Przepis na wielkanocny pasztet z selera – HIT

przez Eliza Wydrych

Ten pasztet zrobił furrorę na moim InstaStory. Pokazywałam tam to cudo i wspólnie z Wami je przygotowywałam.  Posypały się dziesiątki próśb o przepis, a z racji tego, że to idealna propozycja na wielkanocny stół nie ma lepszego momentu niż podzielenie się przepisem z Wami teraz.

To mój sprawdzony przepis. Próbowałam kilku, ale pozmieniałam gramaturę według własnych upodobań i przyznam nieskromnie, że ten przepis jest idealny. Zajadają się nim nawet najwięksi mięsarianie. Co więcej, ten pasztet jest dietetyczny i można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Pasztet podany z ogórkiem kiszonym, pajdą chleba i chrzanem smakuje WY-BO-RNIE. No i jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nie może go zabraknąć na Waszych świątecznych stołach.

pasztet z selera przepis

Przepis znajduje się w moim EBOOKU

ZOBACZ TAKŻE

48 komentarzy

Agnieszka 11 kwietnia, 2017 - 8:01 pm

Oj jak czekałam na ten przepis ?

Moinka Żurawska 12 kwietnia, 2017 - 11:25 am

W piątek jadę do Rodziców i będę ten pasztet wypróbowywać:D Moja rodzina dosyć mocno mięsożerna jest, ale jak tak zachwalasz to jestem przekonana, że będzie im smakować.
Por to w ogóle takie śmieszne warzywo, jak pływa w zupie to mi nie smakuje, na surowo też nie do końca, ale jak zrobić z niego zupę krem, albo pasztet to nagle okazuje się, że jest niebo w gębie:D
Dzięki Eliza za ten przepis, jak tylko przygotuję, to dam znać jak smakuje:D

Akwarela 11 kwietnia, 2017 - 8:06 pm

Cebulę i czosnek też tym nożykiem można rozdrobnić razem z selerem? 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 11 kwietnia, 2017 - 8:25 pm

jasne 🙂

Ewa Macherowska 11 kwietnia, 2017 - 8:11 pm

Ok, już go uwielbiam! 🙂

Anonim 11 kwietnia, 2017 - 8:29 pm

Super, że przepis pojawił się tuż przed świętami – na pewno zrobię 🙂
Czy mogę prosić o podanie przepisu na placek z mąki z ciecierzycy? Widziałam na Instastory i mega mam na niego ochotę – niestety nie pamiętam składników i proporcji 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 11 kwietnia, 2017 - 10:56 pm

Kochana przepis na placek jest tutaj http://fashionelka.pl/jadlospis-na-redukcje-przepyszny/

Anonim 13 kwietnia, 2017 - 3:41 pm

Dziękuję 🙂 Czyli za zamiast 2 łyżek płatków owsianych dodajemy 2 łyżki mąki z ciecierzycy? 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 13 kwietnia, 2017 - 7:25 pm

Tak, albo płatki jaglane, z amarantusa czy quinoa

Beata 11 kwietnia, 2017 - 8:30 pm

Super 🙂 Na pewno zrobię – a czy można prosić o przepis na placek z mąki z ciecierzycy – ten który pokazywałaś na Instastory 🙂

Edyta 11 kwietnia, 2017 - 8:47 pm

A jakiej wielkości musi być ta blaszka? Zwykła keksowka niebedzie za mała?

Eliza Wydrych Strzelecka 11 kwietnia, 2017 - 10:56 pm

ja mam zwykłą keksówkę

Zuza 11 kwietnia, 2017 - 9:19 pm

Super przepis! 🙂 Wypróbowałam w weekend po tym jak opublikowałaś go na Instastory. Uwielbiam Twoje przepisy! 😀

PS Jeśli ktoś jest na diecie wegańskiej można zamienić każde jajko na mieszankę: 1 łyżka mąki (u mnie jaglanej) z 3 łyżkami wody.

