Owoce pod kruszonką

przez Eliza Wydrych

Jest coś pyszniejszego niż owoce pod kruszonką? Jabłka, gruszki z cynamonem lub soczyste nektarynki przykryte chrupiącą, słodką chmurką.  Uwielbiam ten deser, ale pozwalam sobie na niego niezwykle rzadko. Jedna mała porcja to bomba kaloryczna. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu i nie zamieniła białej mąki na razową, a białego cukru na brązowy.

Przygotowanie tego deseru zajmie nam pół godziny (razem z pieczeniem). Ze zjedzeniem tych pyszności poradzicie sobie zdecydowanie szybciej 🙂

Potrzebne składniki (6 kokilek)
– gruszki, nektarynki albo jabłka
– 1/2 maślanej margaryny Kasia
– 5 łyżki brązowego cukru
– 10 łyżek razowej mąki

Przygotowanie
Owoce kroimy w drobną kostkę. Gruszki i jabłka posypujemy cynamonem i wkładamy do kokilek. Następnie ugniatamy ciasto z masła, cukru i mąki, rwiemy na kawałeczki i przykrywamy nimi owoce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ok 20-30 minut do momentu, aż kruszonka się zarumieni.
gruszki pod kruszonkąDeser najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, omnomnom.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

46 komentarzy

smakula 27 maja, 2014 - 9:07 pm

Nie masz serca! Takie pyszności o tak później porze nam pokazywać? 😉

Eliza Wydrych 27 maja, 2014 - 9:11 pm

Wiem masakra, sama cierpię.

Magda 27 maja, 2014 - 9:18 pm

czuję się uziemiona z powodu braku jakichkolwiek żaroodpornych salaterek czy kokilek(swoją drogą, pierwszy raz słyszę taką nazwę:) )

Madzia 27 maja, 2014 - 11:13 pm

Swoje pierwsze crumble robiłam w papilotkach do muffinek tylko tych z folii aluminiowej. Nie musisz od razu inwestować w kokilki 🙂

Lena 27 maja, 2014 - 9:30 pm

Deser rzeczywiście należy do jednych z najprostszych i baaaardzo smacznych 🙂

Ale odbiegając na moment. Eliza, mogę zapytać gdzie znalazłaś takie większe kokilki? Ja wszędzie spotykam takie malutkie 🙁 A może Wy dziewczyny się orientujecie? Będę wdzięczna za pomoc 🙂

Aśka 30 maja, 2014 - 5:41 pm

Mam identyczne albo baaardzo podobne z Pepco 🙂

Lena 10 czerwca, 2014 - 4:13 pm

Dziękuję 🙂

Ardilla 27 maja, 2014 - 9:42 pm

Takie pyszności i to jeszcze z lodami… Zjadłabym natychmiast 🙂 Szkoda, że dziś już nie dam rady zrobić 🙁

aga 27 maja, 2014 - 9:47 pm

Hej, deser wygląda pysznie*.* jednak pieczone jabłka i gruszki mi nie bardzo podchodzą 🙁 myślisz, że równie smacznie wyjdzie np. z malinami ? Pozdrawiam :*

Eliza Wydrych 27 maja, 2014 - 10:07 pm

pewnie! Albo z truskawkami <3

Isabel 27 maja, 2014 - 9:49 pm

ja bym jeszcze dorzuciła truskaweczki.
Błagam – wrzucaj takie posty rano albo w południe – moje bikini do lata przechodzi właśnie trening silnej woli!
i lody… omnomnom
:*

Eliza Wydrych 27 maja, 2014 - 10:07 pm

wrzuciłam specjalne o 21 bo nikomu o tej porze by się nie chciało tego przygotowywać 😀

wenus-lifestyle 27 maja, 2014 - 9:49 pm

Zgadzam się, pyszny deser 😀

Martyna 29 maja, 2014 - 7:10 pm

Eliza, jesteś cudowna! Nie jestem specjalistką w deserach i nigdy (!) nie zrobiłam sama ciasta (wiem, wiem, że owoce pod kruszonką do ciast nie należą, ale od czegoś trzeba zacząć). Idę do kuchni!!!!

Eliza Wydrych 29 maja, 2014 - 10:05 pm

Powodzenia! 🙂

blog lifestylowy 27 maja, 2014 - 9:50 pm

Wygląda fantastycznie. Smakuje pewnie równie dobrze.

Anonim 27 maja, 2014 - 9:57 pm

Co tam owoce pod kruszonką, ja właśnie obżeram się truskawkami, omnomomnom….

