Wegańskie batony ala Snickers

przez Eliza Wydrych Strzelecka
28 komentarzy

Te batony to moje ostatnie odkrycie. Są przepyszne, chrupiące i zaspokajają głód na słodkie. Dla mnie to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja batonu snickers. Wyczujecie tam solony karmel, orzechy i czekoladę. Czy potrzeba więcej do szczęścia?!

Na przepis wpadłam na blogu owsiana.pl, ale nieco go zmodyfikowałam. Moja wersja jest mniej słodka, bardziej orzechowa i snickersowa 🙂

batony wegańskie przepis

Składniki na batony
– 150g daktyli
Ja użyłam świeżych, ale suszone też zdadzą egzamin. Wystarczy je namoczyć, a potem odsączyć
– 100g orzeszków ziemnych (niesolonych)
– 170g migdałów
– 70g ekspandowanego orkiszu
– 70g ekspandowanej kaszy jaglanej
– opcjonalnie 30g pestek z dyni
– szczypta soli
– 100g masła orzechowego (ja użyłam migdałowego)
– opcjonalnie ciepła woda

Składniki na polewę
– 70g gorzkiej czekolady
– 50ml mleka kokosowego
– łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Daktyle blendujemy z masłem orzechowym. Proponuję dolać trochę ciepłej wody by łatwiej się blendowało. Wody nie może być jednak zbyt dużo. Masa musi być gęsta. Kiedy masa będzie gotowa wsypujemy szczyptę soli. Nasze zadanie to uzyskać smak solonego karmelu.

Do dużej miski wsypujemy posiekane orzechy i nasiona (zrobiłam to w malakserze) oraz ekspandowany orkisz i kaszę jaglaną. Mieszamy suche składniki i dodajemy masę daktylową. Łączymy wszystkie składniki ugniatając je rękami. Uzyskaną mase przekładamy na papier do pieczenia, formujemy duży kwadrat i mocno ugniatamy. Możemy zrobić to widelcem albo wałkiem kuchennym. Chodzi o to by wszystkie składniki bardzo mocno do siebie przyległy.

baton

batony wegańskie

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy olej kokosowy i mleko. Uzyskany krem polewamy na wierz kwadratowego batona i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki na ok. 45 minut. Po tym czasie kroimy masę na kawałki. Mnie wyszło 8 całkiem sporych batonów. Przechowuję je w lodówce.

 

 

NIE MA ZA CO! 🙂

28 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

28 komentarzy

Karolina 1 lutego, 2018 - 5:14 pm

Uwielbiam takie domowe batony. Świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska, zwłaszcza na wyjazdach. Można wymyślać różne przepisy. A najlepsze jest to, że robi się je łatwo i szybko 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 1 lutego, 2018 - 5:32 pm

Dokładnie na wyjazdy są idealne! 🙂

Odpowiedz
Szyciownik 1 lutego, 2018 - 5:18 pm

Cześć,
Ale mi narobiłaś ślinkę. To musi być pyszne! I bez cukru!
Pozdrawiam,
Kasia

Odpowiedz
Kinga - mylittlepleasures.pl 1 lutego, 2018 - 8:00 pm

Och nie… mam teraz ślinotok 😉 Uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe batony, a jeśli jeszcze wyczuwa się w ich smaku słony karmel… kocham!

Odpowiedz
Ela - themomentsbyela.pl 1 lutego, 2018 - 8:45 pm

Batony wyglądają rewelacyjnie. Super do zabrania do pracy na zdrową przekąskę. Takie pyszne i zdrowe słodycze są u mnie zawsze mile widziane :*

Odpowiedz
Anonim 1 lutego, 2018 - 8:56 pm

A gdzie można kupić ekspandowany orkisz i kaszę jaglaną?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 1 lutego, 2018 - 10:04 pm

W tesco na przykład

Odpowiedz
Anonim 2 lutego, 2018 - 10:58 am

Często są w Biedronce. W niektórych Biedronkach można znaleźć półki ze zdrową żywnością i tam często widzę ekspandowane zboża.

