Przepis na ciasto Banoffee

przez Eliza Wydrych

Nie ma chyba na świecie pyszniejszego i prostszego do zrobienia ciasta. Kruchy spód, toffee, banany i puszysta bita śmietana. Bez pieczenia, raz dwa i wszystko gotowe. 

Pyszne to ale kaloryczne jak cholera, więc jeśli chcecie zmieścić się w ulubione rurki, nie róbcie banoffee zbyt często. Ja mam obecnie kosę ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną więc raczę się takimi pysznościami kiedy mogę. W sobotę parapetówka i to będzie mój ostatni wybryk. Od poniedziałku wracam do działania, bo nim się obejrzę przytyję i znowu będę sie czuła fatalnie w swojej skórze.

banoffee

Przepis jest banalnie prosty, a składniki jakich potrzebujemy to:

– Paczka ciastek holenderskim  LU/degistive. Ja wybieram te z czekoladą, Wam też to polecam
– 40g roztopionego masła 
– 2 banany
– Bita Śmietana np. Śnieżka (oczywiście możecie ubić kremówkę, ale ja uwielbiam smak bitej śmietany z torebki)
– Fix do śmietany np. Gellwe
– Masa krówkowa o smaku kajmakowym (najlepsza jest z bakallandu)

Ciasteczka wrzucamy do blendera albo kruszymy je (w woreczku) za pomocą tłuczka, kiedy są już rozkruszone (nie przejmujcie się pojedynczymi grudkami) dodajemy (ostudzone) roztopione masło i mieszamy. Całość wykładamy na spód np. tortownicy i ugniatamy palcami. Następnie bierzemy masę krówkową (wcześniej można ją podgrzać w garnku, by zrobiła się bardziej płynna) i wlewamy ją na ciasteczkowy spód. Teraz pora na banany, kroimy dosyć grubo dwa banany w talarki. Przedostatnia czynność polega na ubiciu śmietany (nie zapomnijcie o dodaniu fixu, dzięki niemu śmietana nie opadnie). Ciacho wkładamy na ok 2h do lodówki. 

Gwarantuje, że ciasto nie doczeka kolejnego dnia 🙂

 

ZOBACZ TAKŻE

119 komentarzy

anemone 22 grudnia, 2012 - 9:12 pm

ooo uwielbiam bananofee! W Lidlu jest mrożona opcja dla leniwych na ciasteczkach korzennych i naprawdę smakuje dobrze 😀 Ale zrobienie samemu to tez nie jest wielka filozofia 😀 ah bananofee!

MElka 22 grudnia, 2012 - 10:51 pm

bananoffie to takie spolszczenie 🙂

anonimowo xd 22 grudnia, 2012 - 9:14 pm

miałaś być na diecie przecież

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 9:17 pm

Nie na diecie (nie uznaje diet), po prostu zdrowo się odżywiam, ale święta to okres w którym te zasady „nieco” naginam i pozwalam sobie na więcej, np na to pyszne ciasto 🙂
PS. Dziękuję za troskę

nika 22 grudnia, 2012 - 11:05 pm

Jeejku eliza jak oni cie tu pilnują 😛 😛

panda 18 listopada, 2015 - 7:33 pm

A jakie mamy teraz święta? Coś przegapiłam? Do świąt ponad miesiąc… No chyba, że to obżarstwo to z okazji 11 listopada 😛

Ola 23 listopada, 2015 - 11:00 pm

No musi sie najpierw najeść przed dietą żeby mogła na nią przejść ;D

Paula 22 grudnia, 2012 - 9:16 pm

Ojj też uwielbiam to ciasto, ale kurka, jesteś pewna że trzeba użyć aż 500g masła? to ponad 2 kostki!
Może wkradła się mała literówka, co?
Buziaki:)

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 9:20 pm

Przepisy są przeróżne, niektórzy dodają 100g, 200g, a nawet 500dkg ja ten przepis trochę odtłuściłam i dodałam jedynie 50dkg. Ciastkowy spód jest zbity i naprawdę dodawanie takiej ilości masła jest zbędne 🙂

Paula 22 grudnia, 2012 - 9:26 pm

Eliza, chodzi mi o 500g czyli ponad 2 kostki. Piszesz że dałaś 50dkg a to 500gram. Może dałaś 50g a nie 50dkg?

