Trzy przepisy z mojego Fash Food Booka

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was coś ekstra! Trzy genialne przepisy z mojego Fash Food Booka! Podzieliłam się z Wami przepisami śniadaniowymi i obiadowymi.

Wyobrażacie sobie, że nie minął nawet tydzień od startu sprzedaży eBooka, a już sprzedało się ponad 1200 egzemplarzy! Brutalna prawda jest taka, że ludzie nie lubią eBooków, wolą papierową wersję. Chcą widzieć to za co zapłacili, dotknąć i poczuć charakterystyczny zapach papieru. To dlatego mówiono mi „Eliza, jeśli sprzedaż 500 egzemplarzy w miesiąc, to będziesz mogła być z siebie dumna”. Słuchajcie, 500 egzemplarzy sprzedało się w ciągu pierwszych 10 godzin. Możecie więc sobie wyobrazić moje zdumienie, szok i niedowierzanie!

Jestem super szczęśliwa, w ogóle nie zakładałam takiego wyniku. W ramach bonusu chcę podzielić się z Wami trzeba przepisami. Mam nadzieje, że zainspiruje Was do pichcenia! Oba przepisy są banalnie proste i meeeega pyszne <3

Czekoladowa owsianka z sosem solony karmel

Ta propozycja zachwyci zarówno fanów, jak i antyfanów klasycznej owsianki. Nie gotujemy płatków owsianych, ale zalewamy je kakaową miksturą i wkładamy do lodówki na noc. Rano wyciągamy gotowe śniadanie, które podajemy z przepysznym kremem o smaku solonego karmelu.

Składniki na sos 

  • 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)
  • 1⁄2 szklanki daktyli (świeżych albo suszonych zalanych wrzątkiem)
  • 30ml mleka roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie 

Do przygotowania kremu możemy użyć świeżych bądź suszonych daktyli. Jeśli wybierzemy suszone, musimy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez ok. 10 minut.

Daktyle, masło orzechowe, szczyptę soli i mleko roślinne blendujemy na gładką masę. Jej gęstość regulujemy pozostałą po daktylach wodą albo mlekiem roślinnym. Aby sos był bardziej orzechowy, należy dodaćwięcej masła orzechowego.

Składniki na owsiankę

  •  60 g płatków owsianych
  •  1⁄2 szklanki mleka ryżowego
  •  2 łyżki kakao (opcja bezglutenowa: karob)
  •  1 łyżeczka syropu z agawy
  •  1 łyżka pokruszonych migdałów
  •  krem solony karmel (przepis na s. 24)

Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, wsypujemy kakao, pokruszone migdały i łyżeczkę syropu z agawy, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do miseczek i wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy owsiankę z lodówki i podajemy z kremem solony karmel.

Tosty z różowym hummusem i awokado

Zdjęcie różowego hummusu mignęło mi przypadkiem na Pintereście. „ŚWIETNE!”, pomy- ślałam i pobiegłam do kuchni, by to cudo własnoręcznie zrobić. Za różowym kolorem nie stoi żaden sztuczny barwnik, lecz ugotowany burak! Spokojnie, jest go tak niewiele, że nie determinuje smaku hummusu. Burak jest kompletnie niewyczuwalny!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1⁄2 ząbka czosnku
  • kawałek ugotowanego buraka (dosłownie 3 × 3 cm)
  • tosty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Konsystencjęhummusu regulujemy wodą albo olejem.

Hummus podajemy na toście z awokado. Całość posypujemy czarnuszką albo sezamem

Mango Sticky Rice z mango

Chyba nie ma osoby, która była w Tajlandii i nie próbowała mango sticky rice. To pożywny deser z wyczuwalną kokosową nutą i słodkim mango. Tradycyjny przepis zakłada mocze- nie ryżu w wodzie przez kilka godzin, a czasem nawet całą noc. Następnie ryż gotuje się na jałowej gazie, a potem w mleku kokosowym. Kto ma dzisiaj na to czas?! To zbyt długi i czasochłonny proces. Szukałam sposobu, by skrócić go do minimum, i z pomocą przyszły mi płatki ryżowe! Wystarczy zagotować je w mleku kokosowym i podać z mango. Spokojnie, te płatki dostaniecie praktycznie w każdym sklepie.

Składniki

  • 6 czubatych łyżek płatków ryżowych
  • 70 ml mleka kokosowego
  • 50 ml ml wody
  • odrobina syropu z agawy (opcjonalnie)
  • miękkie mango
  • biały sezam lub orzechy nerkowca

Przygotowanie

Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu (5–8 mi- nut). Uzyskaną masę przekładamy do dwóch misek i dodaje- my pokrojone w kostkę mango. Całość opcjonalnie posypuje- my sezamem bądź orzechami nerkowca.

