Jesienny jadłospis

przez Eliza Wydrych

Dziś mam dla Was kolejny jesienny jadłospis. W roli głównej zupa z dyni w nieco ostrzejszej wersji, smoothie z jabłkiem i cynamonem oraz pesto. Wszystko oczywiście domowej roboty!

W tworzeniu tego jadłospisu pomagał mi blender Braun MultiQuick 9. Moim zdaniem blender to za małe słowo, bo ten sprzęt jest wielofunkcyjny. Sieka, szatkuje, kroi, ugniata, tłoczy, ubija, miksuje, mieli, blenduje… I robi to naprawdę błyskawicznie!

braun

Przyznacie, że prezentuje się imponująco!

Śniadanie: smoothie jabłkowo-cynamonowe

To jesienna wersja owocowego koktajlu śniadaniowego. Jabłko, banan, migdały, cynamon, łyżeczka miodu lipowego i mleczko owsiane. Całość blendujemy na gładką masę.

Jeśli ktoś chce, by danie miało więcej węglowodanów, warto dodać dwie łyżki płatków jaglanych albo owsianych. – zobacz mój placek owsiany.

koktajl

Mleko owsiane

Mleko owsiane

Ja użyłam do tego końcówki z technologią ActiveBlade, która – uwaga! – zapewnia ruch ostrzy w górę i w dół. Dzięki temu błyskawicznie rozprawiamy się z tak twardymi składnikami, jakimi są np. orzechy. Co więcej, funkcja ActiveBlade sprawia, że wkładamy o 40% mniej wysiłku w przygotowanie dania.

Jesienne, rozgrzewające smoothie

Rozgrzewające jesienne smoothie

II śniadanie: pesto z oregano

To moje pierwsze pesto w życiu! I nieskromnie przyznam, że jest przepyszne. To, czego potrzebujemy, to: oregano, odrobina czosnku, ser grana padano, oliwa z oliwek, migdały i pieprz. Wiecie, nie sądziłam, że zrobienie pesto jest tak banalne. Od teraz nie ma mowy, bym je kupowała! Takie domowe smakuje o niebo lepiej.

pesto

Do przygotowania pesto użyłam szatkownicy MQ20. Wszystkie składniki zostały idealnie posiekane – i to w ciągu 15 sekund! Podoba mi się, że ten blender ma opcję stopniowania mocy. To ja decyduję, z jaką prędkością poruszają się ostrza, bo przecież nie zawsze największa moc jest jest najlepsza. W przypadku pesto zaczęłam od średniej mocy, a potem przeszłam na tę najwyższą.

pestoo

Pesto możemy podać z makaronem albo po prostu posmarować nim kromkę chleba. Ja tak właśnie zrobiłam – to była najlepsza opcja! Jeszcze ciepły chleb z zielonym pesto smakował wybornie. Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia!

pesto-na

Obiad: naleśniki jaglane z masłem orzechowym i bananem

Kasza jaglana na dobre zagościła w mojej kuchni. Spożywam ją pod niemal każdą postacią. W spiżarni mam ekspandowaną kaszę jaglaną, płatki jaglane i mąkę jaglaną. Kasza jaglana jest bezglutenowa, co może być dobrą informacją dla uczulonych na gluten i dla tych, którzy źle się po nim czują. Sprawdzony przepis na naleśniki jaglane znajdziecie tutaj.

Do przygotowania naleśników użyłam trzepaczki MQ10. Jest wykonana ze stali nierdzewnej i świetnie nadaje się zarówno do ubijania, jak i do miksowania. Dodatkowo napowietrza masę, nadając jej lekką i puszystą konsystencję.

mikser

Naleśniki podaję z masłem z prażonych migdałów i bananem. Jeśli ktoś jest łasuchem, może dodać także bitą śmietanę.

Tak teraz sobie myślę, że muszę sama zrobić masło orzechowe… Co prawda to migdałowe jest bardzo dobre i wartościowe, ale takie zrobione samemu jest o niebo lepsze.

nalesniki

Przekąska: zdrowy baton

Ten baton to miks bakalii. Są tam wiórki kokosowe, orzechy i suszone owoce. Jest supersłodki (ale to naturalne cukry), superpyszny i sycący. Uwielbiam go!

baton

Kolacja: zupa z pieczonej dyni

Jakiś czas temu zrezygnowałam z gotowania dyni na rzecz jej pieczenia. Smak pieczonych warzyw jest zupełnie inny od tych gotowanych! Jeśli nigdy tego nie robiłyście, naprawdę polecam.

Dynię kroimy na plastry i wkładamy do piekarnika. W międzyczasie podsmażamy czosnek na oleju kokosowym.

Dynia do zapieczenia

Dynia do zapieczenia

Upieczoną dynię oddzielamy od skóry i kroimy na kawałeczki. Wrzucamy je na patelnię i mieszamy razem z czosnkiem. Następnie wlewamy 300 ml bulionu warzywnego i 100 ml mleczka kokosowego i całość blendujemy. Na koniec dodajemy odrobinę ostrej papryki, kurkumę, sól i pieprz.

