Rogaliki z ciasta francuskiego na słodko i na słono

przez Eliza Wydrych

Są takie dni, kiedy nie chce nam się gotować super wykwintnego dania. Zamawianie jedzenia też odpada, bo nie mamy ochoty ani na pizze, ani na chińczyka ani też na hinduskie żarcie. Moją odpowiedzią na taką sytuacje są mega szybkie i proste w przygotowaniu dania. Na przykład rogaliki z gotowego ciasta francuskiego. Po prostu wyciągamy z torebki gotowe, rozwałkowane ciasto, dodajemy kilka składników, zawijamy i wkładamy do piekarnika.

Dziś zrobiłam rogaliki na słodko z kostką orzechowej czekolady i kawałkiem banana oraz wytrawne, z serkiem, łososiem i bazyliowym pesto. Przygotowałam też mini tutorial na instagramie, gdzie pokazałam krok po kroku jak to niezwykle proste danie przygotować.

Na silikonowej macie układam ciasto i wykrawam trójkąty
ciasto francuskie gotowe rogalikiKolejny krok to przygotowanie nadzienia. Ja jedną połowę wypełniłam kostką czekolady i bananem, a drugą łososiem, serkiem i pesto. Zapomniałam o użyciu dżemu/powideł. Następnym razem na pewno zrobię też rogaliki z truskawkowym środkiem.rogalikiZawijamy i smarujemy rogaliki żółtkiem
rogaliki z ciasta francuskiegoRogaliki pieczemy w temp 190/200 stopni przez ok. 15 minut
piekarnikRogaliki wyszły idealnie. Kruche, rumiane, z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem.
Rogaliki na słodkoOmnomnomnom 🙂

Macie jakieś swoje przepisy na łatwe, szybkie i równie pyszne dania?

ZOBACZ TAKŻE

68 komentarzy

Magdalena 12 maja, 2014 - 8:31 pm

Ja bardzo lubię 'rollsy’ z naleśników 🙂 Po prostu smażę kilka przyrumienionych placków, kładę plasterki szynki, pokrojone wzdłuż ogórki, paprykę, łososia – co mam w lodówce – następnie rolluję jak sushi i kroję w rolki, któe nadziewam na wykałaczki 🙂 Fajna mała przekąska zarówno na wieczorne seanse jak i spotkania ze znajomymi.

Fashionelka 12 maja, 2014 - 8:32 pm

wow, brzmi super smacznie!

Gieńka 12 maja, 2014 - 9:30 pm

Nie muszą być naleśniki, ja robie z tortilli 🙂

Daria 13 maja, 2014 - 8:35 am

Też je robię 😀 z sosem czosnkowym najlepsze!

Blogodynka 12 maja, 2014 - 8:33 pm

Robiłam podobne, ale nie w kształcie rogalików i zamiast kostki czekolady, wnętrze smarowałam nutellą. Banan pozostawał bez zmian. Jeśli chodzi o słoną wersję muszę wypróbować 😉

Madame Inspiration 12 maja, 2014 - 8:33 pm

Ja z ciasta francuskiego robię mini-pizze: kroję ciasto na kwadraty, smaruję żółtkiem delikatnie, wstawiam do piekarnika (180-200 st.) na 2-4 minuty, wyjmuję, smaruję sosem pomidorowym (ketchup, koncentrat pomidorowy, zioła do wyboru), trochę popęka ciasto, ale to nic, układam szynkę, pomidora, żółty ser i wkładam do piekarnika na 10-12 minut. Pyszności! 🙂

Anonim 12 maja, 2014 - 8:36 pm

Ja dzisiaj robilam racuchy z jablkami posypane cukrem pudrem pyyycha 😀

dominika 12 maja, 2014 - 8:39 pm

Ja dzisiaj robilam racuchy z jablkami posypane cukrem pudrem 😀

Sylwia 12 maja, 2014 - 8:41 pm

Muszę spróbować rogalików na słono, bo do tej pory robiłam tylko słodkie wersje. btw to chrumknięcie na końcu filmiku to któryś z buldogów? 😀

Fashionelka 12 maja, 2014 - 11:39 pm

tak, to był moment w którym czekały, aż im dam spróbować 🙂

marlenaa 26 października, 2015 - 9:50 am

Fajnie Eliza, że napisałaś i pokazałaś jak zawijać ciasto francuskie na te choler** rogaliki bo nie zawsze mi się to udawało. Tutaj u Ciebie na zdjęciach pięknie krok po kroku pokazałaś yaahhhhhh…….piątka dla Ciebie.

