Trzy pomysły na dynię

przez Eliza Wydrych

Sezon na dynię w pełni! Dziś mam dla Was trzy pomysły na dania z dynią w roli głównej. Jest pasta z dyni i cieciorki idealna na śniadanie, zupa dyniowa, którą możecie zaserwować na obiad, i faszerowana dynia na kolację. Mam nadzieję, że przepisy Was zainspirują i przygotujecie jakieś danie, póki dostęp do dyni jest nieograniczony. Może przekona Was fakt, że dynia jest niskokaloryczna i bogata w beta-karoten, potas i fosfor. Ponadto pomaga w odchudzaniu i działa odkwaszająco!

Czym się kierować podczas zakupu dyni? Im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witaminy B1, PP i karotenu.

Pasta z dyni i cieciorki

Składniki:
  • puszka cieciorki
  • 2 plastry upieczonej dyni
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

pasta z cieciorki i dyni1Przygotowanie:
Cieciorkę zblenduj razem z upieczoną dynią, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, zblenduj ponownie. Całość posyp kolendrą.

Krem dyniowo-kokosowy z tajską bazylią
krem dyniowo kokosowy z tajską bazylią

Składniki:
  • mała dynia hokkaido
  • puszka mleka kokosowego
  • kilka listków tajskiej bazylii
  • sok z jednej cytryny
  • łodyga trawy cytrynowej
  • sól, pieprz
krem dyniowo kokosowy z tajską bazylią1
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż dynia zmięknie, następnie zmiksuj blenderem, dolej mleko kokosowe. Całość zostaw na małym ogniu, dołóż trawę cytrynową oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i udekoruj tajską bazylią.


Dynia faszerowana pęczakiem

dynia faszerowana pęczakiem

Składniki:
  • jedna dynia
  • 50 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 suszone pomidorki
  • łyżka koziego sera
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

dynia faszerowana pęczakiem1
Przygotowanie:

Dynię obierz i przekrój, przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, owiń w folię aluminiową i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ugotowaną kaszę dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane pomidory i pietruszkę. Nałóż na środek dyni kaszę, pokrusz kozi ser i udekoruj dodatkową pietruszką. Podawaj ciepłe!

Dajcie znać, które danie wygląda najlepiej i które chętnie byście zaserwowali.12077462_10208067304185970_2069602688_nOczywiście nie chodzi o to, by zjeść te wszystkie dania jednego dnia: nie chcemy przecież, żeby dynia nam się przejadła. Chociaż mnie to chyba nie grozi… TEAM DYNIA! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

26 komentarzy

AnitaS 12 października, 2015 - 10:48 am

Uwielbiam ten cykl trzy pomysły na. A dynie kocham miłością bezgraniczną więc tym bardziej love <3

żaba 12 października, 2015 - 11:08 am

Nie mogę wybrać, które wygląda najlepiej. Wszystkie wyglądają pięknie 🙂 Chyba zejdę zaraz do warzywniaka <3

Eliza Wydrych Strzelecka 12 października, 2015 - 11:09 am

<3
Ja też idę do warzywniaka, dziś serwuję dynie w kremowym sosie z makaronem. Omnomnom 🙂

Karola 12 października, 2015 - 12:18 pm

Możemy prosić o przepis na dynię w kremowym sobie z makaronem ? 🙂 PS. Czy jadłospisy tygodniowe pojawią się tak , jak mówiłaś ?

żaba 12 października, 2015 - 12:35 pm

Poprosimy potem zdjęcia i przepis 🙂 Już mi ślinka cieknie 😛

Anita 12 października, 2015 - 12:41 pm

Dynie kocham i chętnie coś przyżądzę. Ta pasta brzmi pysznie i pożywnie

Marta 12 października, 2015 - 1:41 pm

Ja chętnie wypróbuje pastę z dyni i cieciorki. Wygląda smakowicie i pożywnie. W tym sezonie udało mi się już wypróbować kilka przepisów z dyni. Do tej pory najbardziej smakowało mi jednak ciasto dyniowe.

aga 12 października, 2015 - 3:02 pm

uwielbiam zupę dyniową <3
kiedy będzie jakiś vlog?

