Wiosenny jadłospis wegetariański

przez Eliza Wydrych Strzelecka
63 komentarze

Nie wiem jak to się stało, ale totalnie wkręciłam się w pichcenie i ostatnio poświęcam na to większą część dnia. Wyszukuję nowe przepisy i modyfikuję je by idealnie pasowały do moich potrzeb. Im więcej pichcę tym mam ku temu większą śmiałość. Wcześniej bałam się, że jeśli dodam mniej cukru czy oleju to przepis nie wyjdzie, teraz potrafię to już oszacować i namiętnie zmniejszam kaloryczność wszystkich dań. Im mniej kalorii ma danie tym więcej można go zjeść. A ja lubię dużo jeść 🙂

Dziś mam dla Was wiosenny jadłospis wegetariański. Bardzo ograniczyłam spożywanie mięsa co kiedyś wydawało mi się niemożliwe. Niesamowite jak kuchnie wegetariańska i wegańska są różnorodne i jak wiele nam oferują.

Cieszę się, że inspirują Was moje przepisy i wegetariańskie jadłospisy. Piszecie, że dzięki mnie się do tych kuchni przekonałyście i teraz czerpiecie radość z pichcenia. Ograniczenie spożywania mięsa wyjdzie nam wszystkim na dobre i to jest FAKT.

Śniadanie: Chlebek bananowy z pomarańczową marmoladą

Wyeliminowałam z diety zboża zawierające gluten, a co za tym idzie pozbyłam się z mojego menu chleba. Nie jem go wcale, zupełnie nie czuję takiej potrzeby. Jeśli sięgam po mąki to te z amarantusa, kaszy jaglanej, ciecierzycy, kokosa czy soczewicy. Do zrobienia tego chleba użyłam trzech mąk, jaglanej, kasztanowej i z ciecierzycy. Czasem używam też mąki kukurydzianej, mąki z amarantusa czy mąki z soczewicy. Do tego przejrzałe banany i soda oczyszczona. Chlebek jest puszysty, smakuje wybornie i idealnie pasuje do słodkich dżemów czy past. Przejrzałe banany są tutaj kluczowe, to one dają słodycz. Zupełnie nie ma potrzeby dosładzania wypieku.

przepis na chlebek bananowy

Do zrobienia tego chlebka możecie oczywiście użyć też mąki owsianej, jaglanej, z soczewicy, ciecierzycy czy kasztanowej. Z doświadczenia wiem, że najlepiej połączyć 3 różne mąki.

PRZEPIS W EBOOKU

Marmolada daktylowo-pomarańczowa

marmolada daktylowa

Składniki:
– 7 świeżych daktyli (albo 5 suszonych namoczonych we wrzątku i odsączonych)
– ćwiartka pomarańczy
– łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

Przygotowanie
Składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie pomarańczy użyjcie cytryny! Marmolada cytrynowa smakuje mi zdecydowanie bardziej.

 

II  Śniadanie: Chłodnik z botwinki

To najlepszy chłodnik jaki jadłam w życiu. Przepisem podzieliła się ze mną Ewa, moja koleżanka, która jest kulinarnym mistrzem, a zarazem moją największą inspiracją.

Składniki na 2 porcje
– 600 ml jogurtu greckiego
– botwinka z kilkoma buraczkami na końcu
– ogórek
– pęczek rzodkiewek (5 sztuk)
– sałata rzymska (potrzebujemy sporej garści poszatkowanej sałaty)
– 2 ząbki czosnku
– świeży koperek
– szczypt soli
– 150ml naturalnego soku z buraka (np cymes)

Przygotowanie:
Drobno kroimy rzodkiewki, ogórka, sałatę rzymską, koper, botwinkę i botwinkę. Dodajemy sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko przesypujemy do garnka i zalewamy sokiem z buraka. Następnie wlewamy jogurt grecki i całość mieszamy. Wkładamy do lodówki na (minimum) godzinę. Podajemy z jajkiem na twardo.

chłodnik

Obiad: Makaron z marchwi i cukinii w sosie curry

Odkąd kupiłam strugaczkę do robienia makaronu z warzyw bardzo często serwuję pasty. Taki warzywny makaron smakuje cudownie, a w połączeniu z sosem i posypany serem grana padano to raj dla podniebienia. Z mojej kuchni zupełnie pozbyłam się makaronu zbożowego (prócz dobrej jakości makaronu kukurydzianego). Jestem fanką makaronu z soczewicy i właśnie tego z… warzyw.

