Przepis na pierożki won ton

przez Eliza Wydrych

Dziś orientalny przepis na chińskie pierożki won ton z wieprzowiną. Ciasto won ton można zrobić samemu bądź kupić gotowe. Ja wybrałam tę szybszą opcję. Pierożki najlepiej podawać z ostrym sosem.

Składniki: 

  • opakowanie ciasta na pierożki wonton
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • jedna drobno posiekana dymka
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka octu ryżowego ( tego do gotowania, nie do sushi! )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • roztrzepane białko

Przygotowanie
Wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy sól oraz pieprz i starannie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki farszu, przykrywamy i przechowujemy około 30 minut w lodówce. Jedną łyżeczkę farszu kładziemy na środku każdego kawałka ciasta, zwilżamy krawędzie wodą i zlepiamy tak by powstała torebeczka. Gotujemy wodę w dużym garnku, układamy pierożki w bambusowym koszu i gotujemy partiami na garnku z wodą. Możemy podać  je do bulionu lub jako przekąskę.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

11 komentarzy

GO3 30 listopada, 2014 - 7:00 pm

Uwielbiam wszystkie przepisy jakie pokazujesz na blogu. Zawsze są super smaczne. Muszę wypróbować

EwelinaM 30 listopada, 2014 - 7:20 pm

Gdzie dostane takie drewniane naczynie?

dobrarada 1 grudnia, 2014 - 7:55 am

bambusowy kosz kupisz np na aledobre.pl za jakieś 50zł

Olaal 30 listopada, 2014 - 8:00 pm

Wygląda apetycznie 🙂

Baśka 30 listopada, 2014 - 8:32 pm

Robię won ton średnio raz w tygodniu. Uwielbiam chińską kuchnię, a te pierożki to mój popisowy numer

Anonim 30 listopada, 2014 - 8:33 pm

To wygląda pysznie. Nigdy nie jadłam pierożków won ton, ale kocham polskie pierogi, więc myśle, że te też by mi posmakowały

Czytelniczka 30 listopada, 2014 - 10:01 pm

chińska kuchnia jest moją ulubioną i to pod każdym względem. Pierożki znam, lubię i często robię. Twoje wyglądają bardzo apetycznie

Aśka 30 listopada, 2014 - 10:22 pm

Zawsze chciałam je zrobić, ale zawsze mi się wydawało, że to jest bardzo skomplikowane. Tymczasem… wygląda na to że dałabym radę 🙂

gossipgirl 3 grudnia, 2014 - 2:45 am

Z racji tego, że jestem wegetarianką robię won ton z krewetkami. Palce lizać

Anonim 3 grudnia, 2014 - 1:00 pm

Ale numer robiłam je w tamtym tygodniu. Miałam bardzo podobny przepis, ale troszkę go zmodyfikowałam

kuchcik 12 grudnia, 2014 - 7:10 pm

ja robię mieszane. Z wieprzowiną, kurczakiem, warzywne i z krewetkami. Dla każdego bo u mnie w rodzinie każdy ma inne ulubione smaki :p

Comments are closed.