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 9:28 pm

shit racja, dałam 50g! Dzięki, za poprawkę 🙂

Paula 22 grudnia, 2012 - 9:34 pm

do usług:)
zboczenie blogerek kulinarnych, że widzą wszystko 🙂

lepiej, żeby Twoi czytelnicy zrobili z 50g masła niż 500;)

http://marcelka-fashion.blogspot.com/ 22 grudnia, 2012 - 9:17 pm

pierwsze słyszę o takim cieście..
a po składnikach widzę, że będzie przepyszne….

zrobię je na pewno !!!!!!

dziękuję za super pomysł 🙂

pozdrawiam serdecznie
Marcelka fashion

🙂

iza 22 grudnia, 2012 - 10:19 pm

ja tez nigdy o nim nie słyszałam, może to i lepiej bo jadłabym i przytyła 100kg 😀

Aśka 22 grudnia, 2012 - 11:05 pm

przyłączam się do nieświadomych na temat tego ciasteczka. Możesz być pewna, że je spróbuję

Diana 22 grudnia, 2012 - 9:17 pm

Fajny przepis i wyglada naprawde apatycznie.Nie wklada sie tego do piekarnika,tylko tak jak sernik?

Ewelina 22 grudnia, 2012 - 9:21 pm

Lubieeeeeeeee to !

eva 22 grudnia, 2012 - 9:22 pm

Znam i lubię. Wiem, że to co napiszę to dokładanie kalorii, ale również smaku. W żadnym wypadku nie używajcie Snieżek i innych chemicznych masakr! Jak już to tylko prawdziwa śmietana kremówka, ubita ewentualnie z Fixem lub łyżeczką żelatyny. To jest zupełnie inny smak niż owe pianki z torebek 🙂

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 9:24 pm

Śnieżka to mój ulubiony smak z dzieciństwa, dlatego mam do niej taki sentyment. Uwielbiam! A śmietanki 30% mi nie smakują 🙁

zuza 22 grudnia, 2012 - 11:06 pm

ja tez nie lubie takiej zwykłej śmietanki, śnieżka ma taki przyjemny smak

Anonim 18 listopada, 2015 - 5:31 pm

dodajcie do kremówki łyżeczkę prawdziwego ekstraktu waniliowego(nie aromatu!) a będzie przepyszna:) i zapach jak z cukierni mojego dzieciństwa.

Wiola 22 grudnia, 2012 - 9:23 pm

Już zrobiłam liste i lece jutro po składniki 🙂

anonimowo xd 22 grudnia, 2012 - 9:25 pm

proszę bardzo 🙂 tak tylko napisałam ale nie musisz się odchudzać i tak świetna laska z ciebie ! Wesołych Świąt życzę ! :))

Monia 22 grudnia, 2012 - 9:36 pm

Ale to musi być cholernie dobre 🙂 A nie trzeba tego potrzymać trochę w lodówce?

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 9:40 pm

Tak, ze 3 godzinki przed zjedzeniem 🙂

Monia 23 grudnia, 2012 - 1:23 pm

Czyli podobnie jak 3bita,którego też polecam, jest mega pyszny, prosty i starcza na długo 🙂

Julka 22 grudnia, 2012 - 9:49 pm

uwielbiam to ciasto <3

Anka 22 grudnia, 2012 - 9:58 pm

wygląda przepysznie i faktycznie wygląda na prosty

Luiza M. 22 grudnia, 2012 - 10:04 pm

Eliza, czy ten spód ciasteczkowy nie był zapiekany u Ciebie?
Od zawsze robię takie spody np. pod serniki, ale zawsze trzeba to zapiec, żeby ciasteczka połączone z masłem stały się „jednością”. Nie kruszy się nadmiernie to w trakcie krojenia?
Pozdrawiam

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 10:21 pm

Spód jest zbity i nie kruszy się podczas krojenia. Wystarczą 2-3 godzinki w lodówce i nie trzeba zapiekać 🙂

lala 3 stycznia, 2013 - 7:31 pm

Zrobiłam, jest pyszne. Mam tylko jeden problem ciasteczkowy spód się nie połączył w lodówce więc następnym razem chyba zapiekę.