Składniki na 2 porcje
– duża marchew albo 2 małe
– cukinia średniej wielkości
– 30ml passaty pomidorowej
– 50 ml mleka kokosowego
– pół łyżeczki pasty curry (czerwona albo żółta)
– sól, pieprz
– ząbek czosnku
– świeża bazylia
– odrobina oleju koko
– odrobina sera grana padano

Przygotowanie:
Z marchewki i cukinii robimy makaron. Możemy go delikatni ugotować na parze, ale ważne by makaron był al dente. Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę, mleko kokosowe i pastę cury. Redukujemy wodę by otrzymać gęsty sos. Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i bazylią.

makaron

Przekąska: Cieciorella z owocami i kruszonką

Jakiś czas temu internet obiegła informacja, że Nutella jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Tłuszcz palmowy i cukier stanową ponad połowę składu tego produktu. W reklamach przekonują nas przecież, że to idealny produkt na śniadanie, ma w końcu dużo wapnia, zawiera orzechy i mleko. LOL. Ja Nutellę zastąpiłam w swojej kuchni czymś o niebo lepszym i o niebo zdrowszym. Przepis na zdrową nutellę na bazie orzechów, daktyli, kakao podawałam Wam tutaj (zróbcie ją koniecznie, to jest niebo w gębie), dziś chcę podzielić się z wami przepisem na Cieciorellę, czyli nutellę na bazie ciecierzycy. To gęsty, mocno czekoladowy mus. Jest słodki, delikatnie kokosowy i kremowy. Ma mnóstwo cennych wartości i jest bogaty w białko. Podaje ją z owocami albo wcinam prosto z miski blendera 🙂

przepis na cieciorelle
Przepis w ebooku

cieciorella

 

Kolacja: Guacamole z mango

To pyszne danie  kuchni meksykańskiej. Możne służyć jako dip do nachosów, pasta na kanapki czy jako dodatek do dania. Ja guacamole zjadam prosto z miski i uważam, że najlepiej smakuje bez towarzystwa. Poniżej mój ulubiony przepis z dodatiem słodkiego mango.

Składniki
– awokado (miękkie)
– połówka mango (ważne żeby było słodkie)
– garść posiekanej kolendry
– sól, pieprz
– łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:
Awokado miażdżymy widelcem i mieszamy z sokiem z limonki i mango kroimy w kostkę, siekamy kolendrę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.

Na szybko : https://elizawydrych.pl/przepis-na-pasty-kanapkowe/

Powodzenia w pichceniu! Po więcej inspiracji zapraszam na moje InstaStory, codziennie pichcę coś pysznego 🙂

63 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

63 komentarze

magda 20 maja, 2017 - 4:28 pm

Fajne i ciekawe przepisy, jestem ciekawa czy szacujesz mniej wiecej wartosc kcal, bo patrzac na pierwszy rzut oka wydaje sie ze jedzenia jestmalo i jest malo sycace. Wiem, ze avokado i mleko kokosowe mocno podnosza kcal w tej zdrowiej formie, i ta sytosc w pewnym sensie zapewniaja, ale zastanawiam sie czy taki jadlospis nie jest jednak malo sycacy.
Wyobrazam sobie go na cieply dzien, ale juz w trakcie temp do 20 st wydaje mi sie, ze bylabym glodna w trakcie dnia i np do guacamole dodala kromke jakiegos bezglutenowego chleba 🙂
Niemniej super inspiracja, nutelli z cieciorki nie znalam a i o chlodnik moze sie w takiej formie pokusze.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 maja, 2017 - 4:32 pm

