Placek owsiany na śniadanie

przez Eliza Wydrych

placek owsiany z twarozkiem

Kolejny pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie.  Placek owsiany to pełna wartości odżywczych propozycja, idealna na początek dnia. Możemy go zjeść na słodko lub na słono. Ja preferuje słodkie śniadania dlatego mój wczorajszy placek był z masłem orzechowym (96%) i bananem. Uwielbiam też wariant z twarogiem, maslanką, bananem i dżemem 

placek owsiany
Przepis na placek owsiany jest banalnie prosty

Potrzebujemy
– 2 jajek
– 40g płatków owsianych (ja miele w blenderze płatki owsiane, otręby orkiszowe, zarodki pszenne, sezam)
– łyżki oleju rzepakowego (ewentualnie masła klarowanego)

Przygotowanie
Całość mieszamy/miksujemy do uzyskania gładkiej masy i smażymy na teflonie z dwóch stron na rumiano.

ZOBACZ TAKŻE

56 komentarzy

lovingit.pl 3 kwietnia, 2013 - 7:11 pm

uwielbiam placek owsiany!i jeszcze masło-mniam!Pyszny przepis Eliza:)

Wilk 3 kwietnia, 2013 - 7:11 pm

Mniam wygląda pysznie, ile taki placek moze miec kalorii?

Pudlo Manka 3 kwietnia, 2013 - 7:12 pm

Wygląda pysznie! Jutro próbuję 🙂

anka 3 kwietnia, 2013 - 7:12 pm

banalny przepis, kiedys czytalam o placuszkach owsianych, rozumiem, że przepis jest ten sam tylko ty zrobilas duzą wersję?

Ania 3 kwietnia, 2013 - 7:12 pm

Ja placuszki owsiane robię mieszając płatki owsiane, jajko i jogurt naturalny 🙂

YOLO 3 kwietnia, 2013 - 7:17 pm

to juz wiem co zjem jutro na sniadanko 🙂 🙂

ewelina 3 kwietnia, 2013 - 7:17 pm

powiedz mi, musi być olej rzepakowy ? nie można zastąpić zwykłym, kujawskim? bo rzepakowy mi się skończył, a tak, to bym sobie już zrobiła na kolację 🙂

Aga 3 kwietnia, 2013 - 8:21 pm

olej kujawski jest olejem rzepakowym 🙂

karo 3 kwietnia, 2013 - 8:29 pm

kujawski jest rzepakowy -.-

asia 3 kwietnia, 2013 - 8:46 pm

przeciez kujawski to olej rzepakowy..

Marta 3 kwietnia, 2013 - 9:55 pm

hahaaaa… rozbawiło mnie to okropnie, przepraszam 😀

marek 15 marca, 2015 - 2:43 pm

olej kujawski jest z kujaw debile a nie z rzepaku

Barbara 3 kwietnia, 2013 - 7:17 pm

Eliza napisałabyś coś o tym jak ćwiczysz?

Melanie 3 kwietnia, 2013 - 7:18 pm

masło orzechowe bardzo prosto można zrobić samemu, polecam

dorota 3 kwietnia, 2013 - 7:20 pm

uwielbiam maslo orzechowe z bananem, szkoda ze to nie nutella hehe

Anika 3 kwietnia, 2013 - 7:21 pm

Pierwszy raz o czyms takim słyszę, to prawie jak naleśniki tylko z płatków owsianych 🙂

Jessica 3 kwietnia, 2013 - 7:22 pm

Świetny pomysł:) ja robię coś w tym stylu dodając jeszcze oprócz płatków owsianych, płatki migdałów, sezam, siemię lniane, otręby czy słonecznik 🙂 w zasadzie co mam pod ręką 🙂 i podobnie można jeść to w dwóch wersjach, z warzywami (to na wiosnę bo wtedy są świeże i pachnące), albo na słodko 🙂

chyba jutro wcześniej wstanę i zjem takie właśnie śniadanie ! SMACZNEGO 🙂

Dominika 3 kwietnia, 2013 - 7:24 pm

Nigdy nie słyszałam o placku owsianym, ale chętnie go wypróbuję 😉

Fashionelka 3 kwietnia, 2013 - 7:25 pm

polecam, warto! 🙂

www.catherinetheowner.pl 3 kwietnia, 2013 - 7:30 pm

Bardzo w moim stylu! Koniecznie musze to sprawdzić 🙂

Tala 3 kwietnia, 2013 - 7:38 pm

Uwielbiam twoje przepisy, wypróbowałam prawie wszystkie poza krewetkami (które i tak są w planach):P.

