Trzy pomysły na dania z makaronem

przez Eliza Wydrych Strzelecka
33 komentarze

Uwielbiam włoską kuchnię, a w szczególności makarony. Dziś mam dla Was trzy przepisy z pastą w roli głównej. Nie wszyscy moi czytelnicy są na diecie, więc jeśli ktoś ma ochotę na ociekające śmietanką danie (mniam), mam coś dla niego! Ja obecnie przechodzę kryzys. Nie chce mi się ani zdrowo jeść, ani ćwiczyć, więc obżeram się czym popadnie i tłumaczę to sobie jesienną chandrą, długimi wieczorami… i obiecuję sobie, że od jutra dieta.

Na Instagramie okazało się, że nie jestem sama, a mój przepis na banoffee bije rekordy popularności. Och, wrzućmy czasem na luz, nie jesteśmy robotami. Dopadają nas przecież kryzysy i gorsze dni, dlatego ja leniuchuję, nabieram sił i niedługo wracam ze zdwojoną siłą! Przynajmniej taki jest plan 😀

Makaron z zieloną fasolką

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu kolanka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki klarowanego masła czosnkowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

makaron z fasolką szparagową1Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu; możemy skrócić czas do 2 minut. Wtedy makaron będzie twardszy, ale gdy będziemy go podsmażać na patelni, wyrówna się konsystencją do al dente. Fasolkę blanszujemy 3 minuty, zalewamy zimną wodą i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło czosnkowe, dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i podsmażamy fasolkę, by przeszła aromatem masła czosnkowego. Wsypujemy ugotowany makaron i dwie łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron, smażymy przez 2 minuty, podrzucając patelnią lub zwyczajnie delikatnie mieszając, by nie uszkodzić makaronu. Na koniec dodajemy gałązkę rozmarynu (obrane listki) i mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

 

Muszle ze szpinakiem

muszelki ze szpinakiem1Składniki:

  • 250 g makaronu typu muszle
  • 500 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250 g sera ricotta
  • 200 ml śmietanki
  • sól i grubo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • mielone migdały do posypania na koniec

muszelki ze szpinakiemPrzygotowanie:

Makaron powinien być al dente. Gotujemy go z dodatkiem soli i odrobiny oliwySzpinak rozmrażamy na patelni (chyba że mamy świeży: wtedy opłukujemy liście i wrzucamy je patelnię), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser ricotta. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając.

Ugotowane muszle nadziewamy ciepłą masą serowo-szpinakową. Śmietankę albo sos beszamelowy wlewamy na spód naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy. Na to układamy nadziewane muszelki i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku, na najniższej półce (grzanie od dołu), do momentu, aż zagrzeje się śmietanka i cała potrawa będzie ciepła. Przed podaniem posypujemy muszelki mielonymi migdałami.

 

Makaron ryżowy z krewetkami

makaron ryzowy z krewetkamiJPGSkładniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 200 g krewetek tygrysich
  • pół brokułu
  • kilka grzybów mun
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy ryżowej
  • płatki chili

makaron ryzowy z krewetkami i warzywamiPrzygotowanie:

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie, a następnie kroimy w paski. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Cebulę oraz czosnek kroimy raczej w grubą kostkę i prażymy na oleju. Następnie dodajemy sos sojowy oraz chili w płatkach.

Teraz czas na brokuł, grzyby i krewetki. Oba składniki wrzucamy na patelnię i smażymy, aż brokuł będzie al dente. Dodajemy krewetki i dosłownie chwilę smażymy je z dwóch stron. Na koniec dokładamy makaron i mieszamy.

Podajemy z grubo siekanym szczypiorem lub dymką.


Dajcie znać, jak u Was. Trzymacie się zdrowej diety i regularnych ćwiczeń czy jesień skutecznie Was demotywuje?