Tak, obliczam jak to mniej więcej wygląda a kaloryczność dostosowuje do tego ile trenuje w ciągu dnia. Tak się wydaje, ale chłodnik z 2 jajkami daje poczucie sytości na 3h, to samo cieciorella, która jest pełna białka za sprawą ciecierzycy. Sniadanie i taki chlebek bananowy to przecież banany + kasza jaglana, maką z kasztanów i owsa. To są bardzo sycące dania choć może na pierwszy rzut oka na takie nie wyglądają 😉

Odpowiedz
stylowoizdrowo 20 maja, 2017 - 5:54 pm

Super jadłospis, zjadłabym wszystko! 😀

Odpowiedz
Paulina 20 maja, 2017 - 6:15 pm

Oszaleje nad tymi przepisami:-)
powinnam powaznie zastanowic nad ustawieniem “fashionelki” jako startowej strony?
P.s.Morwe dzis dorzucilam do koszyka i nawet mój mąż się nią już zafascynowal:-)
Pozdrawiam
P.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 maja, 2017 - 6:31 pm

No cudownie to czytać! <3

Sciskam!

Odpowiedz
Ola 20 maja, 2017 - 8:31 pm

@Eliza trochę nie wierzyłam w tą nuetellę! zrobiłam i przekonałam się, że jest pyyyyycha! dzięki za inspirację! 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 maja, 2017 - 7:37 am

Tak! Jest naprawdę pyszna. Ja jestem absolutnie zakochana i namiętnie rozkochuje w niej swoje koleżanki podrzucając im słoiczki nutelli 🙂

Odpowiedz
ROKSI 20 maja, 2017 - 8:54 pm

Fajny wpis 🙂 Uwielbiam Twoje instastroy <3

Odpowiedz
ROKSI 20 maja, 2017 - 8:55 pm

Fajny wpis ? Uwielbiam Twoje instastory <3

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 maja, 2017 - 7:36 am

Bardzo mi miło!!! 🙂

Odpowiedz
Natalia 20 maja, 2017 - 9:32 pm

Chlebek bananowy i chłodnik zrobię w pierwszej kolejności!
Bardzo podoba mi się “gotuj z Elizą” 😉
Zrobiłam dzisiaj brownie według Twojego przepisu i mimo że fasolowe robiłam wiele razy to to wyszło fenomenalnie puszyste. Opadło trochę, ale nadal puch.
Czekam, aż wystygnie.
Mogłabyś przypomnieć ten # do oznaczania na IG. Chcę się pochwalić kto mnie tak zainspirował 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 maja, 2017 - 7:36 am

#FashInspired <3

Odpowiedz
http://travel-fashion-lifestyle.blogspot.com/ 20 maja, 2017 - 9:57 pm

Eliza przechodzisz samą siebie ! Dzień bez Ciebie to dzień stracony -poważnie . Uwielbiam Cię oglądać na instastory jesteś taką pozytywną osobą! Dzięki za jadłospiś już zapisuje do ulubionych ❤❤

Pozdrawiam,
Marta

Odpowiedz
Ania 20 maja, 2017 - 10:31 pm

Eliza gdzie kupiłaś strugaczke do warzyw ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 maja, 2017 - 7:36 am

W tk maxx 🙂

Odpowiedz
bejbix 20 maja, 2017 - 10:55 pm

Przepiękne zdjęcia, aż chce się to wszystko zrobić.

