Przepis na wielkanocny pasztet z selera – HIT

przez Eliza Wydrych Strzelecka
48 komentarzy

Ten pasztet zrobił furrorę na moim InstaStory. Pokazywałam tam to cudo i wspólnie z Wami je przygotowywałam.  Posypały się dziesiątki próśb o przepis, a z racji tego, że to idealna propozycja na wielkanocny stół nie ma lepszego momentu niż podzielenie się przepisem z Wami teraz.

To mój sprawdzony przepis. Próbowałam kilku, ale pozmieniałam gramaturę według własnych upodobań i przyznam nieskromnie, że ten przepis jest idealny. Zajadają się nim nawet najwięksi mięsarianie. Co więcej, ten pasztet jest dietetyczny i można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Pasztet podany z ogórkiem kiszonym, pajdą chleba i chrzanem smakuje WY-BO-RNIE. No i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nie może go zabraknąć na Waszych świątecznych stołach.

pasztet z selera przepis

Przepis znajduje się w moim EBOOKU

48 komentarzy
0

ZOBACZ TAKŻE

48 komentarzy

Agnieszka 11 kwietnia, 2017 - 8:01 pm

Oj jak czekałam na ten przepis ?

Odpowiedz
Moinka Żurawska 12 kwietnia, 2017 - 11:25 am

W piątek jadę do Rodziców i będę ten pasztet wypróbowywać:D Moja rodzina dosyć mocno mięsożerna jest, ale jak tak zachwalasz to jestem przekonana, że będzie im smakować.
Por to w ogóle takie śmieszne warzywo, jak pływa w zupie to mi nie smakuje, na surowo też nie do końca, ale jak zrobić z niego zupę krem, albo pasztet to nagle okazuje się, że jest niebo w gębie:D
Dzięki Eliza za ten przepis, jak tylko przygotuję, to dam znać jak smakuje:D

Odpowiedz
Akwarela 11 kwietnia, 2017 - 8:06 pm

Cebulę i czosnek też tym nożykiem można rozdrobnić razem z selerem? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 11 kwietnia, 2017 - 8:25 pm

jasne 🙂

Odpowiedz
Ewa Macherowska 11 kwietnia, 2017 - 8:11 pm

Ok, już go uwielbiam! 🙂

Odpowiedz
Anonim 11 kwietnia, 2017 - 8:29 pm

Super, że przepis pojawił się tuż przed świętami – na pewno zrobię 🙂
Czy mogę prosić o podanie przepisu na placek z mąki z ciecierzycy? Widziałam na Instastory i mega mam na niego ochotę – niestety nie pamiętam składników i proporcji 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 11 kwietnia, 2017 - 10:56 pm

Kochana przepis na placek jest tutaj http://fashionelka.pl/jadlospis-na-redukcje-przepyszny/

Odpowiedz
Anonim 13 kwietnia, 2017 - 3:41 pm

Dziękuję 🙂 Czyli za zamiast 2 łyżek płatków owsianych dodajemy 2 łyżki mąki z ciecierzycy? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 kwietnia, 2017 - 7:25 pm

Tak, albo płatki jaglane, z amarantusa czy quinoa

Odpowiedz
Beata 11 kwietnia, 2017 - 8:30 pm

Super 🙂 Na pewno zrobię – a czy można prosić o przepis na placek z mąki z ciecierzycy – ten który pokazywałaś na Instastory 🙂

Odpowiedz
Edyta 11 kwietnia, 2017 - 8:47 pm

A jakiej wielkości musi być ta blaszka? Zwykła keksowka niebedzie za mała?

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 11 kwietnia, 2017 - 10:56 pm

ja mam zwykłą keksówkę

Odpowiedz
Zuza 11 kwietnia, 2017 - 9:19 pm

Super przepis! 🙂 Wypróbowałam w weekend po tym jak opublikowałaś go na Instastory. Uwielbiam Twoje przepisy! 😀

PS Jeśli ktoś jest na diecie wegańskiej można zamienić każde jajko na mieszankę: 1 łyżka mąki (u mnie jaglanej) z 3 łyżkami wody.

Odpowiedz
Anonim 11 kwietnia, 2017 - 9:24 pm

Jaki wymiar foremki?