33 komentarze
0

ZOBACZ TAKŻE

33 komentarze

Marta 17 listopada, 2015 - 8:22 pm

Każdy ma czasem ochotę na kilka dni obżarstwa nie zwracając uwagi na te wszystkie diety. Ja również uwielbiam takie dni raz na jakiś czas:) Jestem zachwycona muszlami ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, muszę je spróbować 🙂

Odpowiedz
Paula 17 listopada, 2015 - 8:29 pm

Uwielbiam makarony! Przepis ze szpinakiem na pewno niebawem wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Domi 17 listopada, 2015 - 8:43 pm

Nic dla mnie. Jestem wege 🙂

Odpowiedz
Anonim 26 listopada, 2015 - 2:49 pm

Przecież 2 przepisy są wege:P Chyba, że jesteś weganka to tylko pierwszy wchodzi w grę – wystarczy zamienić masło czosnkowe na oliwę z ząbkiem czosnku i voila:)

Odpowiedz
ola 17 listopada, 2015 - 9:06 pm

Jutro makaron !!! Koniec z kurczakiem i brokułami 😀

Odpowiedz
kbc 17 listopada, 2015 - 9:17 pm

A moze to jakis wirus: D? Mnie od czwartku dopadlo niezdrowe odzywianie i to tak na maksa! W kolko czipsy pierogi i slodycze! Do tego jedzenie w nocy czego nie robilam od kilku lat! Masakra jakas!

Odpowiedz
kbc 17 listopada, 2015 - 9:18 pm

I dzieki za wegetarianskie przepisy: )

Odpowiedz
Anka 17 listopada, 2015 - 9:36 pm

Wypróbuję wersję ze szpinakiem 🙂

Odpowiedz
Natalia 17 listopada, 2015 - 9:43 pm

ohhhhh te muszle ze szpinakiem to jadłabym, ah jadła!

Odpowiedz
Baśka 17 listopada, 2015 - 11:02 pm

Taka pora roku. Każdy potrzebuje chwilę odpuścić – dla balansu. Pojedz, popij, poleż. Ale jutro idź pobiegać. Przecież to lubisz!

Odpowiedz
Kaja 18 listopada, 2015 - 7:24 am

Eliza widzę, że lubisz ładną zastawę. Rzuć okiem na ofertę porcelany Ćmielów może coś wpadnie Ci w oko 😉

Odpowiedz
Foxy221 18 listopada, 2015 - 9:50 am

Mój kryzys trwał trzy tygodnie :/
W tym czasie nie ćwiczyłam, nie trzymałam się diety, jadłam dużo-niekoniecznie zdrowych i niskokalorycznych rzeczy. I po tym czasie zapragnęłam wrócić do owsianki na śniadanie, odstawić pieczywo, zjeść gotowane brokuły z indykiem… 🙂 Teraz czekam aż wróci mi ochota na steper 😉
Każdy czasem musi “zejść na złą drogę” by za chwilę wrócić na “lepszą stronę mocy” – takie jest życie 🙂

Odpowiedz
Gabi 18 listopada, 2015 - 10:36 am

Makaron z Fasolka na pewno spróbuję! A mam pytanie, dlaczego wpis o aktualnej kolekcji torebek nie działa? 🙁

Odpowiedz
justekmakemesmile 18 listopada, 2015 - 11:12 am

Uwielbiam makarony, szczególnie razowe z warzywami:))

Odpowiedz
wudkela 19 listopada, 2015 - 12:07 pm

Dokładanie mam to samo w dodatku są szybkie takie dania z makaronem do wykonania no i dietetyczne jeżeli wybierzemy razowy.

Odpowiedz
Justyna 18 listopada, 2015 - 2:18 pm

Uwielbiam makarony, mogłabym je jeść codziennie!

Odpowiedz
Anonim 19 listopada, 2015 - 12:12 pm

Takie proste dania jak te z makaronem sa najlepsze!!!

Odpowiedz
Dominika 18 listopada, 2015 - 2:39 pm

Ile czasu mają się piec muszle w piekarniku?

Odpowiedz
Anonim 18 listopada, 2015 - 3:17 pm

Muszle z szpinakiem zagoszczą również na moim stole 🙂 mniam

Odpowiedz
Eli 18 listopada, 2015 - 4:10 pm

Tak przeglądałam stronę i znalazłam to: http://pl.dawanda.com/product/65463703-poszewka-na-poduszk-z-miloci-do-buldokow z miłości do buldożków! Od razu pomyślałam o Tobie 😀

Odpowiedz
laNika 18 listopada, 2015 - 5:51 pm

Ja ostatnio codziennie czekoladę jem… ale cóż, każdy czasem przechodzi kryzys 😛 Przepis na makaron z zieloną fasolką brzmi bardzo ciekawie 🙂

Odpowiedz
ola 18 listopada, 2015 - 9:51 pm

to ja dla odmiany powiem,że jestem na tej właściwej ścieżce. ćwiczę i mam nadzieję,że w tym wytrwam 🙂 bo też co parę miesięcy mam gorsze dni i odpuszczam sobie treningi. choć nie podchodzę do tego tak rygorystycznie,bo nie mam problemów z figurą,robię to raczej dla zdrowia i kondycji. w ogóle najgorszy jest dla mnie do przetrwania okres! czuję się wtedy fatalnie,nie mogę ćwiczyć,bo mam bardzo silne bóle,a gdy tylko przez tydzien się nie ruszam,to od razu łapię mega lenia.

