Wczoraj prawie do północy robiłyśmy z koleżanką śledzie, grzane wino i piekłyśmy pierniki. Zapach cudownej przyprawy korzennej unosił się po całym mieszkaniu, a Last Christmas Wham rozbrzmiewał w głośnikach. Wszyscy (łącznie z Rambo) poczuliśmy świąteczny klimat. Zasypię Was w najbliższym tygodniu wpisami świątecznymi. Będą przeróżne przepisy, dekoracje wnętrz, domowe wyroby, które można przeznaczyć na prezent i kilka DIY.
Zaczynamy od pierników, wyszły IDEALNIE!
Składniki
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 średnie jajko
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Przygotowanie
– 2 szklanki mąki wsypujemy na stolnice (ja używam silikonowej), wlewamy płynny miód i wymieszać. Autorka przepisu radzi by mieszać nożem. Siekając dodajemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, masło i jedno jajko
– Dolewamy powolutku mleko i zagniatamy ciasto ręką aż będzie średnio twarde, gęste, przypominające ciasto kruche. To, że zostanie wam jeszcze trochę mleka nie znaczy, że mamy je całe użyć! Dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie
– Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I najfajniejsza cześć, wykrawamy za pomocą foremek pierniki.
– Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
– Dekorujemy przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. My dekorowałyśmy lukrem, kolorowymi pisakami i kuleczkami
przepis zaciągnęłam z bloga kwestiasmaku
Takie pierniki można zawiesić na choinkę, ale chyba najrozsądniej będzie je zjeść! Omnomnomnom 🙂
79 komentarzy
JAKOŚ NIE MOGĘ OGARNĄĆ NOWEGO WYGLĄDU STRONY
ALE MOŻE SIĘ PRZYZWYCZAJE
Spokojnie, kilka wejść i ogarniesz :))
Nowy wygląd jest super! Ja dosłownie wczoraj uciekłam z Bloggera na WordPressa i dobrze zrobiłam! W ogóle widzę, że postawiłysmy na bardzo podobne style wizualne bloga, co jest dla mnie dobrym znakiem, bo w końcu kto jak kto, ale Ty się na blogowaniu znasz świetnie 🙂 Pozdrawiam! K.
Fajnie jest choć na początku nieswojo 🙂
chyba robiłas z podobnego przepisu jak ja:-)
Racja wyszły pyszne, i nie są twarde jak wszystkie ktore robiłam do tej pory.
Piękne i grubaśne od sody:).Swoje pierniki i migdałowe ciasteczka upiekłam dziś,kolejne słodkości zrobię przed samymi świętami.
Łooo, dziwna ta nowa szata graficzna, wszystko takie duże 😉 A co do wpisów świątecznych – możemy liczyć na stylizację? 🙂
Jak przygotowywałyście śledzie ?
Mistrzowsko! Na dniach przepis
również czekam na przepis 🙂
Czekam z niecierpliwością 😉 a pierniczki robiłam dziś i wyszły mi takie sobie 🙁 jutro będę walczyła raz jeszcze ale z Twoim przepisem !
Czekam na Twój sposób, bo śledzie to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań 🙂
przepis na śledzie też z kwestii smaku?
nie 🙂
Super szablon, choć zawiera dużo informacji – jest bardzo przejrzysty, ekstra! Już się do niego przyzwyczaiłam. Nie miałam problemu z przestawieniem się ze starego, bo ten jest dużo lepszy:)
ps. Fashionelka, żeby zawiesić pierniczki na choince trzeba było przed pieczeniem zrobić w nich (np. słomką) dziurki:))) oj chyba nie poleżakują u Was te pierniki. A jak smakują Rambo?:)
Izabelka – ta od „zbytniego rozdrabniania” się na blogu:)
wow no troszeczke bardzo sie zmienilo a co do wpisu to dzieki tobie zrobie pierniczki na swieta
jest ok ale wszystko porospieprzane po calym blogu az sie wkurzylam troche
Wywaliło mnie kilka razy. W końcu udało mi się wejść i byłam mile zaskoczona. Teraz kwestia kilku dni i oko przyzwyczai się do nowego wyglądu. Gratuluję zmian:)
Wyglądają smakowicie! Aż sięgnęłam po moje upieczone już pierniczki! Co roku, od trzech lat je przygotowuje i zawsze wychodzą idealne. Nieco inny przepis umieściłam na swoim blogu. Zapraszam
Eliza,
Słońce Ty moje, pierwszy raz się do Ciebie odzywam a czytam od dawna, muszę mrużyć oczy by przeczytać. Ale cieszę się, żę generalnie litery powiększone. Trochę przypomina blog Kominka, ale to lepiej, przecie to Twój brat (wiem wiem, przyszywany) W ogóle uważam, żeś kobieto zarąbista. Pierniki wyglądają obłędnie.