Anonim 11 kwietnia, 2017 - 9:24 pm

Jaki wymiar foremki?

bejbix 11 kwietnia, 2017 - 10:05 pm

Mniam. Nie dosyć , że piękna, inteligentna to jeszcze umie gotować… XD Pozdrawiam.

mns 12 kwietnia, 2017 - 12:03 am

Jeeeju już nie mogę się doczekać aż D. podłączy naszą kuchnię!! Może w końcu rozkocham się w kucharzeniu! 🙂 NArazie tego nie lubię ale jak oglądam co robisz (coś więcej niż kanapki i herbatę jak ja xD) to zaczyna mi się to podobać 😀 Choć… mam nadzieję, że jak ja upiekę to D posprząta to pobojowisko :DDDD

Eliza Wydrych Strzelecka 12 kwietnia, 2017 - 12:14 am

No tak byłoby fair! Ty robisz on sprząta albo odwrotnie 😀

fk 12 kwietnia, 2017 - 8:20 am

Tak z ciekawości – jak smakuje taki pasztet? Co w smaku przypomina? Bo na przykład smalec z fasoli jest w smaku wspaniały, chociaż jak smalec nie smakuje (smalcu nie lubię, więc się cieszę). Tego przepisu niestety nie wypróbuję, bo na seler baaaardzo źle reaguję (silna alergia), ale jestem bardzo ciekawa czy smakuje selerowo, pasztetowo, czy jeszcze inaczej

Eliza Wydrych Strzelecka 12 kwietnia, 2017 - 10:16 am

smakuje selerowo-pasztetowo, nieco słodko ale jest bardzo aromatyczny i dosmaczony. Z kiszonym ogórkiem smakuje wybooornie 🙂

Zosia 12 kwietnia, 2017 - 8:24 am

chyba muszę spróbować, bo wygląda naprawdę fajnie

Kasia 12 kwietnia, 2017 - 9:27 am

Super! Będzie robione! 🙂
Ty to jesteś zdolniacha <3

Justyna 12 kwietnia, 2017 - 9:30 am

Ja już robiłam ten pasztet z przepisu na instastory! 🙂 Nie smakuje jak tradycyjny pasztet, ale mimo wszystko jest bardzo smaczny. Ja niestety muszę z nim uważać, bo mój żołądek śrwdnio toleruje grzyby, ale mój teść się w nim zakochał. Już kupiłam potrzebne składniki i na święta będę robić dwa 🙂

Magda 12 kwietnia, 2017 - 12:29 pm

piekłam go po Twoich poleceniach na instastory i… magia! 😀 został pożarty w dwa dni, wujek nie mógł odgadnąć jaka kasza tam jest, a chłopak usilnie szukał mięsa :DD

aktualnie zajadam się tym z soczewicy od jadłonomii, ale później z pewnością powrócę do Twojego przepisu.

Ania Liść jarmużu 12 kwietnia, 2017 - 1:16 pm

Uwielbiam pasztety roślinne! Dużo bardziej niż tradycyjny 😉

Eliza Wydrych Strzelecka 12 kwietnia, 2017 - 4:47 pm

Tak dokładnie! To porcja na 1 keksowke

Paulina 12 kwietnia, 2017 - 1:45 pm

Eliza,
Czy skladniki z tego przepisu starczaja na jedna standardowa keksowke?pytam bo planuje zrobic trzy sztuki,wiec chcialabym wiedziec o ile zwiekszyc ilosc skladnikow:-)

Sylwia 13 kwietnia, 2017 - 12:28 pm

Proszę, napisz przez czy jeśli zrobię go w piątek to czy będzie równie dobry w niedzielę czy poniedziałek :)? Niestety przygotowań przedświątecznych jest mnóstwo, a nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 13 kwietnia, 2017 - 6:31 pm

jasne!!! 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 13 kwietnia, 2017 - 7:25 pm

PEwnie 🙂

Kodeks Karoliny 13 kwietnia, 2017 - 1:55 pm

Robię ten pasztet z bardzo podobnego przepisu! 🙂 Jest jeszcze wiele innych możliwości np.: z warzywami i kaszą gryczaną. Najważniejsze jest odparowanie wody! Ostatnio chciałam przyspieszyć całą sprawę pieczenia i to nie był dobry pomysł – wyszła po prostu papka a nie pasztet :/