Marta 18 listopada, 2015 - 6:49 pm

Takiego spodu sie nie zapieka, bo tam nie ma nic surowego i nie ma takiej potrzeby. Daj więcej masła…

powiew inspiracji 22 grudnia, 2012 - 10:13 pm

musi być pyszne 🙂 ja od niedawna jestem na diecie bezglutenowej, więc moje Święta w tym roku będą wyglądać trochę inaczej niż do tej pory 😉

Marcik 28 grudnia, 2012 - 3:50 pm

jestem ogromnym łasuchem dlatego jeśli coś jest pyszne i łatwe do przygotowania z pewnością tego skosztuję 🙂

ja1 22 grudnia, 2012 - 10:35 pm

to nie jest dobre ciasto – taki na siłę robiony gotowiec. może dla kogoś, kto nic nie umie…

Fashionelka 22 grudnia, 2012 - 10:39 pm

Aha

Inka 22 grudnia, 2012 - 10:47 pm

Co za głupota. Co z tego, że gotowiec skoro przepyszny? Co wy ludzie tacy ambitni…

haha 22 grudnia, 2012 - 11:04 pm

hahah ja1 ale dowalilaś 😀

Monia 23 grudnia, 2012 - 1:48 pm

Tia… a obiad bez ziemniaków i litra sosu to nie obiad :/
A co znaczy że ktoś nic nie umie? Uważasz, że zagniatanie ciasta, mieszanie składników czy wkładanie blachy do piekarnika to jest arcytrudne zadanie zarezerwowane jedynie dla „mistrza chochli” albo kucharza wszechczasów?

ewka 24 grudnia, 2012 - 5:35 am

Osobiście nie lubię kupowanych ciast ani z półproduktów,ale wydaje mj się,że to proste ciasto jest na tyle dobre w połączeniu składników,że mogłoby Ci zasmakowac.Czasem robię dosyć podobne ciasto na prośbę- toffi.Mimo,iż jest nieskomplikowane,cholernie słodkie to i tak potrafi większość osob zachwycić niż wypracowany w pocie czoła z wyszukanymi skladnikami wypiek.Tak to czasem bywa.A co do Fash,pewnie lubi szybko zrobić ciasto,by jeszcze szybciej się nim cieszyć.Ja uwielbiam rosół ze swojskim makaronem i zawsze robię swój,ale są takie osoby,które czas w kuchni wola przełożyć na inne czynności i szukają prostszych rozwiazan kulinarnych.Dla mnie to ciasto tez jest proste i z mojego punktu widzenia sztuczne,ale jest proste i szybkie do wykonania i właściwie nie ma ryzyka klapy.Tak więc smacznego i Wesolych Świąt:-D

alicja 18 listopada, 2015 - 6:00 pm

Rzecz smaku, każdemu smakuje coś innego. Po co ta negatywna energia?

ola 19 listopada, 2015 - 9:38 pm

padłam!!!

Aga 22 grudnia, 2012 - 10:48 pm

Też uważam, że to najlepsze ciacho we wszechświecie. Toffie w połączniu z bananem mistrzostwo

Ejjj 28 grudnia, 2012 - 3:50 pm

Elizo, zrobilam to ciasto i wszystkim aż się uszy strzęsły tak zajadali. Brat powiedział, ze nigdy nie jadł pyszniejszego ciasta 🙂

Ewelina 22 grudnia, 2012 - 10:49 pm

Ja przyjezdzam do domu zwykle 2-3 dni przed wigilią i pomagam mamie jak tylko mogę. Sprzątam, gotuje i robię zakupy. Uwielbiam ten świąteczny magiczny czas