Odpowiedz
VamppiV 19 listopada, 2015 - 9:18 am

Jesień mnie demotywuje, ale nadal jestem twarda – takie smakowitości bym pochłonęła w mig!

Odpowiedz
Anonim 19 listopada, 2015 - 10:24 am

Eliza, a gdzie kupujesz krewetki?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 19 listopada, 2015 - 10:50 am

Zwykle w Lidlu 🙂

Odpowiedz
keruna 19 listopada, 2015 - 12:11 pm

Ja uwielbiam dania z makaronem chińskim na szybko można je robić jeżeli kupimy gotowe składniki to zajmie nam 15min max, polecam spróbować.
Mój ulubiony przepis:

makaron chiński z warzywami, składniki:

1 opakowanie chińskiej mieszanki warzywnej,
1-1,5 cebula,
1-22 ząbki czosnku,
1 pierś z kurczaka,
½ opakowania makaronu,
sól,
pieprz,
sos sojowy.
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Mięso po pokrojeniu w kostkę nacieramy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę sosu sojowego. Następnie podsmażenie w woku. Kiedy pory w piersi zamkną się, dodajemy cebulę, następnie czosnek. Gdy warzywa te będą już podsmażone, do całości dodajemy mrożoną mieszankę chińską. Smażymy pod przykryciem, w razie konieczności dodając niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy do potrawy makaron, całość doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem i smażymy przez około 3 minuty.

Odpowiedz
Sandra 19 listopada, 2015 - 1:49 pm

Ciekawe pomysły. Makaron z zieloną fasolką oraz ten z krewetkami najbardziej przypadł mi do gustu. Muszę kiedyś spróbować je zrobić 🙂

Odpowiedz
Justyna 19 listopada, 2015 - 3:12 pm

Przepisy super 🙂 Na pewno kiedyś wypróbuje ! Co do diety, leniuchowania i “tłustego” jedzenia ?:) Byłam pełna podziwu jak zebrałaś się do zdrowego odżywiania się i ćwiczenia. Nie rozumiem jak zwykle i przede wszystkim tego, że trzeba odstawić makarony i inne pyszne cuda. Tak, tak.. Pomaga to w odchudzaniu itp. Ale.. Czy na prawdę trzeba odstawiać potrawy które uwielbiamy tylko dlatego żeby być modnym i ciągle chudym ? Myślę, że nie warto rezygnować z czegoś co się bardzo lubi w tym naszym szarym i ponurym życiu. 🙂 Szkoda życia na jedzenie czegoś “fit” 😀

Odpowiedz
Autumn in Berlin 20 listopada, 2015 - 8:10 pm

Oooch kocham makarony, mogłabym je wcinać niemal codziennie… ze szpinakiem, z tuńczykiem, bolognese, carbonarę czy mój ukochany makaron ryżowy. Aaaach <3

Odpowiedz
Justa 21 listopada, 2015 - 12:59 pm

Wygląda bardzo apetycznie!
Pychota!!

Odpowiedz
morqana 23 listopada, 2015 - 6:36 pm

Najbardziej uwielbiam Spaghetti Alla Frontoiana z czosnkiem, pietruszka, pieczarkami, oliwkami i parmezanem z dodatkiem oliwy… niebo w gębie :).
Pastę ze szpinakiem jadłabym codziennie , w ogóle makaron! :).

Mniam mniam, jutro pasta na obiad

Odpowiedz
Dorota 23 listopada, 2015 - 8:03 pm

A skąd ten piękny widelec z czarną rączką? Choruję na takie sztućce 🙂

Odpowiedz
kate 13 kwietnia, 2016 - 11:38 pm

same pysznosc, do tego bez miesa tak jak lubie, pozdrawiam.

Odpowiedz

Dodaj komentarz