Aha, czy kolor na blogu, to ten z Twojego wesela?
Trzymaj tak dalej!
Właśnie mam w planie jutro pie pierniki, skorzystam koniecznie z przepisu. Zmiana wyglądu bloga dla mnie niestety na minus 🙁 może to kwestia przyzwyczajenia, nie wiem.
CIASTEK NAJLEPSZY!!!! 😀
o czekam na diy, ja ciagle ogladam takie filmiki, moje ulubione to od nissiax83
ja tez na razie nie moge przyzwyczaic sie do nowego bloga, ale damy rade 🙂
Wygląd ładny aczkolwiek, jak dla mnie niestety na minus, porozrzucane to wszystko, ciężko to ogarnąć. Poprzedni wygląd wydawał mi się bardziej czytelny i poukładany. Pewnie z czasem się przyzwyczaję:)
Pierniczki wyglądają wspaniale jutro zabieram się za pieczenie:)
Tez tak uwazam. Mi sie tamten bardziej podobal. Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia
Też uważam, że super szablon!
Jedyne co mi się średnio podoba, to czcionka w komentarzach.
Przepis wydaje się prosty, więc mam nadzieję, że uda mi się zrobić takie ciasteczka:) A co do nowego wyglądu bloga…to wchodząc myślałam, że nie ma nowego wpisu, bo u góry w największym okienku wyświetla się filmik o ’10 ciekawostkach’ i to trochę myli. A poza tym zmiany baardzo ciekawe:)
Co do śledzi to najlepsze robi moja mama – w zalewie pomidorowej z rodzynkami. Jak się je zrobi kilka dni przed Wigilią to śledzie przechodzą słodyczą rodzynek i są mega słodziutkie! 🙂 One chyba się nazywają „po sułtańsku” 🙂 Polecam!
MMMmmm.. az chciałoby sie spróbować Waszych pierniczków. Chyba sama musze się w końcu zebrac i cos upiec przed Świętami.
a gdzie się podziały drobinki lakieru do paznokci ?? ;> bo jak widzimy lakier po ciężkiej pracy trochę odpadł przy końcach paznokcia ]:> smacznego! 😀
to hybryda, kilka dni temu mi się kawałeczek oderwał 🙂
Jedna rzecz jest zła w tym nowym wyglądzie.. jak jest Twoja odpowiedz powinna być bardziej widoczna tak jak miało to miejsce wcześniej, teraz czytając komentarze łatwo pominąć Twoje odpowiedzi a szkoda by było 🙂
Pozdrawiam 🙂
Racja, do zmiany 🙂
Jedna rzecz mi się nie podoba, a mianowicie że twoje odpowiedzi na komentarze nie są jakoś bardziej wyróżnione.. 😉 łatwiej się je wtedy znajdowało 🙂 poza tym nowy wygląd bloga jest super 😉
Pozdrawiam
mmm!!!! Wygląda pysznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pierniczki wyborne! Zastanawiałam się skąd znam ten przepis… i już wiem! Ze strony kwestia smaku 😉
Z tej porcji składników ile około wyszło ciastek. Proszę o odpowiedź bo bardzo chciałabym je upiec
miałam niewielkie foremki, wyszło w sumie ponad 40 pierników
Wszystko jest super, ale jedna rzecz mi nie pasuje, mówię tutaj o tym, ze nowo dodany post powinien byc bardziej widoczny, a nie zerwać sie z całością . Pozdrawiam !
Piękne te pierniczki. My też upiekliśmy pierniczki i już ich prawie nie ma 🙂
Elizko, bardzo podoba mi się nowy szablon <3
Czy Ty przypadkiem nie masz kilku foremek do pierniczków ze sklepu Aldi?;-)
Czekam na wpis o dekoracjach świątecznych.
Bardzo podobały mi się wpisy o imprezie halloweenowej. Liczę na to, że pojawią się jakieś pomysły na dekorację domu na sylwestra.
Wow! Wchodzę na bloga a tu niespodzianka 😉 świetny jest ten nowy wygląd! Wygląda jak jakiś profesjonalny portal 🙂
Hmm… najbardziej widoczny wpis u mnie to ten o ciekawostkach z Lanzarote, przez to wszystko najnowszy wpis znalazłam z dużym opóźnieniem 🙁
Wg mnie największą ikonę powinien mieć wpis najnowszy 🙂 Ogólnie szablon ładny.