Anna Tabak 12 maja, 2014 - 8:55 pm

Szybkie i łatwe – to dla mnie 😀 i nawet sama czekolada w środku by mi wystarczyła. Dzięki za podsunięcie pomysłu, do wypróbowania w weekend 🙂

kate 12 maja, 2014 - 9:05 pm

mistrzuniu, a jak zawijać? wytłumacz proszę laikowi 😀

magda. 12 maja, 2014 - 9:15 pm

Polecam też posmarowac tortille serkiem chrzanowym (almette), na to rucola i wedzony łosoś. Zwinąć, schlodzić i pokroic na mniejsze części. Idealnie sprawdza się na imprezach jak i na drugie sniadanie w pracy:).

Ewelina 12 maja, 2014 - 9:40 pm

Ciasto francuskie jest super! A przekonałam się o tym na święta, jak robiłam z mamą białe kiełbaski zawijane właśnie w ciasto francuskie. Jeśli lubisz koniecznie spróbuj! 🙂

Anonim 12 maja, 2014 - 10:00 pm

Ta czekolada rozpuściła się całkiem w rogalikach? Była zupełnie płynna czy tylko trochę roztopiona? Ja zawsze robiłam z nutellą bo kostka czekolady nigdy mi się dobrze nie roztopiła i najczęściej zostawał kawałek kostki.

Fashionelka 12 maja, 2014 - 11:38 pm

tak, jest zupełnie płynna <3

Asia 12 maja, 2014 - 10:01 pm

świetne!
ja niedawno robiłam z jabłkami, tzn jabłka kroimy w kostkę, każdą kostkę obtaczamy w cukrze pudrze i cynamonie, potem zawijamy w ciasto francuskie, malujemy jajkiem 😉 i do piekarnika. pychota! 🙂

Ania 12 maja, 2014 - 10:21 pm

Wyglądają pysznie 🙂

renia 23 października, 2015 - 6:13 pm

Dokładnie apetycznie bym powiedziała, przepisy na słono z ciastem francuskim należą do moich ulubionych.

Dorosia 12 maja, 2014 - 10:31 pm

Kobieto.. 🙂 miej litość… ja jestem studentką! 😀 pusta lodówka a do sklepu mi sie nie chce iść (dzisiaj leń 😀 )

Maniamamowania 12 maja, 2014 - 10:47 pm

Smakowicie wyglądają te rogaliki. Moim ulubionym daniem na szybko są kluseczki ze szpinakiem. Podduszam szpinak, dodaję odrobinę czosnku, śmietanę i serek topiony. Całość mieszam z kluseczkami i posypuję startym serem. Gotowe w kilka minut.

sof 12 maja, 2014 - 10:51 pm

polecam również na słodko z jabłkiem i cynamonem

Aga 12 maja, 2014 - 10:54 pm

Ja uwielbiam w tym cieście francuskim zawijać kabanoski (drobiowe, z tymże najlepsze wędzone takie grubsze) z serem żółtym.
Piec tak samo;) i podawać z sosami, mniam!

iwa 12 maja, 2014 - 11:03 pm

Takie posty mi skutecznie utrudniają dietę no 😀 ale nie pomyślałabym zrobić z łososiem a pewnie dobre 😛

wenus-lifestyle 12 maja, 2014 - 11:26 pm

Pyszności <3 Rogaliki bardzo lubię, sama planuję dodać przepis na te francuskie, tyle że ja ciasto zagniatam sama. Staram się jeść jak najmniej gotowych dań, no chyba że nie mam czasu ;P