Odpowiedz
Anonim 21 maja, 2017 - 12:36 am

Hej Fash, mam prośbę. Mogłabyś przygotować wpis z propozycjami menu na parapetówkę? Co o tym myślisz? Niedługo szykuje nam się taka okazja a ja totalnie nie mam pomysłu na jakieś fajne zdrowe przekąski! Może też któraś z Was dziewczyny coś podpowie? Pozdrawiam, Ania 🙂

Odpowiedz
Sandra 21 maja, 2017 - 10:14 am

A ja lubię dużo jeść <3
To tak jak ja 🙂
Myślę, że jeśli obliczasz mniej więcej kaloryczność dań było by super jakbyś ją podała. Wiadomo, że nigdy nie wejdzie tak samo co do kalorii, ale łatwiej było by te dania umieścić wtedy w jadlospisie 😉

Odpowiedz
wika 21 maja, 2017 - 10:56 am

Eliza, super że nagrywasz na insta story jak gotujesz! Nagrywaj jeszcze więcej 🙂 buziaki

Odpowiedz
http://www.ladymademoiselle.pl/ 21 maja, 2017 - 1:53 pm

Makaron z marchwi super☺

Odpowiedz
Ewa Macherowska 21 maja, 2017 - 2:07 pm

Wszystko wygląda wspaniale! 🙂

Odpowiedz
Alexis 21 maja, 2017 - 2:33 pm

Mam pytanie natury delikatnej 😉 Czy Twój mąż też ogranicza spożycie mięsa? Ja sama staram się mięso mocno ograniczyć, i naprawdę nie czuję jego braku, ale mam ogromny problem z moim mężem – nie dość że jęczy że ma być mięso, to jeszcze poskarżył się mojej mamie i babci – co ja się nasłuchałam że go zagłodzę 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 maja, 2017 - 5:18 pm

Tak też ograniczył, ale wcale nie za moją namową. Smakują mu dania, które robie (choć oczywiście nie wszystkie). NA początku bylo tak, że robiłam wegetariańskie jedzenie i jemu nie chciało robić się już dla siebie obiadu mięsnego więc jadł to co mu zaserwowałam. Przekonał się i teraz nie dzieli posiłków na te mięsne i bezmięsne 🙂

Kochana, po prostu nic na siłę, oni z lenistwa sięgają po te nasze wypieki i wyroby 😀

Odpowiedz
Klaudia 21 maja, 2017 - 3:10 pm

Tyle pyszności!
Już jakiś czas temu podążając Twoim tropem zrobiłam sobie warzywny detox. Wykorzystałam przepisy, które zamieściłaś i od tamtej pory śledzę wszystkie Twoje kulinarne nowości 🙂
Dzisiaj daję szansę zdrowej nutelli, wciąż walczę z moją słabością do słodyczy… mam nadzieję że to będzie moment przełomowy 😉 a na obiad pyszny chłodnik, który już stoi w lodówce!
Eliza, dziękuję że jesteś i codziennie mnie inspirujesz! Buziaki ❤

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 21 maja, 2017 - 5:16 pm

Klaudia ale mi miło!!!!!!

Odpowiedz
Koralina 21 maja, 2017 - 10:17 pm

Wszystko wygląda pysznie (chleb bananowy w ogóle do mnie nie przemawia, ale wygląda super) i strasznie żałuję, że zwyczajnie tak po prostu nie cierpię gotować :p Przymierzam się, żeby zrobić chłodnik, ale muszę poczytać czym zastąpić jogurt grecki, gdyż u nas nie ma:/ Pewnie będę szukała do zimy hehe Porcja obiadowa jak dla mnie strasznie marna, padłabym z głodu :/

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 maja, 2017 - 9:04 am

zwykłym jogurtem 🙂

Odpowiedz
Koralina 22 maja, 2017 - 11:03 am

Zwykłym, ale chyba najlepiej tłustym? Bo ten grecki to chyba tłusty jest? To wydaje się śmieszne, ale nigdy nie jadłam jogurtu greckiego hehe Nie wyobrażam sobie tego mojego chłodnika, ale zaryzykuję i spróbuję ugotować. Dzięki Eliza za odpowiedź, pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 maja, 2017 - 11:16 am

Jadłam wczoraj chłodnik na zwykłym jogurcie i był równie pyszny 🙂

Odpowiedz
Iza 22 maja, 2017 - 12:55 pm

Mam pytanie odnośnie makaronu z cukinii. Jakiś czas temu kupiłam strugaczkę do warzyw ale każda próba z cukinią zakończyła się klapą, zamiast makaronu wychodzi rozmemłana papka 🙁 Masz może na to jakiś patent?