Fashionelka 3 kwietnia, 2013 - 7:41 pm

Bardzo mnie to cieszy 🙂

Molly 3 kwietnia, 2013 - 7:38 pm

Ja nie mielę a do środka zapodaję jeszcze kilka suszonych śliwek, a wszystko polewam maślanką jagodową 😀

Beata 3 kwietnia, 2013 - 8:05 pm

Nie wiem jakiego masła orzechowego używasz, ale ja polecam takie bez soli i bez cukru – jest zdrowsze! Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo w delikatesach.

sport w wielkim mieście 3 kwietnia, 2013 - 8:17 pm

średnio apetycznie wygląda ale jest zdrowe 🙂

TheDespotka 3 kwietnia, 2013 - 8:28 pm

Eliza spróbuj zrobić własne masło orzechowe w blenderze-pół kilograma obranych i prażonych orzechów wrzucasz do blendera z odrobiną wybranego oleju i gotowe:)

magalena 6 kwietnia, 2013 - 9:28 am

bez oleju, orzechy same w sobie sa tluste. wtedy jest maslo orzechowe 100% 🙂

acupofjasminetea 3 kwietnia, 2013 - 9:00 pm

Musze wyprobowac, wydaje sie apetyczny:)

Ola 3 kwietnia, 2013 - 9:22 pm

Od lat kazdego dnia jem na sniadanie platki owsiane z owocami, czasami dodaje tez zarodki pszenne. Ten lekki posilek, daje energie na caly poranek, ale szczerze mowiac troche znudzila mi sie ta podstawowa opcja, wiec chetnie wyprobuje Twoj przepis. Mam tylko pytanie; czy jesli przygotuje taki placek wieczorem, bedzie on jeszcze rano zjadliwy? Jak dlugo mozna go przechowywac? Nie mam rano zbyt wiele czasu, wiec zalezy mi na tym,zeby szybko przygotowac zdrowe i pozywne sniadanie. Moze to tez dobra opcja na lunch w pracy?

powiew inspiracji 3 kwietnia, 2013 - 9:29 pm

chodzi za mną od jakiegoś czasu placek owsiany 😉 ale owsiane płatki bezglutenowe są takie drogie 😉 zjadłabym z tahin i miodem,mmmm,pycha 🙂

martuuu 3 kwietnia, 2013 - 9:32 pm

mmm wygląda pysznie !:P

Mrtyna 3 kwietnia, 2013 - 10:00 pm

Uwielbiam Twoje wpisy kulinarne 🙂

Olga 4 kwietnia, 2013 - 1:26 am

Uff, dawno mnie tu nie było 😛
Elajza a kiedy przepisy na lasagne, burgera itp ?:D

cytrus 4 kwietnia, 2013 - 8:13 am

jem taki prawie codziennie na śniadanie, ale ja jeszcze dodaję do niego kokosowego wheya 🙂 mniams!

ooo 4 kwietnia, 2013 - 9:31 am

jest nowy serial 'orphan black’ i główna bohaterka wyglada zupelnie jak ty 😉

maga 4 kwietnia, 2013 - 11:07 am

znowu świetny przepis na śniadanie na pewno wypróbuje 🙂 Pozdrawiam

La Essentia 4 kwietnia, 2013 - 12:18 pm

Pycha! Eliza, a próbowałaś grzanek z masłem orzechowym, bananem i miodem? Polecam, ja ostatnio oszalałam na ich punkcie 🙂

Kasia 4 kwietnia, 2013 - 2:19 pm

Codziennie od Świąt jem masło orzechowe 😉 i chyba wypróbuję ten placuszek 😉

Agata 4 kwietnia, 2013 - 3:05 pm

Mam takie pytanie ale trochę nie w temacie, przeczytałam twoje poradniki i wszystkie wpisy co do Londynu, bo pamiętam, że kiedyś coś wspominałaś o polskiej taxówce, która jeździ z lotniska do centrum, i pisałaś że możesz dać sprawdzony numer, tylko że ja teraz nie umiem znależć tego wpisu więc czy mogłabyś napisać ile kosztuje taka polska taksówa i nr do niej ?