asia 12 maja, 2014 - 11:27 pm

Kurdę, Eliza, nie czaję tego. Jakaś dychotomia się tu wkradła. Z jednej strony ćwiczenia, redukcja, zdrowe jedzenie, a z drugiej rogaliki tłustego ciasta francuskiego z jeszcze bardziej tłustą czekoladą i rybą. Nie rozumiem, albo jedno albo drugie. Taka niekonsekwencja w diecie, skoro od kilku postów (kolejny raz) informujesz że wracasz do diety i ćwiczeń, jako czytelniczkę mnie wkurza. Czuję przez to, że nie da się prowadzić zdrowej diety konsekwentnie i z zadowoleniem, bo nie dajesz takiego przykładu. Nie chodzi o to że masz być od A do Z super fit, bo nikt tego od Ciebie nie wymaga. Ale nie rób tej zakładki dietowo-ruchowej, skoro się tego nie trzymasz. Mam nadzieję, że nie obrazisz się za ten komentarz, tylko potraktujesz go jako budujący i konstruktywny. Pozdrawiam 🙂 Asia

Fashionelka 12 maja, 2014 - 11:38 pm

Asia, wiele razy podkreślałam, że nie popadam ze skrajności w skrajność. Dbam o linie, ćwiczę, jem zdrowo, ale pozwalam sobie też na przyjemności. Jem fastfoody czy czekoladę. Wszystko jest dla ludzi. Zdrowie niekoniecznie = odchudzanie i ta zakładka nie tyczy się jedynie tego. Jest ogromna część czytelniczek, która nie planuje chudnąć, która chce czytać o normalnych, niedietetycznych przepisach 🙂

Karolina 13 maja, 2014 - 9:04 am

A ja nie wiem jak można nie rozumieć tego, że odchudzanie to niekoniecznie non stop wyrzeczenia;) Dziewczyny z takim podejściem zwykle rezygnują po 2 dniach, bo nie są w stanie znieść rygoru, które sobie narzuciły. Ja schudłam, a pozwalałam sobie regularnie, np. na ciasto:) Tylko w kwestii ruchu narzuciłam sobie dużą dyscylipnę, bo sprawiało mi to masę radochy :))

Fashionelka 13 maja, 2014 - 9:53 am

Karolina, dokładnie! 🙂

Nika 12 maja, 2014 - 11:32 pm

Fash, pytanie troche z innej beczki. Czy oplaca sie robic zakupy w wolnoclowkach? Przymierzam sie do zakupu perfum. Ile mniej wiecej moge zaoszczedzic? Nie wiem czy nastawiac sie na jakies duze znizki.

Anonim 13 maja, 2014 - 8:41 am

Podbijam, napisz jak to dokładnie jest z wolnocłówkami

ola 13 maja, 2014 - 6:31 pm

dziewczyny,nie zakładajcie z góry,że kupicie coś bardzo okazyjnie. są rzeczy tańsze,ale są też takie,które kupimy podobnie jak w perfumeriach/sklepach w naszym mieście. polecam nastawić się na konkretny zakup,sprawdzić ceny na miejscu i będąc na wolnocłówce porównać. wtedy zdecydować,czy kupić,czy nie. ja np. sprawdzam cenę dwóch ulubionych perfum w perfumerii w moim mieście,porównuję z wolnocłówką i wtedy decyduję,czy wrzucam do koszyka,czy sobie daruję 🙂 pozdrawiam 🙂

zawodkobieta 12 maja, 2014 - 11:46 pm

oooo też często robimy:) ciacho francuskie zawsze w zamrażarce:) i na niespodziewanych gości – IDEAŁ:) ale gofrów nie pobije:D

Fashionelka 12 maja, 2014 - 11:58 pm

właśnie kupiłam gofrownicę i planuję zrobić razowe gofry 🙂

mmday.pl 12 maja, 2014 - 11:57 pm

Mega pomysł z tą kostką czekolady!!
Tyle razy robiłam rogaliki, a o takich nawet nie pomyślałam. Zainspirowałaś mnie do wypróbowania!

sandrayy 13 maja, 2014 - 6:46 am

ale smaka z rana narobiłaś 😀

Anonim 13 maja, 2014 - 8:14 am

Dla mnie idealnym połączeniem jest ciasto francuskie ze szpinakiem. Daję do tego właściwie wszystko co mam pod ręką idealnie pasuje kurczak lub suszone pomidory. Zawijam to w sakiewki lub większe trójkąty i mam pyszną przekąskę na ciepło lub na zimno, do tego domowej roboty sos czosnkowy i jest pysznie!