Przyzwyczaicie się 🙂
ostatni natknęłam się na ten przepis chyba na kwestii smaku…. Są niezłe 🙂
i kiedy one zmiękną Elizo 😉
Lepsze są twarde ;p
Jak dla mnie nowy wygląd strony jest bardzo fajny, nieprzytłaczający i co najważniejszy czytelny 🙂 Pozdrawiam
Genialny ten nowy wygląd strony! Już nie mogę się doczekać wpisów z dekoracjami 🙂
Mam taką samą stolnicę i wałek 🙂
Jest moc ;D tylko zgadzam się z Marcelina, wyróżnij bardziej swoje komentarze, mogą byc na czarno 🙂
Mniam ,wygląda pysznie!
Super zmiana! Na początku trochę szok, bo wszystko inaczej. W sumie jednak jest o wiele lepiej. Przyłączam się do komentarzy odnośnie wyszczególnienia Twoich odpowiedzi.
Świetna zmiana strony :))))
Ciekawy szablon, kojarzy mi się z jakimś magazynem albo portalem z wiadomościami. Trochę się nazbierało kategorii wpisów…
Swoją drogą, masz błąd w słowie „komentarzy” po ich ilości, pewnie trzeba w szablonie to poprawić.
Eliza, jeśli te pierniki nie zmiękną, to wystarczy do pudełka czy woreczka, w którym je przechowasz do świąt włożyć jabłko. Zadziała w ciągu jednego dnia!
Do ciasta na pierniki dodaję zawsze odrobinę kakao – mają wtedy ładniejszy kolor. A lukier, żeby był śnieżnobiały a nie przezroczysty, spróbuj zrobić z białka dobrze utartego z cukrem pudrem. Można z takiego robić koronkowe wzorki, no i szybko zastyga.
Czy ta stolnica silikonowa nie przesuwa się podczas wałkowania?
Nie 🙂
mmmm PYSZNIE!!!! 🙂
Pokażesz nam swoją choinkę? A może jakiś konkurs dla czytelniczek na najciekawiej ubraną choinkę ?? Pozdrawiam!
Nigdy nie robiłam pierniczków bo wydawało mi się że sa strasznie skomplikowane, ale mnie zainspirowałaś 🙂 chyba spróbuję i zawiozę do domu na święta 😀
Fajny ten nowy wygląd bloga 😉 coś innego ! 🙂 za pierniki, pierogi, uszka, barszczyk itd zabieram sie juz niedlugo! tymczasem od dzisiaj uuurlooopp 😀 Elizka, to Twoje pierwsze Święta jako Żona 🙂 gdzie je spędzacie? u Ciebie z rodziną, u męża? 🙂 pozdrowienia
Mamy 2 wigilie w tym roku 🙂
Gdzie mozna dostać takie pisaki do zdobienia i kuleczki?
ja pisaki i kuleczki kupiłam w realu i w delimie/albo almie zawsze myle.
ile mniej wiecej piernikow wyjdzie z takiej porcji?
40-50
Super wyszły:)
Produkcja pierniczków!!! :),PYSZNIE!!!!
Pozdrawiam świątecznie!!! 🙂
Ja mam już produkcję za sobą, nie został ani jeden na święta!:D
robilam z tego samego przepisu tylko zamiast lyzki masla dalam 2 lyzki oleju, bo nie jem masla i nigdy go nie mam w domu 😛 i tez sie udaly 🙂 ozdobilam bialym i rozowym lukrem (kolor z soku z buraczka, nie lubie tych chemicznych barwnikow)
Pysznie wyglądają. Ja także nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków własnego wypieku.
Eliza! Robiłam pierniczki z Twojego przepisu, część powiesiłam na choince, część przeznaczyłam do zjedzenia i już prawie nic nie zostało, wyszły pyszne!
Zrobiłam te pierniczki, wyszły pyszne.
kiedy piec ciasteczka np. tydzień przed świętami czy np. 1 lub 2 dni przed świętami
kiedy pieczemy ciasteczka. np. tydzień przed świętami czy może 1 lub 2 dni przed świętami .
Widzę że są dość pulchne, a nie są twarde? ja zawsze piekę pierniczki sporo wcześniej aby miały czas zmięknąć.
Szukałam przepisu na pulchne pierniczki i poratowałaś we właściwym momencie 🙂 Wyglądają przepysznie!
Comments are closed.