Sorbetowe dietetyczne lody domowej roboty

przez Eliza Wydrych

Podczas upałów najrozsądniejszym wyborem są chłodniki, lemoniady i lody. Niestety teoria, że lody śmietankowe mają ujemne kcal bo nasz organizm musi je ogrzać żeby zostały strawione to ściema i absolutnie nie można objadać się lodami na redukcyjnej/zdrowej diecie. Swoją drogą nieźle to sobie ktoś wykombinował. Ludzie faktycznie w to wierzą i tę teorię powtarzają dalej. Natury nie oszukasz, lody składające się ze śmietany, jajek czy mleka jedzone w nadmiarze doprowadzają do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nawet nie wpominam o lodach czekoladowych z bitą śmietaną i słodką polewą. Swoją drogą, zjadłabym mcflurry Twix z sosem karmelowym, albo z Marsem! Mmmmm, może za tydzień przy okazji następnego cheat mealu. A właśnie! skoro już mowa o cheat mealu (legalnym ale kalorycznym posiłku) to zapraszam do tego wpisu po więcej info.

Lody sorbetowe są najrozsądniejszym wyjściem. Robimy je samemu, błyskawicznie szybko z dostępnych w domu produktów. Dziś mam dla Was trzy propozycje smakowe. Przepis na lody bananowo-migdałowe, bananowo-truskawkowe i porzeczkowe:

Lody porzeczkowe

Składniki:
400g czerwonych porzeczek
2 łyżki syropu klonowego/miodu
100ml wodyLody porzeczkowePrzygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miksera, blendujemy na pulpę i przelewamy do foremek do lodów, następnie wkładamy na całą noc do zamrażalnika.
Bananowe lody z masłem orzechowym

Składniki na 2 porcje
– 2 zamrożone banany
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej takiego domowej roboty. Przepis tutaj)
– garść orzechów10298045_10152299213414926_513536293120495857_oPrzygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do elektrycznego siekacza/blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. Musimy to zrobić bardzo szybko żeby banan się nie rozmroził i by lody miały gęstą konsystencję.

Lody bananowo-truskawkowe

Składniki (na 2 porcje)
– 2 zamrożone banany
– garść zamrożonych truskawek
przepis-na-lody-bananowo-truskawkowe1
Przygotowanie
Jak w przypadku bananowo-orzechowych lodów. Blendujemy/siekamy na gładką masę oba składniki i przekładamy do miseczek.

Takie lody to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Są zdrowe, pożywne i ochładzają organizm. Dajcie znać jakie są Wasze ulubione smaki lodów. Mój faworyt to właśnie banan w połączeniu z masłem orzechowym (najlepiej migdałowym).

ZOBACZ TAKŻE

27 komentarzy

Kasia 9 sierpnia, 2015 - 8:23 pm

Serio tylko tyle wystarczy zeby zrobić lody? Banan i masło orzechowe i już?

Eliza Wydrych Strzelecka 9 sierpnia, 2015 - 8:29 pm

tak 🙂

agnieszka 9 sierpnia, 2015 - 9:39 pm

Potwierdzam. Można nawet bez masła (a np z sokiem z limonki/cytryny)

Domi 10 sierpnia, 2015 - 9:00 am

Też byłam w szoku, a jak spróbowałam to się zakochałam 😀

Baśka S 9 sierpnia, 2015 - 8:25 pm

Piękne te zdjęcia. Napisy na zdjęciach wyglądają jak w magazynie 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 10 sierpnia, 2015 - 11:25 am

Bardzo się ciesze, że się podobają 🙂

Anonim 9 sierpnia, 2015 - 8:26 pm

ale mi narobiłaś smaka na lody. Właśnie pokroiłam banana na kawałki i zamroziłam go. Jutro bedę robić 🙂

Roksana 9 sierpnia, 2015 - 8:55 pm

Też właśnie szykowałam wpis o domowych lodach ! Ubiegłaś mnie 🙂

EwaLC 9 sierpnia, 2015 - 9:23 pm

Ja dziś zrobiłam lody z mrożonego ananasa, mango i melona z dodatkiem wiórków kokosowych. Mniam mniam!