Daria 13 maja, 2014 - 8:41 am

Spróbuj też wersji ślimaczej: ciasto smarujesz sosem pomidorowym (w szybkiej wersji keczupem) na to zioła ja daję bazylie, oregano plus sól i pieprz. Na to ser żółty lub mozarella na to szynka parmeńska (może być zwykła) zawijasz jak sushi, kroisz i do piekarnika na kilka minut. Mój mąż to uwielbia 😉

monia 13 maja, 2014 - 9:43 am

mega fajne , tez uwielbam zagryzać łososia czekoladą. mega wykwintnie jemy co 2 dzień a w pozostałe dni hinduskie i pizza. nigdy nie jadam ziemniaków ani mega nudnej wieprzowiny w sosie albo na przykład mega mało eleganckich schabowych

elegancki schabowy :D 14 maja, 2014 - 1:05 pm

omg… elegancki schabowy?

Monika 14 maja, 2014 - 4:23 pm

Mało eleganckie schabowe? NIe chce Ci się nic ładnego z nimi zrobić, więc dla Ciebie to pewnie kawał mięsa i tyle. A sosy, dekoracja? U mnie schabowy to mistrzostwo świata, dekorowany tak, że aż szkoda jeść. Ale jak znasz 2 przepisy na mięso i zero inwencji, to potem powstają takie dziwne posty.

Over the moon 13 maja, 2014 - 11:39 am

Też uwielbiam takie szybkie ciasteczka, tylko zamiast rogalików robię 'koperty’. Jeżeli chodzi o nadzienie to często używam wiśni, kupuję drylowane, w słoiku, ale myślę, że mrożone też dałyby radę 😉

Anonim 13 maja, 2014 - 12:08 pm

ciekawe jak wyglądają w środku ;]

kamson 13 maja, 2014 - 1:56 pm

Dawno mnie nie było, widzę, że mam sporo do nagrodzenia, a już chyba wiem, co dzisiaj wieczorem spróbuję upiec 🙂

Kasia 13 maja, 2014 - 3:04 pm

gdybyś jeszcze kiedyś miała ochotę na coś pysznego i wytrawnego z ciasta francuskiego, to polecam przepis na pikantne rożki indyjskie 🙂

http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/03/59-pikantne-rozki-prawie-jak-indyjskie.html

Pozdrawiam serdecznie

Mii 13 maja, 2014 - 3:51 pm

Jakie ciasto francuskie polecacie kupować?Które jest najlepsze?

Anonim 13 maja, 2014 - 4:56 pm

reklamujesz piekarnik czy milkę?

Fashionelka 13 maja, 2014 - 7:25 pm

Nic nie reklamuje. Gdyby to był wpis sponsorowany napisałabym o tym WYRAŹNIE 🙂

ola 13 maja, 2014 - 6:34 pm

Eliza,pieczesz je na blaszce? wykładasz ją papierem? nie przyklejają się?

apsdufihanrj 13 maja, 2014 - 7:20 pm

Ja robię z kawałkiem fety i różyczką brokuła 🙂 Najlepsze! Tylko ja nie robię rogalików, tylko małe kopertki

Roma 13 maja, 2014 - 8:05 pm

Witaj, rzeczywiście wyglądają pysznie. Lubię takie przepisy,ponieważ można zawsze kombinować z farszami, polewami, dekoracjami i nigdy się to nie znudzi.