Odpowiedz
bejbix 11 kwietnia, 2017 - 10:05 pm

Mniam. Nie dosyć , że piękna, inteligentna to jeszcze umie gotować… XD Pozdrawiam.

Odpowiedz
mns 12 kwietnia, 2017 - 12:03 am

Jeeeju już nie mogę się doczekać aż D. podłączy naszą kuchnię!! Może w końcu rozkocham się w kucharzeniu! 🙂 NArazie tego nie lubię ale jak oglądam co robisz (coś więcej niż kanapki i herbatę jak ja xD) to zaczyna mi się to podobać 😀 Choć… mam nadzieję, że jak ja upiekę to D posprząta to pobojowisko :DDDD

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 kwietnia, 2017 - 12:14 am

No tak byłoby fair! Ty robisz on sprząta albo odwrotnie 😀

Odpowiedz
fk 12 kwietnia, 2017 - 8:20 am

Tak z ciekawości – jak smakuje taki pasztet? Co w smaku przypomina? Bo na przykład smalec z fasoli jest w smaku wspaniały, chociaż jak smalec nie smakuje (smalcu nie lubię, więc się cieszę). Tego przepisu niestety nie wypróbuję, bo na seler baaaardzo źle reaguję (silna alergia), ale jestem bardzo ciekawa czy smakuje selerowo, pasztetowo, czy jeszcze inaczej

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 kwietnia, 2017 - 10:16 am

smakuje selerowo-pasztetowo, nieco słodko ale jest bardzo aromatyczny i dosmaczony. Z kiszonym ogórkiem smakuje wybooornie 🙂

Odpowiedz
Zosia 12 kwietnia, 2017 - 8:24 am

chyba muszę spróbować, bo wygląda naprawdę fajnie

Odpowiedz
Kasia 12 kwietnia, 2017 - 9:27 am

Super! Będzie robione! 🙂
Ty to jesteś zdolniacha <3

Odpowiedz
Justyna 12 kwietnia, 2017 - 9:30 am

Ja już robiłam ten pasztet z przepisu na instastory! 🙂 Nie smakuje jak tradycyjny pasztet, ale mimo wszystko jest bardzo smaczny. Ja niestety muszę z nim uważać, bo mój żołądek śrwdnio toleruje grzyby, ale mój teść się w nim zakochał. Już kupiłam potrzebne składniki i na święta będę robić dwa 🙂

Odpowiedz
Magda 12 kwietnia, 2017 - 12:29 pm

piekłam go po Twoich poleceniach na instastory i… magia! 😀 został pożarty w dwa dni, wujek nie mógł odgadnąć jaka kasza tam jest, a chłopak usilnie szukał mięsa :DD

aktualnie zajadam się tym z soczewicy od jadłonomii, ale później z pewnością powrócę do Twojego przepisu.

Odpowiedz
Ania Liść jarmużu 12 kwietnia, 2017 - 1:16 pm

Uwielbiam pasztety roślinne! Dużo bardziej niż tradycyjny 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 12 kwietnia, 2017 - 4:47 pm

Tak dokładnie! To porcja na 1 keksowke

Odpowiedz
Paulina 12 kwietnia, 2017 - 1:45 pm

Eliza,
Czy skladniki z tego przepisu starczaja na jedna standardowa keksowke?pytam bo planuje zrobic trzy sztuki,wiec chcialabym wiedziec o ile zwiekszyc ilosc skladnikow:-)

Odpowiedz
Sylwia 13 kwietnia, 2017 - 12:28 pm

Proszę, napisz przez czy jeśli zrobię go w piątek to czy będzie równie dobry w niedzielę czy poniedziałek :)? Niestety przygotowań przedświątecznych jest mnóstwo, a nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 kwietnia, 2017 - 6:31 pm

jasne!!! 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 13 kwietnia, 2017 - 7:25 pm

PEwnie 🙂

Odpowiedz
Kodeks Karoliny 13 kwietnia, 2017 - 1:55 pm

Robię ten pasztet z bardzo podobnego przepisu! 🙂 Jest jeszcze wiele innych możliwości np.: z warzywami i kaszą gryczaną. Najważniejsze jest odparowanie wody! Ostatnio chciałam przyspieszyć całą sprawę pieczenia i to nie był dobry pomysł – wyszła po prostu papka a nie pasztet :/

