Przepis na gofry jaglano-owsiane

przez Eliza Wydrych

Te gofry to mój hit ostatnich tygodni. Przepis pierwszy raz zobaczyłam na blogu vegabanda, ale nieco go zmodyfikowałam. Na wspomnianym blogu znajdziecie wegańskie przepisy, ale z racji tego, że nie jestem weganką, dodałam jajka, mleko krowie i odżywkę białkową. Gofry są przepyszne, sycące, zdrowe i pachną jak te „prawdziwe”. To zapewne za sprawą kaszy jaglanej. Następnego dnia gofry są już wilgotniejsze i takie smakują mi zdecydowanie najbardziej.

To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę czy obiad. Możemy je zjeść na słono albo na słodko. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk.

PS Takie gofry są idealne do lunchboxa

gofry jaglano-owsiane

Składniki
– 100g kaszy jaglanej (suchej)
– 600ml płatków owsianych (trzy 200ml szklanki)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 20g odżywki białkowej (opcjonalnie)
– 1 łyżka siemienia lnianego
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu/brązowego cukru

Przygotowanie
Ugotowaną do miękkości kaszę mieszamy z suchymi płatkami owsianymi i resztą składników. Masę nakładamy do gofrownicy i pieczemy. Gofry mają być rumiane.

gofry

Gofry możecie podać z dżemem, z serkiem wiejskim i owocami, albo z miodem i twarożkiem. Jeśli preferujecie gofry na słono możecie iść w kierunku english breakfast i podać je z jajkiem sadzonym, bekonem czy pieczarkami. Ci, którzy dbają o sylwetkę mogą podać je z jajkiem i szparagami. Pycha!

Kolejny pomysł na placek owsiany na śniadanie. Szybki i smaczny przepis czeka na Ciebie.

ZOBACZ TAKŻE

22 komentarze

Anonim 11 maja, 2016 - 7:47 pm

Eliza gdzie kuoie ta odzywke bialkową? proszę powiedz

Anonim 12 maja, 2016 - 12:29 pm

W sklepie z odżywkami dla sportowców lub w CH na wyspach.

Anonim 11 maja, 2016 - 8:23 pm

Płatki owsiane muszą być suche czy już ugotowane?

Eliza Wydrych Strzelecka 11 maja, 2016 - 8:23 pm

suche 🙂

Blog w Spódnicy 11 maja, 2016 - 8:24 pm

Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂

Alicja 11 maja, 2016 - 8:40 pm

Robię je jutro! 🙂

Andanowa 11 maja, 2016 - 8:41 pm

Aż mi ślinka pociekła! Szkoda, że nie mam gofrownicy… Może uda mi się je wysmażyć w opiekaczu 🙂

Ola 11 maja, 2016 - 9:22 pm

Zrobię jutro na pewno!:-)

Kasia w Kalifornii 12 maja, 2016 - 2:03 am

Super przepis! W USA prym wioda gofry na slodko z kurczakiem eh

zocha-fashion 12 maja, 2016 - 8:50 am

Aż ślinka leci.
Muszę ten przepis wypróbować.

Pozdrawiam Zocha

Anonim 12 maja, 2016 - 9:01 am

można zapytać skąd jest podstawka w liście?

Zuzia 12 maja, 2016 - 10:51 am

Eliza, skąd są podkładki pod talerze? 🙂 Na gofry być może się skuszę, tym bardziej, że napisałaś, że pachną jak prawdziwe! 😀

Eliza Wydrych Strzelecka 12 maja, 2016 - 2:43 pm

PEpco 🙂

Ania Liść jarmużu 12 maja, 2016 - 12:50 pm

Ostatnio właśnie kombinuję w kuchni żeby urozmaicić śniadania, więc chętnie wypróbuję 😉

ladyagat 12 maja, 2016 - 12:52 pm

Aż ślinka cieknie, koniecznie muszę zrobić chyba te ze szparagami i jakiem!!!

Ev 12 maja, 2016 - 1:44 pm

Pyszności <3

Marlena 12 maja, 2016 - 2:46 pm

Ale smacznie się prezentują! Muszę je koniecznie wypróbować 🙂

DOmi 12 maja, 2016 - 6:16 pm

Czy masę mogę zblendować? Niestety mam w domu takiego jednego, opornego na wszelkie zdrowe zamienniki niezdrowych potraw i zapewne nie będzie chciał jeść, gdy zobaczy płatki albo ziarna 😀

madame Blania 13 maja, 2016 - 9:34 pm

Oj wygląda to smakowicie! A z kaszy jaglanej można robić cuda, ja uwielbiam budyń z kaszy, ale gofry też na pewno w weekend wypróbuję.

Sylwia 20 maja, 2016 - 3:19 pm

Kaszę gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu czy w tych 200 ml mleka?

Emila 22 października, 2016 - 11:45 am

Ponawiam pytanie, kasza na mleku czy mleko do kaszy ugotowanej na wodzie? 🙂

Tośka 11 lutego, 2017 - 12:10 pm

Robiłam gofry z Twojego przepisu i wyszły pyszne. Moja koleżanka tez próbowała je zrobić, ale coś się jej nie chciały odkleić od spodu i nie wyglądały estetycznie. Wydaje mi się, że to kwestia urządzenia ja mam gofrownicę dezala, a ona jakąś taką zwykłą z marketu. Ale jak ma ochoty na gofry to przychodzi do mnie i razem je przygotowujemy. Dzięki za przepis 🙂

Comments are closed.