Przepis na Banoffee – wegańskie i bezglutenowe

przez Eliza Wydrych

Nie znam osoby, która by się tym ciastem nie zachwyciła. W oryginalnym przepisie jest kajmak, bita śmietana, mleczna czekolada i ciasteczkowy spód. Moja wersja jest odtłuszczona, wegańska i przede wszystkim zdrowa.

Masło orzechowe i daktyle świetnie udają kajmak, zamiast kremówki jest śmietanka kokosowa, a mój kruchy spód jest lepszy od ciasteczkowego.

To ciasto jest złotem i gwarantuje, że zrobi wrażenie zarówno na Was jak i na Waszych gościach.

Składniki

– 60 ml płynnego oleju kokosowego
– 200 g rozdrobnionych płatków owsianych
– 80 g zmielonych migdałów
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– szczypta soli
– 3 dojrzałe banany
– puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
–  3 łyżki masła orzechowego
–  1 szklanka daktyli (świeżych albo suszonych zalanych wrzątkiem)

Przygotowanie

Spód

W malakserze mieszamy olej kokosowy, płatki owsiane, zmielone migdały, syrop z agawy i szczyptę soli. Dążymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku i nie przejmujemy się większymi cząsteczkami płatków owsianych czy migdałów.

Całość wysypujemy na spód formy do tarty, dokładnie wszystko rozprowadzamy i dociskamy. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy jego spód widelcem. Pieczemy w 190°C przez ok. 13 minut.

Karmel

Następnie przygotowujemy karmel. Do przygotowania kremu możemy użyć świeżych bądź suszonych daktyli. Jeśli wybierzemy suszone, musimy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez ok. 10 minut. Wodę, w której moczyły się daktyle, zostawiamy na później – będzie nam potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Daktyle, masło orzechowe i odrobinę wody po daktylach blendujemy na gładką masę. Jej gęstość regulujemy pozostałą wodą.

Bita śmietana

Otwieramy puszkę mleka kokosowego  (zadbajcie o to by było dobrze schłodzone, najlepiej przez całą noc) i oddzielamy część stałą od płynnej. Część stałą przenosimy do wysokiego naczynia i ubijamy ją na sztywno za pomocą miksera. Wystarczy 5-7 minut.

Na wystudzony spód ciasta ciasta wykładamy krem karmelowy i układamy na nim banany pokrojone w plasterki (0,5cm). Na bananowej warstwie rozprowadzamy bitą śmietanę , a całość posypujemy gorzką czekoladą

Przed podaniem należy schłodzić ciacho w lodowce

 

Przepis pochodzi z mojego FashFoodBooka! 🙂

 

ZOBACZ TAKŻE

64 komentarze

Ewelina 6 sierpnia, 2018 - 10:22 pm

Czy istnieje jakiś zamiennik daktyli który moglabym wykorzystać w tym przepisie? Smak daktyli przyprawia mnie o mdłości i niestety wszędzie je wyczuję 🙁

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 8:24 am

Gwarantuje ze nie wyczujesz tam smaku daktyli 🙂

Patrycja 16 sierpnia, 2018 - 8:40 am

Może spróbuj użyć suszonych moreli albo rodzynek. Delikatnie zmieni to smak karmelu ale konsystencja będzie taka sama. Albo skorzystaj z innego przepisu na solony wegański karmel ten „tradycyjny” na cukrze, mleczku kokosowym i soli, niestety nie będzie on taki fit.

omatulu! 7 sierpnia, 2018 - 9:11 am

Fajny przepis. W weekend zrobię. Ciekawe jak wyjdzie. W sumie wszystko mam oprócz daktyli, więc pora spróbować!

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 9:16 am

Bardzo polecam! Będziesz zachwycona <3

Asia 7 sierpnia, 2018 - 10:00 am

Rzeczywiście w sam raz dla mnie. Jem to co wymieniłas. Przede wszystkim zdrowo. Dziękuję za przepis na ciasto. W wknd planuje zrobić ?

Gaba 7 sierpnia, 2018 - 11:16 am

Wyglada super… Chyba musze zrobic 😀 ostatnio jadlam tak pyszne ciasto w jednej z toruńskich kawiarni, że postanowilam zrobić i ten przepis podoba mi się najbardziej <3 dzięki – mysle ze tez moi sobotni goscie Ci za ten przepi podziekuja hihi

Marcelina 7 sierpnia, 2018 - 11:30 am

Muszę wypróbować to danie, bo aż zgłodniałam!

Ewelina 7 sierpnia, 2018 - 11:55 am

Czy uzylas płatków owsianych bezglutenowych? Te „zwykle”są niestety najczęściej zanieczyszczone glutenem z innych zbóż. Pozdrawiam Ewelina. Ps muszę kupić Teojego eBook’a – kuszące są te przepisy ☺️

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 4:24 pm

Używam płatków owsianych bezglutenowych zawsze 🙂

Sciskam mocno!

