Przepis na świąteczne pierniki

przez Eliza Wydrych Strzelecka
31 komentarzy

Pieczenie pierników w babskim gronie to nasza coroczna tradycja. Zwykle spotykamy się u mnie w pierwszej połowie grudnia. Pieczemy pierniki, dekorujemy je, wcinamy, plotkujemy i pijemy grzańca. W tle leci płyta „Christmas” Michaela Bublé, a w powietrzu unosi się cudowny zapach przyprawy piernikowej. Jest cudownie, beztrosko i tak świątecznie!

Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na tradycyjne świąteczne pierniki.

Pierniki tradycyjne

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki razowej
  • 30 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

przepis na piernikiPrzygotowanie:

Miód podgrzej, dodaj masło, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami, a następnie wyrób, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkuj (podsypując mąką) na grubość około 2–3 mm lub więcej – w zależności od upodobań. Gwarantuję, że po upieczeniu będą mięciutkie! Kiedy ciasto będzie już gotowe, wycinaj pierniki za pomocą foremek. Piecz około 8–10 minut  w temperaturze 180ºC.

Z dziewczynami spotykamy się w przyszłym tygodniu. Nie mogę się doczekać, kiedy pokażę Wam nasze piernikowe szkaradki 🙂

31 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

31 komentarzy

Ag 4 grudnia, 2015 - 6:57 pm

Czy Ty Fash lub czytelniczki wiecie może gdzie kupić fajne foremki do pierniczków w świątecznych kształtach?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 4 grudnia, 2015 - 7:06 pm

home&you, tk maxx 🙂

Odpowiedz
madaline 4 grudnia, 2015 - 7:59 pm

W pepco i moja mama kupiła ostatnio w tesco

Odpowiedz
Klaudia 4 grudnia, 2015 - 8:15 pm

I jeszcze w hm home i w stokrotce…;)

Odpowiedz
Marlena 5 grudnia, 2015 - 12:18 am

Fajne są w Ikei 😉 Ostatnio też widziałam duży komplet w Lidlu. 24 foremki za 14,99-16,99!

Odpowiedz
AGATA 6 grudnia, 2015 - 12:46 pm

Najlepsze są te marki Smolik.
Dostępne na allegro i w sklepach internetowych. Mam całą gromadkę i polecam! 🙂

Odpowiedz
CeciliaLind 7 grudnia, 2015 - 8:47 am

Ja ostatnio kupiłam fajne w Tigerze 🙂

Odpowiedz
ewa 4 grudnia, 2015 - 8:07 pm

Pierniczki sa twarde i miekna po kilku dniach czy od razu mozna je wcinac???

Odpowiedz
Agusz 7 grudnia, 2015 - 10:22 am

podpisanm sie

Odpowiedz
Kasia 8 grudnia, 2015 - 8:42 am

Dziewczyny,
cytuję Fash 🙂
” Gwarantuję, że po upieczeniu będą mięciutkie! ”
:):):)

Odpowiedz
anja 4 grudnia, 2015 - 9:26 pm

Fash, można je jeść np następnego dnia czy muszą trochę poleżeć i zmięknąć?

Odpowiedz
Ola 4 grudnia, 2015 - 9:46 pm

Mam pytanie ile pierników mniej więcej wychodzi z podanej przez Ciebie ilości składników? 🙂

Odpowiedz
Eli 4 grudnia, 2015 - 9:49 pm

Elizka, Twoja Prada z grubej mięsistej skóry to jaki model? Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola 4 grudnia, 2015 - 9:50 pm

Mam pytanie, ile mniej więcej wychodzi Ci pierniczków z porcji składników, które podałaś?:)

Odpowiedz
Dominika 4 grudnia, 2015 - 9:54 pm

Ile pierniczków, tak mniej więcej, wychodzi z takiej ilości składników/ciasta?:)
Ps. Chlebek bananowy-mistrz!

Odpowiedz
chocolatelife 4 grudnia, 2015 - 9:57 pm

Ooo akurat szukam idealnego przepisu na pierniczki! Czy te Twoje są od razu miękkie czy potrzebują czasu?

Odpowiedz
L. 4 grudnia, 2015 - 10:25 pm

Ikea, duży wybór i pasują na święta i poza nimi

Odpowiedz
aga 4 grudnia, 2015 - 11:02 pm

my już z dziewczynami jesteśmy po pieczeniu pierniczków, w tym roku jakoś tak wcześniej – ale było super – to też taka nasza coroczna tradycja 🙂

Odpowiedz
Nina 5 grudnia, 2015 - 12:01 pm

pięknie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Sylwii 6 grudnia, 2015 - 2:01 am

Już mi się podoba przepis, bo z mąką razową. Wypróbuję:)

Odpowiedz
Anonim 6 grudnia, 2015 - 4:50 am

A ta razowa mąka to pszenna czy żytnia?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 6 grudnia, 2015 - 1:10 pm

żytnia 🙂

Odpowiedz
Grażyna 6 grudnia, 2015 - 6:48 pm

Nie mogę się doczekać relacji 🙂 Ja wczoraj piekłam z córką i jej chłopakiem , teraz czekają na lukrowanie 🙂

Odpowiedz
Aleks 7 grudnia, 2015 - 9:28 am

Fash, czy mozesz mi prosze powiedziec czy duzo ich wychodzi z tego przepisu? Dziekuje

Odpowiedz
Judi 7 grudnia, 2015 - 12:26 pm

mi z tego przepisu wyszło ok 70, z dość małych foremek 😉

Odpowiedz
Kasia 8 grudnia, 2015 - 8:45 am

Czekałam na ten przepis :))))
Gotowanie/pieczenie wychodzi mi niestety słabo, a jak coś robię z Twojego przepisu, to zawsze mi wychodzi! Chyba czarujesz te przepisy :):)
A pierniki właśnie marzyło mi się upiec 🙂
Pozdrawiam ciepło w tym świątecznym czasie 🙂

Odpowiedz
Anna 8 grudnia, 2015 - 7:47 pm

Upiekłam – pyszne!! 🙂 🙂 Polecam wszystkim

Odpowiedz
Aleksandra 8 grudnia, 2015 - 11:31 pm

Cudownie! Uwielbiam takie spotkania, lecz nie zawsze uda mi się aby w babskim gronie piec pierniki 😉
Jutro zamierzam zacząć piec, póki co sama, ale może uda mi się jeszcze namówić znajome na wspólne pieczenie pierników;)
Pozdrawiam
Aleksandra

Odpowiedz
Anonim 13 grudnia, 2015 - 5:22 pm

A ja je zrobiłam i wyszły takie sobie. Jak ciepłe to miękkie, jak wystygną to twarde. Poza tym zastanawiam się po co do ciasta soda??

Odpowiedz
Olala 13 grudnia, 2015 - 9:26 pm

zrobiłam i wyszły pycha!

Odpowiedz
Angela 22 grudnia, 2018 - 8:10 pm

Wyszły super ?po kilku dniach najlepsze ?

Odpowiedz

Dodaj komentarz