Odpowiedz
http://50style.pl/ 22 maja, 2017 - 1:00 pm

jadlospis wyglada pysznie. aż ciezko uwierzyc, ze lubisz dużo jeść 😉

Odpowiedz
Magda 22 maja, 2017 - 8:57 pm

Eliza czy do cieciorelli mogę użyć cieciorki z puszki np. z Lidla? i ew. mleka kokosowego zamiast migdałowego.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 22 maja, 2017 - 9:55 pm

OCzywiście, że tak 🙂

Odpowiedz
Anita 23 maja, 2017 - 1:08 pm

Właśnie zjadłam kawałek upieczonego chlebka po raz pierwszy! Przepyszny! A fakt, że składa się z samych dobrych składników dodaje mu atrakcyjności… ?? już niedługo wypróbuję kolejne zdrowe pyszności ? Pozdrawiam ciepło☀️

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 23 maja, 2017 - 1:59 pm

Bardo się cieszę!! 🙂

Sciskam
Eliza

Odpowiedz
Barbara 23 maja, 2017 - 2:05 pm

Eliza mam pytanie gdzie kupiłaś świeże daktyle ??

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 23 maja, 2017 - 2:39 pm

W selgrosie 🙂

Odpowiedz
Justa 23 maja, 2017 - 6:14 pm

Wszystko wyglada super! Zwlaszcza ten desert!!

Odpowiedz
Kamila 23 maja, 2017 - 9:39 pm

Zrobiłam dziś chłodnik. Wyszedł pyszny- mąż zachwycony:p
Jutro próbuje brownie. Co prawda robiłam juz brownie z fasoli z innego przepisu i mnie nie zachwycił, ale mam nadzieje, że tym razem bedzie inaczej 🙂 Żałuje, że mam słaby blender, bo chętnie spróbowałabym nutelli z Twojego przepisu.
To przy okazji, pytanie z innej beczki- szukam blendera, który ogarnie właśnie tego typu pasty, pesta itp. Czytałam, że najlepiej zainwestować w blender wysokoobrotowy. Czy zgadasz się z tym twierdzeniem? Korzystasz byc może?

Odpowiedz
alucha 23 maja, 2017 - 11:10 pm

Właśnie upiekłam chlebek i coś z nim jest nie tak… bo pomyliłam się i dodałam mąki gryczanej na pół z amarantusową. Jakby ktoś chciał próbować z gryczaną, to bardzo odradzam, kompletnie nie pasuje do tego chlebka. Przez to też konsystencja ciasta przed upieczeniem nadawała się do ugniatania ręką, a nie do mieszania, No nic, kolejna próba będzie z innymi mąkami.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 24 maja, 2017 - 1:22 am

MAm info od dziewczyn, że mąką orkiszowa + kokosowa też kończy się klapą.

Odpowiedz
Oal 24 maja, 2017 - 9:10 am

Na instastory powiedziałaś, że starasz się ukinać nabiału/mleka, dlaczego?
I w jakiej postaci go dostarczasz ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 24 maja, 2017 - 9:28 am

Mocno ograniczyłam spożywanie nabiału, coś z nabiałem zjadłam pierwszy raz od bardzo dawna i właśnie tego pożałowałam. Męczy mnie straszna zgaga. Kupiłam jogurt bez laktozy i spróbuję z nim

Odpowiedz
MONA 30 maja, 2017 - 5:28 pm

Dziewczyny, spróbujcie z mlekiem kokosowym (tylkomniej bo jest rzadsze niż jogurt grecki). Wtedy zamiast koperku posypujemy kolendrą! Będzie pycha i bez nabiału?

