Dziś mam dla Was coś ekstra! Trzy genialne przepisy z mojego Fash Food Booka! Podzieliłam się z Wami przepisami śniadaniowymi i obiadowymi.
Wyobrażacie sobie, że nie minął nawet tydzień od startu sprzedaży eBooka, a już sprzedało się ponad 1200 egzemplarzy! Brutalna prawda jest taka, że ludzie nie lubią eBooków, wolą papierową wersję. Chcą widzieć to za co zapłacili, dotknąć i poczuć charakterystyczny zapach papieru. To dlatego mówiono mi „Eliza, jeśli sprzedaż 500 egzemplarzy w miesiąc, to będziesz mogła być z siebie dumna”. Słuchajcie, 500 egzemplarzy sprzedało się w ciągu pierwszych 10 godzin. Możecie więc sobie wyobrazić moje zdumienie, szok i niedowierzanie!
Jestem super szczęśliwa, w ogóle nie zakładałam takiego wyniku. W ramach bonusu chcę podzielić się z Wami trzeba przepisami. Mam nadzieje, że zainspiruje Was do pichcenia! Oba przepisy są banalnie proste i meeeega pyszne <3
Czekoladowa owsianka z sosem solony karmel
Ta propozycja zachwyci zarówno fanów, jak i antyfanów klasycznej owsianki. Nie gotujemy płatków owsianych, ale zalewamy je kakaową miksturą i wkładamy do lodówki na noc. Rano wyciągamy gotowe śniadanie, które podajemy z przepysznym kremem o smaku solonego karmelu.
Składniki na sos
- 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)
- 1⁄2 szklanki daktyli (świeżych albo suszonych zalanych wrzątkiem)
- 30ml mleka roślinnego
- szczypta soli
Przygotowanie
Do przygotowania kremu możemy użyć świeżych bądź suszonych daktyli. Jeśli wybierzemy suszone, musimy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez ok. 10 minut.
Daktyle, masło orzechowe, szczyptę soli i mleko roślinne blendujemy na gładką masę. Jej gęstość regulujemy pozostałą po daktylach wodą albo mlekiem roślinnym. Aby sos był bardziej orzechowy, należy dodaćwięcej masła orzechowego.
Składniki na owsiankę
- 60 g płatków owsianych
- 1⁄2 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao (opcja bezglutenowa: karob)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka pokruszonych migdałów
- krem solony karmel (przepis na s. 24)
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, wsypujemy kakao, pokruszone migdały i łyżeczkę syropu z agawy, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do miseczek i wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy owsiankę z lodówki i podajemy z kremem solony karmel.
Tosty z różowym hummusem i awokado
Zdjęcie różowego hummusu mignęło mi przypadkiem na Pintereście. „ŚWIETNE!”, pomy- ślałam i pobiegłam do kuchni, by to cudo własnoręcznie zrobić. Za różowym kolorem nie stoi żaden sztuczny barwnik, lecz ugotowany burak! Spokojnie, jest go tak niewiele, że nie determinuje smaku hummusu. Burak jest kompletnie niewyczuwalny!
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1⁄2 ząbka czosnku
- kawałek ugotowanego buraka (dosłownie 3 × 3 cm)
- tosty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Konsystencjęhummusu regulujemy wodą albo olejem.
Hummus podajemy na toście z awokado. Całość posypujemy czarnuszką albo sezamem
Mango Sticky Rice z mango
Chyba nie ma osoby, która była w Tajlandii i nie próbowała mango sticky rice. To pożywny deser z wyczuwalną kokosową nutą i słodkim mango. Tradycyjny przepis zakłada mocze- nie ryżu w wodzie przez kilka godzin, a czasem nawet całą noc. Następnie ryż gotuje się na jałowej gazie, a potem w mleku kokosowym. Kto ma dzisiaj na to czas?! To zbyt długi i czasochłonny proces. Szukałam sposobu, by skrócić go do minimum, i z pomocą przyszły mi płatki ryżowe! Wystarczy zagotować je w mleku kokosowym i podać z mango. Spokojnie, te płatki dostaniecie praktycznie w każdym sklepie.
Składniki
- 6 czubatych łyżek płatków ryżowych
- 70 ml mleka kokosowego
- 50 ml ml wody
- odrobina syropu z agawy (opcjonalnie)
- miękkie mango
- biały sezam lub orzechy nerkowca
Przygotowanie
Płatki wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym oraz wodą. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu (5–8 mi- nut). Uzyskaną masę przekładamy do dwóch misek i dodaje- my pokrojone w kostkę mango. Całość opcjonalnie posypuje- my sezamem bądź orzechami nerkowca.
PS te genialne foremki za pomocą których stworzyłam literki dostaniecie na allegro, wystarcz wpisać „foremki wykrawcze alfabet”, albo „foremki alfabet”
Po więcej przepisów zapraszam do mojego Fash Food Booka
40 komentarzy
Różowy hummus jest hitem! Wyszedł przepyszny ❤️
Ania! Bardzo się cieszę! Uwielbiam go ❤️
Hej uwielbiam Twoje przepisy:) już się nie mogę doczekać żeby je wypróbować, mam tylko pytanie o paprykę wędzoną, w sklepach jest słodka i ostra, którą warto kupić do Twoich przepisów? Np do wegańskiego boczku?
W sklepach bez problemu znajdziesz także paprykę wędzoną. Ja swoją (marki Prymat) kupiłam podajże w Dino lub Lewiatanie, tak więc nie musi to być jakiś wielki sklep 🙂 Wystarczy dokładnie poszukać na półce z przyprawami 🙂
To który przepis na solony karmel lepszy? Bo w ebooku jest inny. ?
W ebooku jest solony karmel dosłownie, a tutaj jest przepis na krem. Szybciej się go robi i lepiej pasuje do przepisu
Ten różowy hummus jest przepiękny! Nie mogę się doczekać, aż będę mogła wypróbować te przepisy ❤️❤️❤️
Dziś wypróbowany wegański mac&cheese z kokosowym bekonem 🙂 Wyszło przepysznie. Niestety małż jakoś nie był zainteresowany, co wsumie mnie cieszy, bo mam dzięki temu obiad na jutro do pracy. Kto nie ma jeszcze tego ebooka niech to szybko zmienia i kupuje, bo według mnie naprawde warto 🙂
Aww dzięki kochana!
Ja dziś robiłam krówki i wyszły przepyszne. Nie jadłam lepszych. Te kupne się chowają
Pytanie do pierwszego przepisu – czym można zastąpić daktyle? Jakoś za nimi nie przepadam?… i czy zamiast płatków owsianych można użyć ryżowych (akurat mam pod ręką)??
Ps. Oj kusisz ebookiem, kusisz… muszę poważnie rozważyć zakup?
1. Nie wyczujesz smaku daktyli, gwarantuje!! 🙂
2. Jasne, mogą być płatki ryżowe. Będzie ryżowianka zamiast owsianki :p
Cudowny pomysł! Zawsze byłam zwolenniczką diety wegetariańskiej i wegańskiej Uważam, że przejście na dietę wegetariańską to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możemy zrobić dla naszego zdrowia. Poza tym Twoje przepisy są świetne i mam nadzieję, że cała książka będzie taka sama! 😉
Uwielbiam owsianki 🙂
Z pewnością zrobię solony karmel <3 yummy! super wpis!
http://carmelatte.co/
Wiem, ze Twoj food book to bajka, jeszcze nie mam, ale to wiem!
Wlasnie robie sniadanie z pierwszego przepisu. Mam kiepski blender, wiec musialam zwiekszyc ilosc plynow w sosie. Jest nieziemski! Jesli sie nie opanuje to bede musiala robic druga porcje.?
Z dobrym blenderem i prawidlowymi proporcjami musi smakowac oblednie!
Dzięki za przepisy, wypróbuję, jeśli będą smaczne, to może się skuszę na e-booka. Mam syrop daktylowy 100%z daktyli, czy się nada zamiast tych suszonych?Syrop jest gęsty i smaczny, polecam!
Zdradź gdzie kupiłaś syrop? 🙂
Czekoladowa owsianka to strzał w 10!
Nie mogę się doczekać aż go kupię. Eliza – realizuj dalej swoje plany tak jak to robisz i czasem na przekór wszystkim niedowiarkom!!!!!
Ja do hummusu w wersji różowej używam pieczonego buraka. Zawsze je piekę, są wtedy słodkie i smakowite. Nie lubię takich wyblakłych gotowanych, pieczone to dla mnie dużo wyższy level. Nie jem pieczonego i samych buraków często, wiec nie muszę zastępować w tym przypadku pieczenia gotowaniem. Polecam wypróbować 🙂 (no ale wiadomo, jesli ktoś chce tylko jeden mały kawałek do hummusu, a nie do sałatki czy górę innych warzyw, to nie bedzie piekł przez godzine 1buraka :)).
Mango sticky rice to jedna z najlepszych rzeczy ktorymi zajadalam sie w Tajlandii! Dziękuję ze udostępniłas wlasnie ten przepis, ale mialam farta ❤
Idealnie się składa! To totalnie smak Tajlandii
Ta czekoladowa owsianka robi robotę 🙂
Ja jakiś czas temu kupiłam gotowy różowy hummus. Był z burakiem i chrzanem. Mało, że piękny to jeszcze przepyszny
hej 🙂 zastanawiam się nad zakupem Twojego ebooka, tylko nie wiem czy przepisy trafią w moje smaki 😀 nie przepadam za owocami, śniadaniami czy obiadami na słodko, wolę zdecydowanie warzywa i ostrzejsze smaki 🙂 podpowiedz proszę jaki mniej więcej jest stosunek słodkich przepisów do całości? z góry dziękuję 🙂 i gratuluję takiej sprzedaży ebooka 😀
Monika, tam jest ok 80 przepisów. Sniadania to 13 przepisów, a obiadów na słodko absolutnie nie ma. Gratantuje, że będziesz zadowolona 🙂
Dołączyłam do funclubu różowego hummusa! Pięknie wygląda, a jak smakuje…! 😀
Dziś kupiłam e-booka i nie mogę się doczekać wielkiego gotowania 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Juhuuuuuu! trzymam kciuki 🙂
Ale super, Jak udało ci się zrobić takie literki z mango ? :O
Kupiłam na Allegro wykrywaczom do ciastek
Chodzi o mleko roślinne kokosowe w kartonie czy to w puszce ?
Zależy do jakiego przepisu. Jeśli robisz bita smietane kokosowa to w puszce
Eliza, czy można czymś zastąpić płatki drożdżowe? To jedyna rzecz, której nie mogę dorwać w swoim mieście ?
Kochana, zamów online. Tego się nie da zastąpić 😛
Hej 🙂 czy mozna zastapic mleko ryzowe zwyklym mlekiem, a syrop z agawy miodem?
jasne 🙂
Czy ciecierzyca do hummusu musi byc ugotowana? I jak duza puszka? U mnie w sklepie sa roznej wielkosci…
Eliza, jakiej pojemności są słoiczki na owsiankę? Widzę ze idealne na 2 porcje wiec ślicznie proszę o info ❤️
Comments are closed.