Jeśli nie wiesz co zrobić na obiad zrób sos z makaronem. Takie jest moje obiadowe motto. Makarony uwielbiam i jem je pod każdą postacią. Dziś podam Wam przepis na makaron z sosem pomidorowym, łososiem, kaparami, bazyliowym pesto i szpinakiem. Słodycz pomidorów idealnie komponuje się ze słonym łososiem, kwaśnymi kaparami, kremową mozzarellą light i aromatycznym bazyliowym pesto. Do tego kropla białego wina, garść świeżego szpinaku i makaron. Składników jest sporo, ale gwarantuje, że danie zrobicie w 10 min. Przygotowanie sosu zajmie tyle co ugotowanie makaronu. To co, zaczynamy!
Potrzebne składniki (2 porcje)
– kilka plastrów wędzonego łososia
– mozzarella light (połowa kulki)
– garść świeżego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– łyżka kaparów
– łyżka bazyliowego pesto
– połowa puszki krojonych pomidorów bądź 2 pokrojone pomidory
– szczypta bazylii i oregano
– 2 łyżki łyżki białego wina
– łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie
Na maśle klarowanym podsmażamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie dodajemy szpinak, łososia, chwilkę czekamy i dodajemy białe wino. Kiedy alkohol wyparuje wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pesto, kapary i pokrojoną w kostkę mozzarellę light. Doprawiamy solą, pieprzem czy ziołami i podajemy z makaronem. Ot, cała filozofia 🙂
Jeśli macie jakieś pyszne sprawdzone przepisy na pasty dajcie znać w komentarzach. Może coś z owocami morza, winem i sosem śmietanowym? Dajcie znać! 🙂
29 komentarzy
Ja mam przepis na super makaron z sosem smietanowo-ziolowym z bialym winem i pieczarkami 😀
brzmi super smacznie 🙂
ja osobiscie jestem od tego uzalezniona 😀 dodaje czesto do tego kurczaka w lekkiej marynacie i jest poprostu niebo w gębie <3
Jedną z najlepszych cech Twego bloga są zdjęcia. Zawsze wysokiej jakości, co sprawia, że jedzenie wyglada apetycznie
Dzięki! Jeszcze niedawno zdjęcia były patologiczne, np to <3
Teraz zdjęcia są 100 razy lepsze :))
to prawda,też zwróciłam na to uwagę,Eliza. bardzo poprawiłaś jakość zdjęć z zakładki kulinarnej. brawo! podoba mi się to,że wzięłaś sobie do serca sugestie czytelników,by nad tym popracować,a nie obraziłaś się za te uwagi (lub nie kasowałaś tych komentarzy,jak bardzo często mają w zwyczaju blogerki – wszystko,co nie jest peanem na mój temat – do kosza). duży szacun! 🙂
Moje dwa mega szybkie i proste sposoby na makaron z owocami morza to:
1. krewetki podsmażone na maśle z czosnkiem do tego na patelnię ugotowane spaghetti i trochę vegety
2. Pasta z z sosem z pomidorów z zielonym groszkiem i dowolnymi ziołami i owocami morza
Robi się je bardzo szybko a smakują super 🙂
Super przepis! 🙂
jest jeden mały błąd w tekście:
Kiedy alkohol wlewamy pomidory z puszki (…)
chodzi o wyparowanie alkoholu, prawda? 🙂
Krewetki podsmażane na maśle z czosnkiem. Następnie papryczka chilli i szpinak , pomidory w puszce i odrobina soku z cytryny . Albo zamiast pomidorów w puszce – 2 łyżki serka philadelphia lub/i słodkiej śmietanki .
Ja często robię sos pomidorowy z łososiem. Kupuję mrożonego łososia, kroję go w kosteczki, wrzucam go do garnuszka i po kilku minutach dodaję puszkę pomidorów (czasami zamiast puszki używam przecieru w kartoniku) + ulubione zioła i przyprawy. Lubię robić również sos beszamelowy do makaronu i dodawać do tego np. brokuły, łososia czy pierś z kurczaka.
Garść zdrowia na talerzu 🙂 Czosnek i szpinak o tej porze roku to idealne źródło witamin…chociaż niektórzy grymaszą :>
Ja bardzo lubię krewetki podsmażone na maśle klarowanym z dodatkiem suszonych pomidorów i suszonego rozmarynu. Duszę je w sosie z białego wina i śmietany,a podaję z parmezanem. Pycha!