Co do prostych przepisów, zasadniczo dbamy o to, by wszystkie przepisy, które publikujemy na blogu były proste i dość szybkie do przygotowania, biorąc pod uwagę prędkość dzisiejszych czasów.
Ostatnio szczególnie posmakowała prosta, ale zaskakująca jednocześnie tortilla z mango…

Katsuumi 13 maja, 2014 - 8:09 pm

Mniam mniam! Jednak mogłaś włożyć kostki czekolady „no name” (tak wiem, Milka lepsza :D), bo zaraz posądzą Cię o lokowanie produktu… Obecnie można takie stwierdzenia niemalże wszędzie.
A jeśli to lokowanie, to megaszacun za fajny, nienachalny sposób, ha! 🙂

Całuję Eliza 😉

Fashionelka 13 maja, 2014 - 9:26 pm

Oczywiście, że nie jest to lokowanie produktu, gdyby było wyraźnie bym o tym napisała. Kryptoreklama to nie moja bajka. Na szczęście większość czytelników o tym wie i pytania o to czy to lokowanie czy nie pojawiają się niezwykle rzadko 🙂

Katsuumi 14 maja, 2014 - 10:41 pm

Wiem wiem 😉 za to Cię lubię 🙂

Karolina 13 maja, 2014 - 9:44 pm

Dzisiaj robiłam rogaliki według Twojego przepisu i były fantastyczne, znikły w pare minut . Szkoda tylko, ze nie ma żadnego kulinarnego vloga

agula 13 maja, 2014 - 9:58 pm

Mniam – na pewno zrobię z czekoladą!

Ardilla 13 maja, 2014 - 10:22 pm

Kiedyś kupiłam mrożone ciasto francuskie, ale nie umiałam sobie z nim poradzić. Na szczęście odkryłam chłodzone i teraz ciasto francuskie to obowiązkowy produkt w mojej lodówce. Najczęściej robię z niego takie paluszki z pastą pomidorową lub musztardą i serem. Są świetne jako niezdrowa przekąska na wieczór i doskonale pasują do wina 🙂 Czasem po prostu człowiek musi coś sobie zrobić wieczorem, żeby przegryzać i nie ma ochoty na chrupanie marchewki – wtedy takie paluszki świetnie się sprawdzają. 15-20 minut i gotowe. Można siąść na kanapie i sobie chrupać. Do tego dobre wino i oliwki – wieczór idealny (byle nie za często). W każdym razie paluszki z ciasta francuskie bardzo polecam – proste, szybkie i smaczne.

dirtyblack 13 maja, 2014 - 11:23 pm

Polecam dodać pieczarki i ser mozzarella, a całość posypać majerankiem.

Z szybkich dań robię też spaghetti z sosem z pomidorów z puszki: szklę cebulkę z czosnkiem, zalewam pomidorami i mocno doprawiam ziołami prowansalskimi.

Pyszna jest też „pizza” na półkruchym cieście – z sosem, serem i szynką/salami.

Jeszcze ze smaków dzieciństwa – melka. Nie wiem, czy ktokolwiek o tym słyszał, czy to nazwa wymyślona przez kogoś z mojej rodziny, ale ubóstwiam jej smak. Roztapiam masełko w rondelku, zasypuję to mąką krupczatką i zlewam mlekiem, mieszając. Zjadam na ciepło ze słodkim kakao. Pycha!

Królowa Karo 13 maja, 2014 - 11:28 pm

Uwielbiam ciasto francuskie – cokolwiek się tam zapakuje do środka, zawsze smakuje bardzo dobrze.

http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 14 maja, 2014 - 10:13 am

mmmm!!! Wygląda pysznie 🙂

olive 14 maja, 2014 - 2:46 pm

Bardzo fajnie 🙂
Często robię takie rogaliki z różnymi nadzieniami (takiego jeszcze nie! – będzie dzisiaj 😉 ). Ale polecam ze szpinakiem i serem pleśniowym, z krewetkami po indyjsku, z tuńczykiem, z mięsem mielonym, z chorizo, z łososiem i mozzarellą, a do tego lampka wina i jest pyszna kolacja! 🙂

kacper 14 maja, 2014 - 6:56 pm

Uwazaj na dzem bo wyplywa! A fajnie sie piecze na tym papierze, w ktore jest owiniete ciasto 😉 dobrze ponakuwac ciasto wykalaczka, pozdrawiam z Gorzowa

Aga 15 maja, 2014 - 1:11 pm

Bardzo fajny przepis!