Uleczq 22 grudnia, 2012 - 10:50 pm

Elizka dzięki za przepis wygląda to bajecznie

wulika 22 grudnia, 2012 - 10:51 pm

Jadłam to kiedyś będąc w anglii i zastanawiałam się jak sie to ciasto nazywa. Wchodzę do ciebie a tu rozwiązanie 🙂

Jolka 22 grudnia, 2012 - 10:51 pm

Mniam, mniam!!!!

miętowa 22 grudnia, 2012 - 11:04 pm

ja bym tam dołożyła na wierzch miętową czekoladę 🙂

Ewa 22 grudnia, 2012 - 11:05 pm

?gotowiec ? to chyba ciastko kupione w cukierni lub kupione z pudełka (do których wystarczy wlać olej ,jajka mleko??? ) a Eliza podała przepis na przygotowanie ciasta od początku do końca .Przykre ,że ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem a przede wszystkim jest nieszczęśliwy i chyba mocna Frustracja kogoś tu cechuje.Wszystkiego dobrego i lepszego życia.Ciastko jest naprawde idealne i wszystkim polecam.Uzależniające.

Wendy 22 grudnia, 2012 - 11:07 pm

To typowe angielskie ciasto, jemy tego tu kilogramami

AAA 22 grudnia, 2012 - 11:52 pm

Takie byle jakie to ciasto. To ma byc niby na święta?

Fashionelka 23 grudnia, 2012 - 12:33 am

Tak 🙂

Justyna 23 grudnia, 2012 - 3:10 pm

Święta mają być pyszne, a smak jest kwestią indywidualną 🙂 Ja będę miała na przykład zwykłą babkę, bez bakalii, polewy itp, bo taka mi najbardziej smakuje. Droga AAA, jakież to wyszukane ciasta SAMA upieczesz?

AAA 24 grudnia, 2012 - 8:11 am

Byle jakie- czyli takie prawie nic, bardzo proste w przygotowaniu dla kogoś kto nie umie zrobić żadnego innego ciasta, tylko takie byle co. U mnie na pewno nie będzie takiego beznadziejnego ciasta, tylko sernik, makowiec, ciasto ze śliwkami, piernik i kilka innych które zrobienie dla fashionelki byłoby zbyt trudne

Pamela 28 grudnia, 2012 - 5:03 pm

Zastaw się a postaw się! A co to za różnica czy trzeba się narobić jak głupek przy cieście czy zrobić takie „byle jakie”? Ciasto ma NAM smakować! Ktoś lubi sernik a ktoś inny banoffee, jeden ci*ul! Wielce ambitna AAA pewnie sama kupiła gotowy sernik a się tu wymądrza jakby była Magdą Gessler co najmniej!!! A nawet jeśli Eliza nie umie robić innego ciasta ( ja w sumie też się nie przemęczam jeśli o ciasta chodzi :P) to co z tego!!! Na wystawę tego nie robi! A jej ciacho jest 1000000 razy lepsze niż te Twoje „rarytasy”! O! 🙂 🙂

Monika Kamińska 18 listopada, 2015 - 6:27 pm

To moje święta muszą być już w ogóle TOTALNĄ MASAKRĄ, bo jem w nie głównie śliwki w czekoladzie. ZE SKLEPU 😀

Eliza Wydrych Strzelecka 18 listopada, 2015 - 6:29 pm

śliwki w czekoladzie <3

Anna 22 grudnia, 2012 - 11:58 pm

wygląda pysznie! ale może się powstrzymam przed robieniem 😉

Magda 23 grudnia, 2012 - 9:57 am

Uwielbiam! 😀

Monika 23 grudnia, 2012 - 10:09 am

Siadl mi piekarnik a jestem odpowiedzialna za slodkosci na wigilie wiec spadlas mi z nieba!

Nie wiem tylko co to za ciasteczka, takie zwykle herbatniki pokryte czekolada?

Angelika 23 grudnia, 2012 - 11:31 am

nie słyszałam o tym cieście! Zrobię na pewno!