Fashionelka 4 kwietnia, 2013 - 5:41 pm

Tak, ale to bylo we wpisie dot wypadu do Paryża. Nr na taxówkę 00 33 753 477 797

Ulxx 4 kwietnia, 2013 - 7:29 pm

A ja tam czekam na wpis o włosaach… 🙂

Fashionelka 4 kwietnia, 2013 - 7:51 pm

Na śmierć o nim zapomniałam! Dzięki 🙂

moniiika 5 kwietnia, 2013 - 12:50 am

Kolejny dowod, ze zdrowe odzywanie=pyszne jedzonko!
Musze jutro sprobowac :)))

4premiere 5 kwietnia, 2013 - 8:43 am

wyglada pysznie:)Ale ja nie lubie bananów:/

Dorota 7 kwietnia, 2013 - 7:55 pm

ja polecam placek z otrębów owsianych 🙂
2 jajka, 100 gram twarogu chudego, 4 łyżki otrąb owsianych i 2 otrąb pszennych – sól do smaku. mieszamy i wrzucamy na patelnię teflonową mocno rozgrzaną i czekamy, aż się spiecze odpowiednio z obu stron:)

Alexandra 9 kwietnia, 2013 - 8:47 am

Zrobiłam dziś taki placek i jestem mega zadowolona, zamiast banana dodałam kiwi. Super! Dzięki za inspirację:)

Anula 15 kwietnia, 2013 - 7:45 pm

Prosty przepis, łatwe wykonanie, mało kosztowne a do tego jakie smaczne. Rodzina zachwycona

Karolina 24 kwietnia, 2013 - 4:16 am

Masło orzechowe 96%. A co jest w tych pozostałych 4%? 😉

Polecam poszukać masła orzechowego 100%, takiego jak to:

http://fitkarolina.blogspot.ca/2013/04/maso-orzechowe-100-orzechow-ziemnych.html

lub zrobić samemu 🙂

beautyvictim 13 maja, 2013 - 5:56 pm

Elizka, a może tak jakieś pomysły na jedzonko takie żeby można było szybko przygotować wieczorem lub rano i zabrać do pracy na lunch 🙂

Fashionelka 13 maja, 2013 - 7:14 pm

Jutro bedzie taki wlasnie wpis! 🙂

Kasia91 2 czerwca, 2013 - 7:47 pm

Eliza! Czy sądzisz, że taki placuszek można upiec dzień wcześniej wieczorem?

Roksana 24 listopada, 2013 - 11:55 am

Niesamowity przepis ! Szybki w przyrządzeniu i syty. Coś genialnego ! 🙂

Roxana 31 marca, 2014 - 3:00 pm

Mmm! Pyszności! 🙂 Pełno tu wspaniałych pomysłów 🙂 Oczywiście czerpię z nich wielką inspirację. Czas zrobić zakupy ;p

Anonim 13 kwietnia, 2014 - 12:31 pm

Pyyyszny! 🙂 Właśnie jem z jogurtem owocowym 🙂

Karola 1 września, 2014 - 6:33 pm

Elizka!ja mam pytanie dotyczące tego placka! chciałabym zrobić Go dzisiaj wieczorem, aby zabrać jutro do szkoły. Czy straci on na walorach smakowych? Bo rano niestety nie mam czasu na naszykowanie sobie II śniadania i lunchu, a zawsze biorę coś zdrowego i chciałabym spróbowac ten placek ;p

kucharkaaa 26 października, 2015 - 10:38 pm

Ja kocham jeść placki na śniadanie do moich ulubionych w wersji fit należą amerykańskie czy też jabłkowe placuszki mmmmm palce lizać, mogłabym jeść je każdego dnia praktycznie.

Comments are closed.