To moja ulubiona wersja zupy dyniowej!

Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione jesienne potrawy. Ja jutro zabieram się za szarlotkę jaglaną!

KONKURS

Mam dla Was szybki mikołajkowy konkurs! Do wygrania blender Braun MultiQuick 9, czyli cały zestaw widoczny na poniższym zdjęciu. Aby go wygrać wystarczy wrzucić fotkę na instagram przedstawiąjącą przygotowaną przez Was potrawę. To może być cokolwiek! Smoothie, ciasto, pesto, deser czy zupa! Prócz zdjęcia oznaczcie profil @elajza i dodajcie hashtagi #BraunMultiQuick9 #MQ9 

braun

Na Wasze zdjęcia czekam do 14 grudnia. Wyniki ogłoszę 15 grudnia. Można dodać więcej niż jedno zdjęcie. Sponsorem nagród jest marka Braun.

Wyniki

Nagrodę główną otrzymuje

Joanna.Wiktoria

 

 

ZOBACZ TAKŻE

23 komentarze

Zuzanna 28 listopada, 2016 - 9:33 pm

Naleśniki wyglądają obłędnie. Jestem jedną z tych, która nie toleruje glutenu, więc zapisuję w zakładce ten post

NinaX 28 listopada, 2016 - 9:33 pm

faktycznie ten sprzęt to raczej kombajn niż zwykły blender 😛

Eliza Wydrych Strzelecka 28 listopada, 2016 - 9:40 pm

O! kombajn to dobrze słowo

czytelniczka Kasia 28 listopada, 2016 - 9:34 pm

Fash, skąd ta bluzka w paski? Właśnie takiej szukam

Eliza Wydrych Strzelecka 28 listopada, 2016 - 9:40 pm

Bluzkę kupiłam jakiś czas temu w new looku, teraz trudno o pasiaki 🙁

Ula 28 listopada, 2016 - 9:35 pm

Zrobiłaś mi ochotę na pesto, tylko niestety nie mam siekacza, który by to wszystko zmielił 🙁

PS Może jakiś konkursik?

Anonim 28 listopada, 2016 - 9:50 pm

Chyba widzę mały błąd, pesto robi się z bazylii, a nie z oregano 🙂 czy to taka modyfikacja?

Eliza Wydrych Strzelecka 28 listopada, 2016 - 10:02 pm

To właśnie moja modyfikacja, polecam spróbować opcje z oregane, jest o niebo lepsza! 🙂

Ania 29 listopada, 2016 - 7:56 pm

pesto mozna robic z czego sie chce, opcja z oregano jest pyszna, ja czesto robie tez pietruszkowe, albo z innej zieleniny, mozna tez zamieniac orzechy i zamiast pinii dodawac np. laskowe 😉

Michał 28 lipca, 2017 - 11:22 pm

Polecam też pesto z rucoli

elphame 28 listopada, 2016 - 10:13 pm

Pesto z jarmużu równie pyszne 🙂

Ania Liść jarmużu 28 listopada, 2016 - 11:08 pm

Wszystko wygląda bardzo zachęcająco 🙂

kajakaja 29 listopada, 2016 - 9:34 am

Mniami 🙂 chyba juz wiem co mikołaj przyniesie pod choinkę 😉

olive 29 listopada, 2016 - 11:11 am

Super:) ja używam thermomixu ale niestety nie nadaje sie do blendowania małych ilości, zdecydowanie przydałby mi sie blender;) pesto robiłam dotychczas z bazylii, jarmużu, pietruszki, rukoli, szpinaku ale z oregano jeszcze nie! Czas na nie w takim razie 😉 dynie tez wole pieczona ale cos zupy-kremy nie bardzo mi podchodzą choć tyle razy próbowałam sie do nich przekonać… 🙁

Joanna 29 listopada, 2016 - 11:20 am

Jestem fanka krecenia pesto z kazdej zieleniny. Polecam szpinakowe z migdalami albo brokuowel z migdalami albo pestkami slonecznika. W Jadlonomii sa fajne przepisy 🙂

Oliwia 29 listopada, 2016 - 8:00 pm

Ile mniej wiecej kcal spożywasz dziennie? I czy nadal nie jesz glutenu i nabiału? Pozdrawiam

Ewa Macherowska 29 listopada, 2016 - 8:19 pm

Uwielbiam Twoje przepisy! Już kilka z nich wypróbowałam 😉

Justa 29 listopada, 2016 - 8:50 pm

Jedzenie wygląda obłędnie !

Agi 9 grudnia, 2016 - 8:53 am

Elizkaaa a gdzie można kupić taki pojemniczek na mleko?

Asia 16 grudnia, 2016 - 8:09 am

Eliza, kiedy wyniki konkursu? :))

Karo 16 grudnia, 2016 - 2:56 pm

kiedy będą wyniki i gdzie tutaj czy na IG?

kajakaja 19 grudnia, 2016 - 9:24 am

Elizka co z wynikami ?

PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL 3 stycznia, 2017 - 5:18 pm

Hej, kiedy bedą wyniki konkursu?

Comments are closed.