ASi 23 grudnia, 2012 - 12:46 pm

jadę właśnie kupić składniki, mam pytanko.jaka blaszka wychodzi z tych podanych przez ciebie produktów?chyba nie taka duża?mniej więcej jakie wymiary miała twoja? i jeszcze jedno: tego masła to 50g czyli około 3 łyżki duże?tylko?i jak duża paczka była ciastek?bo są różne

pzdr

Julka 23 grudnia, 2012 - 1:01 pm

gdzie można kupić te ciastka?

Fashionelka 23 grudnia, 2012 - 3:33 pm

W niemal kazdym sklepie 🙂

emma 23 grudnia, 2012 - 1:39 pm

A myślicie, że opcja bez bananów mogłaby być? Ewentualnie jakie inne owoce?? (nie bardzo lubię banany w ciastach…)

Fashionelka 23 grudnia, 2012 - 3:33 pm

Maliny tez by swietnie pasowaly 🙂

Aga 18 listopada, 2015 - 5:38 pm

Próbowałam kiedyś zrobić to z malinami i z truskawkami ale niestety są to zbyt „wilgotne” owoce przez co całość niestety popłynęła… Banany są klejące więc się trzymają 🙂 A przepis pierwszy raz znalazłam na blogu Zosi z Make Cooking Easier. Powodzenia 🙂

alexandra 23 grudnia, 2012 - 2:00 pm

Właśnie myślałam nad świątecznym ciachem, wchodzę na fashionelkę… a tu jak znalazł!
Wygląda przewybornie, miejmy nadzieję, że też tak będzie smakować! Wesołych Świąt Eliza 🙂 dziękuje za przepis, trzymaj kciuki ,żeby wyszedł!

lola 28 grudnia, 2012 - 3:51 pm

to ciasto nie może nie wyjść 😀

magda 23 grudnia, 2012 - 6:48 pm

ciasto wygląda przepysznie! gdzie mogę dostać ciastka holenderskie? są one dostępne w każdym supermarkecie? powiem szczerze, ze pierwszy raz o nich słyszę;)

Fashionelka 23 grudnia, 2012 - 10:25 pm

Tak, są dostępne niemal wszędzie 🙂

Baby 23 grudnia, 2012 - 8:31 pm

Mogłabyś częściej dodawać różne przepisy, to pasuje do tematyki bloga i jakby jeszcze było to połączenie zdrowe&pyszne to by było idealnie 🙂

Fashionelka 23 grudnia, 2012 - 10:25 pm

Taki jest plan! :))

Iga 24 grudnia, 2012 - 10:46 am

Elizo napisz proszę jakiej wielkości ma być foremka do tego ciasta? Przy okazji Zdrowych i radosnych Świąt 🙂

Asia 26 grudnia, 2012 - 8:39 pm

Dołączam się do zapytania:) planuję zrobić na impreze sylwestrową i chciałabym, żeby wyszło idealnie (dodam, że nie jestem w kuchni „orłem”):) z góry dziękuję!

Angelika 24 grudnia, 2012 - 1:18 pm

Wygląda smakowicie 🙂 Wesołych Świąt 🙂

Mii 24 grudnia, 2012 - 2:04 pm

Wesołych Świąt Elizo:)

Marta 24 grudnia, 2012 - 7:32 pm

Eliza a śmietanę słodzisz czy zostawiasz taką jaka jest ?

Fashionelka 24 grudnia, 2012 - 7:53 pm

Zostawiam, bo używam bitej śmietany śnieżki, która jest słodka 🙂

Inka 28 grudnia, 2012 - 3:49 pm

wygląda przepysznie muszę to zrobić

aja 28 grudnia, 2012 - 4:44 pm

eliza robie to ciacho i ja na to mówię Ciacho krówka. tylko ja daje zwykłe herbatniki bez czekolady i na herbatniki banany potem mase krówkową śmietana i czekolada :):)