PS te genialne foremki za pomocą których stworzyłam literki dostaniecie na allegro, wystarcz wpisać „foremki wykrawcze alfabet”, albo „foremki alfabet”

Po więcej przepisów zapraszam do mojego Fash Food Booka

 

ZOBACZ TAKŻE

40 komentarzy

Ania 12 lipca, 2018 - 5:47 pm

Różowy hummus jest hitem! Wyszedł przepyszny ❤️

Eliza Wydrych Strzelecka 12 lipca, 2018 - 8:06 pm

Ania! Bardzo się cieszę! Uwielbiam go ❤️

Agnieszka 12 lipca, 2018 - 6:46 pm

Hej uwielbiam Twoje przepisy:) już się nie mogę doczekać żeby je wypróbować, mam tylko pytanie o paprykę wędzoną, w sklepach jest słodka i ostra, którą warto kupić do Twoich przepisów? Np do wegańskiego boczku?

Anna 7 sierpnia, 2018 - 9:29 pm

W sklepach bez problemu znajdziesz także paprykę wędzoną. Ja swoją (marki Prymat) kupiłam podajże w Dino lub Lewiatanie, tak więc nie musi to być jakiś wielki sklep 🙂 Wystarczy dokładnie poszukać na półce z przyprawami 🙂

Ola 12 lipca, 2018 - 8:12 pm

To który przepis na solony karmel lepszy? Bo w ebooku jest inny. ?

Eliza Wydrych Strzelecka 12 lipca, 2018 - 9:49 pm

W ebooku jest solony karmel dosłownie, a tutaj jest przepis na krem. Szybciej się go robi i lepiej pasuje do przepisu

Monika - Paris by Moni 12 lipca, 2018 - 8:37 pm

Ten różowy hummus jest przepiękny! Nie mogę się doczekać, aż będę mogła wypróbować te przepisy ❤️❤️❤️

marciocha_rj 12 lipca, 2018 - 8:51 pm

Dziś wypróbowany wegański mac&cheese z kokosowym bekonem 🙂 Wyszło przepysznie. Niestety małż jakoś nie był zainteresowany, co wsumie mnie cieszy, bo mam dzięki temu obiad na jutro do pracy. Kto nie ma jeszcze tego ebooka niech to szybko zmienia i kupuje, bo według mnie naprawde warto 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 12 lipca, 2018 - 10:18 pm

Aww dzięki kochana!

Zuza 12 lipca, 2018 - 10:20 pm

Ja dziś robiłam krówki i wyszły przepyszne. Nie jadłam lepszych. Te kupne się chowają

Aga 12 lipca, 2018 - 10:54 pm

Pytanie do pierwszego przepisu – czym można zastąpić daktyle? Jakoś za nimi nie przepadam?… i czy zamiast płatków owsianych można użyć ryżowych (akurat mam pod ręką)??
Ps. Oj kusisz ebookiem, kusisz… muszę poważnie rozważyć zakup?

Eliza Wydrych Strzelecka 12 lipca, 2018 - 11:04 pm

1. Nie wyczujesz smaku daktyli, gwarantuje!! 🙂

2. Jasne, mogą być płatki ryżowe. Będzie ryżowianka zamiast owsianki :p

Technika podróżnika 13 lipca, 2018 - 12:37 pm

Cudowny pomysł! Zawsze byłam zwolenniczką diety wegetariańskiej i wegańskiej Uważam, że przejście na dietę wegetariańską to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy zrobić dla naszego zdrowia. Poza tym Twoje przepisy są świetne i mam nadzieję, że cała książka będzie taka sama! 😉

ModnyFash 13 lipca, 2018 - 3:25 pm

Uwielbiam owsianki 🙂

Carmelatte 13 lipca, 2018 - 4:05 pm

Z pewnością zrobię solony karmel <3 yummy! super wpis!

http://carmelatte.co/

Handmadecarol 13 lipca, 2018 - 9:32 pm

Wiem, ze Twoj food book to bajka, jeszcze nie mam, ale to wiem!
Wlasnie robie sniadanie z pierwszego przepisu. Mam kiepski blender, wiec musialam zwiekszyc ilosc plynow w sosie. Jest nieziemski! Jesli sie nie opanuje to bede musiala robic druga porcje.?
Z dobrym blenderem i prawidlowymi proporcjami musi smakowac oblednie!

Ola 14 lipca, 2018 - 8:40 am

Dzięki za przepisy, wypróbuję, jeśli będą smaczne, to może się skuszę na e-booka. Mam syrop daktylowy 100%z daktyli, czy się nada zamiast tych suszonych?Syrop jest gęsty i smaczny, polecam!