Ewa Macherowska 7 sierpnia, 2018 - 12:29 pm

Już je uwielbiam <3

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 4:24 pm

Ja tezzzz! Moje ulubione ciacho ever

Aleksandra 7 sierpnia, 2018 - 12:56 pm

U ciebie ciągle takie pyszności <3

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 4:24 pm

Staram się by to co sobie serwuje było naj naj naj <3

Agnieszka 7 sierpnia, 2018 - 5:24 pm

Eliza a z jakich orzechów miałaś masło? I czy było prazone cz surowe?

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 8:17 pm

ziemnych, zwykle są prażone

Szyciownik 7 sierpnia, 2018 - 6:57 pm

Cześć,
Kurcze, dla mnie bita śmietana to bita śmietana i nic jej nie zastąpi. Daktyli nie lubię, a spodu z płatków owsianych nikt u mnie nie zje :/
U mnie chyba to ciasto zostaje w wersji oryginalnej.
Pozdrawiam,
Kasia

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 8:17 pm

Kasia, daj szansę i spróbuj. To jest mistrzostwo i ja wielka fanka banoffee twierdzę, że ten przepis jest lepszy od oryginały

Kinga 7 sierpnia, 2018 - 7:28 pm

Może masz przepis na pyszne vege lody? Ostatnio kupiłam gotowe i smakowały jak tektura 🙁

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 8:16 pm

Są w ebooku! <3

Asia 7 sierpnia, 2018 - 7:48 pm

Eliza, a wyjdzie śmietanka z mleczka kokosowego w kartonie? Bo nie wiem czy jarać się że zrobię jutro rano do kawy czy jednak muszę lecieć do biedry.

Eliza Wydrych Strzelecka 7 sierpnia, 2018 - 8:16 pm

Nie wyjdzie, musi być puszka

Ela - themomentsbyela.pl 7 sierpnia, 2018 - 9:15 pm

Idealnie pyszne ciasto. Genialnie że są wykorzystane super zdrowe składniki.

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 12:27 am

Ela, wlasnie taki był mój cel. Pyszne ciacho ale ze zdrowych skladnikow

Anonim 7 sierpnia, 2018 - 9:29 pm

Mnie i mojej rodzinki wersja oryginalna w ogóle nie zachwyciła ( a moje dzieci to straszne łasuchy 😉 ). Zrobiłam raz i nikt nie wykazał chęci na powtórkę. Muszę spróbować Twojej wersji, może lepiej nam zasmakuje 🙂 Pozdrawiam

PAULA 7 sierpnia, 2018 - 10:39 pm

Czy będzie dobra jeśli zrobię ją dzień wcześniej i potrzymam przez noc w lodówce? Czy lepiej na świeżo smakuje?

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 12:26 am

Będzie idealne! 🙂

magda 7 sierpnia, 2018 - 10:41 pm

Skusiłam się na ebooka! 🙂 po szybkim przejrzeniu na komputerze trochę brakowało mi podpisów na zdjęciach (no chyba, że ustawi się ekran, żeby widzieć 2 strony na raz – wtedy jest okej:)).
Przepis na burgera jest na jedną porcję?

Nie mogę się doczekać, kiedy kupię płatki drożdżowe i zacznę działać! Takiego smaka narobiłaś mi przed snem…!

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 12:26 am

Z przepisu na burgery wyjdzie 8 burgefrow. Mozesz je zamrozic 🙂

Roksana 8 sierpnia, 2018 - 10:34 am

a czym mogę zastąpić syrop z agaw?

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 12:09 pm

miodem, syropem z daktyli, syropem klonowym

Magda 8 sierpnia, 2018 - 12:07 pm

Niestety śmietanka z mleczka się zważyła a nie zdążyłam ubić nawet przez 5 minut. Mleczko było marki real thai. Wyszło coś na zasadzie masła i maślanki. Nie wiem co zrobiłam źle.

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 12:09 pm

Magda, mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej trzymaj je w lodówce przez całą noc. Ja uwielbiam mleko kokosowe z biedronki (smaki świata), w składzie jest guma guar (naturalny, zdrowy zagęstnik pochodzący ze strączków) i on świetnie wszystko spaja

Ania 8 sierpnia, 2018 - 12:10 pm

Super to wygląda, tylko mam pytanie o ten olej kokosowy- płynny. Wszędzie są oleje kokosowe takie w wersji stałej, białej. Jaki polecasz olej i gdzie można go kupić?