Odpowiedz
Draco 1 lutego, 2018 - 9:11 pm

Mój mąż wynalazł przepis ma Internecie
Szklanka płatków owsianych błyskawicznych, w banany, opcjonalnie odżywka białkowa, Wymieszać i na 200 stopni ma 15 minut
Robi się 3minuty a są pyszne i zdrowe
POLECAM

Odpowiedz
Natalia 2 lutego, 2018 - 10:37 am

Zrobię na pewno, a jak zrobię to się pochwalę! 🙂

Odpowiedz
Trener 2 lutego, 2018 - 11:18 am

Wyglądają smakowicie, palce lizać 😉

Odpowiedz
Carmelatte 2 lutego, 2018 - 1:15 pm

Super przepis 🙂

Odpowiedz
Adrian Jakubiak 4 lutego, 2018 - 4:31 pm

Wyglądają pysznie!

Odpowiedz
Daria_K11 7 lutego, 2018 - 11:42 am

Własnej roboty batony smakują lepiej niż wykonane fabrycznie. Domowe przepisy naszych babć warto odkurzyć, bo kto jak nie babcia wie co dobre i potrafi przyrządzić smaczne batony i innego rodzaju smakołyki domowymi sposobami. Jak miałabym do wyboru snickersa z sklepu i takiego babcinej roboty, bez wahania wybrałabym babciny smakołyk.
Super przepis za który pięknie dziękuje. Z pewnością nieraz skorzystam z owego przepisu.

Odpowiedz
Damskie Sprawy 9 lutego, 2018 - 2:29 pm

Wyglądają pysznie i z pewnością takie są. Jedno tylko pytanko – one są przewiązane dla ozdoby czy po prostu muszą być “przytrzymane” przewiązką aby się trzymały?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 9 lutego, 2018 - 5:31 pm

Nie muszą być “przytrzymywane”. Dzięki papierowi nie brudzą się paluchy podczas jedzenia ich 🙂

Odpowiedz
Marta 10 lutego, 2018 - 10:44 pm

Eliza a wiesz moze jak szukac tych ekspandowanych zbóż w Anglii? Bo probuję sobie tlumaczyc to na jęz ang ale nie wiem czy w rzeczywistosci to się tak nazywa. Tutaj chyba cieżko z dostępnoscią takich produktow..

Odpowiedz
Laura 17 lutego, 2018 - 12:32 pm

kradnę przepis !!

Odpowiedz
Angel 19 lutego, 2018 - 11:34 pm

Wyglądają obłędnie 🙂

Odpowiedz
Sławomir 21 lutego, 2018 - 1:25 pm

Bardzo ciekawy przepis. Na pewno spróbuje.

Odpowiedz
Oli 5 marca, 2018 - 8:41 am

Mozna przegotować kaszę jaglana, czy musi byc ekspandowana?

Odpowiedz
Aga 9 marca, 2018 - 8:10 pm

Masa wyszla przepyszna, ale za nic w swiecie nie chcialo mi sie to polaczyc, za malo bylo mokrej masy :/ musze wiec zmodyfikowac Twoj przepis, bo mi jakos nie zagralo. Ale smak meeegaaa!

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 9 marca, 2018 - 9:34 pm

może daktyle zbyt dobrze się nie namoczyły? Robie z tego przepisu batony cały czas i wszystko wychodzi 🙂

Odpowiedz
Ala 15 marca, 2018 - 10:57 pm

Batony w zamrażalniku się chłodzą, ale już chcę Ci podziękować za ten przepis.To pierwszy zdrowszy zamiennik słodyczy, który podjadały juz na etapie przygotowań moje dzieciaki.Staram się bardzo zdrowo gotować,wymyślam, kombinuję wypruwam sobie żyły a potem widzę kręcenie nosem.A tym razem pełen sukces!!!!!Pyszne, pyszne!

Odpowiedz
Lex 23 marca, 2018 - 5:14 pm

czy te ekspandowane ziarna nie namiekaja od masy daktylowej ? sa nadal chrupiace ? czy niestety robia sie gumowe?
Dziekuje za odpowiedz !

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 23 marca, 2018 - 6:42 pm

Powiek tak, nie są ani miękkie ani chrupiące. Coś pomiędzy. Jak się je zmrożone to są chrupiące

Odpowiedz
fitnessfood 21 czerwca, 2018 - 1:01 pm

Genialne są te batony. Po raz pierwszy wyszły nam tak, że w ogóle się nie rozlatywały i wytrzymały drogę z domu do pracy i szkoły. Sprawdzony patent – będziemy korzystać z tego przepisu regularnie 🙂

Odpowiedz
Anonim 18 września, 2018 - 5:07 pm

super

Odpowiedz

Dodaj komentarz