Kasia 30 grudnia, 2012 - 11:43 am

Eliza ale na jakiej wielkości tortownicy to zrobić? bo pamiętam jak robilam przepis z oreo i zrobilam na tej większej, to wyszedł taki niziutki, że szkoda gadać ;/

Kai 31 grudnia, 2012 - 5:07 pm

Elizo dziękuję , wlaśnie robię jako deser na Sylwestra ! 🙂

Ana 1 stycznia, 2013 - 4:23 pm

super przepis, tylko dlaczego ze śmietaną sztuczną, bym zamieniła tą śnieżkę ubitą śmietaną 30%

Fashionelka 1 stycznia, 2013 - 4:24 pm

Pisałam o tym nieco wyżej, ubita śmietana 30% mi nie smakuje, a śnieżka to smak z dzieciństwa, który kochammmmm 🙂

paulinka 1 stycznia, 2013 - 5:37 pm

w jakiej mniej wiecej blaszce robisz to ciasto?

Fashionelka 1 stycznia, 2013 - 8:25 pm

Takiej o srednicy 28cm

Oliwia 1 stycznia, 2013 - 11:02 pm

Ooo pychota… A zamiast bananów mogłyby być np brzoskwinie ?:)

Fashionelka 1 stycznia, 2013 - 11:05 pm

Pewnie, że tak. Maliny, jagody, gruszki – co kto lubi 🙂

ewka 5 stycznia, 2013 - 9:20 pm

Na Sylwestra zrobilam po raz pierwszy banoffi,dzisiaj bedzie to juz 4 raz,wszystkim moim gościom smakowalo:-) dzięki za przepis

marta 8 stycznia, 2013 - 10:56 am

czy ta masa krówkowa to może być np o smaku orzechowym bądz czekoladowym?

Fashionelka 8 stycznia, 2013 - 12:06 pm

pewnie, ale najbardziej pasuje o smaku kajkamowym

Marta 8 stycznia, 2013 - 7:49 pm

Zaraz robie norweska wersje !:) a poza tym fajny pomysł, proste produkty bez żadnego komplikowania

Fashionelka 8 stycznia, 2013 - 7:54 pm

Jaka jest norweska wersja? 🙂

Marta 9 stycznia, 2013 - 9:10 pm

Taka sama tylko musialam pokombinowac z produktami, zrobiłam dzis, już się chlodzi, zobaczymy co mój osobisty kucharz na to 😉

Martyna 27 stycznia, 2013 - 9:56 pm

A ile gram tych ciastek? :>
Jutro się biorę za to ciasto i nie chciałabym, żeby nie wyszło 😀

Ania 12 marca, 2013 - 7:24 pm

Czy masło trzeba ostudzić?

Fashionelka 12 marca, 2013 - 7:30 pm

Nie 🙂

adelkaa 12 października, 2015 - 11:02 am

Super jest ten twój przepis. Wyśmienicie smakuje on z mascarpone pyhaaaaa

cecylia 25 października, 2015 - 11:44 pm

Jeżeli chodzi o mnie to banoffee przepis mój ulubiony jest mascarpone i masą bananową polecam Wam. Nie jest trudne jak mi wypieki wychodzą to Wam na pewno bo ja w kuchni jestem lewa kompletnie.

agnes 18 listopada, 2015 - 5:35 pm

najwieksza słodka bomba kaloryczna jaka znam, ale fakt banofee przeeepyszne 🙂

Ania 18 listopada, 2015 - 5:43 pm

Eliza co Ty najlepszego wyprawiasz 😀 Takie smakowitości podrzucać i kusić mnie biedną ? Ale wiesz co ? Chcę mieć silną motywację! 🙂 Powiedziałam sobie, że do świąt zdrowo się odżywiam, ćwiczę i nie podjadam, a to ciasto będzie nagrodą 😉 Już widzę siebie jak w przeddzień wigilii oglądając Listy do M i Kevina (tak właśnie!) zajadam się Twoim Banoffee 😀 😀 😀 Aż źle mi z tym na sercu, że będzie to takie perfidne obżarstwo ale będzie mi się należało jeśli dotrzymam swoich postanowień 😉

