Dziś mam dla Was coś ekstra. Podzielę się z Wami trzema przepisami na słodkości z mojego jesienno-zimowego Fash Food Booka. I choć wiosna za rogiem, to przepisy z tego ebooka można robić cały rok.
Te przepisy to moje pewniaki. Zaspokajają ochotę na słodkie (nawet tę największą), są sycące i zdrowe. Każdy z tych przepisów wykonacie z łatwością, z dostępnych składników.
Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe
Owoce pod kruszonką
Do tego przepisu użyłam śliwek, ale tak naprawdę możecie upiec jabłka, gruszki, maliny lub inne sezonowe owoce. Niebo!
Składniki
– 5 śliwek węgierek
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki migdałowej (albo bardzo rozdrobnionych migdałów)
– 1 łyżka mąki kasztanowej (ewentualnie ryżowej, kukurydzianej)
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
Przygotowanie
Żaroodporne foremki smarujemy olejem kokosowym, śliwki kroimy w ćwiartki i wkładamy do foremek. Wszystkie pozostałe składniki łączymy, rozcieramy w palcach na kruszonkę i przykrywamy nią owoce.
Pieczemy ok. 25–30 minut w 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Puszyste ciastka czekoladowe z awokado
Czekoladowe ciastka na bazie awokado to hit! Są puszyste, miękkie i znikają w mgnieniu oka!
Składniki na 6 ciastek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– awokado
– 1 łyżeczka syropu z agawy (albo miodu)
– 1 czubata łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki kakao
– 3 kostki gorzkiej czekolady garstka ulubionych orzechów rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Siemię lniane zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie blendujemy awokado, syrop z agawy, kisiel z siemienia lnianego, masło orzechowe i kakao. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz orzechy i mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy ciastka. Masa jest bardzo lepka, przyda się gorąca woda do maczania łyżki. Ciastka pieczemy przez 13 minut w temperaturze 185°C.
Pieczone jabłka z bakaliami
Składniki na 4 porcje
– 4 jabłka
– 3 łyżki łyżki pokruszonych orzechów włoskich
– 2 łyżki rodzynek
– 1⁄2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie
Jabłka myjemy, odcinamy ogonki i wydrążamy środki. Gniazda nasienne usuwamy, a kawałki jabłek ze środka kroimy w kostkę i odkładamy. Na patelni podgrzewamy kawałki jabłek, orzechy, rodzynki, cynamon, kardamon z dwoma łyżeczkami miodu i mlekiem roślinnym. Kiedy farsz zmięknie, a woda odparuje, nadziewamy nim wydrążone środki jabłek.
Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 20 minut. Do jabłek idealnie pasują lody na bazie mleka kokosowego i cynamonu! Przepis znajdziecie w Fash Food Booku
Fash Food Booki
Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i słodkości znajdziecie w moich Fash Food Bookach. W sumie jest w nich aż 160 przepisów! Nie ma tam wymyślnych składników i skomplikowanych receptur.
Rzućcie okiem na hashtag #fashfoodbook by zobaczyć ponad 1000 zdjęć dań zrobionych przez posiadaczki ebooków.
Wciąż nie mogę uwierzyć w to, że sprzedało się już ponad 16 000 egzemplarzy!
30 komentarzy
Eliza, Ty nam lepiej mów kiedy kolejny ebook kulinarny!!!!!!
Już nawet zaczęłam nad nim prace. Może maj-czerwiec 🙂
Jabłka pod kruszonką to mój smak dzieciństwa, znam tylko tę wersję FAT, nie FIT. Mam wszystkie skladniki (choć mąkę wezmę z glutenem), może podejmę wyzwanie
Jak dobrze, że mam oba ffb’ki i znam te przepisy niemal na pamięć. Moje dzieciaki je uwielbiają.
Ale się cieszę!!!
Eliza skąd te talerze. Chodzi o ostatnie 2 zdjęcia
Oba talerze z sfmeble.pl
Kto z instastories niech da znać 😛 😛 😛
haha :)))
Czy te lody kokosowe są na bazie mleka kokosowego z puszki?
Dokladnie tak. Mleko powinno mieć minimum 80% miąższu kokosowego
Te ciastka mnie zaciekawiły. Jutro robię 🙂
Bardzo polecam. Będziesz zachwycona! Są puszyste jak chmurki <3
cudowności! 😀
Cześć,
Ale to przepysznie wygląda! Tylko skąd wziąć syrop z Agaty? 😕
Pozdrawiam,
Kasia
W każdym większym sklepie, możesz wziąć miód albo jakieś inne słodzidło 🙂
Te słodkości wyglądają bardzo kusząco, tym bardziej, że są to zdrowe słodkości!
Do mnie przemawiają tylko te owoce pod kruszonką i na pewno je zrobię!
czy w tych ciasteczkach musi byc maslo orzechowe? mozna czyms innym zastąpić ?
Może być tahini 🙂
W sumie bez tego tez wyjdą
Pyszności
Przepysznie wyglądają te smakowitości, muszę koniecznie zrobić ciastka czekoladowe z awokado. Zapewne smakują fenomenalnie 🙂
Fajne propozycje 🙂 To pokazuje, że nawet w diecie odchudzającej mogą znaleźć się raz na jakiś czas takie „grzeszki”. Warto szukać takich alternatyw dla sklepowych słodyczy pełnych oleju palmowego, syropów, cukru dodanego, tłuszczów trans…
Muszę spróbować tych pyszności, bo narobiła mi Pani ochoty na coś słodkiego 🙂
No super przepisy
A czy do ciasteczek kisiel z siemienia ma być z ziarnami czy odcedzony? Wyglądają smakowicie!
Owoce pod kruszonką z waniliowymi lodami to będzie mega hit w moim domu, już to widzę oczami wyobraźni. Dzięki za przepis i pomysł 🙂
A tam, trochę ruchu i można sobie pozwolić na więcej 😀
Przepyszne słodkości i przede wszystkim nie musimy martwić się o zbędne kalorie! Wypróbowałam już wszystkie trzy przepisy i trudno wybrać coś, co smakowało mi najbardziej. Choć jeśli miałabym coś wskazać to byłyby to owoce pod kruszonką, bo przywoływały u mnie smaki z dzieciństwa. Jeśli chodzi o smak wszystkie są wyśmienite 🙂
Super przepisy, można jeść do woli 🙂
Comments are closed.