Magda 15 maja, 2014 - 9:05 pm

Ja też bardzo często robie takie rogaliki, zazwyczaj na jakieś imprezki ze znajomymi do wina lub piwka. Smaczne są też z nadzieniem z łososia, serka śmietankowego i chrzanu! Pychotka!

Oleńka Szafirska 18 marca, 2015 - 12:49 pm

A jeszcze dodam że warto dodawać mak, on dodaje tego super smaku.

Kazada 21 listopada, 2018 - 9:27 pm

Ja wogóle uwielbiam przeróżne przepisy z ciastem francuskim jednak nienawidze go robić gdyż to jest bardzo czasochłonne z tym wkładaniem do lodówki i czekaniem na nie. Dlatego zwykle kupuje je w sklepie. Ok wiem, że to jednak nie to co zrobić samemu ale czasmi jak wiecie dziewczyny nie ma czasu aby zrobić wszystko. Nie wiem czy testowaliście ale ja bardzo polecam wykonać ciasto z serem. Tak właśnie z serem raz jadłame je w górach i po prostu jest przepyszne. Ważne jednak aby ser był świeży wtedy smakuje najlepiej no i oczywiście jak od razu je wyjmiemy z piekarnika i jest jeszcze cieplutkie to wtedy już w ogóle jest super.

Betaaa 25 listopada, 2018 - 9:25 pm

Ja uwielbiam jeść ciasto francuskie na słodko z jabłkami jest dla mnie numerem jeden , czasami jak je robie to jeszcze robię 2 inne smaki dla dzieci. Zwykle na drugim miejscu króluje u mnie te z budyniem oraz z dżemem. Polecam Wam spróbować gdyż wychodzą one cudownie w takim połączeniu. Oczywiście nie musimy zmieniać przepisu tylko po prostu w inny sposób je nadziewamy. Najlepsze według mnie są jeszcze gorące.
Mój przepis na takie pyszne rogaliki.

Składniki do przepisu na ciasto francuskie:

2 opakowania ciasta francuskiego – ja zwykle kupuje gotowe
3-4 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki cynamonu
18g cukru
1 jajko

Sposób w jaki to przygotowuje: ( poszczególne etapy krok po kroku dla Was )

1) Na samym początku obieramy jabłka i kroimy je w kostkę, oczywiście wydłubujemy pestki. Dodajemy do nich cynamon i odstawiamy je na bok.
2) Kroimy gotowe kupione ciasto francuskie , ja kroje je na kwadraciki .
3) Dodajemy jabłka na każdy kwadracik
4) Zawijamy i układamy na blaszce do pieczenia, pieczemy je przez około 13minut w temperaturze w piekarniku około 210 stopni.

Domowy przepis na ciasto francuskie ( ja mam zmodyfikowany przepis z moje-wypieki.com ) . Wychodzi nam około kilogram ciasta.

Składniki jakie musimy zakupić do wykonania ciasta to:
180 ml zimnej wody
14 g (1 łyżka) miałkiej soli
450 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
140 g mąki krupczatki
220 g mąki pszennej

Pierwszy krok to:
Wlewamy wodę do szklanki, dodajemy sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztapiamy 60 gram masła na dość wolnym ogniu. Mąki wsypujemy do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.
Krok drugi to:
Formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią, zawijamy w w folie i wsadzamy na około 2 godziny do lodówki.
Trzeci krok to:
Pozostałe masło kroimy na małe kawałeczki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i odłożyć do lodówki.
Czwarty krok to:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na stolnicy ( oczywiście musimy ją troszkę posypać mąką aby nam się ona nie kleiła ) . Wałkujemy na grubość około 2 cm, na środku rozkładamy schłodzone masło.
Piaty krok to:
Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
Szósty krok to:
Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkowujemy na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Kolejny krok wykonania przepisu:
Składamy na 3 części ( czyli tworzy nam się taki prostokąt ) Takie ciasto znowu wkładamy do lodówki na jakieś 1,5 godziny.
Kolejny krok:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy, smacznego.

Comments are closed.