Eliza Wydrych Strzelecka 12 października, 2015 - 3:17 pm

Dzis bedzie kolejny odcinek Trzy razy TAK! 🙁

Emma 12 października, 2015 - 5:56 pm

Jutro robię zupę 😉

Ania 12 października, 2015 - 6:10 pm

U nas dynia tez kroluje, a ostatnio hitem stalo sie risotto z dynia!

Eliza Wydrych Strzelecka 12 października, 2015 - 6:16 pm

ojeny brzmi pyyysznie!

Asia 12 października, 2015 - 7:58 pm

Uwielbiam dynię 🙂 Robię z niej zupę, pikantne curry z łososiem, placuszki serowo-dyniowe, ciasto dyniowe z orzechami, kopytka dyniowe… W tym roku dodam coś nowego do stałego repertuaru 😉

Domi 12 października, 2015 - 9:53 pm

Pasta dyniowa brzmi pysznie! Ostatnio totalnie zwariowałam na punkcie wszelkiego rodzaju past. Dzisiaj wyjadłam pastę fasolowo-czosnkową według Jadłonomii. Niebo w gębie!

poczekarska 13 października, 2015 - 1:55 pm

pasta jest super! wypróbowałam 🙂

Flora 13 października, 2015 - 2:12 pm

ja polecam dynię makaronową. w zeszłym roku kupiłam ją przypadkiem, zakochałam się w tym smaku przypominającym odrobinę mango. w tym roku posadziłam w ogródku żeby mieć swoją. mam ponad 20 sztuk i 2 x w tygodniu czaruje z niej coś nowego. prawdziwy hit to robienie z niej makaronu z sosem pomidorowym (oczywiscie bez makaronu):P

ala 13 października, 2015 - 3:10 pm

bardzo jestem ciekawa smaku tej pasty 🙂

Alabasterfox 13 października, 2015 - 3:59 pm

Dynia i cieciorka są już na mojej dzisiejszej liście zakupów – ta pasta wprost musi znaleźć się w mojej lodówce 🙂

Gender Gosposia 13 października, 2015 - 10:11 pm

Z dyni tylko krem albo dżem. Wariant kremowy jest najllepszy smakowo – nuta kokosowa. Nie paćka się jak pasta i jest dużo prostszy w przygotowaniu niż faszerowany owoc. Taki wariant optymalny.

Eliza Wydrych Strzelecka 13 października, 2015 - 10:14 pm

dżem z dyni mmmm, to musi być coś pycha <3

Izabela 14 października, 2015 - 11:06 am

Wczoraj zjadłam na kolację sałatkę z rukolą i dynią, wcześniej była zupa dyniowa, ale te zdjęcia są tak przepyszne, że jadę do sklepu po kolejną porcję tego warzywa. Cudownie aromatyczne zdjęcia! 😀

Eliza Wydrych Strzelecka 14 października, 2015 - 11:08 am

Ja wczoraj zrobiłam makaron z dynią/mleczkiem kokosowym i rozmarynem. Coś cudownegooo!

Olga 14 października, 2015 - 11:46 am

Również kocham dynię <3
Najlepiej to zupa lub placki z dyni…
U mnie dzisiaj grzanki z rukolą, serem pleśniowym i gruszką 🙂 uwielbiam jesień za jej produkty sezonowe !

Maggdaline 14 października, 2015 - 4:38 pm

Elizka, co to z tym wzorem w deski? To jakiś obrus, czy podkładka, czy co? 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 14 października, 2015 - 4:40 pm

To kawałek drewnianej podłogi 🙂

Kiedyś się zastanawiałam skąd te wszystkie blogerki kulinarne mają tyle pięknych drewnianych desek. Przecież nie mogą mieć tylu stołów w domu. Okazało się, że mają właśnie takie deski w mniejszych i większych kawałkach. One idealnie nadają się na tło do fotek 🙂

Ewa 15 października, 2015 - 10:17 am

Widziałam zdjęcie tego rosołu na instagramie i pozazdrościłam. Ja niestety nie potrafię robić taikego klarownego. Wychodzi mi mętny. CO ROBIĘ ŹLE?

Comments are closed.