Ewa Olborska 18 listopada, 2015 - 6:02 pm

O ja, ciasto bez pieczenia, a wygląda super! 🙂 Wydaje się, że jest też dość szybkie do zrobienia. No nie licząc tych 2h w lodówce… 🙂

Dominika 18 listopada, 2015 - 6:05 pm

Uległam, pod 2 tygodniach bez słodyczy na widok twojego ciasta sięgnęłam po czekoladę… Jesteś współwinna tej „zbrodni”, ale wybaczam bo własnie biegnę do sklepu po składniki na ciasto. Należy pamiętać o dobrym żywieniu, ćwiczeniach, zdrowym trybie życia, ale nie można sobie przecież ciągle odmawiać niektórych przyjemności. Jestem totalnym beztalenciem kulinarnym, ale mam nadzieję, że ciasto mnie nie pokona :p Dzięki za przepis 😉
Pozdrawiam D.

loco 18 listopada, 2015 - 6:11 pm

Chetnie wpadne na domowke:) ps.byly juz wyniki z konkursu miu miu?jestem ciekawa z czym zwyciezcy kojarza sie lata 60:)

karolajn 18 listopada, 2015 - 6:26 pm

Zrobiłam takie ciasto dla teścia na imieniny. Uwielbia słodkości i był zachwycony tym ciastem, zresztą tak jak pozostali goście 🙂 Ja wierzch opruszyłam lekko gorzkim kakao i starłam kostkę czekolady 🙂 PYCHA! Aż zrobię je w weekend 🙂

Olka 18 listopada, 2015 - 6:26 pm

A ja specjalnie nie polubiłam tego zdjęcia na insta bo Elizka Ty masz się odchudzać ćwiczyć i motywować leniu Ty!!

Eliza Wydrych Strzelecka 18 listopada, 2015 - 6:30 pm

haha masz racje, ale prawda jest taka, że też miewam takie kryzysy i uważam, że to jest fair, że głosno o tym mówię. Jesteśmy tylko ludźmi, mamy swoje lepsze i gorsze dni. Nie mogę Was motywować i zagrzewać do działania kiedy sama objadam się słodkościami. Daje sobie jeszcze chwilkę, ale potem wracam na dobre tory! 🙂

Gab 18 listopada, 2015 - 6:39 pm

Czy zamiast bananow moze uzyc innych owoców lub orzechów wloskich? Jesli tak tak to prosze o propozycje! 🙂

Ola 18 listopada, 2015 - 10:18 pm

Ma ktos moze pomysl czym zastapic mase krowkawa w Holandii??

żaba 18 listopada, 2015 - 11:48 pm

Jakim cudem ja jeszcze nie jadłam takiego ciasta? Dzięki za przepis, zrobię na pewno! 🙂

Maleńka bloguje 19 listopada, 2015 - 9:21 am

Mhm wygląda pysznie! 😉

karka 19 listopada, 2015 - 3:41 pm

nie dałam rady i powstrzymać i pobiegłam po składniki do sklepu i zaraz zabieram się za robienie ciasta <3 już nie mogę się doczekać 😀 a żeby nie mieć wyrzutów sumienia to po zakupy poszłam pieszo przy okazji wyprowadzając psiaka na spacer a wieczorem idę na fitness więc zjem bez wyrzutów sumienia hihi 😀

evelinekk 29 listopada, 2015 - 5:01 pm

Mam pytanie co do śnieżki używasz ją z mlekiem?

Eliza Wydrych Strzelecka 30 listopada, 2015 - 11:26 am

tak 🙂

Kasia Koniakowska 2 grudnia, 2015 - 9:19 pm

Muszę spróbować bo wygląda obłędnie pysznie 😉

AnetaK 9 grudnia, 2015 - 1:16 pm

Produkty kupione, dzisiaj próbuję. Dam znać jak smakowało gościom. 😉

Anonim 12 grudnia, 2015 - 9:05 am

KIle g tych ciastek? I gdzie takie moge dostac?? 🙂

Comments are closed.