Świąteczne przepisy last minute

przez Eliza Wydrych

Mam dla Was trzy przepisy na ostatnią chwilę. Genialny seromakowiec czyli połączenie sernika i makowca – wyobrażacie sobie lepsze połączenie? Do tego świetny przepis na śledzie cytrynowe i… czekoladowe pierniki!

Przepis na pierniki czekoladowe

Składniki:

    • 50 dag mąki pszennej
    • 25 dag mąki razowej
    • 30 dag miodu
    • 15 dag cukru pudru
    • 15 dag masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • opakowanie przyprawy do piernika
    • 2 łyżki kakao
    • 55 g gorzkiej czekolady

pierniki czekoladowePrzygotowanie

Miód podgrzej, czekoladę roztop, dodaj masło, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a następnie wyrób, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkuj (podsypując mąką) na grubość około 2–3 mm lub więcej – w zależności od upodobań.  Kiedy ciasto będzie już gotowe, wycinaj pierniki za pomocą foremek. Piecz około 8–10 minut  w temperaturze 180ºC.

Przepis na śledzie cytrynowe

śledz1Składniki

  • 200g filetów śledziowych matias
  • 2 plastry cytryny
  • duża cebula  
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ½ szklanki dobrej jakości oliwy
  • otarta skórka oraz sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz, papryczka chili.

śledz2Przygotowanie
Śledzie pokroić na niewielkie kawałki, cebulę pociąć w piórka,  olej połączyć z imbirem, chili, sokiem z cytryny, oraz otartymi skórkami. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie słoja wyłożyć piórka cebuli,  plaster cytryny i następnie ułożyć warstwę pokrojonych śledzi i zalać je marynatą, postępować w taki sposób do wykończenia składników pomijając cytrynę, która powinna znaleźć się na wierzchu słoja. Słoik ze śledziami dobrze zamknąć i wstawić przynajmniej na 3 dni do lodówki.

Przepis na seromakowiec

Składniki: na spód

  • 180g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.

seromakowiec

Składniki: na masę makową

  • 500g niebieskiego maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka
  • 180g cukru
  • 200g bakalii
  • 4 łyżki kaszy manny

Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję kaszę mannę oraz bakalię i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. 

seromakowiec 680Składniki: na ser

  • 1 kg sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki
  • 500g śmietany
  • 300g cukru

Ubijam żółtka z cukrem na puszystą masę. Ser łączę ze śmietaną oraz mąką, miksuję na gładką masę, następnie dodaje ubite jaja i delikatnie mieszam do połączenia. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką. Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję. 

Ciasto wkładam do nagrzanego do `140’ piekarnika i piekę 1,5 godziny. Odstawiam do ostudzenia.

Smacznego! 🙂

ZOBACZ TAKŻE

13 komentarzy

Nina 24 grudnia, 2015 - 2:06 pm

świetne przepisy 🙂

Anonim 24 grudnia, 2015 - 2:14 pm

cudne !!!!!

Ewelina 24 grudnia, 2015 - 2:34 pm

ja właśnie pałaszuję pierniki 🙂

Anonim 24 grudnia, 2015 - 3:05 pm

Ooo jakie piękne foremki (koniki), gdzie zakupiłaś?

OlaZima 26 grudnia, 2015 - 3:41 pm

Jeju, te koniki są obłędne! 😀

Gabi Raczkowiak 27 grudnia, 2015 - 5:50 pm

Mimo, że już po świętach i tak mam zamiar spróbować tych ślicznych koników 🙂

balba 27 grudnia, 2015 - 11:30 pm

Cześć Fash, mogłabyś zrobić wpis o tym co warto zobaczyć/zwiedzić w Lublinie? Po Sylwestrze wybieram się na wycieczkę do Lublina i szukam pomysłów 🙂

Paula 28 grudnia, 2015 - 8:01 am

Elizka no dosłownei musisz powiedzieć skąd te cudne konikowe foremki? 🙂

anna 28 grudnia, 2015 - 8:31 am

Ciasteczka i ciasto wygląda smakowicie, zakasam łokcie i wypróbuje te przepisy.

Artur 28 grudnia, 2015 - 11:10 am

Super przepis z tym serniczkiem 🙂

magda gdynia 28 grudnia, 2015 - 12:36 pm

Puk ,puk juz po Swietach,czekamy na poscik 😉

puffa 28 grudnia, 2015 - 7:02 pm

Te śledzie brzmią bardzo pysznie 😉 Może za rok je przyrządzę, albo z okazji Wielkiego Piątku

Paula 29 grudnia, 2015 - 1:44 pm

Eliza przydałyby się jakieś inspiracje na przekąski sylwestrowe 🙂

Comments are closed.