki sosu sojowego, lyżka miodu,troszkę octu winnego i czosnek.marynata do tego kurak i matynuję cala noc.smażę na patelni z odrobina oliwy(uwaga może troszkę strzelać).do tego rucola z sosem z miodu,octu winnego,wody i czosnku( pieprz sól do smaku)ja robię na „smaka” 🙂

PS. Jak już postanowiłam napisać to Ci powiem,że bardzo przypadł mi Twój blog/strona do gustu.(a obserwuję się już od prawie roku) Przekopałam strony/blogi podobne i niewiele str mi się podoba. Zwłaszcza stylizacje niby proste ale mają to coś „ten smaczek”. aaahh no i Rambo <3 (mimo,że jestem zwoleniczką dużych psów)

Pozdr Kaśka

Dorota 19 lutego, 2013 - 8:59 am

Ja jestem zwolenniczką szybkich i prostych dań, ale nigdy z półproduktów, ani też ze słoiczka. Kurczaka w takiej marynacie jeszcze nie próbowałam. Jakiej musztardy używasz, sarepskiej czy dijon?

Fashionelka 19 lutego, 2013 - 9:56 am

Sarepskiej 😉

Blondie 19 lutego, 2013 - 12:55 pm

wygląda obłędnie! smakuje pewnie tak samo 😉

Moniiika 19 lutego, 2013 - 1:25 pm

Uwielbiam Twoje obiadki! Proste a pyszne 🙂 Wlasnie wlozylam go do lodowki, juz mi slknka cieknie :)))

Tina 19 lutego, 2013 - 3:36 pm

Eliza, kiedy wreszcie pojawi się wpis przedstawiający propozycje sukien ślubnych?? czekam z niecierpliwoscia!

gaolka 19 lutego, 2013 - 3:58 pm

Fashionelko!! 🙂 miał być nowy post o Fuji Instax i obrączkach/ pierścionku zaręczynowym czekam czekam i się doczekać nie mogę! ^^,

issima 19 lutego, 2013 - 7:17 pm

Eliza coś pysznego z łososiem sprawdzony przepis Asi z KS genialne a potrawa robi się sama polecam bardzo http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/fasolka/curry_z_lososiem_fasolka_szparagowa/przepis.html

Beata 20 lutego, 2013 - 11:37 am

wypróbowałam ten przepis i wyszło na prawdę pysznie!

Martina 21 lutego, 2013 - 8:01 pm

Jak dotąd w marynacie miodowo-musztardowej robiłam tylko polędwiczki wieprzowe, ale przyznam, że ten przepis mnie zainteresował! W sobotę przyrządzę to dla chłopaka i przyjaciółek 🙂

Natalka 22 lutego, 2013 - 9:17 am

Pychotka, sama wypróbowałam ten przepis 🙂
Była to kolacja dla mężczyzny mojego 🙂

Wera 23 lutego, 2013 - 5:52 pm

A moje ulubione danie na szybko to Masala 🙂
kurczaka kroimy w paski i wkładamy do głębokiego talerza. Dolewamy odrobinę oleju sezamowego, wsypujemy kurkumę, imbir, cynamon, kolendrę, kminek i trochę soli. Mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie wlewamy kurczaka i marynatę na patelnie, w połowie obsmażania dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy kurczak będzie już gotowy, dodajemy koncentrat pomidorowy i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe 😀 Z ryżem – palce lizać! 😀

Kinga 24 lutego, 2013 - 2:44 pm

Właśnie skończyliśmy jeść to danie. Muszę przyznać, że niestety jest jednym z gorszych, które robiłam (generalnie staram się wybierać szybkie dania, polecam stronę „kwestia smaku”). Smakowała nam marynata, ale kurczak sam w sobie jest raczej suchy, co średnio mi odpowiada. Nie zmienia to faktu, że pewnie jeszcze kiedyś je zrobię, w skali od 1-10 dałabym mu 6.

Pozdrawiam 🙂

Fashionelka 24 lutego, 2013 - 2:48 pm

Coś musiało pójść nie tak, moj kurczak był soczysty 🙂

dusiowa 27 lutego, 2013 - 6:24 pm

uprażony sezam będzie jeszcze lepszy 🙂

Em 23 lipca, 2015 - 7:23 pm

Przepyszne lekkie danie! Polecam wszystkim 🙂

Comments are closed.