Sezon na dynię w pełni! Dziś mam dla Was trzy pomysły na dania z dynią w roli głównej. Jest pasta z dyni i cieciorki idealna na śniadanie, zupa dyniowa, którą możecie zaserwować na obiad, i faszerowana dynia na kolację. Mam nadzieję, że przepisy Was zainspirują i przygotujecie jakieś danie, póki dostęp do dyni jest nieograniczony. Może przekona Was fakt, że dynia jest niskokaloryczna i bogata w beta-karoten, potas i fosfor. Ponadto pomaga w odchudzaniu i działa odkwaszająco!
Czym się kierować podczas zakupu dyni? Im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witaminy B1, PP i karotenu.
Pasta z dyni i cieciorki
- puszka cieciorki
- 2 plastry upieczonej dyni
- łyżeczka kurkumy
- 100 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cieciorkę zblenduj razem z upieczoną dynią, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy, zblenduj ponownie. Całość posyp kolendrą.
Krem dyniowo-kokosowy z tajską bazylią
- mała dynia hokkaido
- puszka mleka kokosowego
- kilka listków tajskiej bazylii
- sok z jednej cytryny
- łodyga trawy cytrynowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż dynia zmięknie, następnie zmiksuj blenderem, dolej mleko kokosowe. Całość zostaw na małym ogniu, dołóż trawę cytrynową oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek i udekoruj tajską bazylią.
- jedna dynia
- 50 g ugotowanej kaszy pęczak
- 2 suszone pomidorki
- łyżka koziego sera
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Dynię obierz i przekrój, przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, owiń w folię aluminiową i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ugotowaną kaszę dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane pomidory i pietruszkę. Nałóż na środek dyni kaszę, pokrusz kozi ser i udekoruj dodatkową pietruszką. Podawaj ciepłe!
Dajcie znać, które danie wygląda najlepiej i które chętnie byście zaserwowali.Oczywiście nie chodzi o to, by zjeść te wszystkie dania jednego dnia: nie chcemy przecież, żeby dynia nam się przejadła. Chociaż mnie to chyba nie grozi… TEAM DYNIA! 🙂
26 komentarzy
Uwielbiam ten cykl trzy pomysły na. A dynie kocham miłością bezgraniczną więc tym bardziej love <3
Nie mogę wybrać, które wygląda najlepiej. Wszystkie wyglądają pięknie 🙂 Chyba zejdę zaraz do warzywniaka <3
<3
Ja też idę do warzywniaka, dziś serwuję dynie w kremowym sosie z makaronem. Omnomnom 🙂
Możemy prosić o przepis na dynię w kremowym sobie z makaronem ? 🙂 PS. Czy jadłospisy tygodniowe pojawią się tak , jak mówiłaś ?
Poprosimy potem zdjęcia i przepis 🙂 Już mi ślinka cieknie 😛
Dynie kocham i chętnie coś przyżądzę. Ta pasta brzmi pysznie i pożywnie
Ja chętnie wypróbuje pastę z dyni i cieciorki. Wygląda smakowicie i pożywnie. W tym sezonie udało mi się już wypróbować kilka przepisów z dyni. Do tej pory najbardziej smakowało mi jednak ciasto dyniowe.
uwielbiam zupę dyniową <3
kiedy będzie jakiś vlog?
Dzis bedzie kolejny odcinek Trzy razy TAK! 🙁
Jutro robię zupę 😉
U nas dynia tez kroluje, a ostatnio hitem stalo sie risotto z dynia!
ojeny brzmi pyyysznie!
Uwielbiam dynię 🙂 Robię z niej zupę, pikantne curry z łososiem, placuszki serowo-dyniowe, ciasto dyniowe z orzechami, kopytka dyniowe… W tym roku dodam coś nowego do stałego repertuaru 😉
Pasta dyniowa brzmi pysznie! Ostatnio totalnie zwariowałam na punkcie wszelkiego rodzaju past. Dzisiaj wyjadłam pastę fasolowo-czosnkową według Jadłonomii. Niebo w gębie!
pasta jest super! wypróbowałam 🙂
ja polecam dynię makaronową. w zeszłym roku kupiłam ją przypadkiem, zakochałam się w tym smaku przypominającym odrobinę mango. w tym roku posadziłam w ogródku żeby mieć swoją. mam ponad 20 sztuk i 2 x w tygodniu czaruje z niej coś nowego. prawdziwy hit to robienie z niej makaronu z sosem pomidorowym (oczywiscie bez makaronu):P
bardzo jestem ciekawa smaku tej pasty 🙂
Dynia i cieciorka są już na mojej dzisiejszej liście zakupów – ta pasta wprost musi znaleźć się w mojej lodówce 🙂
Z dyni tylko krem albo dżem. Wariant kremowy jest najllepszy smakowo – nuta kokosowa. Nie paćka się jak pasta i jest dużo prostszy w przygotowaniu niż faszerowany owoc. Taki wariant optymalny.
dżem z dyni mmmm, to musi być coś pycha <3
Wczoraj zjadłam na kolację sałatkę z rukolą i dynią, wcześniej była zupa dyniowa, ale te zdjęcia są tak przepyszne, że jadę do sklepu po kolejną porcję tego warzywa. Cudownie aromatyczne zdjęcia! 😀
Ja wczoraj zrobiłam makaron z dynią/mleczkiem kokosowym i rozmarynem. Coś cudownegooo!
Również kocham dynię <3
Najlepiej to zupa lub placki z dyni…
U mnie dzisiaj grzanki z rukolą, serem pleśniowym i gruszką 🙂 uwielbiam jesień za jej produkty sezonowe !
Elizka, co to z tym wzorem w deski? To jakiś obrus, czy podkładka, czy co? 🙂
To kawałek drewnianej podłogi 🙂
Kiedyś się zastanawiałam skąd te wszystkie blogerki kulinarne mają tyle pięknych drewnianych desek. Przecież nie mogą mieć tylu stołów w domu. Okazało się, że mają właśnie takie deski w mniejszych i większych kawałkach. One idealnie nadają się na tło do fotek 🙂
Widziałam zdjęcie tego rosołu na instagramie i pozazdrościłam. Ja niestety nie potrafię robić taikego klarownego. Wychodzi mi mętny. CO ROBIĘ ŹLE?
Comments are closed.