Podczas upałów najrozsądniejszym wyborem są chłodniki, lemoniady i lody. Niestety teoria, że lody śmietankowe mają ujemne kcal bo nasz organizm musi je ogrzać żeby zostały strawione to ściema i absolutnie nie można objadać się lodami na redukcyjnej/zdrowej diecie. Swoją drogą nieźle to sobie ktoś wykombinował. Ludzie faktycznie w to wierzą i tę teorię powtarzają dalej. Natury nie oszukasz, lody składające się ze śmietany, jajek czy mleka jedzone w nadmiarze doprowadzają do odkładania się tkanki tłuszczowej. Nawet nie wpominam o lodach czekoladowych z bitą śmietaną i słodką polewą. Swoją drogą, zjadłabym mcflurry Twix z sosem karmelowym, albo z Marsem! Mmmmm, może za tydzień przy okazji następnego cheat mealu. A właśnie! skoro już mowa o cheat mealu (legalnym ale kalorycznym posiłku) to zapraszam do tego wpisu po więcej info.
Lody sorbetowe są najrozsądniejszym wyjściem. Robimy je samemu, błyskawicznie szybko z dostępnych w domu produktów. Dziś mam dla Was trzy propozycje smakowe. Przepis na lody bananowo-migdałowe, bananowo-truskawkowe i porzeczkowe:
Lody porzeczkowe
Składniki:
400g czerwonych porzeczek
2 łyżki syropu klonowego/miodu
100ml wodyPrzygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miksera, blendujemy na pulpę i przelewamy do foremek do lodów, następnie wkładamy na całą noc do zamrażalnika.
Bananowe lody z masłem orzechowym
Składniki na 2 porcje
– 2 zamrożone banany
– 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej takiego domowej roboty. Przepis tutaj)
– garść orzechówPrzygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do elektrycznego siekacza/blendera kielichowego i blendujemy na gładką masę. Musimy to zrobić bardzo szybko żeby banan się nie rozmroził i by lody miały gęstą konsystencję.
Lody bananowo-truskawkowe
Składniki (na 2 porcje)
– 2 zamrożone banany
– garść zamrożonych truskawek
Przygotowanie
Jak w przypadku bananowo-orzechowych lodów. Blendujemy/siekamy na gładką masę oba składniki i przekładamy do miseczek.
Takie lody to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Są zdrowe, pożywne i ochładzają organizm. Dajcie znać jakie są Wasze ulubione smaki lodów. Mój faworyt to właśnie banan w połączeniu z masłem orzechowym (najlepiej migdałowym).
27 komentarzy
Serio tylko tyle wystarczy zeby zrobić lody? Banan i masło orzechowe i już?
tak 🙂
Potwierdzam. Można nawet bez masła (a np z sokiem z limonki/cytryny)
Też byłam w szoku, a jak spróbowałam to się zakochałam 😀
Piękne te zdjęcia. Napisy na zdjęciach wyglądają jak w magazynie 🙂
Bardzo się ciesze, że się podobają 🙂
ale mi narobiłaś smaka na lody. Właśnie pokroiłam banana na kawałki i zamroziłam go. Jutro bedę robić 🙂
Też właśnie szykowałam wpis o domowych lodach ! Ubiegłaś mnie 🙂
Ja dziś zrobiłam lody z mrożonego ananasa, mango i melona z dodatkiem wiórków kokosowych. Mniam mniam!
Uwielbiamy home made sorbety 🙂
Ostatnimi czasy żyję głównie dzięki lodom, mrożonym owocom, szejkom lemoniadom.
Na pewno wypróbuję któryś z przepisów 🙂
Zmotywowałaś mnie na tyle, że wróciłam do biegania.
Wow! Super decyzja. Wytrwałości życzę 🙂
Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat lodów bananowych. Odkąd je poznałam to nawet nie robię już lodów z mleka roślinnego. Te są przepyszne. Polecam również inny przepis: 2 zmrożone banany, laska wanilii, odrobina syropu z agawy. Banany blendujemy, dodajemy środek wanilii (pestki) + łyżeczka syropu z agawy. Pycha!:)
Albo druga wersja: 2 banany zmrożone, 1 zmrożone mango. Blendujemy razem i zajadamy się ze smakiem 😀
Świetny pomysł zeby dodać łaskę wanilię. Muszę spróbować! 🙂
Mrozone truskawki 400g+miarka odzywki bialkowej truskawkowej (zastepuje mleko w proszku)+ewentualnie 3lyzki jogurtu. Pycha!
idealna opcja na panujące obecnie upały 🙂
Odkąd kupiłam wkłady w IKEA, jestem zakochana w sorbetach domowej roboty 🙂 Teraz cały czas mrożę właśnie te propozycje owocowe albo jogurty pitne oraz tradycyjne 🙂 Idealny zamiennik zwykłych lodów.
Ale! Koniecznie muszę spróbować tego z bananem w roli głównej.
Widziałam takie lody sorbetowe w programie Doroty Szelągowskiej, fajny pomysł i co najważniejsze – zdrowy! W sam raz dla dzieciaków 😉
Ostatnio sama uskuteczniam własną produkcję lodów. Świetny pomysł!
Wyglądają przepysznie 🙂 Muszę wypróbować 😉
Przepięknie i smakowicie 🙂
Jednak jest ziarenko prawdy w tej diecie lodowej. Będąc w ciąży, oprócz zdrowego (zachciankowego) jedzenia + mnóstwo czereśni, słoneczników, orzechów miałam nieposkromioną ochotę na lody właśnie. Jadłam po kilka większych i mniejszych, codziennie. Nie mogłam przejść obok spożywczaka, nie wchodząc do środka i nie kupując loda. I nie były to sorbety, bo ich nie lubię. W całej ciąży przytyłam 14kg, wszystko udało się zrzucić zaraz po urodzeniu dziecka. Myślę, że nie trzeba tak całkiem, całkiem rezygnować z tych śmietankowych. Z chęcią spróbuję Twoich przepisów, może też się zakocham w sorbetach 😀 Pozdrawiam.
Zrobiłam te ostanie lody: truskawkowo -bananowe. Są niesamowicie pyszne i proste w przygotowaniu. Smakują jeszcze lepiej niż te ze sklepu.
W zimie, gdy swiezych owocow brak: sorbet malinowy: miksujesz mrozone maliny. Wersja antyzdrowa: spryskujesz bita smietana. Latem: miksujesz mango/truskawki/cokolwiek i zamrazasz 😉
Świetne przepisy! Pozdrawiam!
Comments are closed.