Mniam uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony.
Pozwoliłam sobie spisać przepis 🙂
koniecznie z ciemnym makaronem z Lubelli gotowanym al-dente – odkąd zaczęłam kupować tą wersję nie lubię makaronu z białej mąki.
Uwielbiam makarony pod każdą postacią 🙂 Szpinak jednak absolutnie nie jest dla mnie przez mojego tatę, który brzydził mi go do końca życia ;). Wydaje mi się jednak, że bez szpinaku będzie równie dobre 🙂
Pozdrawiam
O to coś dla mnie. Makaron, szpinak i łosoś na jednym talerzu, to musi być pyszne. Też robię makaron z łososiem, ale nigdy nie robiłam ze szpinakiem. Ja dodaję do łososia dynię i śmietankę. Też jest pyszne 🙂
Też jestem makaroniarą 🙂 dlatego tego między innymi uwielbiam Włochy 🙂 Najszybszy makaron przygotowany przez mamę i który sama teraz robię: ząbek czosnku podsmażyć na oliwie, wrzucić puszkę pomidorów, dodać sól i bazylię do smaku. Kiedy sos będzie gotowy, dodać małą puszkę tuńczyka w sosie własnym, smażyć chwilkę – podawać z makaronem i parmezanem.
Drugi ulubiony makaron: gotuję ciecierzycę, podsmażam szpinak na maśle, wszystko blenduje, dodaje do tego sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powstaje z tego pasta, która mnie osobiście smakuje również na kanapki. Do pasty dodaje mleko kokosowe i podgrzewam. Oczywiście podaje z makaronem i parmezanem – obłędne 🙂
Apetycznie!!! Chętnie skorzystam z przepisu 😀
Pozdrawiam 🙂
Przepis prosty, ale jednocześnie wykwintny (przynajmniej w mojej ocenie):
na patelni roztapiamy gorgonzolę, dodajemy trochę słodkiej śmietanki, do tego wrzucamy ugotowany makaron spaghetti i mieszamy.
Podajemy posypane siekanymi orzechami włoskimi.
Mniam! 😀
Wygląda tak smacznie … tylko ,że ja nie znoszę pomidorów.Już za sam zapach dziękuję .
Ale jestem głodna teraz …
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie. Muszę wypróbować Twój przepis!
Smakowicie to wygląda!!
Mniam :))
Ja bardzo często robię makaron ze szpinakiem i kiełbasą 🙂 Prosty i bardzo smaczny 🙂
nie przepadam za kaparami, ale myślę, że gdyby je zastąpić oliwkami będzie równie dobre 🙂
Ze względu że często bywasz na lotnisku polecam kupić Vongole . Czyli małże bez tych skorupek 🙂 Podaje przepis :
– 400g makaronu spaghetti
– słoiczek vongoli
– ząbek czosnku
– natka pietruszki
– bazylia
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Pod koniec gotowania makaronu na niedużym ogniu na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Obieramy i rozgniatamy ząbek czosnku, po czym wrzucamy go na oliwę. Po chwili, gdy puści swój aromat można go wyciągnąć.
Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy na nią vongole. Wystarczy kilka sekund. Należy uważać, aby nie stały się ‘’gumowate”. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pycha !!
Rewelacyjny przepis – moje 4 ulubione składniki w połączeniu z makaronem! Mniam, zostawiam na poniedziałek 🙂
Uwielbiam pesto i dodaje je praktycznie do wszystkiego, za kaparami nie przepadał więc bym je wyeliminowała z tegoż dania 🙂 A sosy smietanowe łącze z pieczarkami, ostatnio jadlam pyszne risotto z mięsem mielonym, pieczarkami i pysznym sosem pieczarkowo – smietanowym. Pysznosci 🙂
Też jestem fanką makaronów, więc wypróbuję. Tylko kapary wyrzucę, bo mi jakoś nie podchodzą. 😉
Ostatnio podsmażałam cebulkę z naczosnkowaną piersią z kurczaka. Do tego dorzuciłam szpinak (może być świeży lub mrożony) i ser feta. Na koniec podlałam śmietaną. Do tego makaroni można pałaszować szybki obiad. 🙂
Comments are closed.