Monika 14 kwietnia, 2017 - 9:24 am

A czy zamiast otrebow sprawdzi sie kasza manna? 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 14 kwietnia, 2017 - 10:20 am

Musza to być zmiksowane płatki albo mąka

kate 14 kwietnia, 2017 - 11:34 am

Wolę podlaski. On jest doprawiony nie dosmaczony!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Patrycja 14 kwietnia, 2017 - 1:56 pm

Super przepis ! Robiony właśnie drugi raz, tym razem na stół wielkanocny.
Pozdrawiam :))

Monika 14 kwietnia, 2017 - 9:18 pm

Ten pasztet smakuje naprawdę genialnie, gdy doda sie do niego mielony imbir i gałkę jak do prawdziwego pasztetu. Próbowałam również bez tych dodatków i z nimi jest wspaniały! Ja do gotowania selera dolewam jeszcxe dwie łyżki sosu sojowego (jeszcze wiecej smaku umami)

Eliza Wydrych Strzelecka 14 kwietnia, 2017 - 9:27 pm

Oooo Monika, dzięki za polecenie tych przypraw, muszę spróbować 🙂

MONA 14 kwietnia, 2017 - 9:25 pm

U mnie na święta musi być pasztet z królika. Jednak wszelkie selerowe wariacje z chęcią wypróbuję ☺

Justyna 15 kwietnia, 2017 - 8:38 pm

Pasztet właśnie wyciągnięty z piekarnika. Czy jak ostygnie można go spokojnie przechowywać w lodowce ? 😉

Eliza Wydrych Strzelecka 15 kwietnia, 2017 - 8:43 pm

Oczywiście! Jutro będzie idealny 🙂

Anonim 16 kwietnia, 2017 - 3:19 pm

Pycha!!!!

Lifeisthevibe 20 kwietnia, 2017 - 5:39 pm

Uwielbiam ten przepis! sama robię z mamą podobny tylko dodatkowo z mięsem drobiowym. Ja niestety Ty z tych bardziej mięsożernych 😀

Natalia 20 maja, 2017 - 9:43 am

Mój blender odmówił mi posłuszeństwa. Elizko czy jesteś zadowolona ze swojego? Może polecasz jakiś konkretny model?
Pasztet zrobiłam, ale bez pieczarek 🙂 Całkiem smacznie wyszedł.

Eliza Wydrych Strzelecka 20 maja, 2017 - 1:02 pm

Dowry blender to podstawa, wiem bo zajechałam już dwa, jeden na robieniu smalcu z fasoli, a drugi na robieniu tahini. Teraz mam blender Braun MultiQuick MQ9087. Są dołączone do niego różne akcesoria i mogę nie tylko blendowoać ale też siekać, mielić, miksować, szatkować itd 🙂

Mam go od listopada i używam niemal codziennie do mielenia orzechów na nutellę, do robienia tahini itd. Ma moc!http://fashionelka.pl/wegetarianski-jadlospis/

Aga 19 września, 2017 - 10:19 pm

Czy da się tym pasztetem posmarować pieczywo. Czy raczej jadalny jest tylko w plastrach?!

Sandra 26 października, 2017 - 8:09 pm

W przepisie jest 1.5 szklanki zmielonych płatków. Czy to błąd czy mają być łyżki.

Grudniowe inspiracje - weekend w Budapeszcie, święta 1 stycznia, 2018 - 5:53 pm

[…] pasztet gryczany z pieczonych warzyw z Kwestii smaku – jest przepyszny! Zajadałam się też pasztetem z selera z przepisu Fashionelki, który zrobiła moja bratowa […]

Joanna 29 marca, 2018 - 9:18 pm

Ratunku… dwa duże selery… tzn jak duże?

aa 30 października, 2018 - 5:54 pm

Uwielbiam go w dodatku jest wegetariański i bezglutenowy. Praktycznie dzięki Tobi i twojej książce stałam się wege. Jedyne co jem to ryby ale powoli mam nadzieję, że je również ograniczę do minimum.

Comments are closed.