WomanSexLife 9 sierpnia, 2015 - 9:41 pm

Uwielbiamy home made sorbety 🙂

agnieszka 9 sierpnia, 2015 - 9:42 pm

Ostatnimi czasy żyję głównie dzięki lodom, mrożonym owocom, szejkom lemoniadom.

kosmetykiwgmarchewy.blogspot.com 9 sierpnia, 2015 - 10:26 pm

Na pewno wypróbuję któryś z przepisów 🙂

Natalia 9 sierpnia, 2015 - 11:12 pm

Zmotywowałaś mnie na tyle, że wróciłam do biegania.

Eliza Wydrych Strzelecka 9 sierpnia, 2015 - 11:22 pm

Wow! Super decyzja. Wytrwałości życzę 🙂

Domi 10 sierpnia, 2015 - 8:59 am

Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat lodów bananowych. Odkąd je poznałam to nawet nie robię już lodów z mleka roślinnego. Te są przepyszne. Polecam również inny przepis: 2 zmrożone banany, laska wanilii, odrobina syropu z agawy. Banany blendujemy, dodajemy środek wanilii (pestki) + łyżeczka syropu z agawy. Pycha!:)

Albo druga wersja: 2 banany zmrożone, 1 zmrożone mango. Blendujemy razem i zajadamy się ze smakiem 😀

Eliza Wydrych Strzelecka 10 sierpnia, 2015 - 9:09 am

Świetny pomysł zeby dodać łaskę wanilię. Muszę spróbować! 🙂

Anonim 10 sierpnia, 2015 - 12:56 pm

Mrozone truskawki 400g+miarka odzywki bialkowej truskawkowej (zastepuje mleko w proszku)+ewentualnie 3lyzki jogurtu. Pycha!

blw 10 sierpnia, 2015 - 2:21 pm

idealna opcja na panujące obecnie upały 🙂

Alabasterfox 10 sierpnia, 2015 - 3:02 pm

Odkąd kupiłam wkłady w IKEA, jestem zakochana w sorbetach domowej roboty 🙂 Teraz cały czas mrożę właśnie te propozycje owocowe albo jogurty pitne oraz tradycyjne 🙂 Idealny zamiennik zwykłych lodów.
Ale! Koniecznie muszę spróbować tego z bananem w roli głównej.

small City life 10 sierpnia, 2015 - 3:45 pm

Widziałam takie lody sorbetowe w programie Doroty Szelągowskiej, fajny pomysł i co najważniejsze – zdrowy! W sam raz dla dzieciaków 😉

Joanna | my-healthy-style-blog.blogspot.com 14 sierpnia, 2015 - 11:31 am

Ostatnio sama uskuteczniam własną produkcję lodów. Świetny pomysł!

Oliwka 14 sierpnia, 2015 - 1:03 pm

Wyglądają przepysznie 🙂 Muszę wypróbować 😉

http://newlookstyleblog.blogspot.com 15 sierpnia, 2015 - 7:12 pm

Przepięknie i smakowicie 🙂

Kinia 17 sierpnia, 2015 - 12:21 pm

Jednak jest ziarenko prawdy w tej diecie lodowej. Będąc w ciąży, oprócz zdrowego (zachciankowego) jedzenia + mnóstwo czereśni, słoneczników, orzechów miałam nieposkromioną ochotę na lody właśnie. Jadłam po kilka większych i mniejszych, codziennie. Nie mogłam przejść obok spożywczaka, nie wchodząc do środka i nie kupując loda. I nie były to sorbety, bo ich nie lubię. W całej ciąży przytyłam 14kg, wszystko udało się zrzucić zaraz po urodzeniu dziecka. Myślę, że nie trzeba tak całkiem, całkiem rezygnować z tych śmietankowych. Z chęcią spróbuję Twoich przepisów, może też się zakocham w sorbetach 😀 Pozdrawiam.

weronia 20 sierpnia, 2015 - 3:28 pm

Zrobiłam te ostanie lody: truskawkowo -bananowe. Są niesamowicie pyszne i proste w przygotowaniu. Smakują jeszcze lepiej niż te ze sklepu.

joanna 8 marca, 2016 - 10:02 pm

W zimie, gdy swiezych owocow brak: sorbet malinowy: miksujesz mrozone maliny. Wersja antyzdrowa: spryskujesz bita smietana. Latem: miksujesz mango/truskawki/cokolwiek i zamrazasz 😉

Amelia 19 lipca, 2018 - 11:07 am

Świetne przepisy! Pozdrawiam!

Comments are closed.