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 12:15 pm

Aniu, olej kokosowy rozpuszcza się pod wpływem temperatury, wystarczy go podgrzać 🙂

Paulina Zaborska 8 sierpnia, 2018 - 12:45 pm

Wygląda przepysznie! Mam nadzieję, że i mi uda się przygotować coś takiego! 🙂 Uwielbiam takie połączenie smaków 🙂

Publicitypost 8 sierpnia, 2018 - 2:06 pm

Super przepis, wygląda na łatwy i szybki. Jak mi wyjdzie to dam znać 😉

Kasia 8 sierpnia, 2018 - 4:21 pm

aż bym zjadła zdjęcie tak pysznie to wygląda! Jestem uczulona na orzeszki ziemne czy mogę pominąć masło orzechowe? Czy lepiej czymś zastąpić? A jak zastąpić to czy masz pomysł czym? Zmielone orzechy laskowe?

Magdalena 8 sierpnia, 2018 - 5:07 pm

Za tydzień mam panieński swojej przyjaciółki technologa żywności i każda z nas ma przygotować jakieś jedzonko. Z tym przepisem spadasz mi jak z nieba, jest banalny, więc na pewno mi wyjdzie 😉 A Marzena wielka fanka zdrowego jedzenia na bank będzie zadowolona

Eliza Wydrych Strzelecka 8 sierpnia, 2018 - 7:13 pm

Oooo idealnie! 🙂

Meg 8 sierpnia, 2018 - 6:04 pm

Co mogę dodać zamiast płatków owsianych?

sundiamore 9 sierpnia, 2018 - 1:28 pm

Przepyszne jest to ciasto *.*

Magdalena 9 sierpnia, 2018 - 3:47 pm

to ciasto to istna petarda! robiłam już chyba 4 razy…mam tylko problem, że spód się kruszy… tylko raz wyszedł mi dobrze i dał się pokroić.
możesz mi coś doradzić? 🙂 jak temu zaradzić?
kruszenie mnie nie zniechęca, bo zawsze można podać deser w pucharkach 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 9 sierpnia, 2018 - 8:20 pm

Magdalena, przed podaniem nalezy je mocno schłodzić 🙂

Karolina 9 sierpnia, 2018 - 6:47 pm

Hmm … jeśli robimy już zdrowe ciasto, to mleko kokosowe nie powinno znajdować się na liście składników, jest podobne do smalcu pod względem ilości tłuszczów nasyconych … już lepiej użyć zwykłej kremówki 🙂

Eliza Wydrych Strzelecka 9 sierpnia, 2018 - 8:20 pm

Karolina, mleko kokosowe jest zdrowe. Kremówka u mnie nie wchodzi w grę, nie jem nabiału

Kornelia 10 sierpnia, 2018 - 1:14 pm

Świetny przepis, aż skuszę się i w weekend spróbuję sama zrobić. 😉 z pewnością będzie to dla mnie coś nowego 😀

Ola 10 sierpnia, 2018 - 2:27 pm

Czy zamiast mielć daktyle można użyć syropu z samych daktyli czy będzie za rzadkie?

Eliza Wydrych Strzelecka 10 sierpnia, 2018 - 5:34 pm

bedzie za rzadkie

Ilona 10 sierpnia, 2018 - 4:19 pm

Taka ładna smietanka wyszla Ci z mleka z biedronki? Jak dokladnie ja ubijasz? Moje mleko bylo schlodzone bardzo dobrze, ale gdy zaczelam ubijać to strasznie plynne sie zrobilo… Tak samo ze śmietanką Real Thai. Ubijalam długo, włożyłam do lodówki i tam troche zgęstniało, ale chciałabym zeby byla sztywna jak prawdziwa śmietana.

Dominika 14 sierpnia, 2018 - 10:34 am

A jaka średnica foremki się nada?

Kinga 18 sierpnia, 2018 - 9:37 am

Cześć 🙂 Zrobiłam Twój przepis w nieco lżejszej wersji 🙂 Jest super. Jestem zachwycona połączeniem zblendowanych daktyli z chrupkim ciastem owsiano-migdałowym. Zmieniłam górną warstwę bo mleko kokosowe jest mocno tłuste.. Tutaj moja wersja wypieku : http://mieszamzielone.blox.pl/2018/08/Ciastko-Elizy.html