Odpowiedz
Bartosz Łącki 24 maja, 2017 - 2:10 pm

Wygląda bardzo smacznie, a jeśli facet wychwala przepis na jedzenie wegetariańskie to wiedz, że coś jest na rzeczy. 😀 Zresztą, sam do niedawna miałem ochotę przejść na takie posiłki, ale to głównie ze względów zdrowotnych niestety.

Odpowiedz
aneta 25 maja, 2017 - 10:31 pm

ten chlebek bananowy z mąką owsianą jest nie do zjedzenia .. 🙁 upiekłam i takie rozczarowanie…

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 25 maja, 2017 - 10:41 pm

Nie wyrósł? Z Mąką owsianą powinien wyjść idealnie

Odpowiedz
aneta 25 maja, 2017 - 10:55 pm

nie wyrósł, ale gorsze jest to, że ciężko go w ogóle przełknąć, nawet mój pies się mało nie udławił 😀 po prostu ta mąka jest chyba za ciężka… ale nutella z daktylami jest bardzo dobra 🙂

Odpowiedz
Anonim 25 maja, 2017 - 10:45 pm

w ogóle nie wyrósł, czuć w nim samą mąkę, aż ciężko przełknąć… ale za to nutella z daktyli jest pyszna 🙂

Odpowiedz
Lidia 28 maja, 2017 - 9:46 pm

Elizo, obserwuję Cię od niedawna na InstaStory i kiedy mam gorszy dzień, naprawdę poprawiasz mi humor, szczególnie kiedy opowiadasz o gotowaniu. Nie spodziewałam się, że słuchanie kogoś może być taką przyjemnością – odprężam się przy twojej dawce pozytywnych wibracji 😉
Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 29 maja, 2017 - 10:01 am

Ale mi miło! 🙂

Odpowiedz
Hania 2 czerwca, 2017 - 7:53 pm

Próbowałaś kotletów z cieciorki? Falafele to sie chyba nazywa. Pychaa!!!

Odpowiedz
Anonim 6 czerwca, 2017 - 6:04 pm

A czy chlebek bananowy można zrobić z samej maki z ciecierzycy ? Mam tylko ta No i jeszcze pełnoziarnista ale nie wiem czy coś wyjdzie z tego ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 6 czerwca, 2017 - 7:31 pm

myśle, że wyjdzie 🙂 daj dla pewności więcej banana

Odpowiedz
Magda 6 czerwca, 2017 - 6:04 pm

A czy chlebek bananowy można zrobić z samej maki z ciecierzycy ? Mam tylko ta No i jeszcze pełnoziarnista ale nie wiem czy coś wyjdzie z tego ?

Odpowiedz
Kasia 6 czerwca, 2017 - 10:10 pm

Hejka, zadam zapewne głupie pytanie: w którym momencie i jak długo gotować buraczki do chłodnika?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 6 czerwca, 2017 - 11:11 pm

buraki mają być surowe 🙂

Odpowiedz
Magda Kosecka 7 czerwca, 2017 - 2:52 pm

Hej Eliza 🙂 Mam pytanie i zabrzmi może nieco dziwnie ale mam nadzieje ze sensownie 😉 Ile kawałków chlebka bananowego zjadasz dziennie?(ile to jest jedną porcja? ) pozdrowienia 🙂 ?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 7 czerwca, 2017 - 2:55 pm

Na śniadanie zjadam 2 kromki + 2 łyżki “nutelli” 🙂

Odpowiedz
Kasia 10 czerwca, 2017 - 9:49 pm

Czy warzywa na botwinkę można zetrzeć na tarce/posiekać w malakserze? 🙂

Odpowiedz
Magda Kosecka 13 czerwca, 2017 - 4:16 pm

Hej Eliza 🙂 dziękuję za odp 🙂 miłego dnia ? pozdrawiam ?

Odpowiedz
nisia 2 lipca, 2017 - 11:49 am

czym mogę zastąpić mąkę z kasztanów w chlebku?

Odpowiedz
Adrian 2 listopada, 2017 - 7:51 pm

Świetne przepisy a co najważniejsze wszystkie fit 🙂
Z chęcią skorzystam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz