Trzy pomysły na genialny obiad

przez Eliza Wydrych

Nie macie pomysłu na obiad? To już macie! I to aż trzy. Te dania to moje absolutne hity. Smakują każdemu, są super zdrowe, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Jeden przepis jest wege, a dwa są pescowegetariańskie.

Sos pomidorowy z łososiem

Mleko kokosowe stanowi podstawę niemal każdego dania jakie przygotowuję. Nie inaczej będzie w tym przypadku. Mleko kokosowe łagodzi kwaśny smak pomidorowej passaty, a łosoś dodaje odrobinę słonej nuty. Kupując łososia wędzonego zwracajcie uwagę czy jest wyhodowany czy złowiony. Te złowione są o niebo zdrowsze, mają inny kolor i lepszy smak.

sos z łososiem

PRZEPIS W MOIM SEMIWEGETARIAŃSKIM EBOOKU

łosoś makaron

 

Curry z brokuła z wędzoną rybą

Połączenie nieoczywiste, ale jakże pyyyszne. Słodycz mleka kokosowego idealnie komponuje się z brokułem, orientalną pastą curry i słoną wędzoną rybą. Do tego ryż basmati i świeża kolendra. Pokochacie to danie!

 

ryba

Faszerowania dynia

Uwielbiam dynię piżmową, bo można znaleźć ją w marketach przez okrągły rok. To też według mnie najsmaczniejsza odmiana i co ważne, najmniej z nią roboty. Ten przepis to moja inwencja twórcza.  Farsz jest tak genialny, że z powodzeniem można go podawać z ryżem czy makaronem. Jeśli zrobicie go zbyt dużo, następnego dnia możecie go podać w zupełnie innej odsłonie

dynia

faszerowana dynia

PRZEPIS W MOIM SEMIWEGETARIAŃSKIM EBOOKU

Przygotowany sos wykładany na upieczoną dynię i podajemy z wegańskim serem (opcjonalnie), wegańskim majonezem (opcjonalnie), ostrym ketchupem i świeżą kolendrą.
To jak, robicie? 🙂

ZOBACZ TAKŻE

27 komentarzy

kashienka z OdkrywajacAmeryke 3 października, 2017 - 3:07 am

Ryb już nie jadam, ale trzecie danie wygląda tak smakowicie, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis <3

Moją ulubioną dynią, jest dynia makaronowa. Robię z niej zdrowe spaghetti przez okrągły rok 🙂

Asia 3 października, 2017 - 7:34 am

Wszystko wygląda smacznie! ja jednak jakoś nie mogę przekonać się do mleczka kokosowego. O dziwo, bo wszystko co kokosowe, z surowym kokosem włącznie uwielbiam. Mleko jest dla mnie za mdłe i staje mi w gardle. Ani z chia, ani w koktajlach, no nie i koniec 🙂
Chociaż może warto spróbować w połączeniu z innymi smakami., jak powyżej. Może by mnie zaskoczyło 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 3 października, 2017 - 9:26 am

W połączeniu z innymi, tak wyrazistymi smakami kokos jest niewyczuwalny. Mleko koko daje konsystencje i łagodzi smak dania. Polecam bardzo!!!

Ela - themomentsbyela.pl 3 października, 2017 - 7:41 am

Świetne przepisy. Dzisiaj testuję faszerowaną dynię. Super wpisuje się w jesienny klimat.
Wielkie dzięki za kapitalne pomysły.

Zosia 3 października, 2017 - 9:45 am

Wszystkie wyglądają obłędnie, muszę koniecznie wypróbować. Dzięki za inspirację.

Monika 3 października, 2017 - 10:24 am

Wszystkie trzy propozycje laduja na mojej liscie, bede chetnie po nie siegac 😀 rowniez uwielbiam dynie pizmowa ;D

estera 3 października, 2017 - 11:38 am

Może Eliza napiszesz jeszcze raz jakich firm mleko kokosowe używasz?:)

Eliza Wydrych Strzelecka 3 października, 2017 - 2:08 pm

Real Thai. Ma 85% ekstraktu z kokosa, a reszta to woda <3

bejbix 3 października, 2017 - 12:17 pm

Moje oczy już się najadły, ale w brzuszku pusto ;p To curry mogłabym śmignąć na obiad 😉 Miłego dnia. Jestem tutaj.

ladyagat 3 października, 2017 - 12:52 pm

Pysznie wyglada ta faszerowana dynia #omnim idealne danie na jesien 🙂

Carmelatte 3 października, 2017 - 1:05 pm

Świetne pomysły! A jak cudownie podane <3

Carmelatte

Ewa Macherowska 3 października, 2017 - 2:29 pm

Wszystkie wyglądają przepysznie 🙂

Monika 4 października, 2017 - 8:10 am

Eliza, czy Ty nie lubisz świeżych, surowych warzyw i owoców?

Karo 4 października, 2017 - 4:48 pm

Eliza czy pisząc mleko mas zna mysli mleko czy mleczko 🙂

Kinga 4 października, 2017 - 6:40 pm

Elizo, wypróbowałam pierwszy przepis i od razu zostawiam tutaj wiadomość, bo jest przeeeeeepyszne!!!!!! Miałam w lodowce jeszcze marchew i pietruszkę, a zamiast makaronu dodałam ryż. A zamiast łososia pstrąga wędzonego. Polecam! Bardzo pożywne, rozgrzewające. Pozdrawiam serdecznie :))

Eliza Wydrych Strzelecka 4 października, 2017 - 7:30 pm

Cudownie to czytać!!!!!! 🙂

Kinga - mylittlepleasures.pl 4 października, 2017 - 7:56 pm

Zazwyczaj robię makaron z łososiem i jogurtem (zamiast śmietany), ale chętnie się skuszę na ten sos pomidorowy. Ostatnie danie – bomba! Skuszę się na pewno 🙂

Anonim 5 października, 2017 - 5:20 pm

Dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem, ale na pewno wypróbuję jeden z tych przepisów 🙂

Mineral 6 października, 2017 - 2:17 pm

Przeczytałem i już jestem głodny !! 🙂 Na początek sos pomidorowy z łososiem poproszę 😉

Beata 7 października, 2017 - 5:07 am

Faszerowana dynia brzmi smakowicie! Muszę wypróbować! 🙂

netgirl 7 października, 2017 - 8:14 am

mniam :* ola boga pyszne ,jesteś śwetną blogerką ….ladne ciuchy wpadnij na mojego bloga

Monika - Paris by Moni 7 października, 2017 - 10:37 am

To niesamowite, ze kokosa nie lubie w smaku, ale mleczko kokosowe tez dorzucam wszedzie, gdzie sie da 🙂 Bardzo mi sie podoba ten ostatni przepis na faszerowana dynie, to moje ulubione warzywo jesieni.

Tomasz 11 października, 2017 - 9:03 am

Super blog, ogólnie do takiego jedzonka polecam się czegoś dobrego napić ! Sam zajmuje się prowadzeniem barów mobilnych i powiem wam że na drinkach się sam. Jak ktoś się też tym interesuje to polecam koktajl Mery_Morgorrows 2.0 oczywiście wersja 1.0 jest klasyczna ale 2.0 ma w sobie to coś 🙂

Klaudia 15 października, 2017 - 4:46 pm

Eliza zrobiłam to curry chociaż wcale nie byłam przekonana do tego połączenia, dzięki wielkie, szybki i pyszny obiad!

Eliza Wydrych Strzelecka 16 października, 2017 - 2:34 pm

Bosko! 🙂

Słońce 17 października, 2017 - 7:23 pm

Konkluzja jest taka, że wszystko smakuje lepiej z mlekiem kokosowym – bardzo prawdziwe 😉 z wędzoną rybą jeszcze nie próbowałam, wszystko przede mną 🙂

spinka 22 listopada, 2017 - 6:33 pm

Te curry z brokułem faktycznie dobre 🙂 super ze podzieliłas sie takim fajnym przepisem!

Comments are closed.