Sarenka 27 maja, 2014 - 10:00 pm

Jejku.. to musi być pyszne ^^, poza tym właśnie w prostocie tkwi siła smaku!

to ja 27 maja, 2014 - 10:39 pm

Zrobie z rabarbarem! 🙂

Ola 27 maja, 2014 - 11:54 pm

wyglada pysznie

Karolina 28 maja, 2014 - 10:25 am

Znam większe bomby kaloryczne 😉 To taka raczej „bombka ” 🙂

agak 28 maja, 2014 - 10:33 am

Elizo, gdzie można zakupić takie fajne kokilki? Pozdrawiam!

Anonim 5 czerwca, 2014 - 10:49 am

Witam

właśnie dzisiaj kupiłam kokilki fajne na allegro za 3,99

aga 28 maja, 2014 - 11:00 am

ale mi narobiłaś ochoty

Mimi 28 maja, 2014 - 11:11 am

Takie owoce nie są aż taką bombą kaloryczną – jest porównywalna do batonika, ok 250 kalorii. Oczywiście to sporo, ale w końcu to deser 🙂

zuza 28 maja, 2014 - 1:02 pm

jadłabym, mocno

pyszna 28 maja, 2014 - 1:37 pm

dziś to robię na deser

Gra 28 maja, 2014 - 2:27 pm

Ochhh ale pyszności i o wiele zdrowiej po zmianie składników. Myślisz że margaryna też coś zdrowia doda? Masło jest przecież taaakie kaloryczne!

pati 28 maja, 2014 - 5:46 pm

Eliza mogę zrobić z malinami albo amerykanskimi borówkami?

oldźi 28 maja, 2014 - 6:13 pm

uwielbiam maślaną kasię 🙂

Beautyandblossom 28 maja, 2014 - 7:46 pm

Dzieki za przepis. Na pewno zrobie w weekednd z truskawkami.

speckled fawn 28 maja, 2014 - 8:37 pm

ja robię z truskawkami i na to gałka lodów waniliowych 😀 pycha! W ogóle ściągłam pomysł z pizza hut-u nich to się nazywa owocowe kruchości 😛

Pati 28 maja, 2014 - 11:01 pm

właśnie zrobiłam i wow to jest najpyszniejsze!

Karola Franieczek 29 maja, 2014 - 12:34 pm

Jak ja uwielbiam wszelkie wariacje owocowo-kruszonkowe. Będę robić. 🙂

Anonim 29 maja, 2014 - 12:49 pm

A próbowałaś ze 'zdrowsza’ wesją kruszonki? Otręby, płatki owsiane, siemie lniane, orzechy, pestki itp… Warto spróbować! PYCHA!

Charlot te. 29 maja, 2014 - 11:27 pm

Wygląda fantastycznie! A smakuje pewnie równie dobrze. Może jutro skuszę się na zrobienie tego przepisu.

Anonim 30 maja, 2014 - 11:07 am

ELIZA!!! Czekam na post odnośnie Twojej obecnej aktywności fizycznej- jak tygodniowo planujesz sobie ćwiczenia, basen itd, Kiedy pozwalasz sobie na małe co nieco 😉 i czym zastępujesz słodkie przekąski.

http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ 30 maja, 2014 - 12:41 pm

mmmm!! Wygląda pysznie 🙂

Maniamamowania 30 maja, 2014 - 3:01 pm

A na dzisiaj plan mam taki: najpierw słodkości z Twojego przepisu, a potem dodatkowa godzinka na siłowni 🙂

Roma 1 czerwca, 2014 - 2:50 pm

Owoce pod kruszonką są bardzo dobre. Szczególnie nam przypadły do gustu truskawki pod kruszonką. Ostatnio też wzięło nas na słodkosci i zrobiłyśmy proste domowe, pachnące mini-pączki, zresztą dzięki inspiracji innych znanych – Abstrahuje.tv:-)

Tymczasem, zastanawiam się, wracając do obecnego przepisu, czy cynamon przy takich składnikach jest absolutnie konieczny?

Eliza Wydrych 1 czerwca, 2014 - 10:26 pm

Pewnie, że nie jest konieczny 🙂

lubieto 1 czerwca, 2014 - 2:55 pm

Po 30min kruszonka już jest zarumieniona ?

Eliza Wydrych 1 czerwca, 2014 - 10:25 pm

nawet po 25 jest 🙂

Izaaa 1 czerwca, 2014 - 7:44 pm

obłęd, wygląda super. Muszę wypróbować u siebie w domku.

Pomysłowa 3 czerwca, 2014 - 2:05 pm

Kurde, brzmi cudnie, ale chyba trocho tucząco… A przecież lato idzie !

M.Ortycja 3 czerwca, 2014 - 9:36 pm

żeby było zdrowiej i mniej kalorycznie margarynę można zastąpić zblendowanym awokado, a cukier namoczonymi i potem zblendowanymi daktylami 🙂

Comments are closed.