Te gofry to mój hit ostatnich tygodni. Przepis pierwszy raz zobaczyłam na blogu vegabanda, ale nieco go zmodyfikowałam. Na wspomnianym blogu znajdziecie wegańskie przepisy, ale z racji tego, że nie jestem weganką, dodałam jajka, mleko krowie i odżywkę białkową. Gofry są przepyszne, sycące, zdrowe i pachną jak te „prawdziwe”. To zapewne za sprawą kaszy jaglanej. Następnego dnia gofry są już wilgotniejsze i takie smakują mi zdecydowanie najbardziej.
To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę czy obiad. Możemy je zjeść na słono albo na słodko. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk.
PS Takie gofry są idealne do lunchboxa
Składniki
– 100g kaszy jaglanej (suchej)
– 600ml płatków owsianych (trzy 200ml szklanki)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 20g odżywki białkowej (opcjonalnie)
– 1 łyżka siemienia lnianego
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu/brązowego cukru
Przygotowanie
Ugotowaną do miękkości kaszę mieszamy z suchymi płatkami owsianymi i resztą składników. Masę nakładamy do gofrownicy i pieczemy. Gofry mają być rumiane.
Gofry możecie podać z dżemem, z serkiem wiejskim i owocami, albo z miodem i twarożkiem. Jeśli preferujecie gofry na słono możecie iść w kierunku english breakfast i podać je z jajkiem sadzonym, bekonem czy pieczarkami. Ci, którzy dbają o sylwetkę mogą podać je z jajkiem i szparagami. Pycha!
Kolejny pomysł na placek owsiany na śniadanie. Szybki i smaczny przepis czeka na Ciebie.
22 komentarze
Eliza gdzie kuoie ta odzywke bialkową? proszę powiedz
W sklepie z odżywkami dla sportowców lub w CH na wyspach.
Płatki owsiane muszą być suche czy już ugotowane?
suche 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂
Robię je jutro! 🙂
Aż mi ślinka pociekła! Szkoda, że nie mam gofrownicy… Może uda mi się je wysmażyć w opiekaczu 🙂
Zrobię jutro na pewno!:-)
Super przepis! W USA prym wioda gofry na slodko z kurczakiem eh
Aż ślinka leci.
Muszę ten przepis wypróbować.
Pozdrawiam Zocha
można zapytać skąd jest podstawka w liście?
Eliza, skąd są podkładki pod talerze? 🙂 Na gofry być może się skuszę, tym bardziej, że napisałaś, że pachną jak prawdziwe! 😀
PEpco 🙂
Ostatnio właśnie kombinuję w kuchni żeby urozmaicić śniadania, więc chętnie wypróbuję 😉
Aż ślinka cieknie, koniecznie muszę zrobić chyba te ze szparagami i jakiem!!!
Pyszności <3
Ale smacznie się prezentują! Muszę je koniecznie wypróbować 🙂
Czy masę mogę zblendować? Niestety mam w domu takiego jednego, opornego na wszelkie zdrowe zamienniki niezdrowych potraw i zapewne nie będzie chciał jeść, gdy zobaczy płatki albo ziarna 😀
Oj wygląda to smakowicie! A z kaszy jaglanej można robić cuda, ja uwielbiam budyń z kaszy, ale gofry też na pewno w weekend wypróbuję.
Kaszę gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu czy w tych 200 ml mleka?
Ponawiam pytanie, kasza na mleku czy mleko do kaszy ugotowanej na wodzie? 🙂
Robiłam gofry z Twojego przepisu i wyszły pyszne. Moja koleżanka tez próbowała je zrobić, ale coś się jej nie chciały odkleić od spodu i nie wyglądały estetycznie. Wydaje mi się, że to kwestia urządzenia ja mam gofrownicę dezala, a ona jakąś taką zwykłą z marketu. Ale jak ma ochoty na gofry to przychodzi do mnie i razem je przygotowujemy. Dzięki za przepis 🙂
Comments are closed.