Oriana 1 sierpnia, 2018 - 11:24 am

Zdradź gdzie kupiłaś syrop? 🙂

Gosia 14 lipca, 2018 - 2:57 pm

Czekoladowa owsianka to strzał w 10!

omatulu! 14 lipca, 2018 - 3:19 pm

Nie mogę się doczekać aż go kupię. Eliza – realizuj dalej swoje plany tak jak to robisz i czasem na przekór wszystkim niedowiarkom!!!!!

Marlena 14 lipca, 2018 - 5:40 pm

Ja do hummusu w wersji różowej używam pieczonego buraka. Zawsze je piekę, są wtedy słodkie i smakowite. Nie lubię takich wyblakłych gotowanych, pieczone to dla mnie dużo wyższy level. Nie jem pieczonego i samych buraków często, wiec nie muszę zastępować w tym przypadku pieczenia gotowaniem. Polecam wypróbować 🙂 (no ale wiadomo, jesli ktoś chce tylko jeden mały kawałek do hummusu, a nie do sałatki czy górę innych warzyw, to nie bedzie piekł przez godzine 1buraka :)).

Paula 14 lipca, 2018 - 11:32 pm

Mango sticky rice to jedna z najlepszych rzeczy ktorymi zajadalam sie w Tajlandii! Dziękuję ze udostępniłas wlasnie ten przepis, ale mialam farta ❤

Eliza Wydrych Strzelecka 15 lipca, 2018 - 12:44 am

Idealnie się składa! To totalnie smak Tajlandii

Janek 15 lipca, 2018 - 10:04 am

Ta czekoladowa owsianka robi robotę 🙂

Ipanema922 15 lipca, 2018 - 5:41 pm

Ja jakiś czas temu kupiłam gotowy różowy hummus. Był z burakiem i chrzanem. Mało, że piękny to jeszcze przepyszny

Monika F 16 lipca, 2018 - 11:10 am

hej 🙂 zastanawiam się nad zakupem Twojego ebooka, tylko nie wiem czy przepisy trafią w moje smaki 😀 nie przepadam za owocami, śniadaniami czy obiadami na słodko, wolę zdecydowanie warzywa i ostrzejsze smaki 🙂 podpowiedz proszę jaki mniej więcej jest stosunek słodkich przepisów do całości? z góry dziękuję 🙂 i gratuluję takiej sprzedaży ebooka 😀

Eliza Wydrych Strzelecka 16 lipca, 2018 - 2:09 pm

Monika, tam jest ok 80 przepisów. Sniadania to 13 przepisów, a obiadów na słodko absolutnie nie ma. Gratantuje, że będziesz zadowolona 🙂

Olga 16 lipca, 2018 - 9:12 pm

Dołączyłam do funclubu różowego hummusa! Pięknie wygląda, a jak smakuje…! 😀

@nacopoco 17 lipca, 2018 - 1:27 pm

Dziś kupiłam e-booka i nie mogę się doczekać wielkiego gotowania 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie!

Eliza Wydrych Strzelecka 17 lipca, 2018 - 1:37 pm

Juhuuuuuu! trzymam kciuki 🙂

Mariaa 19 lipca, 2018 - 12:49 pm

Ale super, Jak udało ci się zrobić takie literki z mango ? :O

Eliza Wydrych Strzelecka 19 lipca, 2018 - 3:53 pm

Kupiłam na Allegro wykrywaczom do ciastek

Pati 23 lipca, 2018 - 3:15 pm

Chodzi o mleko roślinne kokosowe w kartonie czy to w puszce ?

Eliza Wydrych Strzelecka 23 lipca, 2018 - 3:50 pm

Zależy do jakiego przepisu. Jeśli robisz bita smietane kokosowa to w puszce

Paulina 17 sierpnia, 2018 - 3:21 pm

Eliza, czy można czymś zastąpić płatki drożdżowe? To jedyna rzecz, której nie mogę dorwać w swoim mieście ?

Eliza Wydrych Strzelecka 17 sierpnia, 2018 - 3:33 pm

Kochana, zamów online. Tego się nie da zastąpić 😛

Moni 21 sierpnia, 2018 - 3:36 pm

Hej 🙂 czy mozna zastapic mleko ryzowe zwyklym mlekiem, a syrop z agawy miodem?

Eliza Wydrych Strzelecka 21 sierpnia, 2018 - 4:41 pm

jasne 🙂

Moni 22 sierpnia, 2018 - 5:55 pm

Czy ciecierzyca do hummusu musi byc ugotowana? I jak duza puszka? U mnie w sklepie sa roznej wielkosci…

Magda 15 września, 2018 - 5:09 pm

Eliza, jakiej pojemności są słoiczki na owsiankę? Widzę ze idealne na 2 porcje wiec ślicznie proszę o info ❤️

Comments are closed.