Agnieszka 19 sierpnia, 2018 - 10:14 pm

Elizka, w piątek zrobiłam ciacho, ale musiałam je dostosować do moich nietolerancji pokarmowych, czyli kokos i orzechy ziemne odpadają… Długo myślałam jak je zrobić. Kupiłam prazone masło migdalowe z dodatkiem soli morskiej. Do spodu zamiast migdałów mielonych dałam 80 g tego masła. Wyszedł przepyszny, jak kruche ciasto pszenne! Kajmak to daktyle z masłem migdalowym, bardzo smaczne. A zamiast śmietany kokosowej, której nie mogę, zrobiłam budyń śmietankowy na mleku ryzowym z ksylitolem i dodałam do niego 2,5 łyżki nasion chia, aby się trzymał. Wierzch posypalam dużą ilością gorzkiego kakao z wedla, które smakuje jak czekolada, bo niestety gotowe gorzkie czekolady zawierają lecytyne z soi albo wanilie, a ja ich jeść nie mogę… Dziękuję za inspiracje, rodzina zjadła ciasto z prędkością światła 🙂

Diana 1 października, 2018 - 3:12 pm

Właśnie zrobiłam, jedyne co zmodyfikowałam to mąka kokosowa zamiast zmielonych migdałów, ksylitol zamiast syropu z agawy i trochę więcej oleju kokosowego na spód 🙂 jeszcze się chłodzi ale już skubnęłam kawałek i mogę powiedzieć że dawno nie jadłam tak dobrego zdrowego ciacha! Dzięki! Dziś zrobię jeszcze faszerowane bataty:)) pozdrawiam!

Agnieszka 9 października, 2018 - 7:36 pm

Zrobiłam ale spod mi się rozsypał ? pomocy co robię źle?!

Eliza Wydrych Strzelecka 9 października, 2018 - 7:59 pm

Kochana, a dałaś mu wystygnąć? Po dodaniu karmelu, bananow i bitej śmietany włożyłaś do lodówki? 🙂

Agnieszka 9 października, 2018 - 8:22 pm

czyli nie wyjmować z formy tylko nałożyć krem i bitą śmietanę i razem do lodówki? Poradziłam sobie i zrobiłam w szklankach mini desery nawet z rozsypanym spodem było pysznnnnneeeeee:D
a jutro curry z dyni:)

Eliza Wydrych Strzelecka 9 października, 2018 - 8:38 pm

Absolutnie nie wyjmować z formy! 🙂

PS Cudownie! Cieszę się, że smakowało

Chamsej 22 listopada, 2018 - 9:10 am

Hej, przepis super i ciacho przepyszne!<3
Chciałabym tylko przedstawić Ci drobny szczegół i poprosić o wzięcie tego pod uwagę.
Zrobiłam z Twojego przepisu tort na urodziny bo wśród gości była weganka i dziewczyna z celiakią. Nie znam się kompletnie na glutenie i nie wiem w czym on jest a w czym nie, więc zaufałam Twojemu przepisowi i zrobiłam. Niestety dopiero w trakcie imprezy od dziewczyny z celiakią dowiedziałam się, że nie każde płatki owsiane są bezglutenowe, że trzeba kupić specjalne z certyfikatem. 🙁
Więc tu prośba do Ciebie, żeby zaznaczać w przepisach jeśli jakiś produkt powinien być zakupiony w wersji bezglutenowej. Dla takich laików jak ja.
Cieplutko pozdrawiam i wyczekuję jutra, żeby kupić Twoje e-booki. 🙂

Wiola 2 grudnia, 2018 - 10:57 am

Czy jest szansa, że wydasz tego e-booka w formie tradycyjnej książki?

Kasia 17 stycznia, 2019 - 1:25 pm

Czy moge zamienic maslo orzechowe musem migdalowym?

Patrycja 23 stycznia, 2019 - 11:03 am

Co zrobić z tą resztą mleka kokosowego? Jakieś fajne pomysły? I ja swój placek zmodyfikowalam. Za pierwszym razem spód mi się rozpadał to użyłam za.drugim jajek zamiast oleju, a na śmietanę użyłam dwie puszki, mam chyba większą formę niż do tego przepisu. A tak poza tym to ciasto pyszne 🙂 miałam w domu masło orzechowe z kakao to takiego użyłam 🙂

Kasia 8 maja, 2020 - 8:12 pm

Cześć, czy migdały można zastąpić innymi, np. nerkowcami ?:)

Edyta 27 lipca, 2020 - 4:31 pm

Nie jestem ani weganką ani jakoś specjalnie nie liczę kalorii – nie mam problemów z wagą. Obie wersje ciasta brzmią fantastycznie uwielniam takie połączenia. Jednak jeśli mogę zdecydować to chyba padnie na Twoją wersję przepisu. Przekonuje mnie bardziej kokosowa pianka 🙂
Mimo, że nie jestem weganką to w moim menu znajduję się kilka wegańskich przepisów. Coś czuję, że ten rónież dołączy do niego na stałe!
Trzymajcie kciuki, aby i mnie wyszło takie cudo jak na zdjęciu, bo o sam się raczej nie obawiam 😛

Comments are closed.