Odpowiedz
Monika 14 kwietnia, 2017 - 9:24 am

A czy zamiast otrebow sprawdzi sie kasza manna? 🙂

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 14 kwietnia, 2017 - 10:20 am

Musza to być zmiksowane płatki albo mąka

Odpowiedz
kate 14 kwietnia, 2017 - 11:34 am

Wolę podlaski. On jest doprawiony nie dosmaczony!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz
Patrycja 14 kwietnia, 2017 - 1:56 pm

Super przepis ! Robiony właśnie drugi raz, tym razem na stół wielkanocny.
Pozdrawiam :))

Odpowiedz
Monika 14 kwietnia, 2017 - 9:18 pm

Ten pasztet smakuje naprawdę genialnie, gdy doda sie do niego mielony imbir i gałkę jak do prawdziwego pasztetu. Próbowałam również bez tych dodatków i z nimi jest wspaniały! Ja do gotowania selera dolewam jeszcxe dwie łyżki sosu sojowego (jeszcze wiecej smaku umami)

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 14 kwietnia, 2017 - 9:27 pm

Oooo Monika, dzięki za polecenie tych przypraw, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
MONA 14 kwietnia, 2017 - 9:25 pm

U mnie na święta musi być pasztet z królika. Jednak wszelkie selerowe wariacje z chęcią wypróbuję ☺

Odpowiedz
Justyna 15 kwietnia, 2017 - 8:38 pm

Pasztet właśnie wyciągnięty z piekarnika. Czy jak ostygnie można go spokojnie przechowywać w lodowce ? 😉

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 15 kwietnia, 2017 - 8:43 pm

Oczywiście! Jutro będzie idealny 🙂

Odpowiedz
Anonim 16 kwietnia, 2017 - 3:19 pm

Pycha!!!!

Odpowiedz
Lifeisthevibe 20 kwietnia, 2017 - 5:39 pm

Uwielbiam ten przepis! sama robię z mamą podobny tylko dodatkowo z mięsem drobiowym. Ja niestety Ty z tych bardziej mięsożernych 😀

Odpowiedz
Natalia 20 maja, 2017 - 9:43 am

Mój blender odmówił mi posłuszeństwa. Elizko czy jesteś zadowolona ze swojego? Może polecasz jakiś konkretny model?
Pasztet zrobiłam, ale bez pieczarek 🙂 Całkiem smacznie wyszedł.

Odpowiedz
Eliza Wydrych Strzelecka 20 maja, 2017 - 1:02 pm

Dowry blender to podstawa, wiem bo zajechałam już dwa, jeden na robieniu smalcu z fasoli, a drugi na robieniu tahini. Teraz mam blender Braun MultiQuick MQ9087. Są dołączone do niego różne akcesoria i mogę nie tylko blendowoać ale też siekać, mielić, miksować, szatkować itd 🙂

Mam go od listopada i używam niemal codziennie do mielenia orzechów na nutellę, do robienia tahini itd. Ma moc!http://fashionelka.pl/wegetarianski-jadlospis/

Odpowiedz
Aga 19 września, 2017 - 10:19 pm

Czy da się tym pasztetem posmarować pieczywo. Czy raczej jadalny jest tylko w plastrach?!

Odpowiedz
Sandra 26 października, 2017 - 8:09 pm

W przepisie jest 1.5 szklanki zmielonych płatków. Czy to błąd czy mają być łyżki.

Odpowiedz
Grudniowe inspiracje - weekend w Budapeszcie, święta 1 stycznia, 2018 - 5:53 pm

[…] pasztet gryczany z pieczonych warzyw z Kwestii smaku – jest przepyszny! Zajadałam się też pasztetem z selera z przepisu Fashionelki, który zrobiła moja bratowa […]

Odpowiedz
Joanna 29 marca, 2018 - 9:18 pm

Ratunku… dwa duże selery… tzn jak duże?

Odpowiedz
aa 30 października, 2018 - 5:54 pm

Uwielbiam go w dodatku jest wegetariański i bezglutenowy. Praktycznie dzięki Tobi i twojej książce stałam się wege. Jedyne co jem to ryby ale powoli mam nadzieję, że je również ograniczę do minimum.

Odpowiedz

Dodaj komentarz